İçeriğe atla

Diyafon

'Diyafon, bir çeşit elektrikli ve elektronik cihazdır.[1] Evler, apartmanlar veya villalarda iki yönlü iletişim yaratmak için kullanılır. Cihaz, her türlü binaya, ofislere veya apartman bloklarına erişim sağlamak, kapının açılmasını kontrol etmek için güvenli bir iletişim sistemine bağlanır. Söz konusu yapılarda çok yaygın olarak kullanılıyorlar, günümüzde çoğu binanın standart elektrik tesisatının bir parçasını oluşturuyorlar. Görüntülü diyafon türü de vardır.

En basit sürüm, sokak kapısı ve ev arasında bir iletişim kurabilen basit bir interkomdur. Birden fazla diyafon plakasının bulunduğu binalarda (binanın giriş kapısının dışında yer alır), her bir binada bulunan dairelerin sayısına bağlı olarak, hoparlöre ek olarak belirli sayıda düğme bulunmaktadır.[2]

Operasyon

En temel versiyonunda bir diyafon, bina girişiyle binanın haberleşmesini sağlayan iki yönlü bir interkom türüdür. Kapıyı açmak ve kapatmak için elektrikli kilit ve binanın iç kısmına erişimi mümkün kılmaktadır.

Birden fazla konutun bulunduğu yerlerde, cihaz sokak, evin veya apartman numarasının yanındaki etikete sahip bir dizi butondan (genellikle konut başına bir tane) oluşur. Kapı telefonu plakaları bir buton matrisinden oluşur. Her biri, her apartmanın içindeki bir birimde bulunan zili kullanır. 4 + 1 sistemi'nden en geleneksel olan birkaç kurulum sistemi vardır. Bunlar elektriği, iletişimi, kapı sistemini ve apartman sakini ile kapı telefonunu kullanan kişi arasındaki iletişim için başka bir kabloyu idare eder.

Görüntülü diyafon

Zaman içinde biraz daha ileri gidelerek, klasik ses dışında bir video kurulumuna sahip görüntülü diyafonlar oldu. Bu durumlarda, interkom plakası, önceki versiyonla aynı yapıya sahiptir, ancak, düğmeye basan kişinin ve etrafındaki alanın incelenmesini sağlayan bir gözetleme kamerasına bağlı bir video monitöre sahiptir.[3]

Her ne kadar manyetik kart veya akıllı kart ile bir erişim kontrolü olarak kullanılma olasılığı da olsa, bazı üreticiler de kapıyı klavyeyle açma olasılığını da benimsemiştir. Sayısal bir gizli kod girerek elektrik çarpması çalıştırılır.

Kablolama topolojisi

Diğer sınıflandırmalar arasında üç farklı diyafon tipi vardır.[4] Temel olarak kablo sayısı bakımından farklılık gösterir, farklı üreticiler arasında bir miktar paralelliğe sahiptir, farklı iletişim protokolleri kullanır, ancak benzer bir kablolama topolojisidirler.[5]

  • Konvansiyonel: Bu sistem, her ev için dört tel ve artı tel kullanımı ile karakterize edilir. Yani, (4 + "n") tellerdir, burada "n" ev sayısını gösterir. Bu sistem orta ölçekli binalar için en uygunudur.
  • Basitleştirilmiş: Bu sistem bir tel çiftidir, ayrıca dişlerdeki ev sayısı kullanılarak karakterize edilir. Yani (1 + "n") tellerdir, burada "n" ev sayısını gösterir. İki veya üç giriş kapısı olan orta büyüklükteki binalar için en uygunudur.[6]
  • Dijital: Bu sistem, maksimum kapasite ve kurulum kolaylığı sağladığı için büyük binalarda veya karmaşık kurulumlarda kullanım için daha uygundur. Tüm fabrikalar için sadece iki tel kullanılması ile karakterizedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 17 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon</span> İki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunması

Telekomünikasyon, iki ya da daha fazla kişinin teknolojiyi kullanarak bilgi alışverişinde bulunmasına denir. Haberleşme teknolojisi kanalları kullanarak ve fiziksel yollarla ya da elektromanyetik dalgaların bir formu olarak bilgileri iletir. Elektrik sinyalleri buna örnek olarak verilebilir. Telekomünikasyon topluluk adı olarak isimlendirilebilir çünkü birçok farklı teknolojiyi içinde barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Leyden kavanozu</span>

İlk ilkel kondansatör olan Leyden Kavanozu veya diğer adıyla Leyden şişesi, 1745 yılında, Hollandalı fizikçi Pieter van Musschenbroek'in (1700–1748), Leyden Üniversitesi'ndeyken yaptığı elektrik depolayan cihazın adıdır. Elektriğin sürtünme yoluyla elde edilebildiği bilinen bir olguydu. 1700'lü yılların başında bu konuda çalışan bilim insanları elektrik elde etmenin yanı sıra depolamanın da yollarını arıyorlardı. Yalıtkan ipekten iplerle asılmış, içi su dolu ve tıpasının içinden suya daldırılmış pirinç bir tel geçen, dışı ve içi metal folyo kaplı cam bir kavanoz ile deney yapan Musschenbroek, suda oluşan elektrik yükünü, asistanı rastlantı sonucu tele dokununcaya kadar farkına varmamıştır. Uzun bir süre elektrik biriktirmiş olan kabın aniden elektrik yükünü boşaltması, asistanın şok geçirmesine neden olmuştur. Bu olay, bilinen ilk yapay yüksek gerilim elektrik çarpması olmuştur. Leyden kabının elektrik depolayabiliyor olması, elektrikle ilgili pek çok diğer çalışmaların da başlangıcı olmuştur.

Videofon, Türk Telekom'un sabit telefon hattı kullanan abonelerine görüntülü konuşma sağlamak üzere pazara sürdüğü servistir.

Kablo TV, dijital veya analog yayın yapan çok sayıda yerli ve yabancı televizyon ve radyo kanalını, fiberoptik ve koaksiyel kablo şebekeleri üzerinden yüksek görüntü ve ses kalitesinde ileten çok kanallı bir TV sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Kapı</span>

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">USB-C</span> 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB bağlantı düzeni

USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Beğenme butonu</span> İfade Butonu

Beğenme butonu sosyal ağ hizmetleri, internet forumu, haber siteleri ve bloglar gibi iletişim yazılımlarındaki bir özelliktir. Kullanıcı belirli içerikleri beğenmeyi, beğenmemeyi veya desteklemeyi ifade edebilir. Düğmeler gibi özellik gösteren İnternet servisleri genellikle her içerikde beğendiği kullanıcı sayısını gösterir ve bunların tam veya kısmi bir listesini gösterebilir. Bu, içeriğe karşı reaksiyonu ifade etmenin diğer yöntemlerine kantitatif bir alternatiftir. Bazı web siteleri de beğenilmeme (dislike) butonu içerir, böylece kullanıcı ya lehte ya da tarafsız olarak oy kullanabilir. Diğer web siteleri daha karmaşık Web içerikli oylama sistemlerini, örneğin içeriğe daha geniş bir duygu yelpazesi göstermek için beş yıldız veya yıldız sınıflandırma kategori düğmelerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy A6 / A6+</span> Samsung cep telefonu modeli

Samsung Galaxy A6 / A6+, Güney Koreli üretici Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası satışa sunulmuş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefon serisidir. Samsung Galaxy A3 (2017) ve Samsung Galaxy A5 (2017)'in ardılı olan cihazlar, 2 Mayıs 2018 tarihinde tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Görüntülü diyafon</span>

Görüntülü diyafon, apartman, konut kompleksi, işyeri, vb. yerlerde girişte yapılan çağrıları yönetmek için kullanılan bağımsız bir dahili telefon sistemidir. Diyafon sisteminin modern türüdür. Görüntülü kapı girişinin ana özelliği, içerideki kişinin ziyaretçiyi tanımlamasına ve eğer isterse, konuşmaya katılmasına veya aramaya erişim sağlamak için kapıyı açmasına olanak vermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Su pınarı</span>

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları. POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kapı zili</span>

Akıllı kapı zili, internete bağlı bir kapı zilidir. Kapıya bir ziyaretçi geldiğinde ev sahibinin akıllı telefonunu veya diğer elektronik cihazını bilgilendirir. Ziyaretçi kapı zili düğmesine bastığında veya kapı zili yerleşik hareket sensörü ile bir ziyaretçiyi algıladığında etkinleşir.

Merdiven mantığı, imalat ve proses kontrolde kullanılan röle raflarının tasarımını ve yapımını belgelemek için yazılı bir yöntemdi. Röle rafındaki her cihaz, gösterilen cihazlar arasındaki bağlantılarla birlikte merdiven diyagramında bir sembolle gösterilir. Ayrıca, pompa, ısıtıcı vb röle rafının dışındaki diğer öğeler de merdiven şemasında gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik kilit</span>

Elektronik kilit elektrik akımıyla çalışan kilitleme cihazı'dır. Elektrikli kilitler bazen doğrudan kilide takılmış elektronik kontrol düzeneği ile bağımsızdır. Elektrikli kilitler erişim kontrol sistemine bağlanabilir. Bu sistemin avantajları şunlardır: kilit silindirinin yeniden anahtarlanmasına gerek kalmadan anahtarların eklenebildiği ve çıkarılabildiği anahtar kontrolü; zaman ve yerin etken olduğu hassas erişim kontrolü; ve etkinliğin kaydedildiği işlem günlüğü. Elektronik kilitler ayrıca hem kilitlemek hem de kilidini açmak için uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir.