İçeriğe atla

Diyet (dizi)

Diyet (TV filmi)
FormatTV filmi
TürDram
UyarlamaÖmer Seyfettin
SenaristLütfi Ömer Akad
YönetmenLütfi Ömer Akad
BaşrolKadir Savun
Aydemir Akbaş
Mete Sezer
Yılmaz Gruda
Osman Çağlar
BesteciArif Erkin Güzelbeyoğlu
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Yapım
YapımcıEmin Gerçeker
Kurgucuİsmail Kalkan
Mekânİstanbul
Görüntü yönetmeniGani Turanlı
Gösterim süresi38 dakika
Yapım şirketiTRT
Yayın bilgileri
KanalTRT
Yayın tarihi21 Haziran 1975

Diyet, 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Dram türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Diyet" ismiyle Ömer Seyfettin'in Diyet öyküsünden uyarlanmıştır. Lütfi Akad senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlenmiştir.[1]

Akad, Işıkla Karanlık Arasında otobiyografi kitabında şöyle anlatıyor:[2] "Dördüncü film Diyet. Oyuncumuz Kadir Savun. Koca Ali demirci ustasıdır, kılıçlar yapar, kimsesi yoktur. ... Koca Ali’nin davranışı bir özgürlük tutkusundan çok, köleliği bilmeyen bir insanın davranışı oluyor. Türklerin Anadolu’ya gelişinden bu yana bu topraklarda köleli üretim uygulanmamış. Koca Ali’nin bunun böyle olduğunu bilmesine gerek yok, bu, yüz yılların birikiminden kaynaklanan bir davranış oluyor."

Oyuncular

Çekim ekibi

  • Yönetmen: Lütfi Akad
  • Senaryo: Lütfi Akad (Ömer Seyfettin’in aynı adlı öyküsünden)
  • Özgün Müzik: Arif Erkin
  • Görüntü Yönetmeni: Gani Turanlı
  • İkinci Yönetmen: Erol Keskin
  • Yönetmen Yardımcısı: Korhan Yurtsever
  • Görüntü Yönetmeni Yardımcısı: Selçuk Turanlı
  • Sanat Danışmanı, Çevre Düzeni ve Giysiler: Erol Keskin
  • Giysileri sağlayan: Niyazi Er
  • Giysi Denetimi: Faruk Demirel
  • Giysi Yardımcısı: Talip Okçul
  • Çevre Mimarı: Arto Berberyan
  • Çevre Kurucuları: Fazıl Üsterman, Necip Koçak, Erbil Demirbağ
  • Çekim Alanı Sorumluları: Necdet Buvan, Necmettin Çobanoğlu, Dursun Sağlam
  • Çekim Alanı Yardımcıları: Mansur Kırık, Necati Cingöz
  • Düzgünler: Ehaddin Alinçe
  • Düzgün Yardımcısı: Hasan Görmez
  • Işık Sorumlusu: Erol Batıbeki
  • Işık Yardımcıları: Orhan Temel, Hüseyin Marangoz, Hüseyin Durgun, Ömer Ekmekçi
  • Kurgu: İsmail Kalkan
  • Devamlılık Yazmanı: Mümtaz Arıkan
  • Ses Uzmanı: Necip Sarıcıoğlu
  • Yapım Sorumlusu: Muzaffer Hiçdurmaz
  • Yapım Yardımcıları: Yusuf Çağatay, Fevzi Barlas
  • Yapımcı: Emin Gerçeker (TRT)
  • Kurgu işlemleri Yeni Stüdyo’da hazırlanmış ve seslendirilmiştir.
  • Ocak 1975'te renkli olarak çekilmiş, 21 Haziran 1975'te televizyonda siyah-beyaz gösterilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Diyet (TV Movie 1975)". imdb. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Lütfi Akad. Işıkla Karanlık Arasında. İş Bankası Yayınları (2004), İletişim Yayınları (2016, 2018). s. 577. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ayhan Işık</span> Türk sinema sanatçısı ve ressam (1929–1979)

Ayhan Işık, kimlik adıyla Ayhan Işıyan, "Taçsız Kral" lakaplı Türk sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Abdülhamid Düşerken</i>

Abdülhamid Düşerken, Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış, 2002 yapımı Ziya Öztan filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Afife Tiyatro Ödülleri</span> Türkiyede düzenlenen tiyatro ödül töreni

Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatro sahnesine çıkan ilk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına İstanbul'da 1996-1997 tiyatro sezonundan beri her yıl Yapı Kredi Bankası dağıtılan sanat ödülüdür.

<i>Şaşıfelek Çıkmazı</i>

Şaşıfelek Çıkmazı, 1996-1998 yılları arasında ve daha sonra çekilen devam bölümleri ile 2001 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan Türk televizyon dizisidir. Toplam 4 sezondan oluşan dizi, 63. bölümü ile sona erdi.

<i>Düğün</i> (film) film

Düğün, Lütfi Ömer Akad'ın üçlemesinin 1974 yapımı ikinci filmi. Diğerleri 1973 yapımı Gelin ve 1975 yapımı Diyet'tir.

<i>Korkuyorum Anne</i> 2004 yapımı Türk filmi

Korkuyorum Anne, Reha Erdem'in yazıp yönettiği, 2004 yapımı Türk filmi.

<i>Vurun Kahpeye</i> (film, 1949) 1949 filmi

Vurun Kahpeye, Lütfi Ömer Akad'ın 1949 yapımı filmi. İftira sonrası linç edilen Aliye Öğretmenin hikâyesini konu edinmektedir. Film, Halide Edib Adıvar'ın 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edilen ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayınlanan aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır. Roman, toplamda üç defa sinemaya uyarlanmış ve bu, ilk uyarlamadır. Başrolde Aliye Öğretmeni canlandıran Sezer Sezin vardır.

Gani Turanlı, Türk görüntü yönetmeni.

Mehmet Özgür, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni.

Ferman 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Tarihî türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Ferman" ismiyle Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Lütfi Akad yapmıştır. Hakan Balamir, Dinçer Çekmez oyuncu olarak filmde yer almıştır.

Pembe İncili Kaftan 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Epik-Tarihi türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Pembe İncili Kaftan" ismiyle Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Lütfi Akad yapmıştır. Fikret Hakan, Atıf Kaptan oyuncu olarak filmde yer almıştır.

Topuz 1975 yılında TRT'de yayımlanmış Macera-Tarihî türü TV filmidir. Ömer Seyfettin Hikâyeleri "Eski Kahramanlar - Topuz" ismiyle Ömer Seyfettin'in aynı adlı öyküsünden uyarlanmıştır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Lütfi Akad yapmıştır. Bora Ayanoğlu, Dinçer Çekmez, Hadi Çaman, Ersan Uysal oyuncu olarak filmde yer almıştır.

Yorgun Savaşçı 1979 yılında TRT için çekilmeye başlanmış tarihî Türk dizisidir. Halit Refiğ'in yönetmenliğini üstlendiği dizi, Kemal Tahir'in aynı adlı eserinden televizyona uyarlanmıştır. Çekimine 1978'de karar verilmiş.1979'da senaryosu kabul edilerek çekimlerine başlanmıştır. 1983'te 12 Eylül askerî cuntası tarafından yaktırıldığı açıklanmıştır. 40 milyon TL bütçeye sahiptir. Özel HBB TV kanalında çekilen başka bir versiyonun yayınlanacağı ilan edilince, yok edilmeyen bir video kopya 1993'te TRT'de yayınlanmıştır.

Küçük Ağa, 1984 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Yücel Çakmaklı'nın yönetmenliğini üstlendiği, Tarık Buğra'nın aynı adlı eserinden uyarlanan dram, savaş ve tarihî türündeki Türk televizyon dizisidir. TRT 1'de yayımlanan dizi bir sezon sürmüş ve toplam 8 bölümden oluşmaktadır.

Kuruluş "Osmancık", 1988 yılında TRT 1'de yayımlanan tarihî, epik, macera ve savaş türündeki Türk televizyon dizisidir. Tarık Buğra'nın eserinden televizyona uyarlanmış dizinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı üstlenmiştir. Dizi, toplam 12 bölümden oluşmaktadır ve 27 Mart 1988 tarihinde yayımlanan 12. bölümü ile sona ermiştir. Dizinin bazı sahneleri Anamur Mamure Kalesinde ve Ören Anemurium antik kent civarında çekilmiştir.

Küçük Bey, yönetmenliğini ve yapımcılığını Hulki Saner'in yazdığı, senaryosunu Esen Püsküllü'nün yazdığı, başrollerinde Ahmet Özhan ve Hale Soygazi'nin oynadığı 1975 yapımı Türk filmi.

Diyet şu anlamlara gelebilir:

Yorgun Savaşçı HBB TV'de yayınlanmak üzere Tunca Yönder tarafından çekilen, Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarlanan ikinci TV dizisi. Bu projenin ilan edilmesi ve yayınlanacak olması sayesinde, 1979'da çekimine başlanıp 1983'te yakıldığı ilan edilen, Halit Refiğ'in yönettiği dizinin yok edilmeyen bir video kopyası arşivden çıkarılarak TRT'de HBB ile aynı anda yayınlanmıştır.

Mehmet Sait Ergenç, Türk müzisyen, seslendirme sanatçısı, oyuncudur. Oyuncu Halit Ergenç'in babasıdır.