Paleosen, günümüzden 66.043 milyon yıl önce başlayıp 55.8 milyon yıl önce sona eren jeolojik zaman dilimidir. Kuş olmayan dinozorların yok olması ile başlar. Paleosen devrinin başlaması ile memeliler geniş topraklara yayılmaya başlamıştır. Kretase döneminin sonunda bugünküne benzeyen Türkiye belirmeye başlamıştır.

Köpekgiller (Canidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.

Yumuşakçalar, ilkin ağızlılar (Protostomia) kladı, Lophotrochozoa üst şubesinden bir hayvan şubesidir. Ahtapot, kalamar gibi kafadan ayaklılar, salyangoz ve sümüklü böcek gibi karından ayaklılar, midyeler ve kitonlar bu şubedendir. Çizgili kas ilk defa bu sınıfta ortaya çımıştır. Yaklaşık 85,000 yaşayan türü bulunur.

Canini, köpekgiller (Canidae) familyasının bir oymağı.

Eteneliler, eteneli memeliler veya plasentalı memeliler, memelilerin bir infra sınıfı. Diğer alt sınıflar keseliler (Metatheria) ve hâlâ yumurtlayarak üreyen ilkel memelilerdir (Protheria). Aralarında büyük bir farkla en büyük grup etenelilerdir. Günümüzde, 6000'in üzerinde eteneli türü bulunmaktadır. Vücut yapıları ve yaşam alanlarının farklılıkları ile en çeşitli memeli grubunu oluştururlar.

İki ön dişliler, içerdiği 140 civarında tür ile keseliler infra sınıfının en büyük takımıdır. En tanınmış üyeleri Kangurular, Koalalar ve Vombatlar'dır.

Saltopus, 228 milyon yıl önce, Geç Triyas devrinde yaşamış etçil bir dinosauriform cinsidir.

Alligatoridae, Crocodilia takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Euarchontoglires veya Supraprimates, eteneliler infra sınıfında yer alan, moleküler genetik araştırmalar sonrası ortaya konulmuş olan bir üst takım.

Sauropoda, Saurischia kladından bir dinozor grubudur. Kladın şimdiye kadar bulunan en büyük üyesi 37 metre uzunluğundadır. Bu hayvanların çok uzun boyunları, uzun kuyrukları, gövdeleri ile kıyaslandığında küçük kafaları ve kalın sütun gibi bacakları vardı. Bazı türlerinin ulaştığı muazzam boyutları ile tanınırlar ve bu grubun üyeleri içinde karada yaşamış en büyük canlılar bulunur. Tanınmış cinsler içinde Brachiosaurus, Diplodocus ve Apatosaurus sayılabilir. Sauropoda ilk olarak Trias Dönemi'nin sonlarında ortaya çıktılar ve bu dönemde Plateosauridae familyasından hayvanlara benziyorlardı. Kretase'nin sonuna kadar yaygın olarak yaşadılar. Antarktika dahil olmak üzere tüm kıtalarda fosil buluntularına rastlanır.

Nototherium, Pliyosen ve Pleyistosen döneminde Avustralya'da yaşamış ve soyu tükenmiş Diprotodontidae familyasına ait bir keseli (Marsupialia) cinsidir.

Ichthyornis, Geç Kretase Dönemi'nde Kuzey Amerika'da yaşamış bir kuş cinsidir.

Dryptosaurus, Geç Kretase'de yaşamış bir tyrannosauroid cinsidir. Dryptosaurus,uzunluğu 7,5 metreye kadar büyüyebilen, büyük, iki ayaklı bir etoburdu.Taksona atanan tek tür fossilleri New Jersey'de bulunmuş olan Dryoptosaurus aquilunguis 'tir.

Prionailurus, Asya'ya özgü benekli, küçük bir yabani kedisi cinsi. Ormanlar tercih ettikleri habitattır; küçük memeliler, sürüngenler ve kuşlar ile ve bazen de suda yaşayan yaban hayatı ile beslenirler.

Ambulocetidae, Eosen'de Pakistan'da yaşamış, en eski balinaları içeren bir Arkaik balina familyasıdır.
Micromomyidae (Micromomyidler), bilinen en eski primatları içeren bir memeli familyası. Aile, Paleosen çağından erken Eosen çağına kadar yaşamış beş cinsi barındırır.

Ouranopithecus, 9.6 ila 7.4 milyon yıl önce yaşamış, O. macedoniensis ve O. turkae adlı iki tür tarafından temsil edilen soyu tükenmiş bir Avrasya'lı büyük insansı maymun cinsidir.

Notharctidae, fosilleri öncelikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da bulunan, soyu tükenmiş bir adapiform primat familyası.

Fossilworks, dünyanın dört bir yanından yüzlerce paleontolog tarafından bir araya getirilen geniş bir ilişkisel veritabanı olan Paleobiyoloji Veritabanı'na erişimi kolaylaştırmak için sorgulama, indirme ve analiz araçları sağlayan bir portaldir.

Rhynchonelliformea, Brachiopoda şubesine bağlı bir hayvan altşubesidir.