İçeriğe atla

Dioecesis Pannoniarum

Dioecesis Pannoniarum

Dioecesis Pannoniarum, Roma İmparatorluğu'nun merkeze yakın bölümünde bulunan bir bölgedir. Başkenti Sirmium'dur. 314 yılında kurulan bölgenin adı 395'te Dioecesis Illyricum olarak değiştirilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gallia Narbonensis</span>

Gallia Narbonensis, günümüz Fransa'sının güneyindeki Languedoc ve Provence bölgesinde yer alan antik Roma İmparatorluğu eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Pisidya</span> Anadolunun güney kesiminde var olmuş antik bölge

Pisidya, Anadolu'nun güney kesiminde antik bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Arabia Petraea</span> Roma eyaleti (106-630lar)

Arabia Petraea, zaman zaman Provincia Arabia ya da basitçe Arabia, 106 yılında Roma İmparatoru Trajan tarafından eski Nebati Krallığı topraklarında başkent Petra olacak şekilde kurulan Roma eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Diokletian sonrası Roma eyaletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Diokletian Sonrası Roma Eyaletleri Listesi tablo halinde Roma İmparatorluğunun bölgesel idari yapısının Roma İmparatoru Diokletian'ın MS 395 yılında gerçekleştirdiği idari reformlar sonrasındaki gelişimi hakkında başlıca önemli bilgiler içermektedir. O yılda Roma İmparatorluğu Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu olmak üzere ikiye ayrımıştır. Roma İmparatorluğu'nun Diokletian'ın idari reformlarına kadar idari yapıda meydana gelen gelişmeleri Diokletian'a Kadar Roma Eyaletleri Listesi'nde verilmektedir. Verilerin çokluğu ve daha kolay anlaşılabilmesi için bu tür bir ayrım yaparak derlenmeleri gerekliydi.

Piskoposluk, bir piskoposun dînî idâresi altında olan bölgedir. Batı Hristiyanlığında, piskoposluk bölgesi bir piskoposun yetki alanıdır. Yardımcı piskoposlar da bulunabilir. Bir piskoposluğun alt bölgelerine pariş denilir. Piskoposluk için kullanılan diocese, diócesis, diocèse, vb. isimler Yunanca διοίκησις (diokisis) isminden gelmektedir. Doğu Hristiyanlığında bu kelime, patriklik bölgesi anlamında kullanılmaktadır. Bu sebeple, Doğu Hristiyanlığında, patriğin astları konumundaki piskoposlar, parişlerin yöneticileridir. Bu sisteme piskoposluk yönetim sistemi denir. Başpiskoposluk, bir piskoposluktan hiyerarşik olarak üstündür. Başpiskopos, bir metropolit olabilir. Metropolitler, bir kilise eyâleti yöneticisidirler. Kilise eyâletleri, piskoposluklardan meydâna gelir ve eyâletin merkezi bir kilise metropolisidir. Kilise metropolisi, bâzen bir yerleşim yeri olan metropolisle çakışıktır. Bu yönetim düzeni, temel olarak, kiliselerin Roma eyâletlerine göre teşkilatlanması ile ortaya çıkmıştır. Metropolitlerin idâre ettiği kilise eyâletinde çalışan ve onun astı olan piskoposlara sufragan piskopos denir. Orta Çağ Avrupasında piskopos prensler ortaya çıktı. Yönetim alanlarındaki bölgenin hem piskoposu hem de siyâsî lideri durumundaki bu yöneticilerin alanları bâzen özerk bâzen de tam bağımsız siyâsî devlet olarak tezâhür etti.

Pontus veya Pontos kelimesi şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Orientis</span> Roma İmparatorluğu Dioecesisi

Dioecesis Orientis, Akdeniz ile Mezopotamya arasında Orta Doğu'nun batı bölgelerini kapsayan Geç Roma İmparatorluğu Dioecesisidir. Geç Antik Çağ'da, İmparatorluğun en önemli ticari, tarımsal, dini ve entelektüel bölgelerinden biriydi ve Sasani İmparatorluğu'na ve asi çöl kabilelerine bakan stratejik konumu ona olağanüstü askeri bir önem verdi.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Thraciae</span> Roma İmparatorluğu Dioecesisi

Trakya Piskoposluğu, doğu Balkan yarımadasını kapsayan Geç Roma İmparatorluğu piskoposluğudur. Filippopolis başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Aegypti</span>

Dioecesis Aegypti Geç Roma İmparatorluğu Mısır ve Sirenayka eyaletlerini kapsayan dioecesis'i. Başkenti İskenderiye idi ve valisi, sıradan vicarius yerine, eşsiz praefectus augustalis unvanını aldı. Dioecesis başlangıçta Dioecesis Orientis'in bir parçasıydı, ancak ayrıldığı yaklaşık 380'den, 640'lı yıllarda Müslümanların Mısır'ı fethine kadar ayrı bir varlık halinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Macedoniae</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Macedoniae, Illyricum praetoria idaresinin bölgelerinden oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Başkenti Selanik idi

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Pontica</span>

Dioekesis Pontika Kuzey Anadolu'da Sasani İmparatorluğu sınırına kadar olan bölgede oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu eyaleti. Diocletianus'un reformları sonrası kurulmuştu ve bir vicarius tarafından yönetilirdi. Başkenti Amasya idi ve Doğu praetoria idaresine bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Asiana</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Asiana Küçük Asya'nın batı eyaletlerinden ve doğu Ege Adaları'ndan oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Diocletianus'un reformları sonrası kurulmuş ve Doğu praetoria idaresine bağlıydı. I. Justinianus reformları ile ortadan kalktmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Daciarum</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Daciarum, modern batı Bulgaristan, orta Sırbistan, Karadağ, kuzey Arnavutluk ve kuzey Kuzey Makedonya bölgelerinden oluşan geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Başkenti Serdica ve Illyricum praetoria idaresine bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu praetoria idaresi</span>

Orient ya da Doğu praetoria idaresi, geç Roma İmparatorluğu'nun bölündüğü dört büyük Praefectus praetorioure'dan biridir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun büyük kısmını kapsar ve merkezi Konstantinopolis'dir. İdarenin başı olan Praetorian prefect, Doğu'da imparatordan sonra en güçlü ikinci adamdı ve esas itibarıyla birinci bakan olarak görev yaparlardı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Africae</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Africae Mauretania Tingitana hariç Kuzey Afrika'yı kapsayan Geç Roma İmparatorluğu Dioecesisidir. Merkezi Kartaca'dır, İtalya praetoria idaresine bağlıdır.

Euphratensis, tam adıyla Augusta Euphratensis, Dioecesis Orientis bölgesinde bulunan geç dönem Roma ve daha sonrasında da Bizans döneminde Suriye'deki bir eyalettir.

Barbarlar Bürosu, Roma İmparatorluğu/Bizans İmparatorluğu'nda bir hükûmet departmanıdır. İlk olarak beşinci yüzyılın Latince: Notitia Dignitatum dokümanında kaydedilmiştir ve Latince: magister officiorum kontrolündeydi.Latince: Notitia, Ya Latince: agentes in rebus mevcut birliklerinden ya da diğer bürolardan gelen dört sekreterin, Doğu İmparatorluğu'nun dört büyük idari bölümünün her biri için atandığını kaydeder. Bunlar, "Barbarlar" ile ilgili herhangi bir konu için protokol ve kayıt tutma konuları ile uğraşırlardı. Barbar devletlerinden ziyaret misyonları için çeviri hizmetlerinde de rol oynamış olabilirler. J. B. Bury, ofisin Konstantinopolis'i ziyaret eden tüm yabancılara nezaret yaptığına ve Logothetis tu dromu denetimi altında olduğuna inanıyordu.