İçeriğe atla

Dipodidae

Dipodidae
Yaşadığı dönem aralığı: 15,97-0 myö
Orta Miyosen-Günümüz 
"Allactaga tetradactyla"
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Rodentia
Üst familya:Dipodoidea
Familya:Dipodidae
Fischer de Waldheim, 1817

Dipodidae, Dipodoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.[1] Ortalama yaşam süresi yaklaşık 6 yıldır.[2] Kovalandığında hızı 24 km/sa (15 mph) çıkabilir.[3]

Küçük ön ayaklar yer değiştirmek için kullanılmaz. Genelde Asya cırboğalarının arka ayaklarında 5 parmak bulunur, Afrika cırboğalarında ise parmak sayısı 3 adettir. Kulaklarının şekli türlere göre değişkenlik gösterir. Cırboğa'nın tüyleri uzun, yumuşak ve ipeksidir. Beslenmesi büyük değişkenlik gösterir; bazıları yalnızca tohum, böcek ve bitki yerken diğerleri her türlü besini yerler. Cırboğaların enerjilerinin kaynağı bitkilerdir.

Bazı türleri Orta Asya'da kukumav'lar (Athene noctua) tarafından avlanmaktadır. Cırboğaların ortalama yaşam süresi yaklaşık 6 yıldır.[4]

Taksonomi ve sınıflandırma

Daha önceden Zapodinae ve Sicistinae alt familyalarının da dahil edildiği sınıflandırmanın parafiletik olduğu düşünülmekteydi. Yapılan filogenetik analizler sonucunda bu alt familyalar Zapodidae ve Sminthidae olarak ayrılarak kendi familyaları altında sınıflandırıldı ve Dipodidae familyasında yalnıza cırboğa türleri kalarak monofiletik bir grup hâline geldi.

Türler

Cırboğa iskeleti

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  2. ^ Swanson, Nicole (2007). Yahnke, Chris, ed. "Euchoreutes naso" 3 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Burton, Maurice; Burton, Robert (1970). The International Wildlife Encyclopedia. Marshall Cavendish. s. 1323. ISBN 978-0-7614-7266-7. 3 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2022. 
  4. ^ Swanson, Nicole (2007). Yahnke, Chris, ed. "Euchoreutes naso" 3 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Animal Diversity Web. Retrieved 4 January 2012.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kemiriciler</span> memeli takımı

Kemiriciler, yaşadıkları çevreye uyum bakımından çok başarılı olan bir memeli takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kunduzgiller</span> kemirici familyası

Kunduzgiller, kemiriciler takımına bağlı bir familya. Kuyrukları geniş ve üstten basıktır. Gözler ve kulaklar küçük, bacaklar kısadır. Uzun süre su altında kalabilirler. Familyanın mevcut tek cinsi, yalnızca iki türü içeren Castor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Papağan</span>

Papağanlar, Psittaciformes takımını oluşturan kıvrık gagalı, etli ve kalın dilli, parlak tüylü, sıcak yerlerde yaşayan kuşlardır. Ayrıca bu kuşların bazı türleri söylediğiniz bazı şeyleri tekrar edebilirler.

<span class="mw-page-title-main">At</span> Tek toynaklılar takımına ait evcil memeli

At, atgiller (Equidae) ailesine (familya) ait otobur bir toynaklı memeli. Evcil olan bu at alt türü, Altay dağlarının her iki yanındaki açık arazilerde yaşayan ve “Prezewalski” denen yaban atlarıyla ve Amerikan bozkırlarında yaşayan, esasen evcil atların sonradan yabanileşmesiyle ortaya çıkan "Mustang" atlarıyla yakın akrabadır. En meşhur at ırkları Arap, İngiliz, Ahal Teke, Rahvan (Türk) ve Midillidir.

<span class="mw-page-title-main">Köpekgiller</span> etçil memeli familyası

Köpekgiller (Canidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Kedigiller</span> etçiller takımına ait familya

Kedigiller (Felidae), Etçiller (Carnivora) takımına ait bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Primat</span> memeli takımı

Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, memeliler sınıfının Euarchontoglires üst takımına ait bir takımdır. Maymun adı kimi zaman bütün primatları kapsarken yalnızca simiyenler için de kullanılabilir. Primatları inceleyen bilim dalı primatolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Rakungiller</span>

Rakungiller (Procyonidae), Küçük ayılar olarak da bilinir, etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Kuyruksürengiller</span> kedimsi memeli familyası

Kuyruksürengiller (Herpestidae), etçiller takımından bir kedimsi familyası.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi</span> Yaşam beklentisi, eğitim ve gelir endekslerinin birleşik istatistiği

İnsani Gelişme Endeksi, Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan bir ölçümdür. İnsanların düzgün yaşaması, özellikle çocuk hakları için bir ölçün teşkil eder. Bu araştırma sonucunda bir ülkenin gelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmemiş bir ülke olduğu; bunun yanı sıra ekonomisindeki etkinin yaşam niteliği ne düzeyde etkilediğini gösterir. Dağılım ilk olarak 1990 yılında Pakistanlı ekonomist Mahbub ul Haq tarafından geliştirilmiştir ve 1993 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yıllık Gelişme Raporu'nda sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Pekari</span> Eski Dünyada yaşayan domuzların yeni dünya akrabaları olan çift toynaklı familyası

Pekari, pekarigiller (Tayassuidae) familyasından olan çift toynaklı orta büyüklükteki memelilere verilen ortak addır. Kuzey Amerika'nın güneybatısında ve Orta Amerika ile Güney Amerika'nın tamamında bulunurlar. Domuzgiller ve su aygırıgiller ile akraba olan pekariler genellikle 90 ile 130 cm. uzunluğunda ve 20 ile 40 kg. ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayak</span> hareket etmek için kullanılan biyolojik organ

Ayak, birçok omurgalıda bulunan anatomik bir yapıdır. Ağırlık taşıyan ve hareket etmeye olanak sağlayan bir uzvun terminal kısmıdır. Ayakları olan birçok hayvanda, ayak, bacağın terminal kısmında, genellikle pençeler veya tırnaklar da dahil olmak üzere bir veya daha fazla segment veya kemikten oluşan ayrı bir organdır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakansılar</span>

Ağaçkakansılar veya Ağaçkakanlar, Piciformes takımına giren ağaçsıl kuşların oluşturduğu bir takımdır. Bu kuşlar içinde en bilineni ağaçkakangillerdir. Ağaçkakansılar yaklaşık olarak 71 cins ve 350'den fazla kuş türünden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Keseli sıçangiller</span> keselilerin Didelphimorphia takımına ait tek familya

Didelphidae veya Keseli sıçangiller, Didelphimorphia takımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Sadece Amerika'da bulunurlar.

<i>Ayı</i> memeli familyası

Ayılar veya Ayıgiller, Ursidae familyasının etçil memelileridir. Ayılar Köpeğimsiler veya köpek benzeri etoburlar olarak sınıflandırılır. Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri arasında, tıknaz bacaklı büyük gövdeleri, uzun burunları, küçük yuvarlak kulakları, tüylü saçları ve kısa kuyrukları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sincap</span>

Sincap, sincapgiller familyasından uzun kuyruk tüyleri ile dikkat çeken kemirici memelilerin ortak adıdır. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde "çekelez" ya da "tiyin" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dichobunidae</span> bazal çift toynaklı familyası

Dichobunidae, Eosen ila Oligosen dönemleri arasında, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış çift toynaklıları içeren bir familya.

Allactaga williamsi, Allactaga cinsine bağlı Afganistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Türkiye'ye özgü bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu yılan</span> Yılan türü

Mahmuzlu yılan, Boagiller familyasının Türkiye'de bulunan tek yılan türüdür.

Euphrates jerboa veya bilinen adıyla Fırat Araptavşanı Dipodidae familyasından ve Scarturus cinsinden bir kemirgendir. Karakteristik olarak zıplayan kemirgenler olarak bilinirler. Pakistan, Afganistan, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Suriye ve çok az da olsa güneydoğu Türkiye'de bulunurlar. Fırat Araptavşanı'nın doğal habitatları yarı çöller, subtropikal veya tropikal kuru ova otlak ve sıcak çöllerdir.