İçeriğe atla

Discipline (King Crimson albümü)

Discipline
King Crimson stüdyo albümü
YayımlanmaEylül, 1981
TarzProgresif Rock
Süre42:03
ŞirketWarner Bros.
YapımcıKing Crimson ve Rhett Davies
King Crimson kronolojisi
Red
(1974)
Discipline
(1981)
Beat
(1982)

Discipline, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm 7 yıllık sessizliğin ardından 1981 yılının eylül ayında piyasaya çıkmıştır. Önceki albümde King Crimson üyesi olan John Wetton bu albümde yer almamaktadır. John Wetton'ın yeni kadroda yer bulamaması üzerine önceki yedi albümde de bulunun "bas gitar+vokal" pozisyonu ortadan kalkmış; vokali daha önce Talking Heads, Frank Zappa gibi isimlerle çalışmış olan Adrian Belew, Bas ve Chapman Stick'i ise daha önce Peter Gabriel ve -Exposure albümünde- Robert Fripp ile çalışmış olan Tony Levin devralmıştır.

Arka plan

Albümün ilk şarkısı Elephant Talk'un -Boş Konuşma-, The Cheerful Insanity of Giles Giles and Fripp albümündeki Elephant Song şarkısı ile ilişkili olduğu düşünülse de; şarkının yazarı Adrian Belew'in "Giles Giles and Fripp" ile bir bağının olmadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda; bu teorinin pek de sağlıklı temellere dayanmadığı ortaya çıkar. Şarkıda Adrian Belew alfabetik olarak "A", "B", "C" ve "D" harfleriyle başlayıp "tartışma" ve "konuşma"yı anlatan kelimeleri sıralar. Son olarak da "E" harfine gelip "Elephant Talk" a ulaştığında şarkıyı noktalar. Şarkı Adrian Belew'in gitarından "fil" sesi çıkartmayı keşfetmesiyle ortaya çıkmıştır.

"Matte Kudasai" (Japoncası: 待って下さい), Japonca "Beni Bekle" anlamına gelmektedir. Albümün orijinal versyonunda sadece bir tane "Matte Kudasai" vardır. Piyasaya daha sonra çıkan albümlerde, şarkının Robert Fripp'e ait olan gitar bölümü kesilmiş, bu bölümü içeren versyon albümün sonuna "bonus track" olarak eklenmiştir. Şarkının alternatif versyonu daha uzundur ve daha enstrümantal bir havası vardır.

Indiscipline'in şarkı sözleri Adrian Belew'in eşinin; kocasına, yaptığı bir heykeli anlattığı mektubundan alıntıdır.

"Thela Hun Ginjeet" adını "Heat in the Jungle"ın anagramından almıştır. İlk canlı performanslar esnasında sözlerin bir kısmı Robert Fripp'in New York'taki komşusu olan evli çiftin kavga diyaloglarından alınmıştır. Fripp bu diyalogları solo albümü "Exposure" da kullanarak "NY3" şarkısını ortaya çıkarmıştır. Şarkının albüm versyonunun hikâyesi ise daha ilginçtir. Şarkı'nın kaydı esnasında "ilham aramak" için "Nothing Hill Gate" etrafında elinde bir kayıt cihazıyla dolaşan Adrian Belew önce bir çetenin saldırısına uğrar, sonrasında da elindeki kayıt cihazı yüzünden polisler tarafından sıkıştırılır. Stüdyo'ya döndüğünde olayı grup arkadaşlarına anlatan Belew'in sesini Robert Fripp -kendisine haber vermeden- kaydeder. Bu kayıtların da şarkıya eklenmesiyle şarkının "Discipline" versyonu ortaya çıkar.

"The Sheltering Sky" adını Paul Bowles'ın 1949 çıkışlı, aynı adı taşıyan kitabından almıştır.

Albümün kapağı bir Kelt düğümüdür.

Şarkı Listesi

Bütün şarkılar Adrian Belew, Bill Bruford, Robert Fripp ve Tony Levin tarafından yazılmıştır

  1. "Elephant Talk" – 4:43 (Elephant Talk aynı zamanda gitarist Robert Fripp ve King Crimson hakkında bilgi veren ücretsiz bir duvar gazetesinin ismidir.)
  2. "Frame by Frame" – 5:09
  3. "Matte Kudasai" – 3:47
  4. "Indiscipline" – 4:33
  5. "Thela Hun Ginjeet" – 6:26
  6. "The Sheltering Sky" – 8:22
  7. "Discipline" – 5:13

Bonus şarkı

  1. "Matte Kudasai" (alternatif versiyon) – 3:50

King Crimson

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nightwish</span> Fin kökenli senfonik metal grubu

Nightwish, Finlandiya'nın Kitee şehrinde kurulmuş senfonik metal grubu. 1996 yılında söz yazarı ve klavyeci Tuomas Holopainen, gitarist Emppu Vuorinen ve eski vokalist Tarja Turunen tarafından kuruldu. 1997-2001 yılları arasındaki çalışmalarında power metal türünün örneklerini verirken, 2002 ve sonrası albümlerde müziğine senfoniyi de katarak sonradan senfonik power metal olarak anılacak türe öncülük etmiştir. Günümüze kadar 4 milyondan fazla albüm satan Nightwish, kurulduğu günden beri 40'ı aşkın sayıda ülkeyi ziyaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tool</span> Amerikan metal müzik grubu

Tool, Grammy Ödülü sahibi Amerika Birleşik Devletleri çıkışlı alternatif metal grubudur. 1990 yılında Kaliforniya'nın Los Angeles kentinde kuruldu. Bu tarihten beri grup üyeleri davulcu Danny Carey, gitarist Adam Jones ve vokalist Maynard James Keenan'dır. Şu anki bas gitarist 1995'ten beri grupta bulunan Justin Chancellor'dur. Tool, albümleri için çıktıkları turne programlarına uymadaki hassasiyetleriyle bilinir. Dünya çapında müzik listelerinde başarı sağlamış olan grup, sadece ABD'de yaklaşık olarak 9,25 milyon albüm satışı yakalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anneke van Giersbergen</span>

Anna Maria van Giersbergen veya sahne adıyla Anneke van Giersbergen, Hollandalı şarkıcı, besteci, gitarist ve piyanist. 1994-2007 yılları arasında Hollandalı The Gathering grubunun vokalisti ve bestecisi olarak üne kavuştu. The Gathering'den ayrıldıktan sonra önceleri Agua de Annique adını verdiği, günümüzde kendi adıyla devam ettiği solo kariyerine odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Gabriel</span> İngiliz müzisyen, besteci ve söz yazarı (d. 1950)

Peter Brian Gabriel, İngiliz kült müzisyen. Gelmiş geçmiş en iyi ve en çok etki bırakmış sanatçılardan biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">King Crimson</span> İngiliz progresif rock grubu

King Crimson, 1968'de Londra, İngiltere'de kurulmuş bir progresif rock grubuydu. Grup, klasik, caz, folk, heavy metal, gamelan, endüstriyel, elektronik, deneysel müzik ve new wave unsurlarını birleştiren çok çeşitli müziklerden ilham aldı. Yes ve Genesis gibi çağdaşlar da dahil olmak üzere 1970'lerin başındaki progresif rock hareketi üzerinde güçlü bir etki yarattılar ve birçok türde sonraki nesil sanatçılara ilham vermeye devam ediyorlar. Grup büyük bir takipçi kitlesi kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fripp</span>

Robert Fripp, Wimborne Minster, Dorset, İngiltere) gitarist ve bestekârdır. King Crimson’ın günümüze dek gelen tek “sabit” elemanı olmuştur. Geniş bir müzikal yelpazede herhangi bir tarza bağlı kalmadan müzik yapmaktadır.

In the Court of the Crimson King, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ilk albümüdür. Çıktığında İngiltere listelerinde 3. sıraya kadar yükselmiştir. Albüm 1990’ların sonunda günün teknolojik gelişmelerinden yararlanılarak elden geçirilmiş ve 2004 yılında tekrar piyasaya sürülmüştür.

In the Wake of Poseidon, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ikinci albümüdür. Albüm çıktığında grubun kadrosu ilk değişikliğine uğramasına rağmen, albüm In the Court of the Crimson King ile benzer bir sounda sahiptir.

<i>Lizard</i> (albüm)

Lizard, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın üçüncü stüdyo albümüdür. 1970 yılında piyasaya çıkmıştır. Tıpkı ikinci albüm In the Wake of Poseidon gibi albüm kadrosu, albüm sonrasında beraber performans vermeden bozulmuştur. Bassist ve vokalist Gordon Haskell ve davulcu Andy McCulloch'un King Crimson üyesi oldukları ilk ve tek albümdür.

<i>Islands</i>

Islands, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın 1971 yılında piyasaya çıkan albüdür. Grubun 4. stüdyo albümüdür. Ayrıca Peter Sinfield'in King Crimson ile beraber çalıştığı son albümdür.

<i>Larks Tongues in Aspic</i>

Larks' Tongues in Aspic, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın beşinci stüdyo albümüdür. 1973 yılında piyasaya çıkmıştır.

<i>Starless and Bible Black</i>

Starless and Bible Black, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın altıncı stüdyo albümüdür. 1974 yılında piyasaya çıkmıştır. Enstrümantal olmayan parçaları toplumun materyalist eğilimlerine ve pespayeliğine eleştiriler getirir.

<i>Red</i> King Crimson Albümü

Red, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın yedinci stüdyo albümüdür. 1974 yılının kasım ayında piyasaya çıkmıştır. Grubun 1970'lerde çıkardığı son albüm olmakla beraber, 1973'te Larks' Tongues in Aspic ile beraber çalışmaya başlayan kadronun son çalışmasıdır. King Crimson'ın en önemli albümleri arasında kabul edilir.

<i>Beat</i> (albüm)

Beat, İngiliz rock grubu King Crimson’ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm, Beat Kuşağı’na göndermeler içerir.

<span class="mw-page-title-main">No Doubt</span>

No Doubt, Anaheim, Kaliforniya'da kurulmuş olan Amerikan rock grubudur. Ska-pop soundlu grubun ilk albümü No Doubt, döneminde grunge hareketinin yaygın olmasından dolayı başarılı olamadı. Grubun elmas sertifikalı albümü Tragic Kingdom, 1990'ların skaya, geri dönüşünde rol oynadı ve albümden çıkan üçüncü single "Don't Speak", Billboard Hot 100 Airplay'de on altı hafta boyunca bir numarada kalarak rekor kırdı.

<span class="mw-page-title-main">Richie Sambora</span> ABDli müzisyen, gitarist, söz yazarı ve besteci. Tam adı Richie Stephen Sambora olan Sambora, 11 Temmuz 1959 tarihinde Polanya vatandaşı olan C. Sambora ve İtalyan Joen Sienilanın çocuğu olarak dünyaya geldi

Richard Stephan Sambora, Amerikalı rock gitaristi, şarkı sözü yazarı ve Bon Jovi grubunun gitaristi.

<i>Heroes</i> (David Bowie albümü)

"Heroes", İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1977'de yayınlanan 12. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile ortaya koyduğu "Berlin Üçlemesi"'nin ikinci halkası olan albüm, ilk halka olan Low'un deneyselliğini bir adım öteye taşımaktadır ve üçlemenin tamamen Berlin'de kaydedilen tek albümü olmuştur. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ise Berlin Duvarı'nda buluşan iki sevgiliyi konu almaktadır ve sanatçının en ikonik parçalarından biri olmuştur. King Crimson gitaristi Robert Fripp'in de katkılarını içeren albüm, Bowie'nin diskografisinin en iyi parçalarından biri kabul edilmektedir.

Three of a Perfect Pair, İngiliz müzik grubu King Crimson'ın Mart 1984'te plak şirketi EG tarafından yayınlanan onuncu stüdyo albümüdür. Robert Fripp, Adrian Belew, Tony Levin ve Bill Bruford dörtlüsünden oluşan son stüdyo albümüdür.

Gregory Stewart Lake İngiliz basçı, gitarist, şarkıcı ve söz yazarıydı. Progresif rock grupları King Crimson ve Emerson, Lake & Palmer'ın (ELP) kurucu üyesi olarak öne çıktı.

"Epitaph", İngiliz progresif rock grubu King Crimson'un 1969 tarihli In the Court of the Crimson King albümünün üçüncü şarkısıdır. Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake ve Michael Giles tarafından yazılan şarkının sözleri Peter Sinfield tarafından yazılmıştır.