İçeriğe atla

Diyetisyen

Diyetisyen
MütehassıslığıDiyet, insan beslenmesi
Önemli hastalıklarKötü beslenme
MütehassısKayıtlı diyetisyen

Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını en az dört yılda (bir yıl hazırlık ile 5 yılda) tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak diyetisyen unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir.[1] Lisans eğitimi ardından lisanüstü eğitimini tamamlayan diyetisyenler, uzman diyetisyen ünvanına sahip olmaktadırlar.

Diyetisyenlik büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen; besin ögesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı planlayan, eğitim veren, eğitim programlarını planlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. Diyetisyenlik meslek grubu, ilk olarak 1961 yılında ILO (International Labour Organisation) tarafından yapılan meslek sınıflandırılmasında 0.69 kodu ile, 1988 yılında ise 32.23 kodu ile standartlaştırılmıştır.

Beslenme ve diyet uzmanı; diyetisyen unvanını diploma ile aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir. Not: Diyetisyenler beslenme bilimleri, diyetetik programı, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi ya da klinik diyetisyenlik, halk sağlığı diyetisyenliği, yönetici diyetisyenliği ve eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına katılmaktadırlar.[2]

Dünya Sağlık Örgütü sınıflandırması

Diyetisyenler gıdanın hazırlanmasını ve yemek hizmetini denetler, değiştirilmiş diyetler araştırır ve geliştirir, bireyleri ve grupları iyi beslenme alışkanlıkları konusunda eğitirler.[3][4]

Diyetisyenlerin hedefleri, tıbbi beslenme müdahalesi sağlamak, hastalara, gruplara ve topluluklara lezzetli, çekici ve besleyici gıdaların güvenli bir şekilde hazırlanmasını ve sunumunu sağlamak ve tavsiyelerde bulunmaktır. Diyet alımını içeren tıbbi sorunları ele almak için diyet değişikliği, diyetetiğin (sağlıkla ilgili olarak beslenme etüdü) önemli bir parçasıdır. Örneğin doktor ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla istişare halinde çalışan diyetisyen, normal gıda tüketemeyen hastalara özel yapay beslenme ihtiyaçları sağlayabilir. Profesyonel diyetisyenler ayrıca diyabet, obezite, onkoloji, osteoporoz, pediatri, böbrek hastalığı ve mikrobesin araştırma gibi uzmanlık hizmetleri de verebilir.[5][6][7][8] Farklı ülkelerde ve istihdam ortamlarında diyetisyenler için klinik diyetisyeni, toplum diyetisyeni, diyetetik eğitimci, yemek servisi diyetisyeni, ruhsatlı diyetisyen, halk sağlığı diyetisyeni, terapötik diyetisyen veya araştırma diyetisyeni gibi farklı mesleki terimler kullanılır.[9] Birçok ülkede yalnızca belirli eğitim bilgilerine ve diğer mesleki gereksinimlere sahip kişiler kendilerine "diyetisyen" diyebilir - unvan yasal olarak korunmaktadır. "beslenme uzmanı" terimi de yaygın olarak kullanılmaktadır; ancak, "diyetisyen" ve "beslenme uzmanı" terimleri birbirinin yerine kullanılabilir olarak düşünülmemelidir - iki mesleki unvanın eğitimi, düzenlenmesi ve uygulama kapsamı bireyler ve yargı bölgeleri arasında çok farklı olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Afrika'nın çoğu örneğinde olduğu gibi birçok ülkede diyetisyenlerin çoğunluğu “klinik” veya “terapötik” diyetisyenlerdir. Japonya ve birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi diğer ülkelerde çoğunlukla yemek servisi diyetisyenleridir.[4][10]

Diyetisyenlerin çalışma alanları

Klinik diyetisyenleri

Klinik diyetisyenler hastanelerde, polikliniklerde, huzurevlerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında çeşitli sağlık sorunları olan hastalara beslenme tedavisi vermek ve hastalara ve ailelerine diyet danışmanlığı yapmak için çalışırlar. Hastaların tıbbi çizelgelerini gözden geçirmek ve beslenme gereksinimlerini karşılamak için bireysel planlar geliştirmek için diğer sağlık uzmanlarıyla görüşürler. Bazı klinik diyetisyenler aynı zamanda sağlık ve beslenme konusunda ayakta tedavi programları veya halk eğitim programları oluşturacak veya sunacaktır.[4][8] Klinik diyetisyenler, beslenme ve diyetler, tüple besleme (enteral beslenme olarak adlandırılır) ve total parenteral beslenme (TPN) veya periferik parenteral beslenme (PPN) gibi intravenöz beslemeler (parenteral beslenme olarak adlandırılır) alanlarında uzmanlaşmış hizmetler sağlayabilirler. Hastalara bakım sağlamak için doktorlar, doktor asistanları, fizyoterapistler, mesleki terapistler, eğlence terapistleri, eczacılar, konuşma terapistleri, sosyal hizmet uzmanları, hemşireler, diyet teknisyenleri, psikologlar ve diğer uzmanlarla bir ekip halinde çalışırlar. Bazı klinik diyetisyenlerin hasta beslenme terapisinde ve yemek servisi veya araştırmada (aşağıda açıklanmıştır) ikili sorumlulukları vardır.

Toplum diyetisyenleri

Toplum diyetisyenleri sağlıklı yaşam programları, halk sağlığı kurumları, evde bakım kurumları ve sağlık bakım kuruluşlarıyla birlikte çalışır. Bu diyetisyenler, sağlığı geliştirmek amacıyla gıda ve beslenmeyle ilgili bilgileri belirli kategorilerdeki, yaşam tarzlarındaki ve coğrafi bölgelerdeki bireylere ve gruplara uygular ve dağıtır. Genellikle yaşlıların, çocukların veya özel ihtiyaçları olan veya sağlıklı gıdalara erişimi sınırlı olan diğer bireylerin ihtiyaçlarına odaklanırlar. Bazı toplum diyetisyenleri, sağlık kuruluşlarındaki konsültasyonlara katılamayacak kadar fiziksel olarak hasta olan hastalara, bakkal alışverişi ve yiyecek hazırlama konusunda bakım ve eğitim sağlamak amacıyla ev ziyaretleri düzenler.[4][11]

Yemek servisi diyetisyenleri

Yemek servisi diyetisyenleri veya yöneticileri, büyük ölçekli yemek planlaması ve servisinden sorumludur. Sağlık tesislerinde, okul yemek servisi programlarında, hapishanelerde, restoranlarda ve şirket kafeteryalarında yemek servisi süreçlerini koordine eder, değerlendirir ve planlarlar.[11] Bu diyetisyenler, kalite kontrol ve gıda güvenliği standartlarının sağlanması amacıyla kendi bölümlerinde denetimler yapıp sağlık ve beslenme gereksinimlerinin karşılanması amacıyla kurumlarında yeni menüler ve çeşitli programlar başlatabilirler. Mutfak personeli, teslimat personeli ve diyet asistanları veya yardımcıları gibi diğer yemek hizmeti çalışanlarını eğitir ve denetlerler.

Gerontolojik diyetisyenler

Gerontolojik diyetisyenler beslenme ve yaşlanma konusunda uzmandırlar. Huzurevlerinde, toplum temelli yaşlı bakımı kurumlarında, yaşlanma politikasıyla ilgili devlet kurumlarında ve gerontoloji (yaşlanma çalışması) alanında yüksek öğrenimde çalışırlar.

Yenidoğan diyetisyenleri

Yenidoğan diyetisyenleri, kritik hastalığı olan prematüre yenidoğanlara kişiselleştirilmiş tıbbi beslenme tedavisi yapar. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi tıbbi ekibinin bir parçası olarak kabul edilirler. Yenidoğan diyetisyeni hastaların klinik değerlendirmesini yapar, tıbbi ekiple birlikte beslenme protokolleri ve kalite iyileştirme girişimlerini tasarlar, enteral ve parenteral rejimler geliştirir, kurulmasına yardımcı olur ve emzirme/emzirme kılavuzlarını teşvik eder ve genellikle besin ürünlerinin işlenmesi, saklanması ve dağıtımında enfeksiyon önleme yönetimini denetler.

Pediatrik diyetisyenleri

Pediatrik diyetisyenleri bebekler, çocuklar ve ergenler için beslenme ve sağlık tavsiyeleri verir. Erken beslenme ihtiyaçlarına odaklanır ve genellikle doktorlarla, okul sağlık hizmetleriyle, kliniklerle, hastanelerle ve devlet kurumlarıyla yakın işbirliği içinde çalışarak yeme bozukluğu, gıda alerjisi olan çocuklar için veya çocukluk çağı obezitesi gibi çocuğun diyetinin denklemi etkilediği herhangi bir durum için tedavi planları geliştirir ve uygularlar.[12]

Araştırma diyetisyenleri

Araştırma diyetisyenleri sosyal bilimler veya sağlık hizmetleri araştırmalarına odaklanabilir, örneğin sağlık politikalarının veya davranış değişikliğinin etkisini araştırabilir veya programın etkinliğini değerlendirebilir.[11] Kalitenin iyileştirilmesine rehberlik etmek için yemek servisi sistemleri yönetimini araştırabilirler. Bazı araştırma diyetisyenleri vücuttaki besin etkileşiminin biyokimyasal yönlerini inceler.[13] Üniversitelerde öğretim sorumlulukları da olabilir. Bazı klinik diyetisyenlerin rolleri, hasta bakımı iş yükünün yanı sıra araştırmayı da içerir.

İdari diyetisyenler

İdari ve yönetici diyetisyenler hastanelerde, devlet kurumlarında, şirket kafeteryalarında, cezaevlerinde ve okullarda klinik diyetetik hizmetinin, gıda politikasının ve/veya büyük ölçekli yemek hizmeti işlemlerinin tüm yönlerini denetler ve yönlendirir.

Diyetisyenler ve diğer personel de dahil olmak üzere diyetetik bölümlerinin çalışanlarını işe alır, eğitir ve denetlerler. Departman hedeflerini, politikalarını ve prosedürlerini belirlerler. Satın alma, ekipman ve malzeme, yemek hizmetinde güvenlik ve temizlik standartlarını sağlama ve bütçe yönetimini yönetme yöntemlerini belirlerler.[4][11]

İş diyetisyenleri

İş diyetisyenleri, iş, pazarlama ve iletişim yoluyla gıda ve beslenme alanında kaynak kişiler olarak hizmet eder.[14]

Diyetisyenlerin beslenme uzmanlığı sık sık örneğin televizyon ve radyo haberleri veya yemek pişirme programlarındaki uzman konuk görüşleri, gazete veya dergi köşe yazıları veya yemek tarifi geliştirme ve eleştiri konusunda restoranlar için kaynaklar gibi medyada talep edilir.

İş diyetisyenleri beslenme ve sağlıklı yaşam üzerine kitaplar veya kurumsal bültenler yazabilir. Ayrıca besin takviyeleri ve tüple besleme malzemeleri sağlayan gıda imalat şirketlerinde satış temsilcisi olarak da çalışırlar.

Danışman diyetisyenler

Danışman diyetisyenler, Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanıldığı gibi, özel muayenehanede veya sağlık tesisleri veya şirketlerle sözleşmeye dayalı olarak çalışan kişilerdir.[4][9] Danışman diyetisyenler, bireylere ve sağlık tesislerinin yanı sıra spor takımlarına, fitness kulüplerine ve sağlıkla ilgili diğer işletmelere ve şirketlere beslenme veya sağlıkla ilgili danışmanlık ve eğitim programları sağlamak için bağımsız olarak sözleşme yapar.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2016. 
  3. ^ World Health Organization. Classifying health workers. Geneva, World Health Organization, 2010.
  4. ^ a b c d e f U.S. Bureau of Labor Statistics: Occupational Outlook Handbook, 2010-11 Edition. 18 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Dietitians and Nutritionists. Accessed 11 March 2011.
  5. ^ DIETS Thematic Network for Dietetics. 11 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Improving the nutrition of Europe through a fully evidenced based profession of dietetics. Accessed 11 March 2011.
  6. ^ Misner B. 2006. "Food Alone May Not Provide Sufficient Micronutrients for Preventing Deficiency." Int Soc Sports Nutr; 3(1): 51-55.
  7. ^ McGill University: School of Dietetics and Human Nutrition. 23 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Accessed 14 March 2011.
  8. ^ a b National Health Service: Careers in detail – Dietitian. 10 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Accessed 1 April 2011.
  9. ^ a b Statistics Canada: National Occupational Classification 2006 6 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — D032 Dietitians and Nutritionists. Accessed 11 March 2011.
  10. ^ Hwalla N, Koleilat M. 'Dietetic practice: the past, present and future.' Eastern Mediterranean Health Journal, 2004, 10(6):716-730 http://www.emro.who.int/Publications/EMHJ/1006/index.htm 30 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  11. ^ a b c d Alberta Employment and Immigration: "Alberta Occupational Profiles – Dietitian". 21 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Accessed 1 April 2011.
  12. ^ PediatricDietician.net 7 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed 14 March 2011.
  13. ^ de Jong N et al. 'Functional Biochemical and Nutrient Indices in Frail Elderly People Are Partly Affected by Dietary Supplements but Not by Exercise.' Journal of Nutrition 1999;129:2028–2036.
  14. ^ Dietitians in Business and Communications (DBC) 11 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – dietetic practice group of the Academy of Nutrition and Dietetics. Accessed 13 July 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

Zayıflama, hastalık, besin eksikliği veya rejimle şişmanlığın yavaş yavaş azalması.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi</span> Osmaniyede kurulu devlet üniversitesi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Ak Parti Hükûmetinin "her ile bir üniversite" projesi kapsamında, 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde Zamanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde şimdilik 560 dekarlık kampüsünde eğitim öğretim hizmetleri verilmektedir. Üniversitenin 12000 öğrencisi, 158 akademik ve 187 idari personeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Laborant</span>

Laborant, sağlık kurumları bünyesindeki çeşitli laboratuvarlarda hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan teknik elemandır.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Üniversitesi</span> Bayburtta kurulu devlet üniversitesi

Bayburt Üniversitesi, TBMM'nin çıkardığı kanunla 31 Mayıs 2008 tarih ve 26892 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış kanuna göre Bayburt'ta kurulan Türk devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi</span> Karamanda kurulu devlet üniversitesi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman'da yer alan bir yüksek eğitim kurumudur. 28 Mayıs 2007 tarihinde dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak faaliyete başlayan 17 üniversiteden biridir. Üniversite, daha önce Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir yüksekokuldu.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Nişantaşı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulup, 16/05/2012 tarih ve 6307 sayılı kuruluş kararıyla 31/05/2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla kamu tüzel kişiliğini kazanan bir Vakıf Üniversitesi olarak 2012-2013 Eğitim - Öğretim yılında faaliyete başlamak üzere yükseköğretimindeki yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rumeli Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Rumeli Üniversitesi, Balcı Vakfı tarafından 2015 yılında 6640 sayılı kanun ile İstanbul Silivri'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Bir sağlık profesyoneli, sağlık çalışanı, sağlık uygulayıcısı veya sağlık hizmeti sağlayıcısı insanlara ailelere veya topluluklara sistematik bir şekilde önleyici, iyileştirici, tanıtım veya rahabilite edici sağlık hizmeti sağlayan kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, 2016 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir şehri olan Güzelyurt'ta kurulan bir üniversitedir. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi sağlık uygulama merkezi vizyonuyla 2017 yılı itibarıyla YÖK akreditasyonunu almıştır. 80,000 m² açık ve 20,000 m² kapalı alanda kurulu üniversite, 10.000 öğrenci kapasitesine sahiptir. 

<span class="mw-page-title-main">Ortoreksiya nervoza</span>

Ortoreksiya nervoza, kısaca ortoreksi, kişinin sağlıklı beslenmesi hakkında aşırı kaygıya sahip olması ile karakterize edilen önerilmiş bir yeme bozukluğu. Durumdan etkilenen kişilerde, kişinin beslenmesi ve sağlığı hakkında tekrar eden beklenmedik düşüncelerin olması, hastanın kirlendiğini veya pislendiğini sanması, aşırı kuralcılık veya bir tören misali yemek yeme gözlemlenebilir. Ortorektik kişilerde yapılan araştırmalara göre yemeğin hazırlanması esnasında kullandığı malzemeler ve hazırlanış metodunda kaygı duyduğu, bundan dolayı farklı yiyeceklerin ve içeceklerin karıştırılmasını reddetmektedir. Bu durumun nedeni yemeğin hazırlanış şeklidir. Ortoreksi, durum için geliştirilmiş testlerle tespit edilebilmektedir. Hastalık literatürde ilk defa Steven Bratman tarafından 1997 senesinde isimlendirilmiştir.

ABD'de "klinik asistan" veya sağlık asistanı olarak da bilinen bir tıp asistanı, genellikle klinik bir ortamda, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının çalışmalarını destekleyen müttefik bir sağlık uzmanıdır. Sağlık görevlileri akredite edilmiş bir programla sertifikalandırılabilir. Sağlık görevlileri, tıbbi bir klinikte rutin görevler ve prosedürler gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), sağlık temalı bir üniversite olarak 18 Mayıs 2018 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi'ne bağlı sağlık eğitimi veren fakülteler ve meslek yüksekokullarının birleştirilmesiyle Afyonkarahisar'da kurulmuştur. AFSÜ, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla açılmıştır. AFSÜ dört fakülte, üç meslek yüksekokulu ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile sağlık temalı eğitim veren üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Sağlık hizmetleri</span> hastalığın önlenmesi ve refahın teşviki

Sağlık, sağlık hizmetleri veya sağlık hizmeti, insanlarda hastalık, rahatsızlık, yaralanma ve diğer fiziksel ve zihinsel bozuklukların önlenmesi, teşhisi, tedavisi yoluyla sağlığın korunması veya iyileştirilmesidir. Sağlık hizmetleri, sağlık profesyonelleri ve ilgili sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Doktorlar ve diğer sağlık çalışanları bu sağlık hizmetinin bir parçasıdır. Diş hekimliği, eczacılık, diyetisyenlik, ebelik, hemşirelik, tıp, optometri, odyoloji, psikoloji, mesleki terapi, fizik tedavi, atletik eğitim ve diğer sağlık meslekleri sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra halk sağlığında yapılan çalışmaları kapsar.