İçeriğe atla

Dismas Nsengiyaremye

Dismas Nsengiyaremye
3. Ruanda Başbakanı
Görev süresi
2 Nisan 1992 - 18 Temmuz 1993
Yerine geldiğiSylvestre Nsanzimana
Yerine gelenAgathe Uwilingiyimana
Kişisel bilgiler
Doğum 1945

Dismas Nsengiyaremye (d. 1945), Ruandalı siyasetçi. Nsengiyaremye, Afrika ülkesi Ruanda'da 1992 ile 1993 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Nsengiyaremye, Demokratik Cumhuriyet Hareketi üyesi olarak devlet başkanı Juvénal Habyarimana tarafından 2 Nisan 1992 tarihinde başbakan olarak atanmasından sonra Ruanda Yurtsever Cephesi asi hareketi ile barış görüşmeleri yapılması yönünde adımlar atmıştır. Ancak hareketin 1993 yılında gerçekleştirilen bir saldırıda insan hakları ihlali yaptıklarını belirterek, hareketi daha militan bir yapıya sahip olduğu yönünde söylemlerde bulunmuştur.

Temmuz 1993 başında devlet başkanına hitaben yazdığı mektupta, Habyarimana'yı Ruanda Yurtsever Cephesi ile yürütülen barış görüşmelerini kasten sabote etmekle suçlamıştır. Bu gelişmelerin ardından 18 Temmuz 1993'te görevini bırakan Nsengiyaremye, olası bir suikaste sonucu öldürülmemek adına Avrupa'ya gitmiştir.

Nsengiyaremye, kendisinden sonra başbakan olarak atanan Agathe Uwilingiyimana'yı kabineye alan ilk kişi olmuş, kendisine Eğitim Bakanlığı görevini vermiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Hill, Kevin A. (1996). "Agathe Uwilingiyimana". In Salokar, Rebecca Mae; Volcansek, Mary L. Women and the Law: A Bio-Bibliographical Sourcebook (ill. ed.). Westport, CT: Greenwood Press. Sayfa 323–8

Dış bağlantılar

  • Linda Melvern: Ruanda Der Völkermord und die Beteiligung der westlichen Welt. Heinrich Hugendubel Verlag, Kreuzlingen/München 2004, Sayfa 47, 59, 63, 64
Siyasi görevi
Önce gelen
Sylvestre Nsanzimana
Ruanda Başbakanı
2 Nisan 1992 – 18 Temmuz 1993
Sonra gelen
Agathe Uwilingiyimana


İlgili Araştırma Makaleleri

19.,20. ve 21. yüzyıllarda görevleri başında öldürülen devlet ve hükûmet başkanları:

<span class="mw-page-title-main">Ruanda İç Savaşı</span>

Ruanda İç Savaşı, 1990-1994 yılları arasında Ruanda'da meydana gelen bir iç savaştır. Savaş Ruanda hükûmet güçleri ile Ruanda Vatansever Cephesi güçleri arasında gerçekleşmiştir. Savaş iki aşamada gerçekleşti. İlk olarak 1 Ekim 1990'da RPF'nin tarihinde Uganda'dan ülkenin kuzeydoğusunu ele geçirmesiyle başladı ve 4 Ağustos 1993 tarihinde Arusha Anlaşması imzalanmasıyla sona erdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Juvénal Habyarimana'nın 6 Nisan 1994 tarihinde suikaste uğraması ve Ruanda Soykırımı'nın başlamasıyla gerçekleşti. RPF, 7 Nisan'da savaşa geri döndü ve iç savaş 18 Temmuz 1994'te RPF'nin zaferi ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Martti Ahtisaari</span> 10. Finlandiya cumhurbaşkanı

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, Fin siyasetçi. Yakın tarihte başta Kosova olmak üzere, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu Asya'da birçok sorunun çözümü sürecinde üstlendiği arabuluculuk görevinden ötürü 2008 Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Paul Kagame</span> 5. Ruanda devlet başkanı

Paul Kagame, Ruandalı siyasetçi. Kagame, Afrika ülkesi Ruanda'da 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Soro</span> Vikimedya kategorisi

Guillaume Kigbafori Soro, 4 Nisan 2007 - 13 Mart 2012 tarihleri arası Fildişi Sahili eski Başbakanı olarak görev yapan politikacı. Başbakan olmadan önce Fildişi Sahili Yurtsever Hareketi ve daha sonra Yeni Kuvvetleri isyancı grubun Genel Sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kampuçya Halk Cumhuriyeti</span> 1979 - 1993 yılları arasında var olan devlet

Kampuçya Halk Cumhuriyeti (1979-1989), Kampuçya Devleti (1989-1993), Demokratik Kampuçya'nın yıkılışı ve Pol Pot hükûmetinin devrilişinden sonra Vietnam'ın desteğiyle kurulan, 1979 - 1989 yılları arasında var olan devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Grégoire Kayibanda</span> Ruandalı siyasetçi

Grégoire Kayibanda, Ruandalı siyasetçi. Kayibanda, Afrika ülkesi Ruanda'nın seçimle iş başına gelen ilk, genelde de ikinci olmak üzere 1961 ile 1973 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Théodore Sindikubwabo, Ruandalı siyasetçi. Sindikubwabo, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında kısa bir dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pasteur Bizimungu</span> 4. Ruanda devlet başkanı

Pasteur Bizimungu, Ruandalı siyasetçi. Bizimungu, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 ile 2000 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Juvénal Habyarimana</span>

Juvénal Habyarimana, Ruandalı asker ve siyasetçidir. Habyarimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1973 yılından öldüğü 1994 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cyprien Ntaryamira</span>

Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ruanda başbakanı, Afrika ülkesi Ruanda'nın bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından önce oluşturulan ve bu yüzden 1961 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Faustin Twagiramungu</span>

Faustin Twagiramungu, Ruandalı siyasetçi. Twagiramungu, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 ile 1995 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Jean Kambanda, Ruandalı siyasetçi. Kambanda, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında soykırımın yaşandığı bir dönemde çok kısa bir süre başbakan olarak görev almıştır.

Agathe Uwilingiyimana ya da bilindiği adı ile Madame Agathe, Ruandalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Uwilingiyimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1993 ile 1994 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Sylvestre Nsanzimana, Ruandalı siyasetçi. Nsanzimana, Afrika ülkesi Ruanda'nın bağımsızlık sonrası birinci, genelde de ikinci başbakanı olarak 1991 ile 1992 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çad başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, 1978 yılında Çad Başbakanlığı makamının oluşturulmasından günümüze kadar Çad başbakanlarının listesidir.

<i>Shake Hands with the Devil</i> (film, 2007)

Shake Hands with the Devil 2007 yılında gösterime giren Kanada yapımı savaş, tarih, dram türünde bir film. 1993-1994 yılları arasında Ruanda'da Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı yapmış olan General Roméo Dallaire'nin yazdığı aynı isimli otobiyografik kitabından uyarlanmıştır. Film, generalin Ruanda Soykırımı sırasında yaşadıklarını konu edinir.

<span class="mw-page-title-main">René Pleven</span> Fransız siyasetçi (1901 – 1993)

René Pleven, bir Fransız politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Samia Suluhu</span> Tanzanyanın altıncı cumhurbaşkanı

Samia Suluhu Hassan Tanzanya'nın altıncı ve şimdiki cumhurbaşkanı olarak görev yapan Tanzanyalı bir politikacı. İktidardaki solcu, sosyal demokrat Chama Cha Mapinduzi (CCM) partisinin bir üyesidir. Suluhu, Burundi'deki Sylvie Kinigi ve Ruanda'daki Agathe Uwilingiyimana'dan sonra bir Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ülkesinin üçüncü kadın hükûmet başkanı ve aynı zamanda Tanzanya'nın ilk kadın devlet başkanıdır. Göreve gelmeden iki gün önce, önceki devlet başkanı John Magufuli'nin ölümünden sonra 19 Mart 2021'de göreve başladı.