İçeriğe atla

Doğa Koruma Merkezi

Doğa Koruma Merkezi
Kuruluş2004
TürSivil toplum kuruluşu
MerkezAnkara, Türkiye
Resmî sitewww.dkm.org.tr

Doğa Koruma Merkezi (kısaca DKM) 2004 yılından beri faaliyet gösteren, bir sivil toplum kuruluşudur. DKM, bilimsel yaklaşımları temel alarak, biyolojik çeşitliliğin etkin şekilde korunmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır.

Doğa Koruma Merkezi çalışmaları kapsamında, biyolojik çeşitlilik (türler ve ekosistemler), toprak ve su, iklim değişikliği ve sistematik koruma planlaması programları altında projeler yürütmektedir. DKM bir karar destek aracı olan Sistematik Koruma Planlaması (SKP) yaklaşımını Türkiye'de ilk kez Akdeniz Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Aşağı Kafkaslar Bölgesi ve Anadolu Çaprazı Bölgesi'nde hayata geçirmiştir. Biyolojik çeşitliliğin orman amenajman planlarına entegrasyonu konusunda uygulayıcı ve planlamacı rehberlerini oluşturmuştur. İklim değişikliğinin farklı sektörlere (su, ormancılık ve tarım) olan etkilerinin belirlenmesi ve buna bağlı yönetim araçlarının oluşturulması yönünde çalışmalar yürütmüştür. Ayrıca Türkiye'deki Kelebeklerin Kırmızı Kitabı'nı yayınlamıştır.

DKM, Avrupa Kelebekleri Koruma Örgütü (Butterfly Conservation Europe) ve Avrupa İklim Eylem Ağı (Climate Action Network Europe) Türkiye üyesidir. DKM çalışmalarını T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında ve desteğiyle yürütmektedir. Diğer ortakları ve destekçileri arasında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, elçilikler, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yer almaktadır.[]

Yayınları

  • Orman Biyolojik Çeşitlilik Kitabı
  • İklim Değişikliği ve Ormancılık: Modellerden Uygulamaya
  • Karadeniz Bölgesi Sistematik Koruma Planlaması Raporu
  • Türkiye'de Suyun Durumu Raporu
  • Türkiye'deki Kelebeklerin Kırmızı Kitabı
  • Doğa Koruma Merkezi 2006-2011 Faaliyet raporu

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi</span>

1992 BM Rio Zirvesi'nde biyolojik çeşitliliğin mevcut ve gelecek nesillerin yararına korunmasını ve sürdürülebilir şekilde kullanılmasını hedef alan sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Çevrecilik</span> çevreyi korumakla ilgili ideoloji ve sosyal hareket

Çevrecilik, çevre hareketini destekleme veya katılmaktır. Doğal kaynakları ve ekosistemleri korumak için lobi faaliyeti yapma, çevre eğitimi, çevreci eylemler ve örnekler geliştirmekle merkezi ve yerel yönetimlerdeki karar alma süreçlerini etkileme arayışında olan sosyal bir harekettir. Çevre ile ilişkili konulardan bazıları; kirlilik, türlerin yok olması, katı atıkların azaltılması, geri dönüşüm, küresel ısınma tehdidi ve genetiği değiştirilmiş ürünler.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sapsız meşe</span>

Sapsız meşe, Kayıngiller (Fagaceae) familyasından ve Ak Meşeler Grubuna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçlandırma</span> daha önce hiç ağaç bulunmayan yerlerde ağaçların dikilmesi

Ağaçlandırma, yangın, zararlı biyolojik etkiler, kuraklık gibi doğal veya yanlış uygulamalar sebebiyle insan eliyle bozulan doğal orman alanlarında gerçekleştirilen suni ormancılık faaliyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Orman Genel Müdürlüğü</span> Devlet kurumu

Orman Genel Müdürlüğü, Tanzimat Fermanıyla beraber 1839 yılında ormancılık hizmetlerinin takibi için Ticaret Nezaretine bağlı bir “Orman Müdürlüğü“ olarak kurulmuştur. Bu müdürlüğün yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması maksadı ile 1857 yılında da Orman Fakültesi kurulmuştur, teknik ve ekonomik ormancılık tatbikatına güç kazandıracak elemanların yetiştirilmesine başlangıç teşkil eden 1857 yılından Cumhuriyet dönemine kadar, günün ve şartların dikte ettirdiği değişik kanunnameler, fetvalar, buyrultular, nizamname ve talimatnameler çıkarılmıştır ve müdürlük bunlara göre görevini gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

Yaban hayatı koruma, türlerin soyunun tükenmesini önlemek için yabani türlerin ve habitatlarının korunması uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küresel iklim modeli</span>

Küresel İklim Modeli veya Genel dolaşım modeli, akışkan hareketi ve enerji transferi ile her ikisinin zamanla entegre edildiği iklim modelidir. Basit modellerden farklı olarak, bu modellerde atmosfer ve okyanus yatayda ve dikeyde grid (ızgara) denilen hesaplama birimlerine ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre sorunları</span>

Çevre sorunları, insan aktivitelerinin biyolojik ve fiziksel çevre üzerindeki zararlı etkilerinin toplamına verilen addır. Çevre koruma, doğal çevreyi hem çevrenin hem de insanoğlunun yararına olacak şekilde, bireysel, organizasyonel ve yönetimsel seviyede koruma pratiğidir. Çevreci anlayış, çevre sorunlarına savunmacı, eğitici ve aktivist bir yaklaşımla eğilir.

<span class="mw-page-title-main">Katun Tabiatı Koruma Alanı</span>

Katun Tabiatı Koruma Alanı, Güney Sibirya'nın orta Altay Dağları'nın dağlık bölgelerinde bulunan bir Rus zapovednik'tir. Katun Nehri, koruma alanı içindeki bir vadiden geçerek Obi Nehri'nin birincil kaynağını oluşturmaktadır. Katun Nehri'nin kaynakları, koruma alanının uzak doğu kenarında yer alan 4.506 metre (14.783 ft) yüksekliği ile Sibirya'nın en yüksek dağı olan Beluça Dağı'nda yer almaktadır. Katun, UNESCO Dünya Mirası alanı Altaylar'daki Altın Dağlar'ın bir parçasını oluşturan, uluslararası öneme sahip bir biyolojik çeşitlilik merkezidir. Katun Tabiatı Koruma Alanı, Altay Cumhuriyeti'nin Kök-Suu ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkiriya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Başkiriya Tabiatı Koruma Alanı (Zapovednik) Başkir Uralları'nın orta kesiminde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. Güney Ural Dağları'nın batı yamaçlarından Kaga Nehri'ne kadar ormanlık dağ yamaçlarına yayılır ve dağ ormanından bozkır ormanına geçişi sergiler. Koruma alanı, Başkurdistan'ın Böryen ili'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altay Tabiatı Koruma Alanı</span> Altay Dağlarında bir Rus zapovedniki (korunak, tabiatı koruma alanı)

Altay Tabiatı Koruma Alanı, Rusya'nın güney Sibirya'sındaki Altay Dağları'nda bir Rus 'zapovednik'i. Yüksek biyolojik çeşitlilik ve insan müdahalesi izolasyonu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen "Altay Altın Dağları"nın bir parçasıdır. Ayrıca UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na dahil edilmiştir. Altay Tabiatı Koruma Alanı, Teletskoye Gölü'nün 30 km uzunluğundaki doğu kıyısını içerir ve gölün güneydoğusundaki yüksek dağlara kadar 230 km boyunca ilerler. Altay Cumhuriyeti'nin kuzey ve doğusundaki Ulagansky Bölgesi ve Turochaksky Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolşehehtsirski Tabiatı Koruma Alanı</span>

Bolşehehtsirski Tabiatı Koruma Alanı, Rus Uzak Doğusu'ndaki Habarovsk şehrinin yaklaşık 20 km güneyinde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Bölge, bir şehre yakınlığı ve belirli parkurlardaki halka açık yürüyüşçülere nispeten açık konumu ve alt nehir taşkın yataklarıyla çevrili bir dağ ormanı biyolojik çeşitliliği adası ile dikkat çekicidir. Koruma alanı, Habarovsk Krayı'nda bulunmaktadır. Koruma alanı 1963 yılında kurulmuştur. 45.439 hektar (175,44 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burabay Millî Parkı</span> Kazakistanda millî park

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altay dağ ormanı ve orman bozkırı</span>

Altay dağ ormanı ve orman bozkırı ekolojik bölgesi, Altay Dağları üzerindeki subalpin orman kuşağındaki bazı alanları kapsar ve Rusya, Kazakistan, Moğolistan ve Çin'in buluştuğu sınır bölgesinde yer alır. Farklı ekolojik bölgeler, rakımlar ve iklim bölgeleri arasındaki geçiş bölgelerinde bulunduğu için bölge yüksek biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Soğuk yarı kurak bir iklime sahip olan Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 35.199.998 kilometrekare (13.590.795 sq mi) alanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gola Yağmur Ormanı Millî Parkı</span>

Gola Yağmur Ormanı Ulusal Parkı (GRNP), Sierra Leone Başkanı Ernest Bai Koroma tarafından ilan edilen ve Sierra Leone Parlamentosu tarafından Aralık 2010'da yürürlüğe giren bir millî parktır. Park, Gola Kuzey Orman Koruma Alanı, Gola Doğu Orman Koruma Alanı ve Gola Batı Orman Koruma Alanı'nın birleşiminden oluşmaktadır ve Sierra Leone'nin ikinci milli parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaniv Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kaniv Tabiatı Koruma Alanı, Dinyeper Nehri'nin sağ kıyısının bir bölümünü ve nehrin kendisinde bulunan iki taşkın yatağı adasını kapsayan Ukrayna'nın koruma altındaki bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Ukrayna'nın merkezinde, Dinyeper Yaylası'nın kuzeydoğu kenarı boyunca uzanmaktadır. Değerli orman bozkırlarını ve taşkın yatağını korumak için kurulmuştur. Alan, Paleolitik döneme kadar tarihlenen kültürler tarafından miras bırakılan arkeolojik kalıntıların bolluğu ile meşhurdur. Koruma alanı, Taras Shevchenko National University of Kyiv'in bir birimidir ve Çerkası Oblastı sınırları içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeremski Tabiatı Koruma Alanı</span>

Cheremske Tabiatı Koruma Alanı, Ukrayna'nın kuzeybatısındaki Batı Polesiye bölgesinin orman ve sulak alanlarını kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Bölge, geçiş ekolojik bölgelerindeki çeşitli habitatlardan dolayı yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip bir alandır. Koruma alanı, Volın Oblastı'ndaki Manevychi idari bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kırım Tabiatı Koruma Alanı, Kırım Yarımadası'nın güney kıyısında yer alan, Kırım Dağları'nın bir bölümünü kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Ukrayna'daki en büyük ve en eski doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliğe sahip dağ-orman ve çayır bozkır bitkilerini ve hayvanlarını korur. Massandra kasabasının hemen kuzeyinde yer almaktadır.