İçeriğe atla

DjView

DjView
Geliştirici(ler)AT&T, LizardTech
İşletim sistemiGNU/Linux, Mac OS X, Windows
TürDjVu görüntüleyici
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiDjVuLibre proje sayfası
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

DjView; resim, fotoğraf, çizim ve belgeleri İnternet ortamında yüksek çözünürlük ve sıkıştırma oranlarıyla dağıtmayı amaçlayan DjVu dosyalarını görüntülemeyi sağlayan bir yazılımdır.

DjView sadece çevrimdışı kullanabileceğiniz bir araç değil, Mozilla Firefox ile bütünleşik çalışan bir web gösterimcisidir. Tarayıcınızda görüntülediğiniz DjVu dosyalarını kolaylıkla kaydedip, sonrasında DejaView ile tekrar okuyabilirsiniz.

Özellikle üniversitelerin, büyük kütüphanelerin ve saygın dergilerin arşiv ya da koleksiyonlarını İnternet ortamında gösterebilmek için seçtiği DjVu (Deja-vü diye okunur), gelişkin ve karmaşık bir teknolojiler bütününü bir arada kullanır. Saklanacak belgede metin ve resim/arkafonları ayrı katmanlara ayırarak saklayan DjVu teknolojisi; artımlı (progressive) yükleme, aritmetik kodlama ve tek tonlu renklemelerde kayıplı sıkıştırma gibi farklı teknikleri bir araya getirir. Böylelikle DjVU, daha yüksek kalitede ve daha küçük boyutlarda İnternet belgelerinin yaratılmasına izin verir.

Open Library ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Bir Milyon Kitap projelerinde de kullanılan saklama biçimi olan DjVu; Rolling Stone, Playboy, Forbes, National Geographic gibi saygın yayınlar tarafından da tercih edilmektedir.

Özellikleri

Adobe'nin yaratıcısı olduğu ve sonrasında özgürleştirilen PDF'ye rakip olması hedeflenen DjVu biçimi, AT&T laboratuvarlarında 1996 yılında geliştirildi. Özgür bir dosya biçimi olarak geliştirilen DjVu, PDF'ye kıyasla daha yüksek kalite ve küçük dosya boyutları sunar.

Taranarak DjVu biçimine getirilmiş belgeler; web ortamında PDF, PNG, TIFF, JPEG, JPEG2000 gibi biçimlerin yerini çok daha yüksek başarımla alır. Daha küçük disk alanına ihtiyaç duyan bu dosya biçimi, çok daha hızlı yüklenme ve PDF'ye kıyasla daha az işlemci gücüyle görüntülenme gibi avantajlara sahiptir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vorbis</span>

Vorbis, açık standartlara dayanan ve özgür yazılım olarak geliştirilmiş bir ses verisi sıkıştırma yöntemidir. Windows, GNU/Linux ve UNIX uyumlu pek çok sistemde müzik verisini sıkıştırarak depolamak ve çalmak için gerekli yapıyı sunar. Vorbis sıkıştırması ile depolanmış ses dosyaları genellikle OGG uzantısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Matroska</span>

Matroska Microsoft'un ASF ya da Apple'ın Quicktime dosya biçimine benzer bir açık kaynak kodlu içerik biçimi geliştirme projesidir. Proje 7 Aralık 2002 tarihinde bir yazılım çatallandırması olarak duyuruldu. Daha sonraları Matryoshka doll olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">QuickTime</span>

QuickTime çeşitli biçimlerdeki sayısal görüntü, ses, yazı, animasyon, müzik, resim dosyalarını işleyen, Apple Computer tarafından geliştirilen bir çoklu ortam teknolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">WAV</span> Bir ses dosyası uzantısı

WAV, IBM ve Microsoft'un küçük ses kayıtlarını herhangi bir bilgisayarda çalmak için geliştirdiği, sıkıştırma içermeyen bir ses dosyası biçimidir. İngilizcede dalga anlamına gelen Wave kelimesinin ilk üç harfinin alınmasıyla oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Audio Video Interleave</span>

AVI, Audio Video Interleave kısaltmasıdır, Kasım 1992'de Microsoft tarafından tanıtılan Windows için görüntünün bir parçası olan çoklu ortam içerik biçimidir. .avi video ve ses dosyalarını bir arada içeren dosyalara verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">TIFF</span> Görüntü dosyası biçimleri serisi

Tagged Image File Format grafik, fotoğraf gibi dosyalar için kullanılan bir biçimdir. Aldus isimli şirket tarafından üretilip 1986 yılında ilk sürümü duyurulmuştur. 1994 yılında Aldus Corp ile Adobe Systems'in birleşmesinden sonra TIFF 6.0 geliştirilmiş ve birçok yeni özellikler eklenmiştir. JPEG ve PNG gibi TIFF de yüksek renk derinliği olan görüntülerde kullanılır. Photoshop, GIMP gibi görüntü işleme programları TIFF biçimini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Naci İslimyeli</span> Türk ressam

Balkan Naci İslimyeli, Türk ressam ve öğretim üyesi.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

Bilgisayar destekli çeviri çeviri sırasında çevirmenleri destekleyen bilgisayar yazılımlarıyla yapılan bir tür çeviridir. BDÇ, çeviri işleminin herhangi bir insan yardımı olmaksızın ya da çeviri öncesinde ya da sonrasında çok az bir insan desteğiyle gerçekleşen makineli çeviri, makine çevirisi ya da bilgisayarlı çeviri ile karıştırılmamalıdır.

BMP, herhangi bir sıkıştırma yapmadan resmin özelliklerini tutan, Microsoft firmasına ait bir resim dosyası biçimidir. Sıkıştırma yapmadığı için PNG, JPEG gibi dosya biçimlerine göre çok daha fazla yer kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Okular</span>

Okular, KDE projesi kapsamında geliştirilen PDF, PostScript, DjVu, TIFF ve DVI gibi dosya biçimleri destekleyen özgür bir belge görüntüleyicidir. KDE'nin önceki PDF görüntüleme aracı olan KPDF temel alınarak geliştirilmeye başlanmış, ayrıca KGhostView, KFax, KFaxview, KDVI araçlarının işlevleri Okular bünyesinde birleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Evince</span>

Evince, GNOME projesi kapsamında geliştirilen PDF, PostScript, DjVu, TIFF ve DVI gibi dosya biçimleri destekleyen özgür bir belge görüntüleyici. Linux ve Windows işletim sistemlerini destekler.
Evince geliştiricileri GNOME masaüstü ortamında mevcut birçok belge görüntüleyici yerine tek ve basit bir uygulama geliştirmeyi hedeflemişlerdir. Evince'in sloganı projenin amacını özetlemektedir: "Basit bir Belge Görüntüleyici".

Bir açık dosya biçimi, sayısal verileri saklamak için genellikle standart organizasyonları tarafından yayımlanmış ve herkesçe kullanılıp uyarlanılabilicek belirtimlerdir. Örneğin açık biçimler hem sahipli hem de ücretsiz ve özgür yazılımlarda her birinde kullanılan tipik yazılım lisanslarıyla birlikte kullanılabilir. Açık biçimlerin aksine kapalı biçimlerde ticari sırlar olduğu kabul edilir. Açık biçimler eğer telif hakkı, patent, ticari marka ve benzeri diğer kısıtlamalar içermiyor ve herkes istediği amaçla maddi bir maliyet olmaksızın kullanabiliyorsa özgür dosya biçimleri olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">FLV</span>

FLV ya da tam adıyla Flash Video, Adobe Flash Player'ın öntanımlı video biçimidir. Sadece Macromedia/Adobe ürünlerince değil, pek çok İnternet tarayıcı ve çokluortam oynatıcısı tarafından da desteklenen FLV, günümüzün en yaygın video biçimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">WebP</span>

WebP, Google tarafından geliştirilmiş olup, JPEG, PNG veya GIF resim biçimlerine kıyasla daha küçük veya daha iyi görünen resimler oluşturmak için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">DjVu</span>

DjVu, öncelikle taranan belgeleri, özellikle de metin, çizgi çizimleri, dizine alınmış renkli görüntüler ve fotoğrafları depolamak için tasarlanmış bir bilgisayar dosya formatıdır. Metin ve arka plan / görüntülerin görüntü katmanı ayrımı, aşamalı yükleme, aritmetik kodlama ve çift tonlu görüntüler için kayıplı sıkıştırma gibi teknolojileri kullanır. Bu, yüksek kaliteli, okunabilir görüntülerin minimum alanda depolanmasına ve böylece web'de kullanılabilir hale gelmelerine olanak tanır.

H.265 ve MPEG-H Part 2 olarak da bilinen High Efficiency Video Coding (HEVC) yaygın olarak kullanılan Gelişmiş Video Kodlamanın ardılı olarak MPEG-H projesinin bir parçası olarak tasarlanmış bir video sıkıştırma standardıdır. AVC'ye kıyasla HEVC, aynı video kalitesinde %25 ile %50 daha iyi veri sıkıştırma veya aynı bit hızında önemli ölçüde geliştirilmiş video kalitesi sunar. 8K UHD dahil olmak üzere 8192×4320'ye kadar çözünürlükleri destekler ve birincil olarak 8 bitlik AVC'den farklı olarak HEVC'nin daha yüksek aslına uygun Main 10 profili, neredeyse tüm destekleyici donanımlara dahil edilmiştir.