Direklerarası Seyirci Ödülleri
Direklerarası Seyirci Ödülleri, İstanbul'da 2001 yılından itibaren Lions Kulüplerinin üyelerinin oluşturduğu Seçici Kurul’un Halk Jürisi Olgusu ile yaptıkları değerlendirmeler sonucu ortaya çıkan ödüllerdir.[1][2][3] Ödüller ilk etapta sadece İstanbul'da oynanan tiyatro oyunları için başlamışsa da, zaman içerisinde diğer illeri de kapsayacak şekilde büyütülmüştür.
Organizasyon kapsamında İstanbul dışında, Adana, Afyonkarahisar (il), Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, İzmir, Konya, Mardin, Mersin, Muğla, Uşak ve Van’da bir yıl içerisinde oynanan oyunlar değerlendirilerek çeşitli ödüller dağıtılmaktadır.
Misyonu ve amaçları
Direklerarası Seyircileri’nin misyonu, Bizim Tiyatromuz kavramını yapım, yönetim ve oyunculuk perspektifinde uluslararası düzeyde izlenebilir hale getirmektir. Bu amaçla, özgün ve çözüm odaklı tiyatro projelerini tiyatroya ilgi duyan gruplarla paylaşırlar. Bu projeler, katkı sağlayan tiyatro profesyonelleri ve gönüllülerin özverili ve yetkin çabaları ile yürütülmektedir.
Tarihçe ve organizasyon
2000 – 2001 sezonundan bu yana aktif olan Direklerarası Seyircileri, Türkiye’nin ilk ve tek seyirci örgütlenmesi olarak tiyatro çalışmalarını takip etmekte ve Tiyatro Seyircisi'ne ulaşan tüm etkinliklerin sonuçlarıyla ilgilenmektedir.
Seyir, Değerlendirme ve Ödüllendirme
Direklerarası Seyirci Ödülleri, bu organizasyonun temel bileşenlerinden biridir ve Türkiye’deki tiyatro ödülleri arasında yeni bir perspektif sunmuştur. Bu ödüller, Seyirci Beğenisi kriterini değerlendirme ölçütü olarak benimsemektedir.
Bu program, geleneksel performans değerlendirmelerinin yanı sıra, Özgün Yeni Oyun ve Yenilikçi Tiyatro kategorileriyle tiyatro gruplarını sahneye koyma süreçlerinden itibaren takip eder. Bu yaklaşım, zamanla daha nitelikli oyunların seyirciye sunulmasını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Katkılar ve işleyiş
Direklerarası Seyircileri’nin projeleri, tiyatroya gönül veren profesyoneller ve gönüllüler tarafından yürütülmekte ve desteklenmektedir. Bu işbirliği, tiyatronun gelişimine katkıda bulunmayı ve tiyatro izleyicisinin beğenisini daha da artırmayı hedeflemektedir.
İstanbul Tiyatroları İçin Dağıtılan Ödül Kategorileri
- En İyi Prodüksiyon
- En İyi Tek Kişilik Prodüksiyon
- En İyi Küçük Salon Prodüksiyonu
- En İyi Yönetmen
- En İyi Oyun Yazarı
- Sürekli Mükemmeliyet Ödülü
- En İyi Özgün Yeni Oyun
- En Yenilikçi Tiyatro Ödülü
- En İyi Tablo (Tableau) Oyun
- En İyi Paket (Ensemble) Oyun
- En İyi Müzikal
- En İyi Absürt Oyun
- En İyi Müzikli Komedi Oyunu
- En İyi Komedi Oyunu
- En İyi Müzikli Oyun
- En İyi Erkek Oyuncu
- En İyi Kadın Oyuncu
- En İyi Tek Kişilik Erkek Performans
- En İyi Tek Kişilik Kadın Performans
- En İyi Küçük Salon Erkek Oyuncu
- En İyi Küçük Salon Kadın Oyuncu
- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
- Umut Veren Yeni Tiyatro Grubu Ödülü
- Umut Veren Genç Erkek Oyuncu
- Umut Veren Genç Kadın Oyuncu
- En İyi Sahne Tasarımı
- En İyi Kostüm Tasarımı
- En İyi Işık Tasarımı
- En İyi Hareket Tasarımı (Koreografi)
- Direklerarası Özel Ödülü
- Ragıp Ertuğrul Özel Ödülü
- Farkındalık Yaratanlar Ödülü
- Kültür Köprüleri Kuranlar Ödülü
- En İyi Salon ve Ekip Ödülü
Kaynakça
- ^ "'DİREKLERARASI'NIN JÜRİSİNDE KİMLER VAR?". Milliyet. 28 Mart 2019. 17 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2024.
- ^ "Devlet Tiyatroları, 24. Direklerarası Seyirci Ödülleri'nde iki ödül kazandı". www.aa.com.tr. 20 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2024.
- ^ Gündoğan, Sezin (17 Mayıs 2011). "Direklerarası Seyircileri Tiyatro Ödülleri Açıklandı". Mimesis Sahne Sanatları Portali. 23 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2024.