İçeriğe atla

Djoudj Kuş Barınağı

Djoudj Ulusal Kuş Barınağı
UNESCO Dünya Mirası
KonumSenegal Senegal
KriterDoğal: vii, x
Referans[1] 25[1]
Tescil1981 (5. oturum)
Tehlike1984-1988; 2000-2006
BölgeAfrika

Djoudj Ulusal Kuş Barınağı veya Djoudj Kuş Barınağı (Fransızca:Parc national des oiseaux du Djoudj), Senegal'de, Senegal Nehri'nin güneydoğusunda, St-Louis'in kuzeydoğusunda yer alan bir kuş barınağıdır. Kuşlar için çok verimli bir üreme alanı oluşturan bir dizi sulak alana sahiptir. Başta pelikanlar ve flamingolar olmak üzere yaklaşık 400 kuş türü barındırır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Senegal</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Senegal, resmî adıyla Senegal Cumhuriyeti, Senegal Nehri'nin güneyinde, Batı Afrika'da yer alan bir ülkedir. Batıda Atlas Okyanusu 531 km, kuzeyde Moritanya 813 km, doğuda Mali 419 km, güneyde ise Gine 330 km ve Gine-Bissau 338 km sınırı bulunan Senegal'in toplam sınır uzunluğu Atlas Okyanusu dahil 3171 km'dir. Yeşil Burun Adaları Senegal kıyılarının 560 km ötesindedir. Gambiya bu ülkenin 300 km içerisine kadar ilerleyen bir anklav halindedir.

<span class="mw-page-title-main">Senegal millî futbol takımı</span> futbol takımı

Senegal millî futbol takımı, Senegal'i uluslararası alanda temsil eden millî futbol takımı. Afrika'nın başarılı millî takımlarındandır. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda Dünya Kupası tarihindeki ilk katılımını gerçekleştirmiştir. 2021 Afrika Uluslar Kupası'nda şampiyonluğa ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kız kuşu</span>

Kız kuşu, Vanellus cinsini oluşturan sivri gagalı kuş türlerinin ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyşehir Gölü Millî Parkı</span>

Beyşehir Gölü Millî Parkı, Beyşehir Gölü'nün yakınında Türkiye'nin en büyük millî parkıdır. Derlenen bilgilere göre, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan millî park 88 bin 750 hektarlık alanı kapsıyor. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde koruma altında bulundurulan Türkiye'de toplam 897 bin 657 hektarlık alana sahip 40 adet millî park bulunuyor. Bu millî park alanlarının en genişi ise Beyşehir Gölü Millî Parkı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'nde Beyşehir ve Kızıldağ olmak üzere iki ayrı millî park bulunuyor. Beyşehir Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin en önemli ziyaretçi çeken doğal mekanları arasında gösteriliyor. Beyşehir millî parkının orman formasyonunu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturuyor. Ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölü'nün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz bir manzaraya kavuşturuyor. Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması, potansiyel göl sularına dayalı sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu dönemine ait kültürel zenginlikler olması Beyşehir Gölü Millî Parkı'nın kaynak değerlerini daha da önemli hale getiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Afrika kaplan balıkçılı</span> Balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türü

Afrika kaplan balıkçılı balıkçılgiller familyasında yer alan bir kuş türüdür. Tigriornis cinsinin tek üyesidir. Angola, Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Liberya, Moritanya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone ve Togo'da yaşar.

Senegal devlet başkanı, Afrika ülkesi Senegal'in bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişilere verilen unvandır. Senegal devlet başkanı 2001 yılında gerçekleştirilen halk referanduma kadar yedi yıllık bir süre için seçilmekteydi, söz konusu referandum sonucu devlet başkanlığı süresi beş yıl ile sınırlandırılmıştır. 2008 yılında gerçekleştirilen değişiklik ile devlet başkanlığı görev süresi yeniden yedi yıla çıkarılmıştır. Başkanı Macky Sall yaptığı açıklamada görev süresini yeniden beş yıla indireceğini açıklamıştır. Günümüzdeki cumhurbaşkanı 2 Nisan 2024 tarihinden itibaren Bassirou Diomaye Faye'dir. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Senegal başbakanı, Afrika ülkesi Senegal'de bağımsızlığın kazanıldığı 1960 yılında sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Tsodilo</span> Botsvananın Ngamiland kenti yakınlarında yer alan bir Dünya Mirası alanı

Tsodilo Tepeleri, Botsvana'nın Ngamiland kenti yakınlarında yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Sit alanı içinde kaya barınakları ve bu barınaklar içinde kaya sanatı örnekleri gözlenmektedir. Tsodilo, 2001 yılında, yerel halkların manevi ve dini öneminin yanı sıra binlerce yıllık insan geçmişinin benzersiz bir örneğini sunması nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. UNESCO, bölgede 4,500 adet kaya boyaması olduğunu ortaya çıkardı. Bölgede yer alan önemli tepeler, Male Hill, Female Hill ve Child Hill olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır kurdu</span> Afrikalı köpekgil

Mısır kurdu Canis lupaster'in, Kuzey, Doğu ve Batı Afrika'nın bir kısmına özgü bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bhimbetka kaya barınakları</span>

Bhimbetka kaya barınakları, Hint Yarımadası'nda insan yaşamının en eski izlerini sergileyen Paleolitik Çağ'a ait bir Arkeolojik sit alanıdır ve Hint Taş Devri'nin başlangıcına tarihlenmektedir. Hindistan'ın Madhya Pradesh Eyaletinin Raisen Bölgesi'nde, Abdullaganj kasabası yakınlarında ve Ratapani Vahşi Yaşam Barınağı içinde yer almaktadır. Barınaklardan en azından bazıları, 100.000 yıl önce Homo erectus tarafından yerleşim gördü. Bhimbetka kaya barınakları arasında bulunan Taş Devri kaya resimlerinin bazıları 30.000 yaşındadır. Mağaralar aynı zamanda erken dans kanıtları da sunmaktadır. 2003 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chugai' Piktograf Siti</span>

Chugai' Piktograf Siti, Kuzey Mariana Adaları'ndaki Rota Adası'nda yer alan bir tarihöncesi bir kaya sanatı alanıdır. Kaya sanatı, adanın güneydoğu tarafındaki I'Chenchon Kuş Barınağı'ndaki bir kalker mağarada yer alır. Yaklaşık 90 adet boyalı kaya çizimi 56 metre uzunluğunda geniş bir odada bulunmaktadır.

Türkmenistan'ın korunan bölgeleri arasında dokuz doğa rezervi (zapovednik) ve toplam alanı 19.750 km2 veya Türkmenistan topraklarının %4'ünden fazlasını kapsayan 13 barınak (zakaznik) bulunmaktadır.

Köytendağ Tabiatı Koruma Alanı ya da eski ismiyle Kugitangs Doğa Koruma Alanı, Türkmenistan'ın Lebap ilinin doğusunda, Köytendağ Sıradağları'nda yer alan bir doğa koruma alanıdır. 1986 yılında kurulmuş ve 271,4 km2 alan kaplamaktadır.

Mäne-Çäçe Barınağı, Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

Guryhowdan Barınağı Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

Sarıkamış Barınağı Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

Kelif Barınağı, Türkmenistan'da yer alan bir koruma alanıdır (zakaznik).

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kasai Rinkai Parkı</span>

Kasai Rinkai Parkı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Edogawa semtinde bulunan bir parktır. Park, 1 Haziran 1989 tarihinde açılmış olup Tokyo'nun ikinci büyük parkıdır. İki yapay ada, bir gözlem güvertesi ve bir otel içeren ıslah edilmiş arazi üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.