İçeriğe atla

Dmitri Rudolf Peacock

Dmitri Rudolf Peacock (26 Eylül 1842 - 23 Mayıs 1892), Rusya doğumlu Britanyalı filolog, diplomat ve Kafkasya kâşifidir.

Hayatı

Peacock 26 Eylül 1842'de Tambov Oblastı'nın Miçurinsk şehrine bağlı Şahmanovka köyünde doğdu. Gayrimenkul yöneticisi Charles Peacock ve Concordia née Schlegel'in oğluydu. İngiltere'de ve sonrasında Moskova Devlet Üniversitesi'nde eğitim gördü.[1]

Batum (1881), Lev Feliksoviç Lagorio

25 Ekim 1881'de, Rusya'nın ilhakı nedeniyle önem kazanan Batum'a konsolos yardımcısı olarak atandı. 27 Ocak 1890'da konsolos oldu. Peacock, bu pozisyona gelmesinde Rusçaya hakim olmasının büyük payı olduğunu söylemektedir.[1]

Kafkasya'da yaşayanlarla dostane ilişkiler kurmuş olan Peacock, Kafkas halkların dil ve geleneklerini çok iyi biliyordu. Kafkasya'ya yaptığı araştırma gezilerinde Gürcüce, Megrelce, Lazca, Svanca ve Abhazca üzerine çalışmalarda bulundu. Bu çalışmalar, Kafkas dillerini ele alan ilk İngilizce eserlerdi.[1]

14 Ekim 1891'de Odessa'nın başkonsolosu olarak atandı. Öldüğü 23 Mayıs 1892'ye kadar başkonsolos olarak çalıştı. Batum'da yakalandığı bir salgın hastalıktan dolayı olduğu düşünülmektedir. Odessa'daki İngiliz mezarlığına gömüldü. Tatiana Bakunin ile evli olan Peacock'un üç oğlu ve üç kızı vardı.[1]

Peacock'dan geriye kalanlar sınırlıdır. Levantine Herald'a göre, Peacock'un Kafkasya hakkında yazdığı bir kitabın yayımlanmasına Dışişleri Bakanlığı izin vermemiştir; dul eşi kitabı yayımlayacağına söz vermişse de bu kitabın yayımlanıp yayımlanmadığı bilinmemektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Lee, Sidney, (Ed.) (1895). "Peacock, Dmitri Rudolf". Dictionary of National Biography. 44. Londra: Smith, Elder & Co. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

Kafkas dilleri, Kafkasya'da yaşayan halklarının konuştuğu dillere verilen genel addır. Kafkasya'nın yerli dilleri, birbirlerinden köken açısından bağımsız kabul edilen Kuzeydoğu, Kuzeybatı ve Güney Kafkas dil aileleridir. Buna ek olarak Hint-Avrupa, Türk, Moğol ve Sami dilleri de Kafkasya'da konuşulan diğer dil aileleridir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti</span>

Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti, 17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresi'nin sonucunda kurulan ve 12 Nisan'da İngilizlerin Kars'ı işgal etmeleriyle son bulan geçici hükûmet. Elviye-i Selâse'nin tamamını kapsamakta birlikte Kars, Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahçıvan, Culfa ve Ordubad gibi yerleri kapsamaktaydı. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti adlarıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Cephesi</span> Osmanlı Cephesi

Kafkasya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. ve 3. orduları ile Rus İmparatorluğu Kafkas Ordusu'nun karşı karşıya geldikleri cephe. Kafkasya Cephesi, savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi içlerine kadar genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır. Kara harbi, Karadeniz Bölgesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu deniz gücü ve Rus donanması tarafından desteklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dağıstan</span> Rusyaya bağlı özerk ülke

Dağıstan, resmî adıyla Dağıstan Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'nın Kuzey Kafkasya kısmında, Hazar Denizi kıyısında bulunan Rusya'ya bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin bir parçasıdır ve Büyük Kafkas Dağları'nın kuzeyinde konumlanır. Rusya'nın en güneyinde yer alan Dağıstan, güney ve güneybatıda Gürcistan ve Azerbaycan ile, batı ve kuzeyde Rusya'ya bağlı cumhuriyetler olan Çeçenistan ve Kalmukya ile kuzeybatıda ise Stavrapol Krayı ile sınır komşusudur. Mahaçkale, başkenti ve en büyük kentidir. Diğer büyük kentleri ise Derbent, Kizlyar, İzberbaş, Kaspiysk, Buynaksk'tır.

<span class="mw-page-title-main">İnguşça</span>

İnguşça, çoğunluğu İnguşetya'da yaşayan İnguşların konuştuğu dildir. Kafkas dillerinin Kuzeydoğu Kafkas dilleri öbeğine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ubıhlar</span> Çerkes boyu

Ubıhlar ya da Vubıhlar, Çerkes boylarından birisidir. Dilleri Ubıhça, bu dili konuşan son kişinin 1992 yılında ölmesiyle yok olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Emirliği</span>

Kafkasya Emirliği veya Kafkas Emirliği veya Kafkasya İslam Emirliği, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ardılı kabul edilen, 31 Ekim 2007 tarihinde eski Çeçenistan lideri Dokka Umarov tarafından ilan edilen devlettir. Devlete bağlı askeri birlik Kafkasya Cephesi'dir. Kafkasya Emirliği'nin toprakları Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Karaçay-Çerkez, Kabardin-Balkar, Doğu Osetya (İriston) ve Stavropol eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Savaşı</span>

Kafkas Savaşı, Rus İmparatorluğu'nun Kuzey Kafkasya halklarına karşı yaptığı savaştır. 1817'den 1864'e kadar süren bu savaşta Ruslar; Çerkesler ve Şeyh Şamil önderliğindeki Çeçenler ve Dağıstanlılara karşı savaşmıştır. Savaşın batı yakası Rus-Çerkes Savaşı, doğu yakası ise Mürid Savaşı adıyla incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Bolhovitinov</span>

Leonid Mitrofanoviç Bolhovitinov, Rus asker ve doğubilimci. Çin ve Japonya devletleri ve bu devletlerin silahlı kuvvetleri üzerine birçok bilimsel yapıtları var, I. Dünya Savaşı sırasında Rusya Kafkas Ordusu Kurmay Başkanı oldu.

Batum Konferansı ve Antlaşması, 11 Mayıs – 4 Haziran 1918 tarihleri arasında Batum'da yapılan konferans ve sonucunda 4 Haziran 1918'de Osmanlı İmparatorluğu ile Kasım 1917'deki Bolşevik ihtilalinden sonra Kafkasya'da kurulan devletlerle, yani Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan ve Azerbaycan Millî Şurası arasında imzalanmış anlaşma. 14 maddeden oluşan bu anlaşma, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin imzaladığı ilk uluslararası sözleşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Türkmenleri</span>

Kafkasya Türkmenleri ya da Kafkas Türkmenleri, Kafkasya Oğuzları, Hazar Ötesi Türkmenleri, Stavropol Türkmenleri, Rusya'da Stavropol Krayının Turkmenskiy ile Neftekumskiy rayonlarında yaşayan Türkmenlerin bir kolu olan Türk halkı. Sünni Müslümandırlar.

<span class="mw-page-title-main">Karl Heinrich Koch</span> Alman botanikçi

Karl Heinrich Emil Koch Alman botanikçi. Türkiye'nin kuzeydoğusu başta olmak üzere Kafkasya bölgesindeki botanik keşifleriyle bilinmektedir. Ayrıca, Almanya'daki ilk profesyonel bahçıvan olarak tanınmaktadır.

Lev Feliksoviç Lagorio, özellikle deniz resimleriyle tanınan Rus suluboya ressamıdır. Güney Kırım'da çalışan sanatçılardan oluşan "Kimmerya" resim okuluyla ilişkilendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İvane Nasidze</span>

İvane (Vano) Nasidze (Gürcüce: ივანე ნასიძე, genetik ve antropoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Gürcü bilim insanıdır. Bütün ömrünü Kafkas bölgesindeki toplumların ilişkileri ve tarihinin genetik araştırmasına adamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Han-Girey</span>

Sultan Han-Girey (1808-1842), Çerkes etnograf, folklorcu, sanat eleştirmeni, halkının sivil yapısı üzerine projelerin yazarı, Çerkes kültürüne ve Çerkes edebiyatına önemli katkı sağlayan eserlerin yazarı, Çerkes etnografyasının ve tarih biliminin kurucularından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Dirr</span>

Adolf Dirr Alman dilbilimci, filolog ve etnolog. Kafkas dilleri üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Svanca, Lazca, Megrelce, Abhazca ve Osetçenin bilinen en eski ses kayıtlarını kaydetmiştir. 1910 ve 1913 yılları arasında kaydedilmiş 38 halk şarkısından oluşan ses kayıtları, Berlin Etnografya Müzesi'nde kayıt altındadır. En popüler eseri Kafkas halk masalları'dır. Caucasica bilimsel dergisinin kurucusu olan Dirr, Münih Üniversitesi Fahri Doktorası ve St. Petersburg Bilimler Akademisi Makariev Ödülünün sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Wardrop</span>

John Oliver Wardrop, İngiltere'nin ilk Güney Kafkasya Baş Komiseri olarak çalışmış İngiliz diplomat, gezgin, tercüman ve Oxford Üniversitesi'ndeki Güney Kafkasya çalışmaları bölümünün kurucudur. Wardrop, Britanya İmparatorluk Nişanı ve Aziz Michael ve Aziz George Nişanları'nın sahibidir.