
Tahran, İran'ın başkenti, Tahran Eyaleti'nin merkezi ve 18 milyonu aşan metropol nüfusuyla İran'ın en büyük kentidir. Hazar Denizine yaklaşık 100 km uzaklıkta, Elburz Dağlarının güney yamaçlarında bulunur.

Huzistan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

Havaalanı, hava meydanı veya havalimanı; hava araçlarının kalkması ve inmesi için özel olarak hazırlanmış, hava araçlarının bakım ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına, yolcu ve yük alınmasına ve verilmesine ilişkin tesisleri bünyesinde bulunduran yerlerdir.
Ukraine International Airlines, merkezi Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan 1992 yılında kurulmuş ve uluslararası uçuşları bulunan Ukrayna hava yolu şirketidir. Şirket 2000 yılında 5.4 milyon dolar gelir elde etmiştir.
Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

Etimesgut Havaalanı, Ankara'nın 10 km batısında yer alan havaalanıdır. Türk Hava Kurumu ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından ortaklaşa kullanılmaktadır. Uluslararası Savunma Endüstri Fuarı (IDEF) ve sivil havacılık fuarları (Airshow) bazı yıllarda burada düzenlenmektedir.

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

Arak Havaalanı, İran'nın Merkezi Eyaleti'nin merkezi olan ve eski adı Sultanabad olan Arak şehrinde bir havaalanıdır. İran'daki eski havaalanlarından biri olup, 1938 yılında açılmıştır.
Asaluye Havaalanı, İran'nın Buşehr Eyaleti'nin Asaluye şehrinde kapalı bir havaalanıdır. Asaluye Havaalanının yerine yapılan yeni Fars Körfez Havaalanı Temmuz 2006 yılında trafiğe açılmıştır.
Bam Havaalanı, İran'nın Kirman Eyaleti'nin Bam şehrinin doğusunda yer alan bir havaalanıdır.
Ciroft Havaalanı, İran'nın Ciroft şehrinde bir havaalanıdır.

Erdebil Havaalanı, İran'nın kuzeybatısında Erdebil şehrinin kuzeydoğusunda yer alan bir havaalanıdır.
Ramsar Havaalanı, İran'nın Mazenderan Eyaleti'ne bağlı Ramsar kentinde yer alan bir havaalanıdır.

Tebriz Havalimanı veya tam adıyla Tebriz Şehit Medeni Havalimanı, İran'nın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne bağlı Tebriz kentinde yer alan bir havaalanıdır. Ayrıca İran Hava Kuvvetleri'nce hava üssü olarak kullanılmaktadır.
Urmiye Havaalanı veya Şehid Bakeri Havaalanı, İran'nın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin merkezi Urmiye kentinde yer alan bir havaalanıdır.
Yezd Havaalanı veya Yezd Şehit Sadooghi Havaalanı, İran'ın Yezd Eyaleti'nin merkezi Yezd kentinde yer alan bir havaalanıdır.

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

Aydın Çıldır Havalimanı,, Aydın ilinin Efeler ilçesinde bulunan bir havalimanıdır. 2012 yılında işletme hakkı Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından 20 yıllığına Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı'na devredilmiştir. Günümüzde Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi adıyla, 27 eğitim uçağıyla pilotaj eğitimi için kullanılmaktadır.
Batı İran dilleri, Doğu İran dilleri ile birlikte Hint-Avrupa dil ailesinin İran dilleri grubunu oluşturan iki koldan biridir. Batı İran dilleri temelde Kuzeybatı İran dilleri ve Güneybatı İran dilleri olmak üzere iki kola ayrılmaktadır. Eski Farsça, Medce, Partça ve Orta Farsça gibi diller İran dillerinin batı grubunda yer almış belgelenmiş en eski dilleridir. Farsça, Kürtçe, Beluçça, Lurca, Zazaca, Talışça, Tatça, Simnanca, Sengserce, Gilekçe gibi diller bu grupta yer almaktadır.

Emir Tuğgeneral Hasan Şahsefi, İranlı asker. Ağustos 2008'den Ağustos 2018'e kadar İran Hava Kuvvetleri Komutanıydı. Eskiden Northrop F-5'i uçurdu ve IRIAF Komutanlığına atanmadan önce Dezful Hava Üssü'nde görev yaptı.