İçeriğe atla

Disidroz

Disidroz, ayrıca Disidrotik Egzama ve Pompholyx olarak da bilinir. Ellerde ve ayaklarda ufak su toplamaları ile görünür. Akut, kronik veya tekrarlayan şekilde ellerde veya ayaklarda kabarcıklarla ile başlar. Bu aşamadan itibaren kaşıntı da başlar. Asidik sıvı patladıktan sonra pullaşma, kuruma ve derin çatlaklar oluşur.

Bulaşıcı olmamakla beraber, görüntü olarak rahatsız edici olduğundan hem hasta, hem de çevresi için huzursuzluk kaynağıdır.

Etimoloji

Disidroz'un ilerlemiş, pullaşma ve çatlaklar oluşmuş hali.
Elde disidroz
Ayakta ilerlemiş disidroz.
Ayak altında ilerlemiş disidroz.

Hastalığın ismi İngilizce "dyshidrotic" yani "kötü terleme" durumundan gelir. Eskiden sebep olarak terleme bozukluğu kabul edilmiş olsa da, araştırmalar sonucunda terleme ile ilgi bulunamamıştır.

Belirtiler

El ve ayaklardaki kabarcıklarda görülen özellikler:

  • Çok küçüktürler (3 mm çapında ve az). Parmak ucu, kenarı, avuç içinde ve ayak altında görülürler.
  • Mat ve derindirler, deri hizasında veya hafif üstüne çıkacak şekilde yerleşmişlerdir. Kolay patlamazlar. Küçük su toplamaları birleşip büyükleri oluşturabilir.
  • Kaşıntı, ağrı yapabilirler veya hiç rahatsızlık vermeyebilirler. Sabun, su veya tahriş edici maddelerle temastan sonra verdikleri rahatsızlık artabilir.
  • Patladıklarında asidik sıvı dışarı çıkar, derin çatlaklar oluşur, deri pullaşır ve acı verir. İyileşme süreci haftalar alır.
  • Kabarcık içlerindeki sıvı rahatsız olmuş hücrelerin arasındaki serumdur. Önceden düşünüldüğü gibi ter değildir.

Sebepler

Disidrozun sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Bununla beraber, etkiyen bazı durumlar vardır:

  • Antibakteriyel sabun, deterjan ve benzeri kimyasal maddelerle temas sonrası görüldüğü bazı araştırmalarda belirlenmiştir.
  • Aroma, meyve suları veya taze etle temasın diğer egzama türlerinde olduğu gibi etken olduğu görülmüştür.
  • Nikel alerjileri ile alakalı olarak, yüksek nikel içeren yiyecekler: kakao, çikolata, tam tahıllar ve fındık fıstık tarzı yemişler.
  • Kahve, çay ve karbonatlı içeceklerdeki kafeine bağlı alerjik reaksiyonlar olabilir.
  • Alkol ve alkole bağlı dehidrasyon sonucu belirtiler artabilir.
  • Bulaşıcı değil, ırsîdir.
  • Bandaj, plaster ve diğer bantlar tahriş edici olabilirler. Yaraların kapatılması gerektiğinde pamuk eldivenler kullanmak daha doğru olacaktır.
  • Latex veya vinil eldivenler tahriş edici olabilir.
  • Cr(+6) bileşenlerine (Potasyum Dikromat veya diğer deri koruyucular) duyulan alerjik reaksiyonlar sebep olabilir.
  • Toz maytları disidroza sebep olabilirler.
  • Parfüm yapımında kullanılan Myroxylon da tahriş edicidir.

Tedavi

Tedavide öncelikli yapılacak iş, sebep olan maddeyi bulmak ve temastan kaçınmaktır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Hidroliz işlemi suyu oluşturan hidrojen ve oksijen elementlerinin birbirinden ayrılması ile sonuçlanan bir işlemdir. Bazı kaynaklarda hidroliz, moleküllerin su ilavesiyle daha fazla sayıda parçacık oluşturması olarak da geçer. Hidroliz, su ile bir kimyasal bağın parçalanmasıdır yani bir kimyasal reaksiyondur. Hidroliz genel olarak suyun nükleofil olduğu ikame(yer değiştirme reaksiyonu), eliminasyon(organik reaksiyon türü) ve solvasyon (çözme) reaksiyonları için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şarbon</span> Bacillus anthracis adlı bakteri nedeniyle oluşan bulaşıcı bir hastalık

Şarbon, antraks veya anthrax; Bacillus anthracis adlı bakteri nedeniyle oluşan zoonotik karakterde bulaşıcı bir hastalık.

<span class="mw-page-title-main">Laktoz</span>

Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Formaldehit</span> kimyasal madde

Formaldehit CH2O formülüne sahip bir organik bileşiktir. Aldehitlerin en basit üyesidir, diğer ismi Metanaldir. Karbonil grubunun boş olan iki bağına birer hidrojen bağlanmasıyla oluşur. Tüm gelişmiş canlılarda doğal olarak üretilir. Zehirli bir gazdır. Sulu çözeltisinin kendisine özgü, yakan bir kokusu vardır. Formaldehit, genellikle %37'lik sulu çözeltisi şeklinde taşınır veya depo edilir. Bu çözeltiye formalin denir. Formalinden, düşük basınç altında su buharlaşıp, ayrıldığı zaman, paraformaldehit meydana gelir. Bu bir polimer olup, formülü HO(CH2O)xH olan beyaz katı bir maddedir (x yaklaşık 30'dur). Bu polimer ısıtıldığı zaman, gaz formaldehite dönüşür. Bundan dolayı, gaz formaldehit elde etmek için, uygun bir kaynaktır. Saf formaldehitten, polimer ürünler elde edilebildiği gibi, fenol ve kazein ile de sentetik reçine ve plastikler imal edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Egzama</span> Deri hastalığı

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok alerjilerin neden olduğu deri hastalığı. Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde beliren kabarcıklardır. Akut, kronik, yaş ve kuru egzama gibi türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lateks</span> polimer mikropartiküllerin sulu bir ortamda kararlı dağılımı

Lateks, papatya ve sütleğen gibi pek çok bitkiden çıkarılan süte benzer madde. Bitkinin kesilen bir kısmından süzülür ve hava ile karşılaştığında katılaşır. Kauçuk ağacından çıkarılan lateks, doğal kauçuğun başlıca kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alerji</span> Çoğu insanın iyi tolere ettiği bir maddeye karşı bağışıklık sistemi tepkisi

Alerjik hastalıklar, bağışıklık sisteminin çevrede genellikle zararsız olan maddelere karşı geliştirdiği aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkan çeşitli patolojik durumlar olarak tanımlanır. Bu hastalıklar arasında alerjik rinit, gıda alerjileri, atopik dermatit, alerjik astım ve anafilaksi gibi durumlar yer almaktadır. Klinik belirtiler arasında konjonktivit, kaşıntılı bir döküntü, hapşırma, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı ve anjiyoödem (şişlik) gibi bulgular bulunabilir. Gıda intoleransı ve gıda zehirlenmesi gibi patolojik durumların farklı klinik varlıklar olduğunu unutmamak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Japon yapıştırıcısı</span> bir tür yapıştırıcı

Siyanoakrilat veya Türkçedeki yaygın adıyla Japon yapıştırıcı; tek bileşenli, çözücü (solvent) içermeyen, çabuk kuruyan, ısı direnci yüksek olan, az bir miktarla yapışma sağlayan, çok küçük boşluklara bile nüfuz eden bir yapıştırıcı. Siyanoakrilat, endüstriyel kullanımda genellikle CA olarak kısaltılır.

Uyuz, Sarkoptların deri altına yerleşmesiyle oluşan, insanlar da dahil her yaş hayvanda görülebilen, çok bulaşıcı, şiddetli kaşıntılı paraziter bir hastalıktır. Sarcoptes scabiei var. hominis paraziti uyuza neden olur. 15-20 dakikalık bir sürede yakın temasla bulaşabilir.

Mantar hastalığı, 50 kadar mantar türünün sebep olduğu çeşitli cilt ve tırnak hastalıklarıdır.

Küresel Uyumlaştırma Sistemi Birleşmiş Milletler tarafından, tehlikeli kimyasalları aynı şekilde sınıflandırılması ve etiketlenmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. 1 Haziran 2015 yılı itibarıyla sadece GHS sistemi kullanılacaktır.
Bu sistemde eski AB sınıflandırma direktiflerinde geçen R-ibarelerinin yerini Tehlike Cümleleri/Zarar ifadeleri ve S-ibarelerinin yerini Önlem Cümleleri/Önlem İfadeleri alacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz köpüğü</span>

Deniz köpüğü, okyanus köpüğü, kıyı köpüğü ya da köpük, deniz suyu çalkantısı özellikle deniz suyu yüksek oranlarda çözünmeyen organik madde içerdiğinde oluşan bir çeşit köpüktür. Çözünmeyen bu organik maddeler, deniz yosunlarının ani artışıyla denizde oluşan çöküntüyle meydana gelmektedirler ve yüzey aktif madde ya da köpürtücü madde olarak görev alabilirler. Deniz suyu, kıyıya bitişik alanda dalgalarla dövülürken çetin koşullar altındaki bu yüzey aktif maddelerin varlığı, yüzey gerginliği aracılığıyla birbirine yapışan kalıcı baloncuklar oluşturan havayı tutar. Düşük yoğunluğu ve az dayanıklılığından dolayı denizden esen kuvvetli bir imbatla köpükler açığa çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Bulaşık temizleyicisi</span> Bulaşık temizleyicisi bulaşık yıkamak için kullanılan bazik bir deterjandır.Cildi tahriş etmez ancak cilde çok fazla temas ettirilmesi gerekir. Bulaşık temizleyicileri yüksek oranda köpük oluşturan bir karışımdır.

Bulaşık temizleyicisi bulaşık yıkamada kullanılan bir deterjandır. Genellikle, cilt tahrişi düşük olan yüzey aktif maddelerin yüksek oranda köpük yaratan bir karışımıdır ve esas olarak lavabo veya kasede tabak, bardak, çatal bıçak takımı ve mutfak malzemesi yıkamak için kullanılır. Birincil kullanımının yanı sıra bulaşık yıkama, kabarcık oluşturma, yağdan etkilenen bulaşıkların yıkanması ve temizlenmesi gibi çeşitli gayri resmi uygulamalara da sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum ferrisiyanür</span> Kimyasal bileşik

Potasyum ferrisiyanür K3[Fe(CN)6] formülü ile gösterilen inorganik bileşiktir. Bu parlak kırmızı tuz, oktahedral olarak koordine edilmiş [Fe(CN)6]3− iyonu içerir. Suda çözünür ve çözeltisi bir miktar yeşil-sarı flüoresans gösterir. 1822 yılında Leopold Gmelin tarafından keşfedilmiştir ve başlangıçta ultramarin boyalarının üretiminde kullanılmıştır.

Seboreik keratoz, keratinositler adı verilen cilt hücrelerinden gelişen iyi huylu cilt büyümeleridir. Bu büyümeler mumsu veya yağlı bir görünüme sahiptir ve bronz, kahverengi veya siyah olabilir. Cilde yapışmış gibi görünürler. Zamanla büyümeler sertleşir ve huysuz görünür.

<span class="mw-page-title-main">Büllöz pemfigoid</span>

Büllöz pemfigoid (BP), kabarma, ürtikeryal lezyonlar (kurdeşen) ve kaşıntı ile karakterize nadir, otoimmün, kronik bir deri hastalığıdır. Daha az yaygın olarak bu kabarcıklar, gözler, oral mukoza, özofagus ve genital mukoza dahil olmak üzere mukoza zarlarını içerebilir. Tipik olarak yaşlı erişkinlerde genel olarak yoğun kaşıntılı bir cilt rahatsızlığı durumu olarak kendini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Surata boşalma</span> başkasının yüzüne boşalmayı içeren cinsel aktivite

Surata boşalma veya surata attırma, bir erkeğin bir veya daha fazla cinsel partnerinin yüzüne meni boşalttığı bir cinsel aktivitedir. Surata boşalma, penetratif olmayan bir seks şeklidir, ancak genellikle vajinal seks, anal seks, oral seks, manuel seks veya mastürbasyon gibi başka bir cinsel uyarılma yönteminden sonra gerçekleştirilir. Ayrıca pornografik filmlerde ve videolarda düzenli olarak, genellikle bir sahneyi kapatmanın bir yolu olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kedi sağlığı</span>

Evcil kedilerin sağlığı, veteriner tıpta iyi çalışılmış bir alandır.
Konular arasında bulaşıcı hastalıkları, genetik hastalıkları ve bu hastalıkların önlenmesini; diyeti, beslenmeyi ve kısırlaştırma gibi cerrahi işlemleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Glochid</span>

Glochid veya glochidia, Opuntioideae alt ailesindeki kaktüslerin areolelerinde bulunan, genellikle dikenli, saç benzeri dikenler veya kısa dikenlerdir. Kaktüs glochidleri bitkiden kolayca ayrılır ve deriye yerleşerek temas halinde tahrişe neden olur. Areollerdeki glochid kümeleri, her biri yüzlerce glochid içeren bazı kaktüs türlerinin gövde yüzeylerini neredeyse kaplar; bu, kolayca ayrılmayan ve genellikle dikenli olmayan daha büyük, daha göze çarpan kaktüslere omurgaya ek olarak veya onun yerine olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İhtiyoterapi</span>

İhtiyoterapi, balıkların cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bir terapi yöntemidir. Yunanca'da "balık" anlamına gelen "ichthys" kelimesinden türemiştir. İhtiyoterapi genellikle psoriasis ve diğer cilt bozukluklarının tedavisinde tercih edilir. Bu tedavi yöntemi, belirli türde balıkların, özellikle Garra rufa olarak bilinen türün, cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini temizleyerek sağlıklı hücrelerin oluşumunu teşvik etmesi prensibine dayanır. İhtiyoterapi, hem doğal hem de alternatif bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.