İçeriğe atla

Doğal Afet Sigortaları Kurumu

Doğal Afet Sigortaları Kurumu
KısaltmaDASK
SloganDeprem Geçecek Hayat Devam Edecek
Kuruluş2000
MerkezAnkara
BaşkanMete Güler
Resmî siteDASK İnternet sitesi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Zorunlu Deprem Sigortasını yapmak ve yönetmek amacıyla kurulan kamu kurumu.

17 Ağustos 1999 depreminin ardından deprem felaketine karşı Türkiye kamuoyu ve bürokrasisindeki bilinç eskiye oranla artış gösterdi. Depreme karşı yapılan hazırlıklar kapsamında, zorunlu sigorta da gündeme getirildi. DASK, 27 Aralık 1999 tarih ve 23919 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 587 sayılı "Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile kuruldu. İlk poliçesini 27 Eylül 2000 tarihinde üretti. DASK, poliçelerini halen 24 sigorta şirketi ve onların acenteleri aracılığıyla satmaktadır.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası'nı düşük fiyattan temin edebilmek için, bu sigortanın mümkün olduğunca fazla sayıda kişi tarafından alınması için çaba gösterdi, reklam kampanyaları yaptı. Ayrıca, büyük bir deprem felaketini karşılayabilmek için önemli reasürans korumaları satın aldı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

CIF, uluslararası ticaretle ilgili bir terimdir. Sözcük karşılıkları mal bedeli, sigorta ve navlun anlamındadır. Bu tip ticarette satıcı, CFR teriminde olan yükümlülükleri aynen üstlenmekte, ancak bunlara ek olarak taşıma sırasında malların kayıp ve hasar riskine karşı deniz sigortası sağlama yükümlülüğünü de almaktadır. Burada sigorta sözleşmesini akdetmek ve sigorta primini ödemek, satıcıya düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Sigortalar Kurumu</span> Türkiyede bir devlet kurumu (1946–2006)

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir sosyal güvenlik kurumuydu. 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna devir olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sigorta</span> olası kayıp riskinin adil bir şekilde giderilmesi için önceden ödenen prim, ücret

Sigorta, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan mali araçtır. Sigorta sözleşmesi, sigorta yapılması için hukuken gerekli sözleşmedir. Sigorta şirketi, sigorta işlerinin yönetilmesi, işletilmesi, satışı ile ilgilenen şirkettir. Sigortacılık, bu işlerle ilgilenen meslektir.

Kara taşıtları sigortası ya da kısaca kasko; bir aracın kaza geçirmesi, yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu oluşabilecek zararları güvence altına alan bir sigorta sözleşmesi. Trafik sigortasından farklı olarak, poliçe sahibinin kendi aracının hasarını da kısmen veya tamamen karşılar. Trafik sigortasının aksine, zorunlu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Reasürans</span>

Reasürans, sigorta şirketlerinin üstlerindeki riskleri tekrar sigortalatarak kendilerini güvence altına alması.

Millî Reasürans TAŞ, Türkiye merkezli faaliyet gösteren bir reasürans şirketi.

Reasürans anlaşması (trete), sigorta şirketleri ile reasürörler arasında yapılan ve risk devir esaslarını belirleyen anlaşma.

Sigorta poliçesi, bir sigorta sözleşmesinin koşullarını içeren belge.

DASK kısaltmasını kullanan kurumlar:

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da kısaca trafik sigortası, otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer kara yolu taşıtları için sigortadır. Trafik sigortasının amacı herhangi bir kaza durumunda "karşı tarafın" malına veya canına verilen hasarı -kabahat oranına bağlı olarak- kısmen veya tamamen karşılar. Araç sigortasının özel şartları her bölgede yasal düzenlemeler ile değişebilmektedir.

Koasürans, genel anlamıyla sigorta edilen riskin çeşitli taraflar arasında bölüşülmesi. Koasürans, Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir terimdir ve "birlikte sigorta" anlamına gelir.

Kümül, sigortacılıkta risk birikimi.

Zorunlu deprem sigortası sistemi, topraklarının yüzde 96’sı, nüfusunun yüzde 98’i aktif deprem bölgelerinde bulunan Türkiye tarafından geliştirilmiştir. Sistemi yönetme sorumluluğu ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) verilmiştir.

İşsizlik sigortası, bir işyerinde çalışırken, kendi istek ve kusuru dışında işini yitirenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılamayı amaçlayan, devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta türüdür. Türkiye'de Mart 2002 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmış işsizlik sigortasının yasal dayanağı 4447 sayılı kanundur.

TARSİM Türkiye'de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuz.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

Türkiye Sigorta, 27 Ağustos 2020 itibarıyla faaliyet göstermeye başlayan sigorta şirketidir. Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan kamu sigorta şirketleri Ziraat Sigorta A.Ş., Halk Sigorta A.Ş'nin Güneş Sigorta A.Ş. ile birleştirilmesiyle kurulmuştur.

Mülkiyet sigortası bir mülk sigorta'sı türüdür. Yangın, hırsızlık ve bazı hava koşullarında meydana gelen zarar ve risklere karşı koruma sağlar. Bu, yangın sigortası, sel sigortası, deprem sigortası, ev sigortası veya kazan sigortası gibi özel sigorta türlerini içerir. Açık tehlikeler, özellikle politikada hariç tutulmayan tüm kayıp nedenlerini kapsar. Açık tehlike politikalarında deprem, kar, sel, fırtına, kasırga, nükleer kaza, terör eylemleri ve savaştan kaynaklanan hasarlar yer alır. Belirtilen tehlikeler, sigortanın sağlanması için fiili hasar nedeninin poliçede listelenmesini gerektirir. Daha yaygın olarak adlandırılan tehlikeler, yangın, şimşek, patlama ve hırsızlık gibi hasara neden olan olayları içerir.

Sosyal sigorta bir sigorta türü ve sosyal güvenlik sistemidir. Bir grup birey, finansal sorunlara yol açan herhangi bir acil durum riskine karşı sigortalıdır veya korunmaktadır. Bu, bireylerin iddialarının kısmen katkılarına bağlı olduğu bir süreç aracılığıyla yapılır. Bu, gelecekte bireylere fayda sağlayan ortak fon oluşturmak için sigorta bedeli olarak da düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık sigortası</span>

Havacılık sigortası bir sigorta türüdür. Özellikle uçağın operasyonuna ve havacılığın içerdiği risklere yöneliktir. Havacılık sigortası poliçeleri, diğer ulaşım alanlarından belirgin bir şekilde farklıdır. Havacılık terminolojisinin yanı sıra havacılık sigortasına özgü terminoloji, limitler ve hükümleri içerir.