İçeriğe atla

Dmitri Muratov

Dmitri Muratov
2018
Doğum29 Ekim 1961 (62 yaşında)
Kuybişev, Rusya SFSC, Sovyetler Birliği
Mezun olduğu okul(lar)Samara Devlet Üniversitesi
MeslekGazeteci,
ÖdüllerDostluk Nişanı
Onur Nişanı
Légion d'honneur
2021 Nobel Barış Ödülü

Dmitri Andreyeviç Muratov (RusçaДмитрий Андреевич Муратов; d. 29 Ekim 1961), Rus gazeteci, Novaya Gazeta gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmenidir.[1] 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları" nedeniyle Maria Ressa ile birlikte aldı.[2]

Muratov, demokrasi yanlısı Novaya Gazeta gazetesini 1993 yılında elliden fazla gazeteciyle birlikte kurdu. 1995'ten 2017'ye kadar gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptı ve 2019'da tekrar bu görevi üstlendi.[3] Gazete, yolsuzluklar ve insan hakları ihlalleri gibi hassas konularda yaptığı haberlerle tanınmaktadır.[4] Genel yayın yönetmeni olarak Anna Politkovskaya'nın Putin yönetimini mercek altına alan makalelerini yayımladı. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre Muratov, "bugün Rusya'da ulusal etkiye sahip tek gerçek eleştirel gazetenin" yaratılmasına yardımcı oldu.[5] Gazetesi ayrıca Çeçenya ve genel olarak Kuzey Kafkasya'daki çalkantılı durumlara ışık tutmada da etkili olmuştur.

Yaşamı

Muratov 30 Ekim 1961'de Sovyetler Birliği'nin Kuybişev kentinde doğdu. Samara Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nde öğrenim gördü. Öğrenciliği sırasında gazeteciliğe başladı. Bir süre Sovyet ordusunda görev yaptıktan sonra 1987 yılında Voljski Komsomolets gazetesinde muhabirliğe başladı. 1993'te elliden fazla arkadaşı ile birlikte gazeteden ayrılarak Muhalif Novaya Gazeta gazetesinin kurdu. Gazete, yayımladığı araştırmacı gazetecilik çalışmalarıyla, Çeçenistan'daki savaş sırasında özel haberleriyle tanındı. Muratov, ilk Çeçen savaşında bölgede muhabirlik yaptı.

Muratov, 2007 yılında Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü ile, 2010 yılında Fransa'nın en yüksek nişanı olan Légion d'honneur ile ödüllendirildi.[6][7] 2021 Nobel Barış Ödülü "demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek zor şartlarla karşı karşıya kaldığı dünyada bir ideal için mücadele eden tüm gazetecileri temsil ettikerli için" Filipinli gazeteci Maria Ressa ile birlikte Muratov'a verilmiştir.[8]

Eylül 2023 yılında Putin tarafından ''yabancı ajan'' ilan edildi.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Главным редактором 'Новой газеты' стал Сергей Кожеуров". Novaya Gazeta. 17 Kasım 2017. 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2017. 
  2. ^ "The Nobel Peace Prize 2021". NobelPrize.org. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  3. ^ Aydın, Enis (9 Ekim 2021). "Nobel Barış Ödülü'nü kazanan gazeteci Muratov'un hikâyesi: Ödülü öldürülen 6 muhabirine adadı". serbestiyet.com. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  4. ^ "Dmitry Muratov, Editor of Novaya Gazeta, Russia". 17 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Lundstrom, Hedvig (3 Haziran 2016). "Biography of 2016 Golden Pen of Freedom Laureate Dmitry Muratov". Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Dinçer, Sümeyye Dilera (8 Ekim 2021). "2021 Nobel Barış Ödülü'nü Maria Ressa ve Dmitry Muratov kazandı". Anadolu Ajansı. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  7. ^ "Nobel Barış ödülü Rus gazeteciye". www.turkrus.com. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  8. ^ "Nobel Barış Ödülü, devlet baskısı altında bağımsız yayınlar yöneten gazeteciler Maria Ressa ve Dmitri Muratov'a verildi". T24 gazetesi. 8 Ekim 2021. 8 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  9. ^ Servisi, Dış Haberler (4 Eylül 2023). "Rusya, Nobel ödüllü gazeteciyi "yabancı ajan" ilan etti". Medyascope. 8 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Abdi İpekçi</span> Türk yazar ve gazeteci

Abdi İpekçi, Türk gazeteci, yazar ve insan hakları aktivistiydi. Türkiye'nin önde gelen günlük gazetelerinden biri olan ve o dönemde merkez sol bir siyasi duruşa sahip Milliyet'in genel yayın yönetmeniyken öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Altaylı</span> Türk gazeteci, programcı, sunucu ve YouTuber

Fatih Altaylı, Türk gazetecidir. Habertürk TV'de yayımlanan Teke Tek, Teke Tek Özel ve Teke Tek Bilim ile Bloomberg HT'de yayımlanan Bire Bir adlı programların sunuculuğunu yapmıştır.

Tuncay Mollaveisoğlu, Türk gazeteci, yazar, Televizyon haber programcısı.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pehlivan</span> Türk gazeteci ve yazar

Barış Pehlivan, Türk gazeteci ve yazardır.

Atilla Güner, Türk gazeteci, televizyon habercisi, radyo programcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Gül</span> Türk gazeteci

Erdem Gül, Türk gazeteci ve siyasetçi. 2019-2024 yıllarında Adalar belediye başkanı olarak görev yaptı.

Sedat Ergin Türk gazeteci ve yazar.

Çiğdem Toker, Türk gazeteci yazar ve hukukçu.

<i>Gazete Duvar</i>

Gazete Duvar, Ağustos 2016'da yayın hayatına başlayan internet gazetesi. Gazete Duvar'ın sahibi, Türkiye’nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'dir. Gazete Duvar'ın Genel Yayın Yönetmeni ise 16 Mart 2022'de beri Barış Avşar'dır. Gazete Duvar, 2019 yılında gazeteci Cansu Çamlıbel yönetiminde Duvar English adıyla İngilizce yayına başladı.

Cezayir'deki gazetecilerin çalışma koşulları, 1962 bağımsızlık savaşından bu yana gelişti. 1990'dan sonra, Basın Yasası kaldırılarak daha fazla basın özgürlüğü sağlandı. Ancak 1990'lardaki iç savaşla birlikte 70'ten fazla gazeteci Teröristler tarafından öldürüldü. Cezayir'de 1993 ile 1998 yılları arasında 60 gazeteci öldürüldü.

Hazal Ocak, Türk muhabir ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Maria Ressa</span> Filipinli gazeteci

Maria Angelita Ressa, Filipinli gazeteci. Yalan haberlere, dezenformasyona ve bağımsız medyanın susturulması çabalarına karşı mücadelesi ile tanınır. Rappler adlı çevrimiçi haber sitesinin kurucusudur. Rus gazeteci Dmitri Muratov ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ressa, bu ödülü kazanan ilk Filipinli olmuştur.

Özgen Acar, Türk gazetecidir.

<i>Novaya Gazeta</i>

Novaya Gazetesi,, Rusya'nın siyasi ve sosyal meselelerine eleştirel ve araştırmacı bir şekilde yer vermesiyle tanınan bağımsız bir Rus gazetesidir. Moskova'da, Rusya içindeki bölgelerde ve bazı yabancı ülkelerde yayınlanmaktadır. Gazetenin basılı baskısı Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri yayınlanır. Web sitesindeki İngilizce makaleler, açıklamalı haber bülteni şeklinde haftalık olarak yayınlanmaktadır.

Namık Durukan, Türk gazeteci ve muhabir.