İçeriğe atla

Ding Dong

İsrail "Ding Dong"
2011 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
Ülkeİsrail
Şarkıcı(lar)Dana International
Dillerİbranice, İngilizce
Besteci(ler)Dana International
Söz yazar(lar)ıDana International
Finallerdeki sonuçları
Yarı final derecesi15.
Yarı final puanı38
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "Milim" (2010)   
"Time" (2012) ►

"Ding Dong", İsrailli pop şarkıcısı Dana International tarafından yazılan ve seslendirilen şarkıdır. Söz konusu şarkı, Kdam Eurovision 2011 isimli İsrail ulusal finalinde birinci gelmiş ve Düsseldorf, Almanya'da gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazanmıştır.[1] Şarkı, 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen yarışmanın ikinci yarı finalinde 38 puan toplayarak on beşinci olmuş, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden finale yükselememiştir.[2]

Geçmiş

29 Aralık 2010 tarihinde, İsrail'in temsilcisini ve şarkısını bir ulusal final aracılığıyla seçeceklerini bildiren ülkenin kamusal yayın kuruluşu IBA, 8 Şubat 2011 tarihinde 1998 yarışmasının galibi Dana International'ın da ulusal finale katılacağına dair çıkan söylentilerin doğruluğunu onayladı.[3][4] Dana International, 8 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilen ulusal finalin galibi oldu ve Düsseldorf, Almanya'da İsrail'i temsil etmeye hak kazandı.[1][5] Bu, International'ın ilki 1995 yılında olmak üzere İsrail ulusal finaline ikinci katılışı idi. Söz konusu yılda ulusal finalde ikinci gelmiş fakat 1998 yılında IBA tarafından görevlendirilerek "Diva" isimli şarkı ile Eurovision Şarkı Yarışması'nın galibi olmuştu. Dana International, daha sonra 2008 yarışmasında İsrail'i temsil eden Boaz için "The Fire in Your Eyes" isimli şarkıyı yazmıştı ve şarkı, yarışma finalinde dokuzuncu gelmişti.[3] Ulusal final zaferini takiben şarkı bir tekli olarak da yayınlandı ve bunu, 6 Mayıs 2011 tarihinde şarkının Uri Şizer tarafından yönetilen video klibinin yayınlanması izledi.

Eurovision'da

International'a eşlik eden arka vokaller

Dana International, yarışmaya 12 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalden başladı ve yarı finali 38 puan toplayarak on beşinci sırada tamamladı. Şarkı, yarışma kuralları gereği yarı finalde ilk ona giremediğinden elendi. Böylece İsrail tarihinde üçüncü defa yarı finali geçemedi ve International da, yarı finallerde elenen ilk ve tek yarışma galibi oldu.[2] International, yarışmada şarkıyı İbranice ve İngilizce olarak seslendirdi. Sözlerin dağılımı birbirine eşit idi. İsrail, on dokuz ülkenin finale çıkmak üzere yarıştığı ikinci yarı finalde sahneye Makedonya Cumhuriyeti temsilcisinden sonra, Slovenya temsilcisinden önce olmak üzere on ikinci sırada çıktı.

İsrail'in sahne performansında LED ekranlara hareketli ve çok renkli daireler yansıtıldı, daha çok mor ve turuncu ağırlıklı ışıklar kullanıldı. Dana International sahnede, Fransız modacı Jean Paul Gaultier tarafından tasarlanmış yeşil bir elbise giydi ve kendisine beş arka vokal eşlik etti. Söz konusu arka vokaller, birbirinin aynısı beyaz elbiseler giyiyorlar idi.[6] Dana International, performansının büyük bir bölümünde ana sahnede bulundu fakat şarkısını, büyük ana sahneye ek olarak inşa edilmiş "uydu" sahnede tamamladı. Arka vokaller ise şarkının sonuna dek sabit kaldılar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Dahlander, Gustav. "Israel has decided – Dana International to Eurovision!". Avrupa Yayın Birliği. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2011. 
  2. ^ a b "Israel fails to qualify for Eurovision finals" (İngilizce). Jewish Journal. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2012. 
  3. ^ a b Siim, Jarmo. "Confirmed: Dana International makes Eurovision comeback" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2011. 
  4. ^ Webb, Glen. "Israel: National final details confirmed" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 10 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2010. 
  5. ^ "Israeli LGBT icon Dana International goes for Eurovision encore" (İngilizce). jta.org — The Global Jewish News Source. 2011. 25 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  6. ^ Webb, Glen. "Diva Dana reveals the Gaultier dress" (İngilizce). Avrupa Yayın Birliği. 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">The Fire in Your Eyes</span>

"The Fire in Your Eyes", İsrailli şarkıcı Boaz Mauda tarafından seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı Belgrad, Sırbistan'da gerçekleştirilen 2008 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail adına yarışmıştır. Şarkı, Mauda'nın beş farklı şarkı seslendirdiği, ülkenin kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından organize edilen bir ulusal final aracılığıyla seçilmiştir. 1998 yarışmasının galibi Dana International tarafından yazılan ve bestelenen şarkı yarı finalden beşinci sırada finale yükselmiş, yirmi beş ülkenin sahne aldığı finali ise 124 puan toplayarak dokuzuncu sırada tamamlamıştır. Şarkının yarışmada seslendirilen iki dilli İbranice/İngilizce versiyonuna ek olarak, sözleri tamamen İbranice olan "Ke'ilu kan" isimli bir versiyonu da mevcuttur.

İsrail, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirilen 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Harel Skaat, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Milim" ise, halk oylamasına açık bir ulusal finalde seçildi. Yarışmanın favorileri arasında gösterilen Skaat, yarı finali geçti ve finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

<span class="mw-page-title-main">Milim</span>

"Milim", İsrailli şarkıcı Harel Skaat tarafından seslendirilen İbranice bir şarkıdır. Sözleri Noam Horev, bestesi ise Tomer Hadadi'ye ait olan şarkı, Kdam Eurovision 2010 isimli ulusal finalde birinci geldikten sonra 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nın en büyük favorilerinden biri olarak İsrail'i temsil etmiş idi. Şarkı, 27 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalde ilk ona girerek finalde yarışmaya hak kazandı ve 29 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen finalde 71 puan toplayarak on dördüncü geldi.

İsrail, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dana International, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından finanse edilen Kanal 1 içerisinde düzenlenen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ding Dong" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. International, ikinci yarı finalde 38 puan toplayarak on beşinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan kırk iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, İzabo, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi. Grup, "Time" isimli şarkı ile birinci yarı finalde 33 puan toplayarak on üçüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

"Time", İsrailli müzik grubu İzabo tarafından seslendirilen bir şarkıdır. Şarkı, 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmiştir. 22 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilen birinci yarı finalde 33 puan toplayarak on üçüncü olan "Time", yarışma kuralları gereği ilk ona giremediği için finale yükselememiştir.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Moran Mazor, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından organize edilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Rak bişvilo" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Mazor, ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

<span class="mw-page-title-main">Same Heart</span>

"Same Heart", İsrailli şarkıcı Mey Fayngold tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından gerçekleştirilen ulusal final doğrultusunda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmek üzere seçilmiştir. Pop rock ve elektronik dans müziği elementlerinin ağır bastığı şarkının ilk ve son kısmı ile nakaratı İngilizce, ikinci kısmı ise İbranice olarak söylenmiştir. Hayranların favorilerinden biri olan şarkı, yarışmanın 8 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalini 19 puan toplayarak on dördüncü sırada tamamlamış ve ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselememiştir.

İsrail, Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen 1978 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı İzhar Kohen ve müzik grubu Alphabeta, İbrani Şarkı ve Koro Festivali isimli ulusal finalin galibi olarak "A-Ba-Ni-Bi" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazanmışlardı. Yarışma finalinde 157 puan toplayan sanatçılar, yarışmaya katılan diğer on dokuz ülkeyi arkalarında bırakarak birinci gelmişlerdi. Bu, İsrail'in yarışma tarihinde aldığı ilk birinciliği idi.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturuan dört ülkeden biri olan İngiltere'nin Harrogate şehrinde gerçekleştirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Avi Toledano, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Hora" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Toledano, yarışmayı 100 puan toplayarak ikinci sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1988 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi bir ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Yardena Arazi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği şarkı "Ben Adam" ise 27 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilen bir ulusal final aracılığıyla seçildi. Arazi, 85 puan toplayarak yarışmayı yedinci sırada tamamladı.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dafna Dekel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ze Rak Sport" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Dekel, 85 puan toplayarak yarışmayı altıncı sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Liora, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Amen" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Liora, 81 puan toplayarak yarışmayı sekizinci sırada tamamladı.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden biri olan İngiltere'nin Birmingham şehrinde gerçekleştirilen 1998 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi beş ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı Dana International ile yarışmada seslendiriği "Diva" isimli şarkı ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından oluşturulan on bir kişilik bir heyet tarafından kanala gönderilen on beş şarkı arasından seçildi. Yarışma finalinde 172 puan toplayan International, ilki 1978 ve sonuncusu 1979 yılında olmak üzere on dokuz yıl sonra ülkeye üçüncü galibiyetini getirdi.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2001 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Tal Sondak, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "En Davar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Sondak, 25 puan toplayarak yarışmayı on altıncı sırada tamamladı.

İsrail, Türkiye'nin İstanbul şehrinde gerçekleştirilen 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz altı ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, David D'Or, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirildi; yarışmada söylediği "Leha'amin" isimli şarkı ise Israel Selects a Song isimli programda belirlendi. D'Or, yarışma tarihinde ilk defa gerçekleştirilen yarı finalde 57 puan toplayarak on birinci geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İsrail, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleştirilen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Şiri Meymon, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Haşeket şeniş'ar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Meymon, yarı finali geçti ve finalde 154 puan toplayarak dördüncü geldi.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.