İçeriğe atla

Discord

Discord
Discord_logo_new.svg
Yeni oluşturulan bir Discord sunucusunun ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)Discord Inc.
İlk yayınlanma13 Mayıs 2015 (9 yıl önce) (2015-05-13)
Güncel sürüm118205 / 13.10.2023
Önizleme sürümü118651 12 Mart 2022 (2 yıl önce) (2022-03-12)
Geliştirme durumuAktif
Programlama diliJavaScript (React kullanıldı)
Elixir
Rust
Python
C++
İşletim sistemiWindows
macOS
Linux
iOS
Android
Arama motorları
Boyut91,34 MB
Erişilebilirlik30 dil
Diller listesi
İngilizce ( İngiltere/ABD), Bulgarca, Çince (Basitleştirilmiş/Geleneksel), Hırvatça, Çekçe, Danca, Felemenkçe, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Hintçe, Macarca, İtalyanca, Japonca, Korece, Litvanca, Norveççe (Bokmål), Lehçe, Portekizce (Brezilya), Rumence, Rusça, İspanyolca, İsveççe, Tayca, Türkçe, Ukraynaca ve Vietnamca
TürVoIP iletişim, anlık yazışma, videolu görüşme, dosya transferi ve sosyal medya
LisansTescilli Marka
Alexa sırasıazalış 230 (30 Mayıs 2021)[1]
Resmî sitesidiscord.com

Discord, topluluk kurma için tasarlanmış bir Amerikan anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformudur. Aralık 2020 tarihi itibarıyla 300 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ve aylık 140 milyon aktif kullanıcısı vardır.[2] Discord Windows, macOS, Linux, iOS, Android ve Web tarayıcısı üzerinde çalışabilmektedir.

Oluşturulan Discord sunucularında yeni ses, metin veya stage kanalları açılabilmektedir. Bu sayede çok fazla üyesi olan sunucularda insanlar farklı kanallarda konuşup tek bir kanala göre daha az yoğunluk sağlayabilmektedirler.[3]

Discord'un en çok bilinen stabil versiyonunun dışında "Public Test Build", "Canary" ve "Development Version" olmak üzere üç adet "gizli" sürümü de mevcuttur. Stabil versiyonunun ve Public Test Build versiyonunun ikonları birbirinin aynısı olmasına rağmen Canary sürümünün ikonu sarı zemin üzerine Discord logosu ve Development Version'un ikonu ise siyah zemin üzerine plan kağıdı desenleri ile Discord logosu şeklindedir. Canary ve Public Test Build versiyonlarında stabil versiyondan daha ileride bir versiyon numarasında sahip oluyorsunuz. Development Version'da ise daha da ileride bir versiyon ve sunucu davetleri gibi bir görüntüye sahip "Build ID" linklerini kullanabiliyorsunuz. Bu linkler doğrultusunda uygulama içinde değişik sürümleri deneyebilir, daha farklı özellikleri test edebilirsiniz.[4]

Tarih

Final Fantasy XIV ve League of Legends gibi oyunlarda oyunda sesli iletişimin zorunlu olduğunu, Skype ve TeamSpeak gibi servislerin ise çok fazla negatif yanı olduğunu fark eden Jason Citron, kullanımı daha kolay ve daha modern bir iletişim aracı geliştirmeye başladı.[5][6][7]

Discord, Kasım 2015 tarihinde yayınlandı. Citron'a göre, Discord'un reklamı en fazla Reddit platformunda yapıldı ve bazı Reddit Forumları (subreddit) muhabbet sunucularını IRC hizmetinden çıkararak Discord'a geçiriyordu. Discord özellikle Yerel Ağ (LAN) oyuncuları ve Twitch yayıncıları arasında popüler oldu.

Discord, yaptığı yeni açıklamada Discord uygulamasının yalnızca oyuncular için değil, "Konuşma ve vakit geçirme ortamınız" sloganıyla her türlü topluluğa uygun bir şekilde geliştirileceğini belirtti.[8]

Discord'un eski logosu

Özellikler

Discord, özel ve kamuya açık topluluklar için yaratılmıştır. Kullanıcılara ses ve video görüşmeleri, sohbet odaları, oyunlarla çeşitli entegrasyonlar gibi araçlar sunar. Ayrıca özel gruplar açma ve özel mesajlar atma gibi özellikleri de vardır.[9] Discord özellikleri ilk başta sadece oyunculara yönelik gibi gözükse de son yıllarda genel toplumun kullanması için farklı özellikler getirildi.

Geliştiriciler

Discord, 2024'te yapmış olduğu açıklamalar neticesinde ilerleyen yıllarda üçüncü parti oyun ve uygulama gibi yazılımları bünyesine dahil edeceğini ve 2024 yılındaki faaliyetleri neticesinde bu yöne ağırlık vereceklerini duyurdu. Gömülü SDK'ların ekleneceği tarih olarak 18 Mart 2024'ü işaret eden Discord yetkilileri, uygulama içerisindeki "Etkinlikler" sayfasını güçlendirmeyi hedefliyor.[10]

Discord'un Türkiye'de erişime engellenmesi

Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner cinayetinin ardından, başta X olmak üzere sosyal ve ana akım medyada Discord platformunda çocukların cinsel istismarı, şiddet ve müstehcen içerikli fotoğraf ve videoların paylaşıldığı, ayrıca bazı suçların burada organize edildiği haberleri yayıldı.[11] Bunun sonucunda 9 Ekim 2024 tarihinde Discord’a Türkiye’de erişim engeli getirildi.[12]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Discord Revenue and Usage Statistics (2021)". Business of Apps (İngilizce). 9 Eylül 2020. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2021. 
  3. ^ https://support.discordapp.com/hc/tr/articles/115001580171-Kanal-Kategorileri-101[]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  5. ^ Lazarides, Tasos (September 14, 2015). "Ex-'Fates Forever' Developers Making 'Discord', a Voice Comm App For Multiplayer Mobile Games". TouchArcade. Retrieved May 1, 2016.
  6. ^ "A major bug is forcing Microsoft to rebuild Skype for Windows". Engadget. Retrieved December 11, 2019.
  7. ^ "3 Skype Security Issues and Threats You Should Know About". MakeUseOf. Retrieved December 11, 2019.
  8. ^ "Discord WebTekno Haberi". WebTekno. 1 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "What Is Discord and How Do You Use It?". PCMAG (İngilizce). 19 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2021. 
  10. ^ "Discord Artık Oyun Ve Uygulama Oluşturmaya İzin Verecek". www.atarita.com. 13 Mart 2024. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  11. ^ "İletişim platformu Discord'a neden erişim engeli getirildi?". BBC News Türkçe. British Broadcasting Corporation. 9 Ekim 2024. Erişim tarihi: 9 Ekim 2024. 
  12. ^ "Discord'a mahkemece getirilen erişim engeli kararı BTK tarafından uygulamaya konuldu". www.aa.com.tr. Anadolu Ajansı. Erişim tarihi: 9 Ekim 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

<span class="mw-page-title-main">Transport Layer Security</span> Internet Şifreleme Protokolü

Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) ve onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL), bilgisayar ağı üzerinden güvenli haberleşmeyi sağlamak için tasarlanmış kriptolama protokolleridir. X.509 sertifikalarını kullanırlar ve bundan dolayı karşı tarafla iletişime geçeceklerin kimlik doğrulaması asimetrik şifreleme ile yapılır ve bir simetrik anahtar üzerinde anlaşılır. Bu oturum anahtarı daha sonra taraflar arasındaki veri akışını şifrelemek için kullanılır. Bu, mesaj/veri gizliliğine ve mesaj kimlik doğrulama kodları için mesaj bütünlüğüne izin verir. Protokollerin birçok versiyonu ağ tarama, elektronik mail, İnternet üzerinden faks, anlık mesajlaşma ve İnternet üzerinden sesli iletişim gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durumda/içerikte/bağlamda en önemli özellik iletme gizliliğidir. Bundan dolayı kısa süreli oturum anahtarı, uzun süreli gizli simetrik anahtardan türetilememelidir.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

UUCP, Unix-to-Unix Copy 'nın kısaltmasıdır. Bu kavram, genellikle uzaktan komut çalıştırmaya ve bilgisayarlar arasında dosya, e-posta ve ağ haberleri taşınmasına imkân sağlayan bilgisayar programı ve protokoller paketi olarak adlandırılır.

Minecraft, Mojang Studios tarafından geliştirilen ve yayınlanan 2011 yapımı bir sandbox oyunudur. Başlangıçta Markus “Notch” Persson tarafından Java programlama dili kullanılarak yaratılan oyun, Mayıs 2009'dan 18 Kasım 2011'deki tam sürümüne kadar birçok halka açık test yapısının yayınlanmasıyla iki yıl boyunca geliştirildi. Oyunun tam sürümünün ardından Persson, Jens “Jeb” Bergensten'e oyunun geliştirme kontrolünü verdi. Yayınlanmasından bu yana geçen yıllarda, başta 4J Studios tarafından olmak üzere akıllı telefonlar ve çeşitli video oyun konsolları da dâhil olmak üzere çeşitli platformlara taşındı. 2014 yılında Mojang ve Minecraft fikri mülkiyeti, Microsoft tarafından 2,5 milyar ABD doları karşılığında satın alındı. Minecraft, 300 milyondan fazla kopya satışı ve 2023 itibarıyla aylık yaklaşık 140 milyon aktif oyuncusuyla tüm zamanların en çok satan video oyunu haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Adventure Game Studio</span>

Adventure Game Studio (AGS), grafiksel macera oyunları yapmaya yarayan açık kaynak kodlu geliştirme aracıdır. Orta seviye oyun tasarımcılarına yöneliktir ve tümleşik geliştirme ortamını (IDE) bünyesinde bulundurması sayesinde oyun mantığını işlemek için C'den faydalanılır.

<span class="mw-page-title-main">Xbox One</span> video oyun konsolu

Xbox One, Microsoft'un 21 Mayıs 2013'te tanıttığı yeni, Sekizinci Nesil video oyunu konsoludur. Xbox 360'ın halefi olan konsolun, Xbox Live'ın Kasım 2012'den itibaren beri resmî olarak Türkiye'de hizmet vermeye başlamasından dolayı, Türkiye'de Eylül 2014'ten itibaren satışa sunuldu.

Fırsatçı şifreleme, bir sistemden başka bir sisteme bağlanırken iletişim kanallarını şifrelemek için kullanılır. Bu yöntem iki sistem arasında ön düzenlemeyi gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

Windows MultiPoint Server, aynı anda birden çok bağımsız bilgisayar istasyonları veya tek bir bilgisayara bağlı terminalleri barındırmak için Uzak Masaüstü Hizmetleri teknolojisini kullanarak Microsoft Windows Server dayalı bir işletim sistemidir. Windows MultiPoint Server 2012, bağımsız bir SKU olarak son sürümdür ve Windows Server 2016-da MultiPoint Hizmetleri tarafından yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

Uygulama güvenlik duvarı (İngilizce: Application Firewall), girdi ve çıktıları bir uygulama veya hizmetle denetleyen bir güvenlik duvarı biçimidir . Güvenlik duvarının gerekliliklerini karşılamayan girdi,çıktı ve sistem servis çağrılarını engelleyerek çalışır. OSI Modelindeuygulama katmanı düzeyinde çalışır. OSI katmanı üzerindeki tüm ağ trafiğini uygulama katmanında kontrol etmek için oluşturulmuştur. Belirli bir uygulama olmadan ilgili ağ trafiğini kontrol edemeyen durumlu ağ güvenlik duvarının aksine, uygulamaları veya hizmetleri kontrol edebilir. Uygulama güvenlik duvarları, ağ tabanlı uygulama güvenlik duvarları ve bilgisayar tabanlı uygulama güvenlik duvarları olmak üzere ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Insider</span>

Windows Insider Geçerli bir Windows 10 veya Windows 11 lisansına sahip kullanıcılara daha önce geliştiricilerin erişebildiği işletim sistemi ilk yapılarına üye olmasına izin verir. Windows 10 ile birlikte 30 Eylül 2014'te ilan edildi. Eylül 2015'e kadar 7 milyondan fazla kişi Windows Insider Programında yer aldı. 12 Şubat 2015'te Microsoft, Windows 10 Mobile'ın önizlemelerini test etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X</span> Android akıllı telefon modeli

Nokia X Nokia X platformunda çalışan, Şubat 2014'te Nokia X ailesinin bir parçası olarak ilan edilen orta kademe bir akıllı telefondu. "Your Fastlane to Android apps." sloganı ile yapıldı. Cihaz Nokia isminde olsa da, şu anda Microsoft Mobile tarafından satılmakta ve sürdürülmektedir. X daha önce Normandiya, Proje N, "Linux üzerinde Asha projesi" ve MView olarak bilinen geliştirme aşamasındaydı. 17 Temmuz 2014'te Microsoft, hattın kesileceğini açıkladı, ancak model numarasını MWC 2015'te ilan edilecek yeni bir Nokia Lumia ürünü olarak yeniden canlandıracaktır.

Bağımsız video oyunu veya indie oyunu, "üçlü A" oyunlarının aksine, genellikle büyük bir yayımcının maddi desteği olmadan bireyler veya daha küçük geliştirme ekipleri tarafından oluşturulan video oyunlarıdır. Bu terim ayrıca geliştiriciler üzerinde önemli bir yaratıcı kontrol oluşturmayan yayıncılar tarafından finanse edilen oyunları da ifade edebilir. Bağımsızlık ve geliştirme özgürlüğü nedeniyle, bağımsız oyunlar genellikle yeniliklere ve genellikle üçlü-A oyunlarında bulunmayan riskleri almaya odaklanır ve sanat oyunlarında benzersiz deneyimler üretme ortamını keşfedebilir. Bağımsız oyunlar, yayıncı desteğinin yetersizliği nedeniyle perakende satış yerine dijital dağıtım kanalları aracılığıyla satılma eğilimindedir.

WallStreetBets veya WSB olarak da bilinen r/wallstreetbets, katılımcıların hisse senedi ve opsiyon ticaretini tartıştıkları bir subreddittir. Kendini "Like 4chan found a Bloomberg terminal" sloganıyla tanımlayan subreddit, oldukça spekülatif, kaldıraçlı opsiyon ticareti etrafında dönen agresif ticaret stratejileriyle bilinir. Subreddit üyeleri genellikle temel yatırım uygulamalarını ve risk yönetimi tekniklerini görmezden gelen genç perakende tüccarları ve yatırımcılardır; bu nedenle etkinlikleri kumar olarak kabul edilebilir. Komisyonsuz brokerlerin ve mobil çevrimiçi ticaretin artan popülaritesi, bu tür ticaret eğilimlerinin büyümesine potansiyel olarak katkıda bulunmuştur. Topluluk üyeleri genellikle yüksek riskli day trading'i ekonomik durumlarını hızlı bir biçimde iyileştirmek ve ek gelir elde etmek için bir fırsat olarak görmektedir. Subredditte ayrıca eğlence içerikleri ve memelerde paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angular (Framework)</span>

Angular, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak ve özgür yazılım bir framework'tür. Google tarafından geliştirilmiş ve desteklenmektedir. İlk olarak 2010 yılında AngularJS adıyla piyasaya sürülen framework, 2016 yılında Angular 2 olarak yeniden tasarlanmış ve bu sürümle birlikte daha modern bir mimariye geçiş yapılmıştır. Angular, özellikle dinamik ve tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için tercih edilmektedir.