İçeriğe atla

Dirk Mudge

Dirk Frederik Mudge
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Ocak 1928(1928-01-16)
Rusthof, Otjiwarongo yakını
Güneybatı Afrika
(şimdiki Namibya)
Ölüm 26 Ağustos 2020 (92 yaşında)
Windhoek, Namibya
Partisi Cumhuriyetçi Parti (Namibia)
Evlilik(ler) Stienie Jacobs
Çocuk(lar) 5
Bitirdiği okul Stellenbosch University

Dirk Frederik Mudge (16 Ocak 1928 - 26 Ağustos 2020) Namibyalı politikacı. Güney Batı Afrika'nın Güney Afrika yönetiminde çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yaptı.

Namibya bağımsızlığında Mudge, 1993'te emekli olana kadar Kurucu Meclis ve 1. Ulusal Meclis üyesiydi. Mudge, Namibya'nın Afrikaans gazetesi Die Republikein ve yayıncısı Namibia Media Holdings'in kurucusuydu. 2008 yılına kadar yönetim kurulunda görev yaptı.

2020'de Mudge, COVID-19'a yakalandı ve bir akciğer enfeksiyonu geçirdi. 26 Ağustos'ta Windhoek'de öldü.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ Ndeyanale (26 Ağustos 2020). "Dirk Mudge dies at 92". The Namibian. 26 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  2. ^ Nyaungwa (26 Ağustos 2020). "Namibia Apartheid politician turned independence advocate dies of COVID-19". World News. Reuters. 26 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  3. ^ Dirk Mudge passes away 30 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Informanté, 26 August 2020.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika Halk Örgütü</span> Namibyada bulunan bir siyasi parti

Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Namibia, Land of the Brave</span> Namibya Cumhuriyetinin ulusal marşı

Namibia, Land of the Brave, Afrika ülkesi Namibya Cumhuriyeti'nin ulusal marşıdır. Ülkenin 1990 tarihinde bağımsızlığını kazanmasından bir yıl sonra kullanılmaya başlanmıştır.

Afrika kıtasının güneyinde bulunan Namibya devleti kendi içerisinde 14 idarî bölgeye ayrılmış durumdadır. Her bölgenin kısıtlı yetkilere sahip olsa da bölgesel yönetimleri mevcuttur. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra 3 Mart 1992 tarihinde bölgeler yasal olarak belirlenerek sistem hayata geçirilmiştir. Bölgelerin sayısı, büyüklüğü ya da bölünümü konusunda ülkede tek yetkili olan kurum Delimitation Commission of Namibia dır. Kasım 2012'de Oshikoto ve Kavango bölgelerinin bölünerek iki yeni bölgenin oluşturulmasının planlandığı açıklanmış, bu açıklanan plan dahilinde de 8 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile Kavango bölgesi ortadan kaldırılıp ikiye bölünerek Kavango Doğu ve Kavango Batı bölgeleri oluşturulmuş, bunun haricinde Karas bölgesinin adı ǁKaras, Caprivi bölgesinin de adı Zambezi olarak değiştirilmiştir.

Afrika ülkesi Namibya 14 bölgenin yanı sıra 107 adette seçim bölgesine ayrılmış bir konumdadır. Bu seçim bölgeleri seçmen kaydında ve bölgesel meclis seçimlerinde önem arz etmekte olup, ulusal meclis ve devlet başkanlığı seçimlerinde bu seçim bölgeleri bir önem arz etmemektedir. Bu son belirtilen seçimlerde seçmen nüfusa kayıtlı olduğu yerde değil de istediği bölgede, istediği seçim bölgesinde oyunu kullanabilmektedir.

Namibya Hükûmeti belirli ülkenin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan üç ay süreli normal, diplomatik ve hizmet pasaportuna turizm veya iş amaçlı olarak Namibya'ya seyahati sağlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Sam Nujoma</span>

Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma ya da çoğu zaman sadece Sam Nujoma, Namibyalı siyasetçidir. Nujoma, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1990 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Nujoma Namibya ulusunun atası olarak görüldüğünden kendisine resmi olarak Founding Father of the Namibian Nation unvanı verilmiştir.

Namibya başbakanı, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin başbakanı seçimlerden galibiyetle ayrılan siyasi partinin üyesi olarak görevdeki devlet başkanı tarafından atanmaktadır.

Bu makale COVID-19 pandemisinin Namibya'daki etkilerini belgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oranjemund</span> Namibiada bir şehir

Oranjemund Namibya'nın en güneybatısındaki ǁKaras Bölgesi'nde, Güney Afrika sınırındaki Orange River ağzının kuzey kıyısında yer alan 4.000 nüfuslu elmas madenciliği yapılan bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazenambo Kazenambo</span> Namibyalı siyasetçi

Kazenambo Kazenambo, Namibyalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mburumba Kerina</span>

Mburumba Kerina –, Namibyalı siyasetçi, çiftçi, akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Emma Theofelus</span>

Emma Inamutila Theofelus, Bilgi ve İletişim Bakan Yardımcısı Namibyalı politikacı. Hem Afrika hem de Namibya'da şu anki en genç kadın hükûmet yetkilisi.23 yaşındayken Mart 2020'de göreve başladı. Emma bakan yardımcısı olarak atanmasından pek çok insan rahatsızlık duymuştur.

Kahramanlar Günü, Namibya'da ulusal bir resmi tatildir. Birleşmiş Milletler tarafından Namibya Günü olarak kabul edilmektedir. Her yıl 26 Ağustos'ta kutlanan gün, 26 Ağustos 1966'da Omugulugwombashe'de başlayan Namibya Bağımsızlık Savaşı'nı anmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nangolo Mbumba</span>

Nangolo Mbumba, Namibyalı siyasetçi. Mbumba, Afrika ülkesi Namibya'da 4 Şubat 2024 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır. Mbumbo, 2018'den 2024'e kadar Namibya'nın ikinci başkan yardımcısı olarak görev yaptığı Hage Geingob'un ölümünden sonra devlet başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Caprivi çatışması</span>

Caprivi çatışması, Afrika kıtasındaki Namibya hükûmeti ile Caprivi Ucu'nun ayrılması için 1999'da kısa bir ayaklanma başlatan isyancı bir grup olan Caprivi Kurtuluş Ordusu arasındaki silahlı çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mishake Muyongo</span>

Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.