İçeriğe atla

Dizel çoklu birim

PESA SA134

Dizel çoklu birim (DMU), dizel motor ile çalışan ve kendinden tahrikli vagonlardan oluşan bir çoklu birim trenidir. Dizel çoklu birimler, cer motorları bir veya birkaç sayıda vagon içine dahil edildiğinden ayrı bir lokomotif gerektirmez.

Dizel çoklu birimler, dizel–elektrik (DEMU), dizel–mekanik (DMMU) veya dizel–hidrolik (DHMU) olmak üzere birçok türe ayrılırlar.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Scania AB</span> Uluslararası ağır vasıta ve kamyon üreticisi

Scania AB, İsveçli çekici, kamyon, otobüs ile deniz ve endüstriyel motorları üreticisi firmadır. Tüm dünyaya yayılmış fabrikaları ile özellikle ağır dizel motor üretimi sektöründe önemli markalardan biridir. Şubat 2008'den bu yana Alman Volkswagen Group'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Dizel motor</span> motor çeşiti

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Benzinli motor</span>

Benzinli motor, bir tür içten yanmalı motordur. Benzinli motorlarda kullanılan yakıt benzin olup, yakıt dizel motordan farklı olarak karbüratör adı verilen bir düzenek sayesinde, sıvı olarak değil buharlaşıp hava ile karışarak silindire girer.

<span class="mw-page-title-main">Dört zamanlı motor</span>

Dört zamanlı motorlar, pistonun bir çevriminin (cycle) 4 aşamada tamamlandığı motor tipleridir. İçten yanmalı motorlar (internal combustion engines) sınıfında yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sıralı tip motor</span> sırali tip motorlar

Sıralı tip motor, silindirlerin krank mili üzerinde bir çizgi üzerinde sıralandığı motor tipidir. Günümüzde otomobillerde kullanılan en yaygın modeldir.Silindirlerin yan yana dizilmesinden dolayı bu adı almıştır.Dizel veya benzinli olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Biyodizel</span>

Biyodizel, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen ürün.

<span class="mw-page-title-main">Common rail</span>

Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir. Direkt tahrik edilen blok veya tek pompalı sistemlerden farklı olarak Common-Rail'de basınç oluşumu ve püskürtme ayrılmaktadır. Geleneksel dizel direkt püskürtücüleri yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common-Rail Sistemi, yakıtı 1500 bar'a kadar yükselen bir basınç ile ortak bir boru üzerinden enjektörlere dağıtır. Elektronik motor kumandası, bu yüksek basıncı, motorun devir sayısına ve yüküne bağlı olarak ayarlar.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı</span> Su altında bağımsız çalışabilen deniz taşıtları

Denizaltı, su altında ve su yüzeyinde hareket edebilen bir deniz aracıdır. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan diğer tüm gemiler gibi denizaltılar da ön ada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Boksör tipi motor</span>

Boksör motor (boxer) ya da diğer adıyla düz motor pistonları yere paralel olan bir içten yanmalı motordur. Boksör motorda silindirler tek bir krank milinin her iki tarafına 2 sıra halinde yerleştirilmiş ve böylece tüm pistonların hareketinin tek bir düzlemde olması sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MTU (firma)</span> Şirket

MTU. Daimler-Chrysler otomotiv grubunun ağır motor birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Motor yağı</span>

Motor yağı, motorlu taşıtlarda motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler. Motor yağları dizel ve benzinli yağ olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">TCDD DE 11000</span>

TCDD DE 11000 tipi lokomotifler 1985 yılından başlayarak TCDD tarafından kullanılan dizel-elektrikli lokomotiflerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mazot</span>

Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kojenerasyon</span>

Kojenerasyon, tercihen ısı tüketimi olan yerlerde kullanılan ve aynı zamanda bölge ısıtma ağını yararlı ısıyla besleyebilen elektrik enerjisi ve ısı üretebilen modüler yapılı bir sistemdir. Bu sistem kombine ısı ve güç sistemi ilkesine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Palio</span>

Fiat Palio, ilk olarak 1996'da Brezilya'da üretilen Fiat'ın otomobil modelidir. 2002 ve 2006 yılları arasında 2 kez makyajlanmıştır. Birinci nesil Palio'da 1.4 litre 8 supaplı tek nokta enjeksiyonlu 71 hp, 1.6 litre 16 supaplı çok nokta enjeksiyonlu 103 hp'lik motorlar kullanılırken, 2000 yılından itibaren 1.4 ve 1.6 motora ek olarak 1.2 litre 8 supaplı çok nokta enjeksiyonlu 75 hp motor eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kerosen</span> Petrolden elde edilen yanıcı bir hidrokarbon sıvısı

Kerosen, genellikle sanayide kullanılan bir petrol türevidir. Kerosen halk dilinde gazyağı diye geçen maddenin daha gelişmiş ve içerik olarak süzülmüş olanıdır. 150 °C ile 270 °C arasında petrolün çok ince bir şekilde damıtılmasıyla elde edilir. Parlama derecesi 40 °C'dir.

TCDD MT 5200, MAN tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen dizel çoklu birimlerdir. 25 Ekim 1940'ta MAN ile birlikte iki adet iki araçlık dizel çoklu birim siparişi verildi. II. Dünya Savaşı nedeniyle sadece ilk iki birim teslim edildi, geri kalanlar Slovak Demiryolları'na (3) ve Deutsche Bundesbahn'a (1) verildi. 1954'te MAN, üç araçlık birimine dönüşüm sağlamak için ek bir iki merkez araç daha sundu.

<span class="mw-page-title-main">Turbo dizel</span>

Turbo dizel, basitçe turboşarj ile donatılmış bir sıkıştırma ateşlemeli motor anlamına gelir. Diğer motor türlerinde olduğu gibi, bir dizel motora turboşarj uygulamak, motorun güç ve tork çıkışını büyük ölçüde artırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Marengo</span>

Marengo, İtalyan otomobil üreticisi Fiat'ın 1979 yılında "Fiat 131 Marengo" ile başlayan ve Regata, Tempra ve Marea modelleri ile devam eden, station wagon kasa tipine sahip otomobillerinin van türevlerine verdiği bir model adıdır. Marengo modelleri yalnızca iki koltuğa sahiptir ve yalnızca dizel motorlarla donatılmıştır.