İçeriğe atla

Dişli, Bolvadin

Dişli
Harita
Afyonkarahisar'ın Türkiye'deki konumu
Afyonkarahisar'ın Türkiye'deki konumu
Afyonkarahisar üzerinde Dişli
Dişli
Dişli
Dişli'nin Afyonkarahisar ilindeki konumu
ÜlkeTürkiye
İlAfyonkarahisar
İlçeBolvadin
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıAhmet Mert (MHP)
Rakım1071 m
Nüfus
 (2023)
 • Toplam3.007
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0272
İl plaka kodu03
Posta kodu03350

Dişli, Afyonkarahisar ilinin Bolvadin ilçesine bağlı bir beldedir. Tarihi Kral Yolu üzerindedir.

Coğrafya

Dişli Kasabası, Bolvadin'e 7 km Afyon‘a 60 km uzaklıktadır.

Tarihçe

1692 yıllarında kasabanın kuzey batı tarafındaki İnli kaya mevkisine bir çoban yerleşir. Kaynaklardan öğrenildiğine göre çobanın adı Selçuk'dur. Çoban çok cesur olduğundan; tabi bir in olan ağılın etrafına hiç kimseyi sokmaz. Bundan dolayı çobanın lakabı Dişli Çoban olur. Dişli Çoban öldükten sonra etraf köylerden insanlar yerleşmeye başlarlar. Bu mevkinin adı DİŞLİ olarak kalır. Etrafındaki Saraycık, Paşa köyü, Taşlı Höyük, Mıstığın Höyük, Beydini, Kışlacık, Bozok, Tosbalık, Dolavı, Bereket ve Üç Höyük mevkilerinin geçmişte insanların yaşadığı köyler olarak bilinmektedir.

 Dişli Oğuz Türklerinin Kayı boyundan olup, eski bir yerleşim merkezidir. Kasabanın etrafındaki höyüklerde bulunan malzemeler, buranın Anadolu'daki bütün devirleri yaşadığını gösterir. Kral yolu üzerinde olması, kısa zamanda gelişmesini ve Roma ve Bizans devirlerinde gelişerek büyük bir yerleşim merkezi olmasını sağlamıştır. Etrafında 10'dan fazla antik köy kalıntısı vardır. Buralardan çıkarılan mimari malzemeler cami, çeşme, köprü gibi yapılarda kullanılmıştır. Durumunu İslami Dönemde de devam ettirmiştir. Yavuz Sultan Selim Han 1514 yılında Çaldıran Seferinde buradan geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Devrinde önemli bir yerleşim merkezidir. Halkın büyük kısmı "Selçuklu Yörük Aşiretindendir". Türkmen olanlar Bolvadin ve Emirdağ ilçelerinden gelenlerdir. 16. asırda meydana gelen Celali İsyanlarında etrafındaki köyler dağılmış büyük bir kısmı Dişli Kasabası'na göçmüştür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolvadin</span> Afyonkarahisar ilçesi

Bolvadin, Türkiye'nin Afyonkarahisar iline bağlı ilçe.

<span class="mw-page-title-main">Sultandağı</span> Afyonkarahisar ilçesi

Sultandağı, Afyonkarahisar ilinde, Afyonkarahisar şehrinin 68 kilometre doğusunda bulunan bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Babek (rayon)</span>

Babek Rayonu, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde rayon. İdarî merkezi Babek kasabasıdır. 1978 yılında kurulmuştur. Adını Azerilerin millî kahramanlarından Babek'ten almıştır. İran ve Ermenistan ile sınırı mevcuttur. Rayon, 1 kasaba ve 39 köye sahiptir. Rayon bünyesindeki en yüksek dağ 2475 m. rakımı olan Buzkov Dağıdır. Babek rayonunda çok sayıda tarihi anıt vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıoğlan</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Sarıoğlan, Kayseri ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdemli</span> Mersinin ilçesi

Erdemli, Mersin ilinin bir ilçesidir. İlçenin giriş ve çıkışları çam ağaçlarıyla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hayrabolu</span> Tekirdağın ilçesi

Hayrabolu, Tekirdağ ilinin bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Höyük</span>

Höyük, eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş haline verilen isim. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler. 1-40 metre yükseklikte ve 1000-1500 metre genişlikte olabilirler. Uygarlıkların araştırılmasında önemli referanslardır.

Alişar Höyüğü, Yozgat'ın 45 km güneydoğusunda, Alişar köyünün kuzeyinde bulunan bir höyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Çaltılar, Seydikemer</span>

Çaltılar, Muğla ilinin Seydikemer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kömürkaya, Şarkışla</span>

Kömürkaya, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Akçadağ</span> Malatyanın ilçesi

Akçadağ, Malatya'nın bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Özburun, Bolvadin</span>

Özburun, Eskişehir-Konya karayolundan 1.5 kilometre içeride, il merkezine 70 km, ilçe merkezine 15 km uzaklıkta, eski Kral Yolu üzerinde ve Paşa Dağı yakınlarında kurulmuş bir beldedir. 1967 yılında belediye olmuştur. Belediyenin nüfusu 2.293'dur. Özburun'da iki adet ilkokul bir adet sağlık ocağı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeli, Bor</span> Niğde ilinin Bor ilçesine bağlı bir belde

Bahçeli, Niğde ilinin Bor ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Davulga, Emirdağ</span>

Davulga, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul, Sarayönü</span>

Ertuğrul, Konya ilinin Sarayönü ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Balcılar, Taşkent</span>

Alata, Konya iline bağlı olan Taşkent, Konya bağlı köylerden birisi olup, 1964 yılında belde olması ile birlikte, Alata ismi, Balcılar olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hemel Hempstead</span>

Hemel Hempstead, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu İngiltere bölgesinde ve Hertfordshire Kontluğu içinde Dacorom Borough'ya bağlı gayet sınırlı yetkilerle mahalle/köy yerel idaresi statüsünü taşıyan kentsel bir yerleşkedir. Hemel Hempstead 8. yüzyılda bir köysel yerleşke olarak kurulmuştur. Norman istilasından sonra asiller elinde malikâne arazisi olmuş ve sonunda bir manastır malikâne arazisi içinde kalmıştır. 1539'da manastırlar lağvedilmiştir ve malikâne hakkı bir özel aile eline geçmiştir. 1539'da İngiltere Kralı VIII. Henry döneminde yerleşkeye bir krallık çarşı kurma beratı verilip "çarşı kasabası " yapılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşik Krallık'ta uygulanan reformlar altında hazırlanan "1948 Yeni Kasabalar Kanunu " ile bu küçük kasabada yeni bir "kent" kurulmuştur. Bu yeni kentin nüfusu 2001 Nüfus Sayımına göre 81.143'dür ama 21. yüzyıl başında bağlı olduğu Hertfordshire Kontluk Konseyi tahminlerine göre nüfusu 90.000'i aşmıştır. Bu nispeten yüksek nüfusuna karşıt Hemel Hempstead yerel idaresi İngiltere yerel idare sistemi hiyerarşisi içinde en altta seviyede olup, "Dacorum Borough"'ya bağlı bir "köy/mahalle (parish)" şeklindedir.

Böget Höyüğü, Aksaray ili, Sultanhanı Kasabası, Böget Köyü sınırları içerisinde olup, eşmekaya Kasabası'na10 km., Sultanhanı Kasabası'na 12 km., Aksaray'a 50 km. mesafede bulunmaktadır. Karayusuf Höyük ve Yazı Höyük gibi köyün merkezinde olduğundan etrafı evlerle çevrilmiş ve harabe kalıntıları bulunmaktadır. Üst kısmı yayvan, etekleri ise kuzey güneye doğru genişlemekte olup yaklaşık çapı 250 m, yüksekliği 50–60 m civarında olduğu sanılmaktadır.