İçeriğe atla

Dmitri Pavlutski

Dmitriy İvanoviç Pavlutskiy (Rusça: Дмитрий Иванович Павлуцкий, ö. 21 Mart 1747), en çok yerli Çukçi halkına karşı yürüttüğü seferlerle tanınan bir Rus kutup kaşifi ve Çukotka'daki askeri seferlerin lideriydi.

1641 gibi erken bir tarihte, Rus kaşifler Çukçi ile temasa geçti.[1] Ruslar, Kuzey Amerika'ya ulaşarak kazanılan potansiyel zenginliğin öğrenildiği 17. yüzyılın sonlarına kadar bölgeye çok az ilgi gösterdi. Bununla birlikte, Bering Boğazı'na yapılan seferler, bölgede yaşayan yerli halklar tarafından sıklıkla saldırıya uğradı.

1725'te Büyük Çar Peter, Çukçi'yi fethetmek için bir Rus askeri seferi emri verdi, ancak sefer başarısız oldu ve komutanı Binbaşı Afanasiy Şestakov (Афанасий Шестаков), Mart 1730'da Paren Nehri yakınında öldürüldü.[1] 1731'de başka bir sefer emri verildi, bu kez Çukçilerden korkan Binbaşı Pavlutskiy önderliğinde acımasız cezalandırıcı seferlerinde toptan katliam, köylerin yakılması, ren geyiği sürme ve kadın ve çocukları yakalama gibi yıkıcı taktikler kullanıldı.[1][2] Çuvanlar, Koryaklar ve Yukagirler sonunda Rus İmparatorluğu'na sadakat sözü verdiler ve Çukçi'ye karşı koruma istediler.[1]

12 Mart 1747'de 500 Çukçi savaşçısından oluşan bir grup, Rusların Anadyrsk kampına baskın düzenledi.[3] Pavlutskiy'in 96 Kazak ve 35 Koryak müttefikinden oluşan 131 kişilik alayı, Markovo yerleşimi yakınlarında Çukçileri yakalayarak peşine düştü.[3] Pavlutskiy, takviye kuvvetleri olmamasına rağmen bir saldırı emri verdi ve sayıca az olan alayı, Küçük Bighorn Savaşı'nı anımsatan bir savaşta yenildi.[3] Demir zincir zırhı giyen Pavlutskiy, sahadan yaralanmadan kaçmayı başardı, ancak yakındaki küçük bir tepede (şimdiki adı Major's Hill) kuşatıldı ve öldürüldü.[2] Kafasının kesildiği ve daha sonra yıllarca Çukçi tarafından tutulduğu bildirildi.[2] Pavlutsky'nin cesedi Yakutsk'a gömüldü.

1750'de Çukçi'yi fethetmenin zor olacağı anlaşılmıştı. Saint Petersburg taktik değiştirdi ve 1778'de onlarla resmi barış yaptı. Çukçiler, Ruslarla barışçıl ticarete girdi ve 1788'den başlayarak aşağı Kolyma'da yıllık bir ticaret fuarı düzenlendi. Rus İmparatorluğu, 18. yüzyılın sonlarına doğru tüm Sibirya'ya boyun eğdirildiğini ilan etmesine rağmen, Çukçiler, 1917'deki Rus Devrimi sonrasına kadar Rus derebeyliğini kabul etmeyi reddettiler.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Chukotka as a Part of Russia". Russian government. 25 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2009. 
  2. ^ a b c "Major Pavlutskii: From History to Folklore". Slavic and East European Folklore Association Journal. 7 (1): 3-21. Bahar 2002. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2009.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b c "To the Little Bighorn and Anadyrsk". Empires Apart: A History of American and Russian Imperialism. New York, NY: Pegasus Books. 2010. ISBN 9781605981062.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu Padişahı I. Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmış Türk yapımı tarihi ve kurgu türündeki televizyon dizisi. Senaristliğini, 10 Nisan 2012'deki ölümüne dek Meral Okay, sonrasında ise Yılmaz Şahin yazmış, yönetmenliğini ise Taylan Biraderler üstlenmiştir.

<i>Muhteşem Yüzyıl</i> (4. sezon)

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 4. ve son sezonu 18 Eylül 2013'te Türkiye'de yayınlanmaya başlamıştır. "Son Dem, Son Sezon" sloganıyla yayına giren sezon, 11 Haziran 2014'te sona ermiş ve böylece dizi büyük finalini yapmıştır.

<i>Muhteşem Yüzyıl Kösem</i> (1. sezon)

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin ilk sezonu 12 Kasım 2015 tarihinde Türkiye'de yayınlanmaya başladı ve 9 Haziran 2016'da sezon finali'ne girdi. İlk sezonda babasının ani ölümünden sonra hiç beklenmedik şekilde tahta çıkan Sultan Ahmed küçük yaşında olan kardeşini katletmeyeceğini söylemiştir. Bu arada Safiye Sultan'in emriyle saraya getirilen Anastasia, Sultan Ahmed'e hediye edilir. Anastasia ilk başlarda evine ve ailesine dönmek istese de saray onun burada kalmasını öğretir. Ve böylece Sultan Ahmed'e aşık olur. Ve Kösem adını alır. Kösem dört şehzade ve dört sultan doğurarak ve bütün düşmalarını alt ederek sarayda hakimiyeti artırır. Ve Haseki Sultan olur ve böylece Safiye Sultan'ın hükümdarlığı sona erer. Ve yıllar sonra Sultan Ahmed vefat edince Kösem için kara kış yeni başlar. Ve Ahmed'in kardeşi "Ekber ve Erşed" sistemi ile Sultan Mustafa tahta çıkar lakin akli ve sağlık dengesi yerinde olmadığı için tahttan indirilir ve Kösem'in üvey oğlu Sultan Osman tahta çıkar ve ancak yerine yeni bir ordu kurmak istediği için yeniçeriler tarafından tahtan indirilip Yedikule Zindanları'nda acımasızca katledilir ve Sultan Mustafa iki kez tahta çıkar. Dizi henüz şehzade olan I. Ahmed'in, babası III. Mehmed'in ölümü üzerine tahta geçmesi ve bu zamanlarda saray haremine cariye olarak getirilen Kösem Sultan ile birbirlerine aşık olmaları, ardından Kösem Sultan'ın intikam için başladığı iktidar oyunu konu alınır.

<i>Dolunay</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Dolunay, No Dokuz Productions imzalı, 4 Temmuz 2017 tarihinde Star TV'de yayımlanmaya başlayan, yönetmenliğini Çağrı Bayrak'ın üstlendiği, başrollerini Can Yaman ve Özge Gürel'in paylaştığı romantik komedi türündeki Türk televizyon dizisidir. Yapımcılığını Yağmur Ünal üstlenmiştir. Dizi, 31 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 26. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus kültürü</span>

Rus kültürü milletin tarihi, coğrafi konumu ve engin genişliği, dini ve sosyal gelenekleri ve Batı etkisi ile oluşturulmuştur. Rus yazarlar ve filozoflar Avrupa düşüncesinin gelişmesinde önemli bir rol oynamışlardır. Ruslar ayrıca klasik müziği, baleyi, sporu, resmi, ve sinemayı da büyük ölçüde etkilemişlerdir. Rus ulusu ayrıca bilim ve teknolojiye ve uzay araştırmalarına öncü katkılarda bulunmuştur.

Jingoizm, bir ülkenin kendi ulusal çıkarları olarak tanımladığı şeyleri, barışçıl yöntemler yerine tehdit veya fiili güç kullanarak savunmak gibi saldırgan ve proaktif bir dış politika tercih eden milliyetçilik türüdür. Halk dilinde şovenizm, önyargılı birinin kendi ülkesini diğer ülkelerden üstün gören aşırı milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Paşa</span>

Şemsi Paşa (1846-1908) bir Osmanlı - Arnavut generaliydi. Alaylı ve eğitimsiz bir asker olan olan Şemsi Paşa, Sultan II. Abdülhamid'in güvendiği paşalardan birisiydi. Resneli Niyazi'nin dağa çıkarak başlattığı Jön Türk Devrimi'ni bastırmak için görevlendirildi. Ancak isyanı bastırmak için harekete geçtiği sırada Manastır'da İttihat ve Terakki üyesi Atıf Kamçıl tarafından suikast sonucu öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Unity Operating System</span>

Unity Operating System, UnionTech tarafından geliştirilmiş ve temeli Debian olan Deepin'e dayalı, bir dağıtımdır. Çin'de, Microsoft Windows gibi yabancı kaynaklı yazılımları yerli ürünlerle değiştirmek için 2019'da başlayan bir hükûmet girişiminin bir parçası olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması</span> 1801 yılında Fransız devrim savaşları sırasında Mısırdaki kuşatma

Kahire Kuşatması, Fransız Devrim Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetleri ile Fransız ve İngilizler arasında Mısır Seferi'nden hemen bir önce gerçekleşen bir kuşatmadır. İngiliz komutan John Hely-Hutchinson, Haziran ortasında gerçekleşen birkaç çatışmadan sonra Kahire'ye doğru ilerledi. Hutchinson'a büyük bir Osmanlı kuvveti de katıldı ve Kahire kuşatıldı. 27 Haziran'da General Augustin Daniel Belliard komutasındaki 13.000 kişilik Fransız garnizonu teslim oldu. Jacques-François Menou komutasındaki Mısır'da kalan Fransız birlikleri, bu başarısızlıktan sonra İskenderiye'ye çekildi.

Yalanların yangın/ateş hortumu; çok sayıda mesajın, doğruluk ve tutarlılık gözetilmeksizin birden çok kanalda hızla, tekrarlanarak ve sürekli olarak yayınlandığı bir propaganda tekniğidir. Sovyet propaganda tekniklerinin bir ürünü olan yalanın ateş hortumu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimindeki Rus propagandası için güncel bir modeldir.

Vladimir Vasilyeviç Atlasov veya Otlasov, Kamçatka Yarımadası'nın sistematik keşfini organize eden ilk Rus olan Sibiryalı bir Kazaktı. Kamçatka'nın güney ucundaki ıssız bir volkanik ada olan Atlasov Adası ve Atlasova yanardağı onun adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fedot Alekseyeviç Popov</span>

Fedot Alekseyeviç Popov, Bering Boğazı üzerinden ilk Avrupa seferini organize eden bir Rus kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Gil Eanes</span>

Gil Eanes 15. yüzyılda Portekizli bir gezgin ve kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Beketov</span>

Pyotr Beketov, Kazak bir Sibirya kaşifi ve bölgede daha sonra Yakutsk, Çita ve Nerchinsk gibi modern şehirlere dönüşen çeşitli müstahkem mevkilerin kurucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Liaskowa Muharebesi</span>

Liaskowa (Lyakhovo) Muharebesi, 9 Kasım 1812'de Liaskowa köyü yakınlarında, Vasily Vasilyevich Orlov-Denisov komutasındaki 3.500 Kazak tarafından, Jean-Pierre Augereau komutasındaki Grande Armée'nin 2.000 askerinin kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarutino Muharebesi</span>

Tarutino Muharebesi, Napolyon'un Rusya seferi'nin bir parçasıydı. Muharebede Bennigsen komutasındaki Rus birlikleri Joachim Murat komutasındaki Fransız birliklerini yendi. Muharebeye, Vinkovo Muharebesi veya Chernishnya Muharebesi de denmektedir. Pek çok tarihçi, Tarutino köyünün muharebe alanından 8 km ötede olmasından dolayı ikinci ismin daha uygun olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Polotsk Muharebesi</span>

Birinci Polotsk Muharebesi, 17-18 Ağustos 1812 tarihlerinde gerçekleşti. Peter Wittgenstein komutasındaki Rus birlikleri, Polotsk şehri yakınlarında Nicolas Oudinot liderliğindeki Fransız ve Bavyera birlikleriyle savaşarak Oudinot'un Saint Petersburg'a ilerlemesini durdurdu. Birinci Polotsk Muharebesi, iki ay sonra aynı sefer sırasında meydana gelen İkinci Polotsk Muharebesi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saltanovka Muharebesi</span>

Mogilyov Muharebesi olarak da bilinen Saltanovka Muharebesi, 23 Temmuz 1812'de gerçekleşti ve Napolyon'un Rusya seferinin ilk muharebelerinden biridir.