İçeriğe atla

Dioecesis Daciarum

Dioecesis Daciarum
Διοίκησις Δακίας
Dioecesis Daciarum
Bizans İmparatorluğu'nun Dioecesis'i
ca. 337 – ca. 602
Dioecesis Daciarum harita üzerinde
Dioecesis Daciarum harita üzerinde
Daciarum ve Illyricum 400 AD
MerkezSerdica (modern Sofya)
TarihGeç Antik Çağ
 - Dioecesis Moesiarum'un bölünmesi ca. 337
 - Yeni oluşturulan Illyricum praetoria idaresi ile birleştirilmesi 357
 - İtalya praetoria idaresi ile birleştirilmesi 384
 - I. Theodosius'un ölümü ile Illyricum ile yeniden birleştirlmesi 395
 - Avarlar tarafından yıkılması ca. 602
Bugün parçasıBulgaristan
Sırbistan
Karadağ
Arnavutluk
Kuzey Makedonya

Dioecesis Daciarum (LatinceDioecesis Daciae, YunancaΔιοίκησις Δακίας), modern batı Bulgaristan, orta Sırbistan, Karadağ, kuzey Arnavutluk ve kuzey Kuzey Makedonya bölgelerinden oluşan geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Başkenti Serdica (modern Sofya) ve Illyricum praetoria idaresine bağlıydı.

Tarih

Dioecesis ile Roma İmparatorluğu, 300 AD
Dioecesis ile Roma İmparatorluğu, 400 AD
Dioecesis Daciarum ve vilayetlerini içeren 6. yüzyılda kuzey Balkanlar haritası.

İsmin kaynağı

Emperor Aurelianus (270-275), 260'tan bu yana imparatorluktan Gallia ve Hispania'nın ayrılması, Asya'daki Sassanilerin ilerlemesi, Carpiler ve Gotların Moesia ve İlirya'da yarattığı yıkımlar nedeniyle, Trajan'ın yarattığı Daçya'yı terk etti ve birlikleri ile geri çekilip, onları Tuna'daki Roma sınırına sabitledi. Yeni Dacia Aureliana Tuna'nın güneyinde, Moesia merkez dışında Serdica başken olacak şekilde düzenlenmiştir.

Dacia Traiana'nın Romalılar tarafından terk edilmesine, Eutropius tarafından Breviarium historiae Romanae, IX kitabında yer verilmiştir.


Oluşturulması

Diocletianus (284-305) idari reformları sırasında, Orta Balkanlar ve Yunan yarımadasını içeren Dioecesis Moesiarum oluşturuldu, Sonra, fakat, muhtemelen I. Konstantin (306-337) zamanında Dioecesis ikiye bölündü ve güneyde Dioecesis Macedoniae oluşturuldu, Dioecesis Daciarum kuzeyde kaldı.

Dioecesis Daciarum, beş vilayetten oluşuyordu: Dacia Mediterranea (Dacia Aureliana'nın güney ve orta bölümleri ), Dacia Ripensis (Dacia Aureliana'nın güney ve Tuan bölümleri), Moesia Prima (Moesia Superior'un kuzey bölümü ), Dardania (Moesia Superior'un güney bölümü) ve Praevalitana (Dalmaçya'nın doğu bölümü).

Dioecesis'in başkenti Serdica (modern Sofya) idi. Vicarius tarafından yönetilirdi. Notitia dignitatum'a (erken 5. yüzyıl imparatorluk arşiv belgesi) göre, vicariust vir spectabilis rütbesindeydi.

I. Theodosius tarafından 384 yılında dioecesis, Galya İmparatorluğu'ndaki Magnus Maximus'un gaspını tanıdığı için muhtemelen Justina'ya kısmi tazminat olarak Batı İmparatorluğu'na aktarıldı. Bununla birlikte, 395'teki ölümünden sonra, güneydeki Dioecesis Macedoniae ile birlikte Illyricum praetoria idaresini oluşturarak Doğu İmparatorluğu'na döndü.

Yıkılması

Bölge, 5. yüzyıl ortasında Hunlar tarafından harap edilmiş ve en son geç 6. yüzyıl ve erken 7. yüzyıl Avarlar ve Slavlar tarafından istila edilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Hunlar</span> MS 4-6. yüzyıllar arasında Avrasyada yaşamış göçebe halk

Hunlar, MS 4-6. yüzyıllar arasında Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa'da yaşayan göçebe bir halktır. İlk olarak Volga'nın doğusunda, o zamanlar İskitya'nın bir parçası olan bir bölgede yaşadıkları tahmin edilmektedir. MS 370 yılına gelindiğinde Hunlar Volga bölgesine varmış ve 430 yılına gelindiğinde ise Avrupa'da kısa ömürlü de olsa geniş bir hakimiyet kurmuşlardır. Gotları ve Roma sınırları dışında yaşayan diğer birçok Cermen halkını fethetmiş ve diğerlerinin Roma topraklarına kaçmasına neden olmuştu. Hunlar, özellikle Attila döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'na sık ve yıkıcı baskınlar yaptılar. 451'de Hunlar, Batı Roma eyaleti Galya'yı işgal ettiler ve burada Katalonya Tarlaları Savaşı'nda Romalılar ve Vizigotlardan oluşan birleşik bir orduyla savaştılar ve 452'de İtalya'yı işgal ettiler. 453'te Attila'nın ölümünden sonra Hunlar Roma için büyük bir tehdit olmaktan çıkmış ve Nedao Savaşı'ndan sonra imparatorluklarının çoğunu kaybetmişlerdir (454?). Hun isminin varyantları Kafkasya'da 8. yüzyılın başlarına kadar kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aurelianus</span> Roma İmparatoru (MS 270-275)

Lucius Domitius Aurelianus, Aurelian olarak bilinen ve 3. yüzyıl sonu - 4. yüzyıl başında Roma İmparatorluğunun gücünü tekrar toparlamasına yardım eden birkaç başarılı "asker imparator"dan ikincisi olan Roma imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya tarihi</span>

Kuzey Makedonya'nın hükmettiği topraklar önceleri Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin en güney kısımlarıydı. Günümüzdeki sınırları II. Dünya Savaşı'ndan sonra çizildi.

<span class="mw-page-title-main">Mezya</span> Balkanlarda tarihi bir bölge ve Roma İmparatorluğunun bir eyaleti

Mezya, Sırbistan ile Bulgaristan ve Romanya'nın Tuna Nehri'nin güneyindeki toprakları arasında yer alan tarihi bölge ve antik bir Roma eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Diokletian sonrası Roma eyaletleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Diokletian Sonrası Roma Eyaletleri Listesi tablo halinde Roma İmparatorluğunun bölgesel idari yapısının Roma İmparatoru Diokletian'ın MS 395 yılında gerçekleştirdiği idari reformlar sonrasındaki gelişimi hakkında başlıca önemli bilgiler içermektedir. O yılda Roma İmparatorluğu Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu olmak üzere ikiye ayrımıştır. Roma İmparatorluğu'nun Diokletian'ın idari reformlarına kadar idari yapıda meydana gelen gelişmeleri Diokletian'a Kadar Roma Eyaletleri Listesi'nde verilmektedir. Verilerin çokluğu ve daha kolay anlaşılabilmesi için bu tür bir ayrım yaparak derlenmeleri gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Trakya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakya Theması, Balkanların güneydoğu bölümünde yer alan Bizans İmparatorluğu theması, imparatorluğun tarihi boyunca Trakya'nın çeşitli bölümlerini kapsamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Makedonya Theması geç 700ler ile erken 800ler arasında kurulan Bizans İmparatorluğu theması. Bizans Makedonyası ayrıca Trakya bölgesiyle bağlantılıydı ve Edirne, themanın başkentiydi.

Quaestura exercitus, Doğu Roma İmparatorluğu'nun özel idari bölgesidir, merkezi Odessus'tur, İmparator I. Justinianus tarafından 18 Mayıs 536 tarihinde kurulmuştur: Toprak olarak Quaestura exercitus, Moesia Inferior ve Küçük İskitya'un Roma vilayetlerini içermektedir, Kıbrıs, Karya ve Ege adaları vilayetleri ile aşağı Tuna bölgesine yerleşmiştir. Tüm bu vilayetler Doğu'nun Praetorian prefecture yönetiminden çıkarılıp quaestor exercitus ismiyle yeni oluşturulan askeri makamın idaresine verilmiştir. Quaestor'un yetkileri magister militum'un yetkilerine denkti. Stratejik olarak yaşamsal fakat ekonomik olarak ise zayıf Tuna vilayetlerinde, quaestura exercitus birliklerin orada kalmalarını desteklemeye yardımcı olmaktı. Daha zengin aşağı Tuna vilayetlerine ulaşmak için, Justinianus tedarki Karadeniz üzerinden sağlayabiliyordu. Sabit ve sürekli birlikler ile torakların yeniden yapılandırılması Tuna vilayetlerinin hem fakir halkı hem de harap kırsal kesimini rahatlattı. Quaestura exercitus tarihi ile ilgili yeterli kanıt eksikliği vardır. Fakat 570lerin ortalarında hala quaestor makamının varlığını devam ettirmesi, bu topraklardaki birliklerin bir nebze başarı gösterdiklerini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Orientis</span> Roma İmparatorluğu Dioecesisi

Dioecesis Orientis, Akdeniz ile Mezopotamya arasında Orta Doğu'nun batı bölgelerini kapsayan Geç Roma İmparatorluğu Dioecesisidir. Geç Antik Çağ'da, İmparatorluğun en önemli ticari, tarımsal, dini ve entelektüel bölgelerinden biriydi ve Sasani İmparatorluğu'na ve asi çöl kabilelerine bakan stratejik konumu ona olağanüstü askeri bir önem verdi.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Thraciae</span> Roma İmparatorluğu Dioecesisi

Trakya Piskoposluğu, doğu Balkan yarımadasını kapsayan Geç Roma İmparatorluğu piskoposluğudur. Filippopolis başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Aegypti</span>

Dioecesis Aegypti Geç Roma İmparatorluğu Mısır ve Sirenayka eyaletlerini kapsayan dioecesis'i. Başkenti İskenderiye idi ve valisi, sıradan vicarius yerine, eşsiz praefectus augustalis unvanını aldı. Dioecesis başlangıçta Dioecesis Orientis'in bir parçasıydı, ancak ayrıldığı yaklaşık 380'den, 640'lı yıllarda Müslümanların Mısır'ı fethine kadar ayrı bir varlık halinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Macedoniae</span> Roma İmparatorluğu sivil dioecesisi

Dioecesis Macedoniae, Illyricum praetoria idaresinin bölgelerinden oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu dioecesis'i. Başkenti Selanik idi

<span class="mw-page-title-main">Dioecesis Pontica</span>

Dioekesis Pontika Kuzey Anadolu'da Sasani İmparatorluğu sınırına kadar olan bölgede oluşturulmuş geç Roma İmparatorluğu eyaleti. Diocletianus'un reformları sonrası kurulmuştu ve bir vicarius tarafından yönetilirdi. Başkenti Amasya idi ve Doğu praetoria idaresine bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Selanik theması Orta ve Batı Makedonya ile imparatorluğun ikinci önemli şehri Selanik'i içeren güney Balkanlar'da Bizans İmparatorluğu theması.

Barbarlar Bürosu, Roma İmparatorluğu/Bizans İmparatorluğu'nda bir hükûmet departmanıdır. İlk olarak beşinci yüzyılın Latince: Notitia Dignitatum dokümanında kaydedilmiştir ve Latince: magister officiorum kontrolündeydi.Latince: Notitia, Ya Latince: agentes in rebus mevcut birliklerinden ya da diğer bürolardan gelen dört sekreterin, Doğu İmparatorluğu'nun dört büyük idari bölümünün her biri için atandığını kaydeder. Bunlar, "Barbarlar" ile ilgili herhangi bir konu için protokol ve kayıt tutma konuları ile uğraşırlardı. Barbar devletlerinden ziyaret misyonları için çeviri hizmetlerinde de rol oynamış olabilirler. J. B. Bury, ofisin Konstantinopolis'i ziyaret eden tüm yabancılara nezaret yaptığına ve Logothetis tu dromu denetimi altında olduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çernyahov kültürü</span>

Çernyahov kültürü yahut Sântana de Mureș kültürü, MS 2 ila 5. yüzyıllar arasında günümüz Ukrayna, Romanya, Moldova ve Belarus'un bir kısmı olmak üzere, Karadeniz'in batı ve kuzeyinde bulunan bu Doğu Avrupa ülkelerinin topraklarına tekabül eden yerlerde tespit edilmiş bir arkeolojik kültürdür. Kalıntıların Sarmatlar, Slavlar, Gotlar ve Daçyalılar gibi halkların kültürel karışımı sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dardania (eyalet)</span>

Dardania, Orta Balkanlar'da bir Roma eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Roma İmparatorluğu'nun sınırları</span>

İmparatorluğun tarihi boyunca değişkenlik gösteren Roma İmparatorluğu'nun sınırları, askeri yollar ve bunlarla bağlantılı kaleler, doğal sınırlar ve imparatorluğun ötesindeki ülkeler ile topraklarını birbirinden ayıran insan yapımı tahkimatların bir birleşimi olarak oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Draç Sancağı</span>

Dıraç Sancağı Batıda İtalyan söylenişiyle Durazzo Sancağı olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu sancaklarından biriydi. Adını Dıraç'tan almıştır. Sancak, Dıraç, Tiran, Şayak, Kavalye ve Akçahisar kazalarından oluşuyordu. Dıraç Sancağı, İşkodra Vilayeti'nin güney kesiminde bulunuyordu ve vilayeti oluşturan iki sancaktan biriydi. Kuzeyde İşkodra Sancağı, kuzeydoğuda Manastır ve Debre, doğu ve güneyde Elbasan, batıda Adriyatik Denizi ile komşuydu. Arazisi genellikle düz ve ovadır ve sadece Tiran ve Kavalye kazalarının doğu kısımları dağlıktır.