İçeriğe atla

Diskaro

Tapan (tırmık), toprak işlemede kullanılan ve tırmık grubuna giren bir zirai alet çeşididir.

Görevi

Anız bozmada, tohum yatağı hazırlamada, toprak üzerinde bulunan organik maddeleri (sap- yeşil ot) kıyıp parçalamada, özellikle yağışın bol olduğu mevsimlerde hızlı büyüyen yeşil otlarla mücadelede kullanılır.

Disk, toprağın kesilmesi, devrilmesi ve parçalanması amacıyla kullanılan dönerek çalışan daire biçimli tarım makine elemanıdır. (T.S.E No: 368 Ocak 1995.

Diskaro, çiftçinin birincil toprak işleme sırasında en fazla kullandığı toprak işleme aletlerinden birisidir.

Toprak pullukla sürülmeden diskli tırmıkla (goble diskaro) işlendiği takdirde, daha sonra pulluğun kesip devireceği toprak şeritleri hava boşlukları bırakmadan çizi tabanına daha iyi oturur. Toprak, pullukla sürüldükten sonra diskli tırmık kesekleri kırar ve tarla yüzeyini düzelterek iyi bir tohum yatağı hazırlar.

Tırmık çeşitleri

Dişli tırmık

Toprak yüzeyinin yırtılması ve kırılmasında, istenilen derinlikte, parçalama ve karıştırma işleminde kullanılır. Tohum yatağı hazırlanmasında çayır topraklarının çizilmesinde, karıştırılmasında ve kaymak tabakası kırılmasında kullanılır.

Döner tırmık

Yaklaşık 3–5 cm derinlikte, kesekleri parçalama ve tohum yatağını düzgünce sıkıştırmada kullanılır.

Diskli tırmık

Toprağı keserek işleyen diskli tırmık pulluğun işini tamamlamak, kesekleri kırmak, anız bozmak, hasattan sonra bitki atıklarıyla yabancı otları kesip parçalamak ve toprağın üst katını ufalamak amacıyla kullanılır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erozyon</span> toprağı bir yerden başka bir yere taşıyan dışsal süreçler

Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir.

<span class="mw-page-title-main">Gübre</span> verimi artırmak için toprağa dökülen hayvansal dışkı.

Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen herhangi bir madde.

<span class="mw-page-title-main">Yulaf</span>

Yulaf (Avena), bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen bir tarım bitkisi. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Dışları kılıfta örtülü olan bu tohumların ikisini birden yeniden zarsı iki yaprak kuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Ayçiçeği</span> bitki türü

Ayçiçeği, Günebakan, Gündoğdu veya Günçiçeği, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sarı çiçekli bir tarım bitkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yonca</span> bitki türü

Yonca, baklagiller (Fabaceae) familyasından uzun yıllar yaşayan, gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türü.

<span class="mw-page-title-main">Kabartma</span>

Kabartma veya diğer adıyla rölyef, yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelere denir.

<span class="mw-page-title-main">Darı</span>

Darı, Buğdaygiller (Poaceae) familyasından, tohumları buğday gibi besin maddesi olarak kullanılabilen, bir veya çok yıllık bitki. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilip; insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yoğun tarım</span>

Yoğun tarım ya da intansif tarım, en yüksek verimin alınabileceği şekilde uygulanan tarım metodudur. Modern tarım sistem ve teknikleri kullanılır. Teknik ve bilimsel tüm önlemler alınır. Tarımın eski tekniklerle, yapıldığı ekstansif (yaygın) tarımın tersidir.

Yapraklı kara yosunları (Bryopsida), Bryophyta bölümünün bir sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Bezelye</span> baklagiller familyasından bir bitki türü

Bezelye, baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Ayrı taç yapraklı iki çenekli baklagiller familyasından tırmanıcı bir bitkidir. Bezelye adlı lezzetli ve çok besleyici sebzeyi ilkbaharda ve yazın verir. Gövdesi çok uzundur, bitkinin ağırlığını çekemeyecek inceliktedir. Beyaz çiçek açar. Yuvarlak tanelidir. Meyvesi bakla veya fasulyeye benzer, tohumları bir kılıf içerisinde dizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saman</span>

Saman, baklagiller veya buğdaygillerin kurutulmuş halidir, hayvan yemi olarak, özellikle inek, at, koyun ve keçi gibi otlanarak beslenen hayvanlar için kullanılır. Yaz aylarında büyüyüp yeşillenen otlar çiftçiler tarafından kesilip kışın için depolanır. Kış aylarında yeterli çimen olmadığı zaman veya taze çimen doğrudan sindirilemiyecek kadar zengin olduğu zaman ona karıştırılarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Saban</span>

Saban, tarımda yararlanılan tarlayı ekme öncesi toprağı havalandırmakta kullanılan bir alettir. Büyük sabanlara köten ya da kotan adı verilir ve bu adlandırma aynı anlamdaki Gürcüce "gutani" (გუთანი) kelimesinden gelir. Çok dişli ve genellikle motorlu araçlarla çekilen sabanlara pulluk denir. Sabanlar ayrıca yer altına kablo döşemek gibi endüstri amaçlı olarak da kullanılmaktadır.

E.Ü.Z.F. Tarım Makinaları Bölümü ilk olarak 1972 - 1973 eğitim ve öğretim döneminde öğrenci alarak mezun vermeye başlamıştır. Kürsü olarak kurulduktan sonra 1975 yılında bölüm olarak adı değiştirilmiştir. Günümüzde bölüm Ziraat Fakültesi'nin A Blok zemin katta hizmet vermektedir. Bölüme ait bir amfi, atölye, pompaj tesisi ve Tarım Makinaları Müze'si bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mibzer</span>

Mibzer veya tohum ekici tohum atmak için kullanılan bir tarım aletidir. Tarımda kullanılan bu alet, Ürünlerin üretimi için tohumları toprak içine içine yerleştirip eken ve belirli bir derinliğe gömer. Bu, tohumların toprakta eşit olarak dağılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Fıskiye</span>

Fıskiye; sulama, temizleme ve görsel amaçlı olarak kullanılan, tek hattan gelen suyu çevreye dağıtmak için geliştirilmiş alettir. Endüstriyel tasarımları daha çok tarım sektöründe kullanılır. Bahçe ve yeşil alan düzenlemelerinde sulama maksatlı kullanımı da yaygınlaşmıştır. Yangın söndürme, kirli su havzalarının temizliği amacıyla da kullanımı mevcuttur. Asıl yapılma amacı ise yangın anında yardımcı olabilmesi için geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nadas</span>

Nadas, araziye bir yılda düşen yağışın, her yıl ürün almaya yetmeyecek kadar az olduğu yerlerde toprağın bir yıl boş bırakma işlemidir. Kuru tarım bölgelerinde uygulanır. Nadas işlemesi, tarla yüzeyini işleyerek bırakmaya, yapılan işleme nadas işlemesi denilir. Nadas tarlanın belli bir zaman boş bırakılması ve bu süre içinde yapılan işlemleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Çapa (tarım)</span>

Çapa, küçük miktarda toprağı hareketlendirmek, taşımak ve karıştırarak altını üstüne getirmeye yarayan eski ve çok yönlü bir tarım aracıdır. Yaygın şekilde; bitkilerin etrafındaki toprağın altüst edilerek yabani otların kontrol edilmesi, kök bitkilerin taban çevresindeki toprağın kazılması, tohum ekimi için dar oluklar ve sığ hendekler oluşturulması, otların kesilmesi, bitki köklerinin ve hasat artıklarının temizlenmesi, patates gibi bitkilerin hasat zamanında topraktan çıkartılması ve hatta toprağı kazmak ve taşımak amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru tarım</span> sulama yapılmadan yapılan tarım türü

Kuru tarım, kurak ve yarı kurak bölgelerde sulama yapılmadan yapılan tarım türüdür. Tarlaya düşen yağış ile tarım yapmak için teknikler uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Toprak işleme</span>

Toprak işleme; kazma, karıştırma ve ters çevirme gibi çeşitli türlerde mekanik çalkalama yoluyla toprağın tarımsal olarak hazırlanmasıdır. El aletlerinin kullanıldığı insan gücüyle toprak işleme yöntemlerine örnek olarak kürek çekme, toplama, kazma işi, çapalama ve tırmıklama verilebilir. Hayvan gücüyle yapılan veya mekanize iş örnekleri arasında saban sürme, kultivatör veya diğer silindirlerle yuvarlama, tırmıklama ve kültivatör saplarıyla (dişler) toprak işleme yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tırmık</span>

Tırmık, dışarıda kullanım için yapılmış bir tür süpürgedir. Bir sapa çapraz olarak sabitlenmiş bir dişli çubuktan veya bir sapa sabitlenmiş dişlerden oluşan ve yaprak, saman, ot vb. toplamak için ve bahçecilikte toprağı gevşetmek, hafif yabani otları temizlemek ve düzleştirmek, ölü çimenleri toplamak amacıyla kullanılır.