İçeriğe atla

Doğal Kaynakları Koruma Servisi

Doğal Kaynakları Koruma Servisi
Natural Resources Conservation Service
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi13 Eylül 1933
Önceki kurum
  • Toprak Koruma Servisi, Toprak Erozyon Servisi
Üst kuruluşTarım Bakanlığı
AdresWashington, DC
Personel sayısıYaklaşık 11,000
Yönetici(ler)
  • Matt Lohr

Daha önce Toprak Koruma Servisi (Soil Conservation Service-SCS) olarak bilinen Doğal Kaynakları Koruma Servisi (Natural Resources Conservation Service-NRCS), çiftçilere ve diğer özel arazi sahiplerine ve yöneticilerine teknik yardım sağlayan Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın (United States Department of Agriculture-USDA) bir ajansıdır.

Adı, daha geniş misyonunu yansıtmak için 1994 yılında Bill Clinton'ın başkanlığı sırasında değiştirildi. Şu anda yaklaşık 12.000 çalışanı olan nispeten küçük bir kurumdur.[1] Misyonu, özel arazilerdeki doğal kaynakları, devlet ve yerel kurumlarla işbirliğine dayalı bir ortaklık aracılığıyla iyileştirmek ve korumaktır. Birincil odak noktası tarım arazileri olmakla birlikte, toprak etüdü ve sınıflandırması ile su kalitesinin iyileştirilmesine birçok teknik katkı sağlamıştır. Bir örnek, 2002 Çiftlik Güvenliği ve Kırsal Yatırım Yasası (2002 Çiftlik Yasası) kapsamındaki programlar tarafından teşvik edilen ve desteklenen tarımsal koruma çabalarının faydalarını ölçmek için kurulan Koruma Etkileri Değerlendirme Projesi'dir (Conservation Effects Assessment Project -CEAP). NRCS, bu projede lider kurumdur.

Kaynakça

  1. ^ "People". Natural Resources Conservation Service. 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Toprak</span>

Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur. Toprak üzerindeki ölü bitkileri yakmak toprağa çok büyük zararlar verir ve toprağı verimsizleştirir. Toprak üzerindeki ölü bitkiler ve kuru yapraklar fosilleşerek bir gübre görevi görür ve toprağın zenginleşip nem tutarak verimliliğini artırır.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de toprak reformu</span> Türkiyede yasal düzenlemede toprak reformu

Türkiye'de toprak reformu, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk döneminde topraksız halka toprak dağıtmak amacıyla çıkarılan kanundur. Böylelikle ülke toprakları verimli hale getirilecek ve topraksız köylü kalmayacaktı. Ancak dünyada ekonomik kriz çıkınca başarılı olunamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Millî park</span>

Millî Park veya Ulusal Park, doğa koruma amaçlı kullanılan park. Genellikle, egemen bir devletin sahibi olduğu doğal, yarı-doğal veya gelişmiş bir arazi üzerine kurulur. Her devlet kendi millî parklarını farklı şekilde belirlese de, ortak fikir "vahşi doğanın" gelecek nesil için korunması ve ulusal gururu sembolü olarak betimlenmesidir. Millî Park kavramı ve uygulaması dünyada ilk kez, 1872 yılında ABD'nde 899100 hektar büyüklüğündeki Yellowstone Millî Parkı ilanını sağlayan özel bir kanunla başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Raşit Hatipoğlu</span>

Mustafa Şevket Hatipoğlu, Türk devlet adamı, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Humus (tarım)</span>

Humus, bitkisel ve hayvansal organik artıklarının toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile oluşan madde.

<span class="mw-page-title-main">Üretim araçları</span> Varlık oluşturma amacıyla kullanılan insan dışı araçlar

Üretim araçları, somut ve insansız girdilerin -fabrikalar, makineler ve gelir meydana getirmede kullanılan araçlar- üretim sürecinde kullanılması. Marksizm, terim olarak üretim araçları sermaye, toprak, emek ve hammaddeden oluşan ve artık değer üretiminde kullanılan ögelere tekabül eder. Üretim araçlarını elinde tutanlara "kapitalist" ya da "burjuva", kendi emeğini bile bir üretim aracı kullanma yetisinden arındırılmış ve mülk sahibi olmayan insan topluluğuna da "proleterya" denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar coğrafyası</span>

Balkanlar coğrafyası, Balkan bölgesinin çeşitlilik oluşturan coğrafi yapısıdır. Bu yapı içinde deniz etkisindeki alanlar, dağlık bölgeler, koruma alanları, düzlükler yer alır.

Alaska National Interest Lands Conservation Act, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı Alaska eyaletinde millî park ve koruma alanları kurulmasına yönelik olan ve 1980 yılında ABD Kongresi'nden geçip 2 Aralık tarihinde başkan Jimmy Carter tarafından imzalanan ABD federal yasası. Toplam 400,000 km² lik kamu arazisini ilgilendiren yasa, 15 kadar Milli Park Servisinin kurulumu ya da revizyonunu sağladığı gibi, diğer kamu arazilerini United States Forest Service ve United States Fish and Wildlife Service için ayırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarım Bakanlığı (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, ABD federal hükûmetinin tarım, çiftçilik, ormancılık ve besin maddeleri politikalarını geliştirip idare etmekle yükümlü ABD federal yönetim dairesi. Hedefleri çiftçilerin ve besi hayvanı yetiştiricilerinin gereksinimlerini sağlamak, tarım ürünleri ticaretini ve üretimini teşvik etmek, besin maddelerinin sağlıklı olmasını temin ve kontrol etmek, doğal kaynakları korumak, kırsal alandaki topluluklara destek sağlamak ve ABD'de ve dış ülkelerde açlığa son vermek olarak verilmiştir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine bağlı olarak çalışan, gıda, tarım ve doğal kaynaklar ile ilgili işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Daha önceki hükûmetlerde Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa koruma</span>

Doğa koruma, doğa ve doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve rasyonel kullanımı ve çevre üzerindeki olumsuz antropojenik etkilerin en aza indirgenmesi amaçlanan herhangi bir koruma faaliyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir tarım</span> Mümkün olduğunca yenilenebilir kaynaklara dayalı tarım

Sürdürülebilir tarım, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden toplumun mevcut gıda ve tekstil ihtiyaçlarını karşılayacak sürdürülebilir yollarla yapılan tarım anlamına gelir. Ekosistem hizmetleri anlayışına dayanabilir. Tarımın sürdürülebilirliğini artırmanın birçok yöntemi vardır. Sürdürülebilir gıda sistemleri içinde tarım geliştirirken, esnek iş süreci ve tarım uygulamalarının geliştirilmesi önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı (Rusya)</span> Rusya hükümeti bakanlığı

Rusya Federasyonu Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı, Rusya Kabinesi içinde ülkenin doğal kaynaklarını yönetmek ve çevreyi korumakla görevli bir devlet kurumudur. İlk bakan Yuri Trutnev'di.

Ağaç çiftliği, kereste üretimi için yönetilen özel bir ormandır. Ağaç çiftliği terimi ayrıca ağaç tarlaları, ağaç fidanlıkları ve Noel ağacı çiftlikleri için de kullanılır.

<i>Vitis aestivalis</i>

Vitis aestivalis veya bilinen adıyla yazlık üzüm ya da güvercin üzümü; Kuzey Amerika'ya özgü bir üzüm türüdür. Batıda Florida ve Maine, daha doğuda ise Oklahoma ve Teksas'ı içine alan bir bölgede yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Doğal kaynak yönetimi</span>

Doğal kaynak yönetimi, yönetimin hem mevcut hem de gelecek nesiller için yaşam kalitesini nasıl etkilediğine özellikle odaklanarak, arazi, su, toprak, bitkiler ve hayvanlar gibi doğal kaynakların yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">Vitis rotundifolia</span>

Vitis rotundifolia veya muscadine, güneydoğu ve güney-orta Amerika Birleşik Devletleri'ne has bir asma türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da tarım</span>

Rusya'da tarım, Rusya Federasyonu ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Tarım sektörü, planlı ekonomiden piyasa odaklı bir ekonomiye geçmek için mücadele ederken 1990'ların başında ciddi bir geçiş dönemi düşüşü yaşadı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, Sovyet tarımının bel kemiği olan büyük kolektif ve devlet çiftlikleri, devlet garantili pazarlama ve tedarik kanallarının ani kaybıyla ve yeniden yapılanma için baskı yaratan değişen yasal ortamla mücadele etmek zorunda kaldı. On yıldan kısa bir süre içinde, besi hayvanı stokları yarı yarıya azaldı, yemlik tahıllara olan talebi aşağı çekti ve tahıl için ekilen alan %25 oranında düştü.

<span class="mw-page-title-main">Arkeolojik alanların korunması ve restorasyonu</span>

Arkeolojik alanların korunması ve restorasyonu, arkeologlar, konservatörler ve ziyaretçiler arasında bir arkeolojik siti korumak ve uygun görüldüğü takdirde eski haline getirmek için yapılan ortak çalışmadır. Koruma yöntemlerine veya restorasyon ihtiyaçlarına karar vermeden önce estetik, tarihi, bilimsel, dini, sembolik, eğitsel, ekonomik ve ekolojik değerlerle ilgili hususların değerlendirilmesi gerekir. Arkeoloji süreci esasen yıkıcıdır, çünkü kazılar sitin ve ilgili bilgilerin doğasını ve bağlamını kalıcı olarak değiştirir. Bu nedenle, arkeologlar ve konservatörler, riske attıkları alanların bakımı ve korunması konusunda etik ve kültürel bir sorumluluğa sahiptir.