İçeriğe atla

Dmitri Yegorov

Dmitri Yegorov
Дмитрий Фёдорович Егоров
DoğumDmitri Fedoroviç Yegorov
22 Aralık 1869(1869-12-22)
Moskova, Rus İmparatorluğu
Ölüm10 Eylül 1931 (61 yaşında)
Kazan, Sovyetler Birliği
Ölüm sebebiİntihar (açlık)
Defin yeriArskoe Mezarlığı
55°47′36″K 49°9′21″D / 55.79333°K 49.15583°D / 55.79333; 49.15583
MilliyetRus
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
Sovyetler Birliği
EğitimMoskova İmparatorluk Üniversitesi, Moskova Devlet Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)Moskova İmparatorluk Üniversitesi (1891)
Tanınma nedeniDiferansiyel geometri ve matematiksel analiz hakkındaki çalışmaları, Yegorov teoremi, Moskova Matematik Derneği başkanı
ÖdüllerAzize Anna Nişanı (3cü sınıf), RSFSC'nin onurlu bilim adamı
Kariyeri
DalıMatematik, Diferansiyel geometri, İntegral denklemleri, Varyasyonlar hesabı, Fonksiyon teorisi
Çalıştığı kurumMoskova İmparatorluk Üniversitesi
Moskova Devlet Üniversitesi
TezBir ortogonal koordinatlar sistemine dair[2] (1901)
Doktora
danışmanı
Nikolay Bugayev[1]
Doktora öğrencileri
  • Pavel Aleksandrov (1927)
  • Nikolay Luzin (1915)
  • Ivan Petrovskiy
  • Ivan Privalov (1916)
  • Adolf Yuşkeviç
  • Dmitriy Menşov (1916)
  • Sergey Pavloviç Finikov
  • Sergey Bıyuşgens (1908)
  • Vladimir Vasilyeviç Golubev
  • Vıyaçeslav Vasilyeviç Stepanov (1915)
  • Arçil Kirilloviç Kharadze

Dmitri Fedoroviç Yegorov (Rusça: Дмитрий Фёдорович Егоров) (d. 22 Aralık 1869, Moskova, Rusya - ö. 10 Eylül 1931, Kazan, SSCB) Rus bir matematikçidir.

Egorov'un çalışmaları diferansiyel geometri, integral denklemler teorisi, varyasyonlar hesabı ve gerçel değişkenli fonksiyonlar teorisi ile ilgilidir. Hemen hemen her yerde yakınsaklık kavramları ile bir dizi fonksiyon dizisinin düzgün yakınsaklığı arasındaki bağlantı hakkında bir teoremi de vardır.

Hayatı

Matematik öğretmeni Fyodor Ivanovich Egorov'un (1845-1915) ailesinde doğdu. İlköğrenimi Moskova'da tamamlamış, 1887 yılında ise matematik ve fizik okumak için Moskova Üniversitesi'ne girmiştir. Onu matematik okuduğu yıllarda en çok etkileyen hocası aynı zamanda doktora danışmanı da olan Nikolay Bugayev'dir.[3] Yegorov ilk makalesini Bugayev'in de çalışmalarından da etkilenerek 1892 yılında nümerik integraller ve türevler üzerine yazmıştır.[3]

Yegorov Moskova Üniversitesi'nde 1894'ten doktora derecesini aldığı 1901 yılına kadar hocalık yapmıştır. Bundan sonra bir yılını yurtdışında geçiren Yegorov, Berlin, Göttingen, Marburg ve Paris'te konferanslara katıldı. 1903'te profesör olmak için üniversitesine geri dönmüştür.

Rusya'daki çalkantılı durum nedeniyle 1906, 1907, 1908 yaz dönemlerini yurt dışı iş gezilerinde geçirdi. 5 Ekim 1908'de D. F. Egorov, Çek müzisyen Anna Ivanovna Grzhimali'nin Avusturya vatandaşı olan kızıyla evlendi.[3]

Yegorov"Üçlü Ortogonal Sistemler" ve "Potansiyel Yüzeyler" üzerinde makaleler yayınlamış ve Diferansiyel Geometri'ye büyük katkılar sağlamıştır. Yegorov'un bazı çalışmaları ise Jean Gaston Darboux'nun "Leçons sur la théorie général des surfaces et les applications géométriques du calcul infinitésimal" adlı 4 ciltlik eserinde yayınlanmıştır.

Yegorov ayrıca İntegral Denklemleri üzerinde de çalışmıştır. Gerçel Değişkenli Fonksiyonlar Teorisinde Yegorov Teoremi olarak atfedilen teoremi en parlak çalışmalarından biridir. Nikolay Luzin, Yegorov'un ilk öğrencisidir ve daha sonra da Yegorov tarafından başlatılan reel değişkenli fonksiyonlarla uğraşan ekolün de bir üyesi olmuştur.

1917 yılında Moskova Matematik Derneği'nin sekreteri olmuş, 1921'de ise başkan yardımcısı seçilmiştir. 1922'de ise aynı derneğin başkanı olmuştur. Ayrıca, 1923'ten itibaren Moskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Enstitüsü'nün başkanlığını yapmıştır.

Yegorov, çok dindar bir kişiydi. Bu yüzden, devrimden sonra kilise baskı altında tutulmaya başlanınca, kilisenin tarafında yer almıştır. 1922-1923 yıllarında rahip sınıfına yönelik idamlar ve saldırılar, 1928 yılında tekrarlanmıştı. Bu zamanda, Yegorov Moskova Matematik Derneği'nde güçlü bir konuma sahipti ve görevlerinden atılan akademi üyelerine barınak sağlamaya çalıştı. Marksist Yöntembilimi'nin bilimadamlarına kabul ettirilmesine yönelik hareketleri engellemeye çalıştı. Ancak, 1929 yılında Moskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Enstitüsü'nün başkanlığından atılmıştır.

Belli bir süre sonra, Yegorov "dinsel hizipçi" sıfatıyla tutuklandı ve hapse atıldı. Moskova Matematik Derneği, Yegorov'a olan desteğini onu ihraç etmeyerek devam ettirdi. Ancak, bir sonraki toplantıda makaleler sunan, aralarında Aleksandr Kurosh'un da bulunduğu matematikçiler, derneğin yönetimini ele geçiren yenilikçi bir grup tarafından ihraç edildiler. Aynı grup, Yegorov'u da "gerici ve papaz" sıfatıyla suçlayarak ihraç etti.

Yegorov, hapisteyken açlık grevine başladı ve ölümüne yakın bir zamanda Kazan'daki hapishane hastanesine nakledildi. Nikolay Çebotaryov'un eşi de aynı hastanede doktor olarak çalışmaktaydı. Tam kesin olmamakla beraber, Yegorov'un Chebotaryov'un evinde öldüğü rapor edilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Mathematics Genealogy Project'te 24109 Dimitri Fedorowitsch Egorov
  2. ^ Rus. Об одном классе ортогональных систем
  3. ^ a b c O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Dimitri Fedorovich Egorov", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Matematikte cebirin temel teoremi karmaşık değişkenli polinomların köklerinin varlığıyla ilgili temel bir sonuçtur. D'Alembert-Gauss teoremi olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Weierstrass</span> Alman matematikçi (1815-1897)

Karl Theodor Wilhelm Weierstraß, Alman öğretmen ve matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Léon Lebesgue</span> Fransız matematikçi (1875 – 1941)

Henri Léon Lebesgue, 17. yüzyıl integral kavramının-bir eksen ile o eksen için tanımlanmış bir fonksiyonun eğrisi arasındaki alanı toplamak- bir genellemesi olan entegrasyon teorisi ile tanınan Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1902'de Nancy Üniversitesi'ndeki Intégrale, longueur, aire tezinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Lyapunov</span>

Aleksandr Mihailoviç Lyapunov (d.6 Haziran 1857, Yaroslavl - 3 Kasım 1918) Rus matematikçi. Matematik, teorik mekanik ve fizikle uğraşmıştır. Ismi Rusçadan "Lyapunov", "Ljapunov" veya "Ljapunow" olarak da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Sonin</span> Rus matematikçi

Nikolay Yakovleviç Sonin Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karmaşık analiz</span>

Karmaşık analiz ya da başka bir deyişle kompleks analiz, bir karmaşık değişkenli fonksiyonları araştıran bir matematik dalıdır. Bir değişkenli karmaşık analize ya da çok değişkenli karmaşık analizle beraber tümüne karmaşık değişkenli fonksiyonlar teorisi de denilir.

<span class="mw-page-title-main">Cauchy integral formülü</span>

Matematikte, Augustin Louis Cauchy'nin adıyla adlandırılan Cauchy integral formülü karmaşık analizde merkezi bir ifadedir. Bir disk üzerinde tanımlanmış holomorf bir fonksiyonun tamamen, fonksiyonun disk sınırındaki değerleri tarafından belirlendiğini ifade eder. Ayrıca, holomorf bir fonksiyonun tüm türevleri için formül elde etmekte de kullanılabilir. Cauchy formülünün analitik önemi karmaşık analizde "türev alma integral almaya denktir" ifade etmesidir: Bu yüzden karmaşık türevlilik, integral alma gibi, gerçel analizde olmayan düzgün limitler altında iyi davranma özelliğine sahiptir.

Gerçel analiz ya da bilinen diğer ismiyle reel analiz, matematiksel analizin bir dalıdır. Bu dal, gerçek sayılar ve bu sayılardan türetilen yapılarla ilgili temel kavramları ele alır. Ana konuları arasında diziler, seriler, limitler, süreklilik, türev, integral ve fonksiyon dizileri yer alır. Gerçek analizin incelenmesi, matematiğin diğer alanları için temel araçlar ve yöntemler sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi integrali</span>

Matematikte bir çizgi integrali, integrali alınan fonksiyonun bir eğri boyunca değerlendirildiği integraldir. Çeşitli farklı çizgi integralleri kullanılmaktadır. Kapalı eğrinin kullanıldığı durumlarda integrale kontür integrali denildiği de olmaktadır.

Bilgisayarlı cebir sistemi (BCS) sembolik matematiği kolaylaştıran yazılım programıdır. BCS işlevselliğinin özü sembolik biçimlerdeki matematiksel ifadelerin işleme koyabilmesidir.

Matematiğin vektör uzaylarıyla ve bu uzayların üzerinde tanımlı operatörlerle uğraşan bir alt dalı. Kökleri fonksiyon uzayları kuramının geliştirilmesine; hatta diferansiyel ve integral denklemlerinin çalışılmasına kadar gitmektedir. Özelde mesela Fourier dönüşümü gibi fonksiyon dönüşümlerinin çalışılmasında da kullanılmıştır. Fonksiyonel kelimesinin ilk kullanımı varyasyonlar hesabına kadar takip edilebilir. Ancak, genel anlamda kullanımı İtalyan matematikçi ve fizikçi Vito Volterra'ya atfedilmektedir. Yine de temeli büyük ölçüde Stefan Banach ve çevresindeki Polonyalı matematikçiler tarafından atılmış ve geliştirilmiştir. Çağdaş anlamda, fonksiyonel analiz bir topolojiye sahip vektör uzaylarının çalışılmasında, özellikle sonsuz boyutlu uzaylarda, gözükmektedir. Tanımdan yola çıkılarak fonksiyon analizinin sonlu boyutlu uzaylar kuramını da içerdiği düşünülebilir; ancak bu uzayları bir topolojisi olmadan inceleyen alan doğrusal cebirdir. Fonksiyonel analizin önemli bir işlevlerinden biri de ölçü, integral ve olasılık kuramı gibi genel kuramları sonsuz boyutlu uzaylara yaymaktır ki bu işlevin özelde adı sonsuz boyutlu analizdir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kolmogorov</span> Sovyet matematikçi

Andrey Nikolayeviç Kolmogorov olasılık teorisi, topoloji, sezgisel mantık, türbülans, klasik mekanik, algoritmik bilgi teorisi ve hesaplama karmaşıklığının matematiğine katkıda bulunan Sovyet bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yegorov</span>

Boris Borisovich Yegorov, uzay uçuşu yapan ilk doktor olan Sovyet hekim, kozmonot.

Bu sayfa teoremlerin bir listesidir. Ayrıca bakınız:

<span class="mw-page-title-main">Alf Victor Guldberg</span>

Alf Victor Emanuel Guldberg fark denklemleri, diferansiyel denklemler, aktüerya bilimi ve matematiksel istatistik alanlarında çalışan Norveçli bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Leonard Lindelöf</span>

Ernst Leonard Lindelöf gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno, Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Maxime Bôcher</span> Amerikalı matematikçi (1867 – 1918)

Maxime Bôcher diferansiyel denklemler, seriler ve cebir üzerine yaklaşık 100 makale yayınlayan bir Amerikalı matematikçi. Ayrıca Trigonometri ve Analitik Geometri gibi temel metinler yazdı. Bôcher teoremi, Bôcher denklemi ve Bôcher Anma Ödülü onun adını almıştır.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Fogg Osgood</span> Amerikalı matematikçi (1864 – 1943)

William Fogg Osgood karmaşık analizdeki çalışmaları ve kaynak kitaplarıyla tanınmış Amerikalı matematikçi.