İçeriğe atla

Dioecesis Macedoniae

Dioecesis Macedoniae
Διοίκησις Μακεδονίας
Dioecesis Macedoniae
Bizans İmparatorluğu'nun Dioecesis'i
306–7. yüzyıl
Macedonia harita üzerinde
Macedonia harita üzerinde
MerkezSelanik
TarihGeç Antik Çağ
 - Diokletian reformları 306
 - Selanik Prefecture'nın yeni başkenti oldu 379
 - Güney Slavlarının Balkanları istilası 7. yüzyıl
Bugün parçasıArnavutluk
Yunanistan
Kuzey Makedonya
Bulgaristan

Dioecesis Macedoniae (LatinceDioecesis Macedoniae, YunancaΔιοίκησις Μακεδονίας), Illyricum praetoria idaresinin bölgelerinden oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Başkenti Selanik idi

Tarihi

Dioecesis, muhtemelen I. Konstantin (306-337 arası hükümdar) hükümdarlığında Diocletianus'un Dioecesis Moesiarum'unun bölünmesinden oluşturulmuştur. Macedonia Prima, Macedonia Secunda ya da Salutaris (belirli zamanlarda kaldırıldı), Teselya, Epirus vetus, Epirus nova, Achaea ve Girit vilayetlerinden oluşuyordu. Dioecesis Daciarum ve 379 yılına kadar Dioecesis Pannoniarum ile birlikte Illyricum praetoria idaresini oluşturdu. 379 yılında Pannoniarum ayrılıp İtalya praetoria idaresine bağlandı ve Selanik, Sirmium yerine idarenin yeni başkenti oldu.|

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (eyalet)</span>

Makedonya eyaleti (Macedonia) Romalı general Quintus Caecilius Metellus'un Makedon Andriskos'u MÖ 148'de yenilgiye uğratmasının ve bölgede Roma tarafından kurulmuş dört kukla cumhuriyetin dağılmasının ardından MÖ 146 yılında kuruldu. Eyalet Epirus, Tesalya, İllirya'nın bazı bölümleri ve Trakya'dan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Diokletian sonrası Roma eyaletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Diokletian Sonrası Roma Eyaletleri Listesi tablo halinde Roma İmparatorluğunun bölgesel idari yapısının Roma İmparatoru Diokletian'ın MS 395 yılında gerçekleştirdiği idari reformlar sonrasındaki gelişimi hakkında başlıca önemli bilgiler içermektedir. O yılda Roma İmparatorluğu Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu olmak üzere ikiye ayrımıştır. Roma İmparatorluğu'nun Diokletian'ın idari reformlarına kadar idari yapıda meydana gelen gelişmeleri Diokletian'a Kadar Roma Eyaletleri Listesi'nde verilmektedir. Verilerin çokluğu ve daha kolay anlaşılabilmesi için bu tür bir ayrım yaparak derlenmeleri gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Epir Despotluğu</span> Orta Çağda kurulmuş bir prenslik

Epir Despotluğu ya da Epir Prensliği,, Dördüncü Haçlı Seferi'ne çıkmak üzere Latin'lerin 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip; şehri kuşatıp; talan edip; kendi Katolik Hristiyanlar idaresinde Latin İmparatorluğu'nu kurduktan sonra, Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan İznik İmparatorluğu ve Trabzon İmparatorluğu dışındaki devletlerden biridir. 1337 yılında Sırbistan Krallığı tarafından varlığına son verilmiştir. 1356 yılında yeniden kurulmuş ve 1479 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fetih edilene kadar yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Makedonya Theması geç 700ler ile erken 800ler arasında kurulan Bizans İmparatorluğu theması. Bizans Makedonyası ayrıca Trakya bölgesiyle bağlantılıydı ve Edirne, themanın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Illyricum praetoria idaresi</span>

Illyricum praetoria idaresi, geç Roma İmparatorluğu devrinde teşkil edilen praefectura praetorio. 375-379 yılları arasında valiliğin yönetim merkezi Sirmium iken 379'da Selanik'e taşınmıştır. Adını aynı adlı eski eyaletten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Orientis</span> Roma İmparatorluğu Dioecesisi

Dioecesis Orientis, Akdeniz ile Mezopotamya arasında Orta Doğu'nun batı bölgelerini kapsayan Geç Roma İmparatorluğu Dioecesisidir. Geç Antik Çağ'da, İmparatorluğun en önemli ticari, tarımsal, dini ve entelektüel bölgelerinden biriydi ve Sasani İmparatorluğu'na ve asi çöl kabilelerine bakan stratejik konumu ona olağanüstü askeri bir önem verdi.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Aegypti</span>

Dioecesis Aegypti Geç Roma İmparatorluğu Mısır ve Sirenayka eyaletlerini kapsayan dioecesis'i. Başkenti İskenderiye idi ve valisi, sıradan vicarius yerine, eşsiz praefectus augustalis unvanını aldı. Dioecesis başlangıçta Dioecesis Orientis'in bir parçasıydı, ancak ayrıldığı yaklaşık 380'den, 640'lı yıllarda Müslümanların Mısır'ı fethine kadar ayrı bir varlık halinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Pontica</span>

Dioekesis Pontika Kuzey Anadolu'da Sasani İmparatorluğu sınırına kadar olan bölgede oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu eyaleti. Diocletianus'un reformları sonrası kurulmuştu ve bir vicarius tarafından yönetilirdi. Başkenti Amasya idi ve Doğu praetoria idaresine bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Asiana</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Asiana Küçük Asya'nın batı eyaletlerinden ve doğu Ege Adaları'ndan oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Diocletianus'un reformları sonrası kurulmuş ve Doğu praetoria idaresine bağlıydı. I. Justinianus reformları ile ortadan kalktmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Daciarum</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Daciarum, modern batı Bulgaristan, orta Sırbistan, Karadağ, kuzey Arnavutluk ve kuzey Kuzey Makedonya bölgelerinden oluşan geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Başkenti Serdica ve Illyricum praetoria idaresine bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu praetoria idaresi</span>

Orient ya da Doğu praetoria idaresi, geç Roma İmparatorluğu'nun bölündüğü dört büyük Praefectus praetorioure'dan biridir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun büyük kısmını kapsar ve merkezi Konstantinopolis'dir. İdarenin başı olan Praetorian prefect, Doğu'da imparatordan sonra en güçlü ikinci adamdı ve esas itibarıyla birinci bakan olarak görev yaparlardı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Pannoniarum</span>

Dioecesis Pannoniarum, Roma İmparatorluğu'nun merkeze yakın bölümünde bulunan bir bölgedir. Başkenti Sirmium'dur. 314 yılında kurulan bölgenin adı 395'te Dioecesis Illyricum olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Selanik theması Orta ve Batı Makedonya ile imparatorluğun ikinci önemli şehri Selanik'i içeren güney Balkanlar'da Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">İtalya praetoria idaresi</span>

İtalya praetoria idaresi, Geç Roma İmparatorluğu'nun bölündüğü dört praetoria idaresinden biriydi. İtalyan yarımadası, Batı Balkanlar, Tuna bölgeleri ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerinden oluşuyordu. İdarenin merkezi Roma'dan Milano'ya ve son olarak Ravenna'ya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Africae</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Africae Mauretania Tingitana hariç Kuzey Afrika'yı kapsayan Geç Roma İmparatorluğu Dioecesisidir. Merkezi Kartaca'dır, İtalya praetoria idaresine bağlıdır.

Barbarlar Bürosu, Roma İmparatorluğu/Bizans İmparatorluğu'nda bir hükûmet departmanıdır. İlk olarak beşinci yüzyılın Latince: Notitia Dignitatum dokümanında kaydedilmiştir ve Latince: magister officiorum kontrolündeydi.Latince: Notitia, Ya Latince: agentes in rebus mevcut birliklerinden ya da diğer bürolardan gelen dört sekreterin, Doğu İmparatorluğu'nun dört büyük idari bölümünün her biri için atandığını kaydeder. Bunlar, "Barbarlar" ile ilgili herhangi bir konu için protokol ve kayıt tutma konuları ile uğraşırlardı. Barbar devletlerinden ziyaret misyonları için çeviri hizmetlerinde de rol oynamış olabilirler. J. B. Bury, ofisin Konstantinopolis'i ziyaret eden tüm yabancılara nezaret yaptığına ve Logothetis tu dromu denetimi altında olduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Dardania (eyalet)</span>

Dardania, Orta Balkanlar'da bir Roma eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Nikopolis Antik Kenti</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Nikopolis (Niğbolu) Antik şehri veya Latince: Actia Nikopolis, Roma eyaleti olan Epir 'in başkentiydi. Modern Yunanistan devletinin batı kesiminde bulunuyordu. Şehir MÖ.29 yılında kuruldu. MÖ 31'de Caesar Augustus tarafından şehir yakınındaki Actium Savaşı'nda Antonius ve Kleopatra üzerindeki zaferinin anısına bu şehir kurulmuştur. Kısa süre sonra burası daha genişletilip Epirus bölgesinin en büyük şehri yapıldı. Antik kentin birçok etkileyici kalıntısı bugün ziyaret edilebilir.