İçeriğe atla

Dirijan

Dirijan (Kürtçe: Dirêjan) aşireti, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ve İran'da bulunan bir Kürt aşiretidir.

Malatya'nın Hekimhan, Arguvan ve Yazıhan' ın bazı köylerinde yaşar. Göçebe olan bu aşiret genelinde yaylalarda (Yama dağlarında) Malatya'nın Hekimhan, Sivas'ın Divriği kazalarının sınırları içerisindeki yaylalara yerleşirler. Kışın daha sıcak olan Malatya'nın Hekimhan, Yazıhan, Arguvan ovalarına inerler. Genellikle 500 - 700'e varan koyun sürüleriyle bölgenin en cok koyun sürülerine sahip olan aşiretidir. Kürtçenin Kurmanci lehcesini konuşur.

Tarihçe

Dirijan aşiretinin kökenleri İranın Mahabad ve Horasan bölgelerine dayanır. Bilinen en eski kökleri Eyyübi hükümdarı Selahaddin Eyyubi'ye kadar uzanan Dirijanlılar İslamiyetin gelişmesi dönemlerinde, istila savaşları nedeniyle Urfa, Antep, Adiyaman, Malatya, Sivas'ın Kangal ve Divriği, Kars'ın Digor, Tunceli, Elâzığ'ın Baskil ilçesinin birçok mezrasına kadar dağılmıştır.

Kürt aşireti olan Dirijan aşireti, Osmanlı - İran savaşlarında sınır bölgesini oluşturmuştur. İslam öncesinde, Kürtlerinin ilk dinlerinden biri olan Zerdüşt dinine mensup olan bu aşiret, İslam şemsiyesi altına girerken ilk önce Alevi inancının ve 1638 yılından itibaren, Osmanlı Devleti'nin bu bölgeleri İran şahına karşı tampon bölge olarak kullanmasından dolayı, Hanefi mezhebinin tesiri altında kalmıştır. Dirijanlılar, İpek Yoluna hakim olma uğraşlarıyla birlikte Horasan'ın genelinde büyüyüp Meşhed, Tus ve Horasan'ın nüfusunun önemli bir kısmını oluşturmuştur. Bu aşiretin, hala Tus ve Meşhed şehirlerinde belli aileler düzeyinde devam etmekte olan kolu Ehli Beytin sekizinci imamı Ali er-Rızâ'nın türbesinin, Moğol ve Oğuzlara karşı koruyuculuğu ve bekçiliğini yapmışlardır. Şah İsmail'in politikalarına karşı Yavuz Sultan Selim'in yönlendirmesiyle, Şii Şah İsmail'le uzun yıllar süren bir savaşa girişmişlerse de hâlâ Alevilik ve Şii bakış açılarına sahiptirler.[]

Kültür

Civarındaki aşiretlere nazaran atlara ve at sporlarına olan ilgileri onların tanınmasında önemli etkenlerdir. Diğer Kürt aşiretlerinde olduğu gibi Dirijanlilarda aşireti idare eden bir ağaları yoktur. Aşiretin en yaşlısı ve en bilgesi söz sahibidir. Bilge kararları yaşlılar heyetiyle birlikte alır ve diğer kürtlerde olduğu gibi aşiretin adli yönetimi Töre adı verilen kurallarla yapılmaktadır. Çeşitli varlıklı aileler zaman zaman ağalık yapmaya calışmışlarsa da, bütün aşirete teysir edebilecek bir konuma gelememişlerdir.

Halep de akrabaları olduğu gibi Orta Anadolu'ya dağılmış olan akrabaları da bulunmaktadır. Diyarbakır, Pülümür, Mazgirt, Pertek ve Akpazar bölgelerinde önemli bir nüfusları vardır. Doğu'daki Şafii aşiretlerin aksine Hanefi mezhebini seçmişlerdir ve aşiretin büyük bir bölümü bu mezhebe tabidir.

Dünya genelinde 280.000 kadar nüfusa sahip olan Dirijan 578 köy ve mezrada oluşmuştur. Dirijan Aşireti'nde daha önceleri göçebe hayatı yaşamakla birlikte eğitim, öğretime büyük önem verilmiştir. Hemen hemen her meslek grubunda yetişmiş üyelerinin bulunması bunun en büyük kanıtıdır. Girişkendirler, sosyal aktivitelere önem verirler. Yılın belli günlerinde bir araya gelerek hasret giderirler.

Dersim İsyanında da önemli bir rol oynayan bu aşiretin Dersim'deki bir kolu Haydaran (Haydêran) aşiretidir. Dirijanların sadece Türkiye'de değil, büyük çoğunluğu İran'da bulunan köyleri vardır. Ermenistan'da da Dirijanla aynı kökenden gelen 4 aşiret vardır. Dirijan aşireti çok büyük bir aşiret olduğu gibi sadece tek aşiretten oluşmaz ve Dirijan'a dayanan yaklaşık irili ufaklı 20 aşirete uzanan kolu vardır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Divriği</span> Sivasın ilçesi

Divriği, Sivas'ın bir ilçesidir. Divriği, coğrafik olarak İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. İlçe, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Çaltı Çayı Vadisi kenarında kurulmuştur. Denizden yüksekliği 1225 metredir. İlçenin yüzölçümü 2781,56 km² bir alanı kaplar. Doğusunda Erzincan iline bağlı İliç ve Kemaliye ilçeleri, batısında Sivas iline bağlı Kangal, kuzeyinde İmranlı ve Zara ilçeleri, güneyinde ise Malatya iline bağlı Arguvan, Arapgir, Hekimhan ilçeleri vardır. Nüfusu 2023 verilerine göre 16.893'tür.

<span class="mw-page-title-main">Meşhed</span> İranda bir şehir

Meşhed, İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Razavi Horasan</span> İranda bir eyalet

Razavi Horasan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Horasan (İran)</span> İranda bir bölge

Horasan, Helenistik dönemde Traxiane olarak da adlandırılmıştır. Horasan Eyaleti, İran'ın kuzeydoğu ve doğusunda yer alan bölgeye verilen isim. Farsça bir kelime olan Horasan "Güneşin yükseldiği yer" anlamına gelir. Horasan'da Farslar, Horasan Türkleri, Türkmenler ve Kürtler yaşamaktadır. Horosan Türkmenleri Şia ve Sünni mezheplerine bağlıdır. Bölgede yaşayan Farslar şii, Kürtler sünnidir. Eskiden Horasan bölgesi bugünün İran, Afganistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ının bazı bölgelerini kapsardı.

<span class="mw-page-title-main">İğdir boyu</span> Oğuz boyu

İgdir boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud'a göre Divân-ı Lügati't-Türk'teki yirmi iki Oğuz bölüğünden ondördüncüsü; "İgdir"lerdir. Belgeleri şudur : diye tanımladığı bir Oğuz boyudur. Yazıcızāde ʿÂlì'nin, Tevārih-i Āl-i Selçuḳ adındaki eserinde “Yani eylük ve ululuk ve bahadırluk” anlamındadır ve ongunları Çakır’dır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abbas</span> 5. Safevi hükümdarı

I. Abbas veya Büyük Abbas, Safevi Hanedanlığının beşinci hükümdarı olan Şah Abbas, Safevi Hanedanı'nın en güçlü hükümdarı olarak gösterilir. Şah Muhammed Hüdabende'nin üçüncü oğludur. 3 Ekim 1587 tarihinde Türkmen şeflerinin desteklediği bir askerî darbe ile 17 yaşında tahta geçip 1629 yılına kadar 42 yıl hükümdar olarak kalmıştır. Hükümdar olduğu tarih Safevi Devleti açısından zorlu bir dönemdir. İçeride Türkmen aşiretleri arasındaki kanlı çatışmalar, doğuda Özbek akınları, batıda ise Osmanlı İmparatorluğu'nun baskısı altındaydı. Bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak ülke ekonomik olarak da çözülmektedir. Tarımsal ve endüstüriyel üretim düşerken ticaret de çökmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Şah</span> 1. Afşar Devleti Şahı

Nadir Şah Afşar, Afşar İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Türkmen şahtır. İran tarihinin en güçlü hükümdarlarından biri kabul edilip, 1736'dan 1747'deki suikastına kadar Afşar İmparatoru ve İran şahı olarak hüküm sürmüştür. Batı Asya, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Güney Asya'da birçok seferde savaşmıştır. Askeri dehası nedeniyle, bazı tarihçiler onu İran'ın Napolyonu veya İkinci İskender olarak tanımlamıştır.

Şadıllı Aşireti Türkiye'nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde, İran ve Azerbaycan'da mensupları bulunan, Kürt asıllı bir aşirettir. Bazı araştırmacılar ise Türk kökenli olduğu iddiasında bulunmuştur.

Eşkınlı, Malatya'nın Arguvan İlçesi'nin Şotik köyüne bağlı bir mezradır.

Serbedâriler, İlhanlı Devleti'nin yıkılışından sonra İran'da kurulan ve Horasan ile Esterabad yörelerinde 1337-1381 arasında hüküm süren devlet. Yöneticileri Şii inancına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">İran Türkleri</span>

İran Türkleri, İran'da yaşayan Türk halkları. Başta İran Azerileri olmak üzere Türkmenler, Kaşkaylar, Horasan Türkleri, Halaçlar, Sungurlar, Ebiverdiler, Kazaklar ve Özbekler gibi Türk dilli halklar İran’ın belirli bölgelerinde yaşamaktadırlar.

Reşkotan aşireti Hakkâri kökenli bir aşirettir. Aşiret ismini Reşko (Uludoruk) dağından alır.Kürtçe de ''ti'' eki aidiyet belirtir.Bu yüzde halk arasında ''Reşkoti'' veya ''Reşkota ,''Reşkotan''diye bilinir.

İlhanlılar devrinde Alevîler Moğolların en güçlü devirlerinde Kara-Kurum saraylarında itibar sahibi olan Budist ve Hristiyan din adamlarıyla karşı karşıya gelen İslâmiyet mensupları çok büyük tehlikelere maruz kalmışlardı. İlhanlılar’ın henüz kudret sahibi olmadıkları devirlerde Cengiz’in kurduğu büyük imparatorluk henüz parçalanmamıştı. Onun yerine geçen “Oktay Han” ise Cengiz’in koyduğu yasaları taviz vermeden uygulamaktaydı. Bilhâssa Kayuk Han devrinde Moğol âdetlerinden kaynaklanan yasaların hâkimiyeti altında yaşayan Müslümanlar büyük işkencelere maruz kalarak ezilmekteydiler. Argon Han devrinde ise Müslümanlar çok şiddetli bir mezâlime maruz kaldılar.

Safevî-Kızılbaş tarihi; Safevîler adlarını bir Sünnî olan Sultân’ûl-Halvetî Zahid Gilani’nin kızı “Bibi Fâtıma” ile evlenen ve böylece Gilani’nin vefâtından sonra da kendi adıyla anılan Safevî Tarikâtı kuran Safiyüddin Erdebilî’den almaktadır. Şeyh Cüneyd devrinde Şiîliğin “İmâmiye-i İsnâ‘aşer’îyye/Onikicilik” mezhebini resmen benimseyen Safevî’îyye Tarikâtı, Cüneyd’in torunu İsmâ‘il zamanında kurulan Safevî Devleti’nin de altyapısını oluşturdu.

Kürtlerde din, bugün Kürtler'in yaşadığı coğrafi bölge olan Kürdistan, İslamiyet'ten önce, resmî dini Zerdüştlük olan Sasani İmparatorluğu'nun egemenliğindeydi. Bundan önce, Partlar devrinde Hıristiyanlığı yaymak isteyenler burada bazı Musevi Kürt gruplara rastladılar. II. Şapur döneminde ezilen Hristiyanlar, ancak 5. yüzyılda tekrar örgütlendiler ve Kürtler'i Hristiyanlaştırmak için piskoposlar gönderdiler. Kürtler, dini bakımdan heterojen bir halk olup aralarında birçok farklı dine mensup gruplar vardır. Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslümandır. İslamiyet'in ortaya çıkması ile Kürtlerin büyük çoğunluğu Müslüman oldu.

Çarekan Aşireti, XVI yy ilk yıllarında Palu'dan gelerek Kiği-Pülümür ve Tercan ilçelerinin tam ortasında yer alan Bağır Baba Dağı yakınlarındaki aşirete adını veren Çarek yaylasına gelip yerleşen büyük bir Zaza aşiretidir

Rişvan veya Reşiyan, Kürdistan coğrafi bölgesinin batısına özgü bir Kürt aşiretidir. Çoğunlukla Türkiye'de Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Konya ve Ankara illerinde ve ayrıca Suriye'de Rakka ve İran'da Gilan, Horasan ve Kazvin eyaletlerinin şehirlerinde yaşamaktadırlar. Aşiretin üyeleri çoğunlukla Hanefi mezhebine bağlı olsa da bazıları Alevidir.

Perçikan, Türkiye'nin Elazığ ilinde yaşayan bir Kürt aşiretidir. Aşiret yaklaşık 20.000 üyeye sahiptir ve çoğunlukla Sünni Müslümanlardır. Aşiret göçebedir.

Herki, Harki olarak da yazılır Kürdistan coğrafi bölgesinde büyük bir aşirettir. Bu aşiretin en büyük kısmı Irak Kürdistanı'nda ve önemli bir kısmı İran Kürdistanı'nda yaşamaktadır. Ayrıca Türkiye topraklarında da bulunurlar. Türkiye'deki mensupları çoğunlukla Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde yaşar. Yüksekova'nin en büyük ailelerinden birisi olan Zeydanlar bu aşireti Zeydi koluna mensuptur. -an eki Kürtçe'de çoğul ekidir.