İçeriğe atla

Divan İstanbul

Koordinatlar: 41°02′40″K 28°59′20″D / 41.04444°K 28.98889°D / 41.04444; 28.98889
Divan İstanbul
Harita
Genel bilgiler
KonumElmadağ, Şişli
Şehirİstanbul
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar41°02′40″K 28°59′20″D / 41.04444°K 28.98889°D / 41.04444; 28.98889
Açılış1956
Yenileme2010
SahipKoç Holding

Divan İstanbul, Şişli Harbiye'de Asker Ocağı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'nin kesiştiği köşede, Grand Hyatt İstanbul otelinin arkasında bulunan Koç Grubu'na ait bir oteldir. Otel 2010 yılında yıkılıp yeniden yapılmıştır. İlk otelin mimarı Rükneddin Güney'dir.[1] Otel yıkıldıktan sonra yapılan yeni otelin mimari projelerini Akan Mimarlık Ofisi yapmıştır. İç mimari tasarımları ve dış cephe tasarımları Fransız mimar Thierry W. Despont yapmıştır.[2]

Tarihi

Arka plan

Divan Oteli'nin temeli 1955 yılında eski Gürcü mezarlığı arazisinde atılmış, 1958 yılında otel hizmete açılmıştır.[3][4] Vehbi Koç'un, işlerinin gelişmesiyle Ankara'dan İstanbul'a geldiğinde Park Otel'de yaşadığı yer bulma sıkıntısı İstanbul'da kalacak yer ihtiyacı doğurur.[5] Vehbi Koç, Elmadağ'daki bu araziyi üzerine Apartman yapmak amacıyla satın almıştır. Ancak bölgedeki ticaret ve turizm potansiyeli bölgede bir otel yapılması kararını verdirmiştir.

Hilton İstanbul ile kıyas

Divan Otel'in ve Hilton Istanbul Bosphorus'un inşaatları eş zamanlı devam etmiştir ve bu durum bir kıyaslama durumunu ortaya çıkarmıştır.[4] "Architectural Forum" dergisinde Hilton Istanbul ile ilgili yazılmış yazıların, bir mektup ile Vehbi Koç'a gönderilmesinin üzerine Vehbi Koç şunları söylemiştir: "Dünya çapında muvaffakiyet gösteren ve otelcilik mevzuunda çok büyük tecrübe kazanan Hilton grubu karşısında, ufak da olsa nasıl muvaffak olacağız? Böyle bir müessese karşısında durmak güç, fakat gayet küçük çapta işe başlayan ve kısa zamanda bu kadar nam kazanan Hilton da bizim gibi bir insandır, o muvaffak olduktan sonra biz niye muvaffak olmayalım? Elbette muvaffak olacağız diyerek, imanı kırmamalı."[5]

İsim yarışması

Otelin isminde karar kılınması için bir yarışma açılır, edebiyatçı ve sanatçılardan oluşan bir gruba mektup yollanır; ismin yabancılar tarafından kolay söylenebilmesi, uzun olmaması ve konaklama hizmetine ters düşmemesi beklenir. "Divan" ismi kabul görür ve otel 14 Ocak 1956 tarihinde resmî olarak açılır.[4][6]

Mimar Abdurrahman Hancı etkisi

Mimar Abdurrahman Hancı 1966'dan itibaren 30 yıl boyunca Divan Otel'in danışman mimarı olmuştur. 1972 - 1975 arasında otelin cephelerinde büyük bir değişiklik yaptırmıştır. Balkonlar kapanmış, pencere oranları yataylaşmıştır. Her odanın sınırları pencere aracılığıyla görülebilir hâle gelmiştir. Ek olarak 1975 yılında yan bloğun da satın alınması, otelin oraya da yayılarak büyümesini sağlamıştır. Abdurrahman Hancı döneminde otelin iç mekânlarına sanat girmeye başlar. Heykel, fotoğraf, seramik ve hat sanatı gibi sanat ögeleri otelin içinde bir sanat galerisi atmosferi olmasını sağlar.[4]

Yıkım ve yeniden yapım

Divan Otel'in inşaatlarla devam eden oluşum süreci yıkılıp yeniden yapılma istemiyle 2008'de son bulur.[4] Yapının yeni tasarımı, süregelen bezemesiz ve sade hâline ters gitmiş ve oldukça kalabalık bir hâle gelmiştir.

Divan Otel yeniden yapıldıktan sonra

Kaynakça

  1. ^ "Divan Oteli" (PDF). Arkitekt. 1956. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Divan İstanbul Oteli, Yeniden inşaa edilecek". 28 Ocak 2009. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Eugène Dallegio d'Alessio "ქართველები კონსტანტინოპოლში" (İstanbul Gürcüleri), İstanbul, 1921, s. 20-22.
  4. ^ a b c d e "2 Numaralı Park"ın Kodları: Gezi Vadisinden Oteller Vadisine Değişimin İzleri". Burak Altınışık. Mart 2016. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Divan. Arzu Karamani Pekin. 2016. 
  6. ^ "Otel İsim Musabakası" (PDF). 28 Şubat 1955. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çırağan Sarayı</span> Türkiyenin İstanbul ilinde bulunan tarihi saray

Çırağan Sarayı, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan tarihi saray.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hilton Istanbul Bosphorus</span> İstanbulda bulunan otel

Hilton Istanbul Bosphorus, Harbiye, Şişli, Cumhuriyet Caddesinde yer alan, Türkiye’nin ve İstanbul’un ilk 5 yıldızlı otelidir. İstanbul Hilton olarak açılan otel, 1955’ten beri Hilton zincirin bir parçasıdır. Yapımına 20 Ekim 1952 yılında başlanmış ve 21 Nisan 1955 tarihinde tamamlanmıştır.

Turgut Cansever, Türk mimar, şehir plancısı, düşünür. Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü almış tek mimardır. "Bilge Mimar" da olarak anılır. Kent, imar, koruma alanlarında pek çok görev almış, Beyazıt Meydanı'nı tasarlamıştır. Türkiye'deki ilk sanat tarihi doktora tezinin sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

Abdurrahman Hancı, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Gordon Bunshaft</span> Amerikalı mimar (1909 – 1990)

Gordon Bunshaft 20. yüzyılda ağırlıklı olarak ABD’de eserler vermiş bir mimardır.

Anadolu Kulübü Oteli veya Büyükada Anadolu Kulübü, İstanbul’un Adalar ilçesinin bir parçası olan Büyükada’da inşa edilmiş, 1957 yılında hizmete birmiş bir sosyal tesis binası ve otelidir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Beyoğlu)</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan kilise

Aya Triada İstanbul, Beyoğlu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Taksim Meydanı'nın güneybatısında; Meşelik Sokağı, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi'nin kesişiminde bulunan kilise, İstanbul'daki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biridir. Halen Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Germanya Han</span> İstanbulda tarihi bina, işhanı

Germanya Han, İstanbul, Sirkeci semtindeki Hobyar Mahallesi'nde bulunan tarihi iş hanıdır. Büyük Postane Caddesi'nin Sultanhamam Caddesi'yle ve Fındıkçı Remzi Sokağı'yla kesiştiği köşede yer almaktadır. Günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.

Feridun Akozan, Türk mimar, akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Fehmi Ataç Apartmanı</span> Ankarada bir apartman

Hasan Fehmi Ataç Apartmanı; Altındağ'ın Ulus semtinde bulunan tarihi bir apartmandır. Anafartalar ve Denizciler Caddesi'nin kesişiminde yer alan bina Büyük Otel olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">The Marmara Taksim Oteli</span>

The Marmara Taksim Oteli, Taksim meydanının güneyinde, Tak-ı Zafer Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Turizm ve Otelcilik Şirketi tarafından inşa ettirilen, Fatin Uran'ın tasarladığı bir yapıdır. Yapı yapılmadan önce arazisinde eski İstanbul Kulübü, Osmanlı Bankası Taksim Şubesi, Ankara Pazarı bulunuyordu. Otelin ilk 2 katı geniş bir blok halinde yayılmakta ve 10 metre kotuna çıkmaktadır. Odaların bulunduğu katlar bu geniş hantal bloğun ortasından yükselmekte ve 83 metreye ulaşmaktadır. 28 ana katı olan otelin katlarından 5'i bodrum katıdır ve eksi 17 metreye inmektedir. The Marmara Oteli Türkiye'de tamamının topraklanması yapılmış ilk oteldir.

<span class="mw-page-title-main">Botter Apartmanı</span> İstanbulda bina

Botter Apartmanı, İstanbul'un Avrupa yakasında, Beyoğlu ilçesi Şahkulu Mahallesinde bulunan tarihî bir apartmandır.

Gemi Ev; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir apartmandır. Dışarıdan görünüşü bir gemiyi andırdığı ve tek bir konutmuş gibi gözüktüğü için halk arasında bu isimle ünlenen bina aynı zamanda "Özkanlar Evi" olarak da bilinir. Yapının mimarı olan Danyal Çiper ise verdiği bir röportajda binanın özellikle gemi formunda tasarlanmadığını, insanlar tarafından yakıştırılan bu benzetmenin de tamamen binanın aerodinamik formundan kaynaklandığını dile getirmiştir. 1968 yılında projesi çizilen yapının inşaatı aynı yıl başlamış ve 1970'te tamamlanmıştır.

Guglielmo Semprini, İtalyan müteahhit.

Moda Çarşısı; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezidir. Kızılay semtindeki İzmir Caddesi üzerinde bulunur. 1970'li yıllarda popülerleşen ve bölgede çok sayıda çağdaşı bulunan çarşı projelerinden biri olarak ortaya çıkmıştır.