İçeriğe atla

Dionysiou Areopagitou Caddesi

Koordinatlar: 37°58′10.95″K 23°43′35.12″D / 37.9697083°K 23.7264222°D / 37.9697083; 23.7264222
Dionysiou Areopagitou Caddesi
Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας
Dionysiou Areopagitou Caddesinden bir görünüm
Harita
Haritadaki yeri
Adını verenAreopagite Dionysius
TürüCadde
Uzunluğu850 metre
Trafik durumuYaya
Başlangıç noktasıVasilissis Amalias Caddesi
Bitiş noktasıAkropolis arkeolojik alanı
KonumAtina, Yunanistan
Koordinatları37°58′10.95″K 23°43′35.12″D / 37.9697083°K 23.7264222°D / 37.9697083; 23.7264222
Modern Yunanistan'ın ilk askeri hastanesi olan Weiler binası
Dionysiou Areopagitou Caddesi üzerinde yer alan İspanya Büyükeçiliği binası

Dionysiou Areopagitou Caddesi (YunancaΟδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου), Atina'nın Makrygianni semtinde, Akropolis'in güney yamacına bitişik, yayalaştırılmış bir caddedir.[1] Adını, Havarilerin Elçileri'ne göre Havari Pavlus'un vaazından sonra Hıristiyanlığa geçen ilk Atinalı ve Atina şehrinin koruyucu azizi olan Areopagite Dionysius'tan almıştır.[2]

Hadrian Kemeri'nin karşısındaki Vasilissis Amalias Bulvarı'ndan başlar ve Akropolis arkeolojik alanının girişine kadar devam eder.[3] Cadde yaklaşık 830 metre uzunluğundadır.[4]

Cadde ilk olarak 1857'de, Herodes Atticus Odeon'unun bitişiğinde, bugün bulunduğu yerden daha kuzeyde yer alıyordu . Mimar Dimitris Pikionis 1955 yılında caddeyi yeniden tasarlandı ve bu tasarımdan sonra cadde bugünkü şeklini aldı. Cadde 2003 yılında yayalaştırıldı.

Cadde de yılda iki kez ilkbahar ve sonbaharda Kitap Fuarı düzenlenmekte, zaman zaman da modern heykel eserlerinin sergileri de düzenlenmektedir.[5]

Binalar ve anıtlar

Caddenin başlangıcında, Yunanistan'da kültür ve bilimler bakanlığı yapmış olan Melina Mercouri'nin büstü bulunmaktadır. Caddenin Amalias Caddesi yakınındaki kısmında, her iki tarafta da binalar yer alır. Ancak Makrygianni Caddesi'nden sonra kuzey cephede binalar yoktur. Burada Akropolis'in arkeolojik alanı bulunmaktadır. Makrygianni Caddesi yakınında, antik Dionysos Tiyatrosu'nun girişi bulunur. Güney tarafında Akropolis Müzesinin, apartmanların ve evlerin bulunduğu lüks bir yerleşim bölgesi bulunur. Dionysiou Areopagitou ve Vyronos caddelerinin birleştiği yerde, Akropolis'in hemen güneyindeki semte adı verilen General Makrygiannis'in heykeli yer alır.[6] 1834-1836 yılları arasında inşa edilen ve modern Yunanistan'ın ilk askerî hastanesi olan Weiler binası cadde üzerinde bulunmaktadır.[7]

Caddenin önemli sakinleri

Kaynakça

  1. ^ "Διονυσίου Αεροπαγίτου: Σωματική άσκηση με φόντο την Ακρόπολη". HuffPost Greece (Yunanca). 13 Kasım 2020. 13 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου 14-09-2021". ΑΘΗΝΑ 9,84 (Yunanca). 14 Eylül 2021. 14 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Dionysiou Areopagitou Street - ATHENS24 Guide". www.athens24.com. 1 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου". UrbanLife.gr (İngilizce). 8 Mart 2018. 7 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  5. ^ Epochi, rizospastis gr | Synchroni (23 Mart 2008). "rizospastis.gr - Καθ' οδόν: Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Όσα δεν γνωρίζετε για την πιο όμορφη βόλτα της... Αθήνας!". Kalithea Press (Yunanca). 14 Ocak 2022. 14 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  7. ^ ellas (9 Ekim 2017). "Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Βόλτα στην Αθήνα σ' ένα υπαίθριο "βιβλίο" ιστορίας και πολιτισμού". ΕΛΛΑΣ (Yunanca). 4 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  8. ^ "Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Ο ωραίος περίπατος της Αθήνας". Athens Voice (Yunanca). 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

Manos Loïzos, , Yunan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Helena Dragaš</span>

Helena Dragaš (Sırpça: Јелена Драгаш, Jelena Dragaš; Bizans İmparatoru II. Manuil'un karısıdır. Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Azize Hypomone ismi ile aziz ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Metrosu</span>

Selanik metrosu, Yunanistan'ın ikinci büyük şehri Selanik'te inşaatı devam eden bir yeraltı hızlı ulaşım sistemidir. Bu mega proje için tahmini maliyetler, ana hat için 1,62 milyar euro ve Kalamarya uzantısı için 640 milyon euro olup toplamda 2.26 milyar euro tutarındadır. Proje, büyük ölçüde Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ABKF) tarafından sağlanan krediler ve Yunan hükûmetinin fonlarıyla finanse edilmektedir. Yunan-İtalyan konsorsiyumu tarafından yapılan inşaat, Atina Metrosu ve Atina Tramvayı'nın inşaatını denetleyen Yunan devletine ait bir şirket olan Attiko Metro A.Ş. tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Atina)</span>

Fethiye Camii, Yunanistan'ın Atina kentinde 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Plaka, Atina</span>

Plaka, Yunanistan'ın başkenti Atina'nın bir mahallesidir. Mahalle, Atina'nın tarihi mahallesidir ve Akropolis'in kuzey ve doğu yamaçlarında kümelenmiş ve labirent sokakları ile neoklasik mimariye sahiptir. Plaka, antik Atina kentinin yerleşim alanları üzerine inşa edilmiştir. Akropolis'e yakınlığı ve birçok arkeolojik alanı nedeniyle "Tanrılar Mahallesi" olarak bilinir.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Diamando Kumbaki</span>

Diamanto Kumbaki, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'ne karşı savaşan Yunan Direnişi partizanı. Güçlü bir komünizm destekçisi olan Koubmbaki 1944'te Nikaia, Attika'da Naziler tarafından tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Savaşın ardından onurlandırılarak ismi Nikaia'daki bir meydana verildi.

<span class="mw-page-title-main">İlektra Apostolu</span>

İlektra Apostolu Yunan Direnişi mensubu Yunanistan Komünist Partisi üyesi komünist partizan, kadın hakları savunucu. Hellenic Gendarmerie'nin bir bölümü olan işbirlikçi Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından antifaşist faaliyeti nedeniyle idam edildi. Davranışlarının yanı sıra sorgulayıcısına verdiği yanıtlarla tanınır. Nazi sorgulayıcının "Nerelisiniz?" sorusuna "Ben Yunanistan'danım." yanıtını verir. Ardından şu diyalog geçer: "Nerede yaşıyorsun? Yunanistan'da. Adın ne? Yunan. Ortak çalışanların kimler? Yunanların hepsi. Ne iş yapıyorsun? Yunan halkı için çalışıyorum."

<span class="mw-page-title-main">Stefania Liberakakis</span>

Stefania Liberakakis, bilinen adıyla Stefania, Hollandalı-Yunan oyuncu ve şarkıcı. 2016 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden Kisses grubunun eski bir üyesidir. 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Superg!rl" şarkısıyla temsil etmek için seçilmiş, ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle yarışma iptal edilmiştir. Yunanistan yayımcısı ERT, Liberakakis'i 2021 yarışması için de görevlendirmiş ve şarkıcı, "Last Dance" adlı şarkıyla onuncu olmuştur. Hollanda'da Kidstop20 isimli programı sunmaktadır. Misfit The Switch isimli filmde başrol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patision Caddesi</span>

Patision Caddesi Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en önemli caddelerinden biridir. Esas adı Patision olan caddenin adı 28 Ekim Caddesi olarak değiştirlmiş, böylece Yunan diktatörü İoannis Metaksas'ın İtalyan diktatörü Benito Mussolini'nin Yunanistan'a İtalyan kontrolüne girmesi için yaptığı ültimatomu reddederek Yunan-İtalyan Savaşını başlattığı tarih anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgos Kaminis</span> Yunan siyasetçi

Georgios Kaminis Yunan Amerikan parlamenter ve anayasa hukuku profesörüdür. Nisan 2003'ten Eylül 2010'a kadar Yunan Ombudsmanı ve 2011'den 2019'a kadar Atina belediye başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dadia-Lefkimi-Soufli Ormanı Millî Parkı</span>

Dadia (Çamköy) - Lefkimi (Kavacık) - Soufli (Sofulu) Milli Parkı, Yunanistan'ın kuzeydoğu kesiminde Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki Evros (Meriç) ilinde yer alan bir milli park.

<span class="mw-page-title-main">Giorgos Sabanis</span>

Giorgos Sabanis, Yunan şarkıcı-söz yazarı ve sporcu.

Halkis, antik çağlardan beri bilinen bir İlia nehridir. G. Papandreu ondan "Halkidos'lu" olarak söz eder. Lapithas Dağı'ndan doğan Halkis, Epitalio'dan Samikos'a kadar olan bölge arasında denize dökülür. Ünlü coğrafyacı Strabon, tıpkı bugün antik Triphylia'da olduğu gibi, kaynaklarının da Makistia dağlarındaki Crunoui'de olduğunu belirtir. Samios Poseidon'a tapılan antik Samikos'un yakınından akarak bugünkü Samikos bölgesinde denize dökülür.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.

Venizelu istasyonu, Selanik Metrosu'nun 1. ve 2. hatlarında yer alan önemli bir istasyondur. İstasyon, şehirdeki ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve yolculara hızlı ve etkili bir ulaşım imkanı sunmak amacıyla inşa edilmiştir. Adını, Yunanistan'ın Liberal Başbakanı Eleftherios Venizelos'tan almaktadır. Venizelu istasyonu'nun inşaatı halen devam etmektedir ve 2023 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır. Ancak, inşaat süreci boyunca önemli arkeolojik buluntuların keşfedilmesi, istasyonun tamamlanmasını geciktirmiştir. Attiko Metro şirketi, istasyonun inşaatını denetlemekte ve bu arkeolojik alanı yüksek öneme sahip bir tarihi alan olarak belirlemiştir. İstasyonun büyük bir arkeolojik keşif yeri olarak kabul edilmesinin nedeni, Roma dönemine ait olan Decumanus Maximus adlı ana caddeye ait kalıntıların bulunmasıdır. Bu cadde, Via Egnatia'nın rotasında yer alır ve Roma döneminde Selanik'in önemli bir ticaret ve yaşam merkezi olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georgios Sotiriou</span>

Georgios Sotiriou, Yunan arkeolog, sanat tarihçisi ve akademisyendi. Anastasios Orlandos ile birlikte Yunanistan'da Bizans arkeolojisinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Camii (Kesriye)</span>

Kurşunlu Camii, Yunanistan'ın Kesriye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını kurşunla kaplı olan kubbesinden almaktadır. Çok az yenileme çalışması yapıldığı için çoğunlukla yıkık bir durumdadır ve ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Lazochori</span>

Lazochori veya Lazohori, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde konumlanmış, İmatya iline bağlı Karaferya Belediyesindeki bir köydür. Köye ilk yerleşenler Yunanistan'da Laz olarak bilinen Pontus Rumları olduğu için, köy Lazochori olarak isimlendirilmiştir.