İçeriğe atla

Dirgen Ayaklanması

Dirgen ayaklanması
Kara Kartal İsyanı
Ufa Guberniyası
Rusya SFSC
Ayaklanmasının bastırılmasının ölenlerin toplu mezarında bir mezar taşı. Kuakbaş, Leninogorsk Bölgesi, Tataristan.
Tarih 4 Şubat - Mart 1920
Yer Ufa Guberniyası
Rusya SFSC
Sebep Sovyetlerin köylülerin ürünlerine el koyması
Sonuç Kızıl Ordu isyanı bastırdı.
Taraflar
Yeşil Ordu grupları Kızıl Ordu
Çeka
Öne çıkan kişiler
I. Milovanov
Sayı
26.000-50.000
Kayıplar
3.000'den fazla köylü yaralandı. Yaklaşık 800 Sovyet asker yaralandı.

Dirgen ayaklanması veya Kara Kartal İsyanı, günümüzde Tataristan'ın doğusu ve Başkurdistan'ın batısında kalan bölgede savaş komünizmi politikasına karşı Yeşil Ordu grupları tarafından gerçekleşen ayaklanma.[1][2]

Ayaklanma 4 Şubat 1920'de Ufa Guberniyası'na bağlı Yanga Yelan köyünde başladı. Köylülerin fazla olan yiyeceklerine el koyulmasına sırasında bu girişime karşı çıkılması sonucu çatışmalar baş gösterdi. Köylüler hasatlarını vermeyi reddettiler ve el koyma birimlerine ait askerler (prodotryad) isyancılardan bazılarını tutukladı. Bunun üzerine çıkan olaylarda köylüler bazı prodotryad üyelerini öldürdüler ve isyan dalgasını başlattılar. 9 Şubat'ta Minzele komite başkanı ve Zey milis şefi ayaklanmacılar tarafından öldürüldü. 10 Şubat'ta köylüler Zey'deki Sovyet temsilcisini öldürdüler. Ayaklanma Ufa Guberniyası'na bağlı Belebey ve Kazan Valiliği'ne bağlı Çistopolski Uyezdi ve Samara Guberniyası'na bağlı Bugulminski Uyezdi'e yayıldı. Ayaklanmacıların lider konumundaki isim I. Milovanov'un idi. Grubun sloganları Sloganları "Kahrolsun komünistler ve İç Savaş, yaşasın Kurucu Meclis!" idi.

"Kara Kartal" olarak da anılan köylü isyancıların sayısı gitgide arttı. İsyancı sayısı kaynaklarda 26.000* 50.000 kişi olarak geçer.[3] İsyancılar ayaklanmaya ismini veren dirgenler ile birlikte balta ve küreklerle silahlandılar. Çeka'ya bağlı muhafızlar saldıran köylülere karşı ağır makineli tüfekler ve toplar kullandı.[4] Mart ortasına kadar süren isyanda binlerce isyancı öldürüldü ve yüzlerce köy yandı. Yaklaşık 800 Sovyet asker ve 3.000'den fazla köylü yaralandı.

Kaynakça

  1. ^ "Sänäkçelär fetnäse 1921/Сәнәкчеләр фетнәсе 1921". Tatar Encyclopaedia (Tatarca). Kazan: The Republic of Tatarstan Academy of Sciences. Institution of the Tatar Encyclopaedia. 2002.
  2. ^ История Татарстана, Казань, "ТаРИХ", 2001.
  3. ^ Кульшарипов М. М. «Чёрный орёл» // Башкирская энциклопедия / гл. ред. М. А. Ильгамов. — Уфа : ГАУН «Башкирская энциклопедия», 2015—2020. — ISBN 978-5-88185-306-8.
  4. ^ Nicolas Werth, Karel Bartošek, Jean-Louis Panné, Jean-Louis Margolin, Andrzej Paczkowski, Stéphane Courtois, The Komünizmin Kara Kitabı: Crimes, Terror, Repression, Harvard University Press, 1999, hardcover, s. 858, 0-674-07608-7

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vendée Savaşı</span> Fransız İhtilali sonrasında, Vendee bölgesinde meydana gelen ayaklanma

Vendée İsyanı, Fransız İhtilali sonrasında, Vendée bölgesinde meydana gelen ayaklanmadır. İhtilal ile kurulan hükûmet, çıkarılan bir yasaya dayanarak o bölge halkını katletmişti.

Şahkulu İsyanı, 1511 yılı Nisan ayında, Şah İsmail'i kurtarıcı olarak kabul eden Şahkulu önderliğindeki Kızılbaşlar tarafından II. Bayezid yönetimindeki Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirilmiş bir isyandır. Bu isyan, Antalya, Manisa, İzmir, Karaman, Mersin, Konya, Kırşehir, Tokat, Amasya, Yozgat ve Çorum'a yerleşen Aleviler tarafından başlatıldı. Şahkulu Baba isyanı, Anadolu'da Osmanlı'ya karşı yapılan ilk büyük dini isyanlardan biridir. Şahgulu Baba isyanının ortaya çıkışı her ne kadar öncelikle Safevi mezhebinin Osmanlı topraklarına yerleşen Şiiler üzerindeki etkisi ile ilişkilendirilse de, aynı zamanda derin toplumsal kökenlere de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kronstadt Ayaklanması</span>

Kronstadt Ayaklanması, Sovyet denizcilerinin ve askerlerinin Stepan Petriçenko önderliğinde Bolşevik iktidarına karşı başkaldırısıdır. Mart 1921'de başlayan ayaklanma başarısız olacak ve kanlı bir şekilde bastırılacaktır. İsyan, Finlandiya Körfezindeki Rus Baltık Deniz Filosu'nun üssü olan Kronstadt'ta patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Spiridonova</span>

Maria Aleksandrovna Spiridonova, Rus devrimci. Ekim Devrimi döneminde Sol SR'ların lideri konumundaydı.

Galimcan Girfanoviç İbrahimov (1887-1938) - Tatar yazar, öğretmen, edebiyat bilimci, dil bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Banat İsyanı</span>

Banat İsyanı, Banat'taki Ayaklanma, Sırp Ortodoks piskoposu Vršac'lı Teodor ve Sava Temišvarac tarafından Temeşvar Eyaleti'nde Osmanlılara karşı düzenlenen ve yönetilen bir isyandı. Ayaklanma, Uzun Türk Savaşı'nın ilk aşamasında, 1594'te patlak verdi ve Osmanlı ordusu tarafından ezilmeden önce bölgedeki birçok kasabayı hızla ele geçirmeyi başaran sayıları 5.000 kadar olan yerel Sırplar tarafından savaşıldı. Osmanlılar misilleme olarak Ortodoks azizi Sava'nın naaşlarını yaktı. Kısa ömürlü olmasına rağmen gelecekteki isyanlara ilham kaynağı oldu.

Beyaz Terör, Rusya'da 1917-1922 yılları arasında gerçekleşen Rus İç Savaşı sırasında Çarlık yanlısı Beyaz Orduların Kızıllara ve kendilerine destek vermeyen sivil halka yönelik şiddet ve katliam hareketlerine verilen isimdir.

Hotin Ayaklanması, Rus İç Savaşı sırasında Romanya'nın kontrol altına aldığı Hotin'de 100'e yakın yerleşim yerinde meydana gelen ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">El Salvador Köylü Ayaklanması</span>

El Salvador Köylü Ayaklanması, El Salvador'un batı kısmında meydana gelen ayaklanmadır. Komünistlerin liderliğindeki köylüler tarafından başlatılan ayaklanmayı darbe yapan askerler katliamlar ile kısa bir süre içinde bastırdı.

<span class="mw-page-title-main">1905 Moskova Ayaklanması</span>

1905 Moskova Ayaklanması, 1905 yılında gerçekleşen Rus Devrimi kapsamında 7-17 Aralık 1905 tarihinde Moskova'da ortaya çıkan ayaklanma. İlk 2 gün barışçıl geçen ayaklanma, 9 Aralık günü silahlı çatışmalara dönüşmüş ve Çarlık ordusu saldırıları sonucu yüzlerce kişi ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Devrimler ve ayaklanmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede tarih boyunca gerçekleşmiş devrimler ve isyanlar yer almaktadır.

1964 Hama isyanı, Suriye'de 1963 darbesi ile iktidara gelen laik Baas Partisi ile İslamcı Müslüman Kardeşler arasındaki ilk çatışmadır. İsyan, askerî güçle bastırıldı. 70-100 isyancı öldürülmesi ile biten isyan sonucunda Hama kentindeki bazı mahalleler harap oldu. Hama daha sonra, Suriye'deki İslamcı ayaklanmanın merkezi olacaktı.

Sorokino köylü isyanı, ya da resmi adıyla Sorakino'nun Kulak İsyanı Sovyet yetkililerine göre, günümüzün Doğu Altay Krayı'nda yaşanan, Sovyetler'in savaş komünizmi politikasına karşı çıkan bir isyandır. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin vergi politikası birçok köylünün ekonomisini yok ettikten sonra, 1921'in başlarında komünist hükûmeti indirmek için silahlandılar. Doğu Barnaul'nun merkezinde ve Biysk'in kuzeyinde, 5,000–10,000 erkek gücündeki köylü isyancılar, "Temiz bir Sovyet iktidarı için!" ve "Komünistlerden arındırılmış Sovyetler!" gibi sloganlar söylemeye başladılar.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos Ayaklanması</span>

Ağustos Ayaklanması, 28 Ağustos ve 5 Eylül 1924 tarihleri arasında Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde gerçekleşen Sovyetler Birliği karşıtı bir ayaklanmadır. Ayaklanma başarısız olmuş ve Sovyet Hükûmeti ülkeye egemen olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Cathelineau</span> Fransız general (1759-1793)

Jacques Cathelineau, Devrim sırasında Vendée isyanı lideriydi. Takipçileri arasında "Anjou'nun Azizi" olarak biliniyordu.

1735-1740 Başkurt İsyanı, Başkurtlar tarafından Rus İmparatorluğu'na karşı başlatılan bir isyandır. 1735'te başlayan isyan bir dizi ağır çatışmanın ardından 1740'ta Rus birlikleri tarafından bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Başkurt ayaklanmaları (VII-VIII. yüzyıllar)</span>

Başkurt ayaklanmaları, 17-18. yüzyıllarındaki bir dizi ayaklanmadır.

<span class="mw-page-title-main">Guba Ayaklanması (1920)</span>

Guba Ayaklanması, Azerbaycanlıların 1920'de Sovyet işgaline karşı ayaklanması olayıdır. Hamdulla Afandi Afandizadeh, Kaçak Mail ve ADR ordusu subayı Afandiyev, yaklaşık üç hafta süren ayaklanmanın liderleriydi. Alihaydar Karayev ve Levan Gogoberidze ayaklanmayı bastırmak için bölgeye görevlendirildi. Haftalarca süren eşitsiz çatışmalardan sonra isyancılar yenildi. Ayaklanma sırasında birçok köy yakıldı ve 400-500 köylü öldürüldü.

Arça ayaklanması, Kazan Guberniyası'nda Kazan, Layış, Mamadış Uyezdlilerin Sovyet iktidarına karşı çıkarttıkları bir isyandır. Prodrazvyorstka politikasına karşı 25 Ekim 1918'de başladı. 10 Kasım'da isyancılar Arça kasabasını ele geçirdi. İsyanı bastırmak için topçu desteği olan birlikler gönderildi. 15 Kasım'da isyan yenilgiye uğratıldı, 31 isyancı öldürüldü, 11'i yaralandı. İsyana katılanlar Sovyet iktidarına katkılarını geri ödediler.