İçeriğe atla

Dişli sazancık

Aphanius transgrediens
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Kordalılar
Alt şube: Omurgalılar
Sınıf: Kemikli Balıklar
Alt sınıf: Işınsal Yüzgeçliler
Familya: Cyprinodontidae
Cins: Aphanius
Tür: A. transgrediens

Dişli sazancık, Aphanius transgrediens (Acı Göl dişlisazanı veya Acıpınar birikinti balığı), Cyprinodontidae familyasındaki bir tatlı su balığı türüdür . Türkiye'de Acıgöl'ün kaynaklarına endemiktir . İklim değişikliğinden kaynaklanan yağış miktarındaki azalma ve kaynaklardaki suyun çok fazla kullanılması nedeniyle türün tehlike statüsü kritik durumdadır. Yerli olmayan doğu sivrisinek balıklarının (Gambusia holbrooki) göle kaynaştırılmasıyla oluşan rekabet de bu türü tehdit etmektedir.

Aphanius transgrediens, sülfürik kaynaklardan suyunu alan ve sodyum sülfat ile diğer tuzların elde edilmesiyle önemli bir ekonomik faaliyet alanı olan Acigöl'e endemiktir. Su seviyelerindeki ve kimyasal bileşimdeki şiddetli dalgalanmalar nedeniyle, bu tür çoğunlukla değişen tuzluluğa sahip göl kaynaklarının kenar kısımlarında bulunur. Bu birikintiler tipik olarak çok sığdır ve Chara cinsinin filamentli alglerinin patlamasıyla dolarlar. Kış yağışları, göl çevresi etrafındaki perçinler aracılığıyla bölgeler arasında geçişe izin vererek, bir kilometrekare boyunca uzanan popülasyonlarda daha fazla genetik çeşitliliğe neden olur. Bu küçük göç yaz sonunda ve ters yönde yaz başında gerçekleşir. Genellikle omnivordur (hepçil), suda yaşayan omurgasızlar ve bitkilerle beslenir. Dişiler, erkeklerin savunduğu bir alanda vejetasyonda parti başına 5-11 yumurta üreten aralıklı yumurtlama davranışı gösterirler. Yumurtalar 1.3-1.5 mm çapındadır ve erken ilkbahardan sonbahara kadar serilir.[1][2]

Tehditler

Aphanius transgrediens, 30 kaynaktan beslenen son derece kısıtlı bir alanda bulunmakla beraber bu alan yeni bir yol inşası nedeniyle neredeyse tamamen tehdit altındadır. Daha önce, türler gölün kendisinde ve havzalarında ve kaynak sularında yaşıyordu. Buna ek olarak, A. transgrediens istilacı türler yüzünden, habitatın bozulmasından (ayrıca hayvanların çiğnemesi ile) ve iklim değişikliği nedeniyle tehdit altındadır. Bu nedenle, IUCN tarafından B1ab (i, ii, iii, iv, v) + 2ab (i, ii, iii, iv, v) kriterleri üzerinde kritik derecede tehlike altında olduğu değerlendirilir. Kalan koruma önlemleri çoğunlukla ex-situ çalışmalarla sınırlıdır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Aphanius transgrediens". Seriously Fish. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  2. ^ Ekmekçi (2014). "Threatened Fishes of the World: Aphanius transgrediens Ermin, 1946 (Cyprinodontidae)". Croatian Journal of Fisheries. 72 (4). ss. 186-187. 
  3. ^ "The IUCN Red List of Threatened Species". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. Retrieved 2019-01-16.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılağaç yapraklı huş</span> bitki türü

Kızılağaç yapraklı huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 15 m'ye kadar boy yapabilen bir huş türü.

<i>İnci kefali</i> Endemik balık türü

İnci kefali ya da Van balığı, sazangiller (Cyprinidae) familyasından Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen endemik bir balık türü. Van Gölü havzasına özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yassı sırtlı deniz kaplumbağası</span>

Yassı sırtlı deniz kaplumbağası, Avustralya'nın kıta sahanlığına yerel (endemik) olan bir deniz kaplumbağasıdır ve Natator cinsi içinde yer alan tek türdür.

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

Aphanius burduricus Cyprinodontidae familyasından bir balık türüdür. Türkiye endemiğidir. Sadece Burdur Gölü'nde yaşar. Boyu 2–3 cm'dir. Türdeşlerine karşı barışçıldır. Düzensiz zaman ve sayıda yumurta dökerler. Yumurtalarını yeme eğilimi gösterirler. Kuluçka süresi 15-17 gündür. Erkeklerde kara bant bulunur, dişiler gümişi beneklidir.

<span class="mw-page-title-main">Halka kuyruklu maki</span>

Halka kuyruklu maki ya da halka kuyruklu lemur, Makigiller (Lemuridae) familyasından iri bir maki türü.

Plectrohyla pokomchi, Plectrohyla cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Guatemala'da Sierra de las Minas ve Sierra de Xucaneb yöresinde endemiktir. Subtropikal ve tropikal 1,400-1,900 m yükseklikteki nemli dağ ormanları ve nehirler ana habitatlarıdır. Habitat kaybından dolayı soyu tehlike altındadır.

İznik İncibalığı Sazangiller familyasına bağlı ve Türkiye'de bulunan İznik Gölü'ne endemik bir tatlı su balığıydı. 1941 yılında Türkiye'nin ilk kadın zoologu Fahire Battalgil tarafından tanımlanmıştır. 20. yüzyılın sonlarından beri görülmemiştir ve şu an için Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından soyu tükenmiş olarak kabul edilmektedir.

Eğirdir yağbalığı, sazangiller familyasına bağlı bir tatlı su balığıdır. Eğirdir Gölü'ne endemik bir balıktı fakat günümüzde soyu tükenmiştir. Eğirdir Gölü'ne Sudak balıklarının salınması soyunun tükenmesine sebep olmuştur. 1980'lerden beri görülmeyen balık 2013 yılında Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından soyu tükenmiş olarak ilan edilmiştir.

Gölcük dişli sazancığı Gölcük Gölü'ne endemik bir tatlı su balığıdır. Cyprinodontidae familyasına mensuptur.

Helicia amplifolia, Proteaceae ailesindeki bir bitki türüdür. Papua Yeni Gine için endemik bir türdür. Habitat kaybı nedeniyle türü tehdit altındadır.

Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

Astragalus nigrocalycinus, Türkiye'de yalnızca Oltu'da yetişen, kritik tehlike altında olan, endemik bir bitki türüdür.

Silene ispirensis, yalnızca Türkiye'de Erzurum ilinin İspir ilçesinde yetişen, Karanfilgiller familyasına mensup, kritik tehlike altındaki endemik bir bitki türüdür.

Saxifraga artvinensis, Henry John Matthews tarafından tanımlanmış, Saxifragaceae (taşkırangiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemiktir.

Stachys choruhensis, 1987 yılında Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Adını Çoruh nehrinden alan bitki, Artvin'e endemiktir.

Pyrus cajon, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türü.

<i>Vini stepheni</i> kuş türü

Vini stepheni, Psittaculidae familyasının Vini cinsine bağlı bir papağan türüdür. Güney Pasifik'teki Pitcairn Adaları'ndan Henderson Adası'na endemiktir.

Astragalus acmophylloides veya Türkçe adıyla bayır geveni, Türkiye'nin Artvin ve Erzurum illerine endemik bir Astragalus türüdür. Çam ormanı kenarlarında yaklaşık 1.700 m yükseklikte bulunur. Baraj inşaatı ve aşırı otlatma nedeniyle kritik tehdit altındadır.

Kritik Tehlike Altındaki Türler IUCN Kırmızı Listesi'nde yer alan ve doğada yok olma riski en yüksek olan türleri kapsar. Bu türler, nesillerini sürdürmek için acil koruma önlemlerine ihtiyaç duyarlar.