İçeriğe atla

Dimyat Kuşatması (1218-1219)

Dimyat Kuşatması
Beşinci Haçlı Seferi

Haçlılar Dimyat'ın kulesine saldırıyorlar, Cornelis Claesz van Wieringen.
Tarih1218–1219
Bölge
Sonuç Haçlı zaferi
Taraflar
HaçlılarEyyûbîler
Komutanlar ve liderler
III. Simon (Saarbrücken kontu)Kamil bin Adil
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Dimyat Kuşatması, 1218-1219 yılları arasında, Haçlıların Mısır'ın liman kenti Dimyat'a saldırdığı Beşinci Haçlı Seferi'nin bir parçasıdır. Eyyûbî sultanı Kamil bin Adil'in kontrolündeki şehir, 1218'de kuşatılmış ve 1219'da Haçlılar'ın eline geçmiştir.

Beşinci Haçlı Seferi'nin başlangıcında, bir kuvvetin Nil nehrinin ağzında bulunan Dimyat'ı almaya çalışması kararlaştırıldı. Haçlılar daha sonra bu şehri, Akka ve Süveyş'ten Kudüs'e yapılacak kıskaçlı saldırının güney kısmı için bir başlangıç noktası olarak kullanmayı planladılar. Bölgenin kontrol edilmesi aynı zamanda haçlı seferinin devamını finanse edecek zenginlik sağlayacak ve Müslüman filosunun tehdidini azaltacaktır.[1] 1221'de Haçlı kuvvetlerinin şehri teslim etmesi ve Mısır'ı boşaltmasıyla Dimyat kaybedildi.

Hazırlık

Mart 1218'de Beşinci Haçlı Seferi'nin Haçlı gemileri Akka limanına doğru yola çıkmışlardır. Mayıs ayı sonlarında Dimyat'ı kuşatmak için görevlendirilen kuvvetler yola çıktı. İlk gemiler 27 Mayıs'ta geldi, ancak ana liderler fırtınalar ve ileri hazırlıklar nedeniyle gecikti. Haçlı gücü, Tapınak Şövalyeleri ve Hospitalier Şövalyeleri gruplarını, Frizya ve İtalya'dan gelen filoları ve çok sayıda başka askeri liderin komutasında toplanan birlikleri içeriyordu.[2]

Kuşatma

Varış

İlk Haçlı gemilerinin Dimyat'a varması üzerine, Simon III, Saarbrücken Kontu, kalan gemilerin gelişine kadar geçici lider olarak seçildi. Onun komutası altında kuvvet, 29 Mayıs'ta "herhangi bir kan kaybı olmadan" bir çıkarma alanı kurdu.[2] Aynı günün ilerleyen saatlerinde geri kalan gemiler geldi.

Dimyat'ın kulesi

Haçlıların ilk hedefi, Dimyat kalesini koruyan ve zincirin bir ucunu limana demirleyen savunma nehir kulesini ele geçirmekti. Ancak kuleye yaklaşımlar doğudaki büyük demir zincir ve batıdaki nehrin sığ derinliği nedeniyle sınırlıydı.[3] Kuleye yönelik saldırılar 24 Haziran'da başladı ancak defalarca başarısız oldu. Sonuç olarak, Haçlılar, bazen Paderborn'lu tarihçi Oliver'a atfedilen yeni bir tür deniz kuşatma silahı yarattılar; iki gemi birbirine bağlandı ve dört direk ve yelken tersanesi inşa edildi, üstüne bir kuşatma kulesi ve merdiven inşa edildi. Daha sonra yapı, düşman saldırılarından korunmak için hayvan derisinden bir katmanla kaplandı. 24 Ağustos'ta motor kuleye getirildi; Ertesi gün kuledeki adamlar teslim oldu.[2] Bu olağanüstü kuşatma makinesinin kullanılması, Haçlıların kuleyi ele geçirmesine ve filonun kaleye saldırmasının yolunu açmasına yardımcı oldu.

Dimyat şehri

Dimyat şehri 3 sur, 28 kule ve bir hendekle iyi bir şekilde güçlendirilmişti.[1]

Nehir kulesi ele geçirildikten sonra Haçlı filosu, şehre nehirden saldırarak kara kuvvetlerine destek vermeye çalıştı. Ancak Kamil bin Adil nehri batık gemilerle kapattı ve haçlılar, gemilerinin şehri çevreleyebilmesi için eski bir kanalı temizlemek için zaman harcamak zorunda kaldılar.[4] Kuşatma, kışın gelmesi, fırtınalar, hastalıklar ve liderlik anlaşmazlıkları nedeniyle daha da yavaşladı.

Eylül ayında, Albano Piskoposu ve Apostolik Makam Elçisi Kardinal Pelagius, Haçlı kampına geldi ve Kilise'nin laik bir liderden daha fazla otoriteye sahip olduğunu iddia ederek Kudüs Kralı John of Brienne'nin emrine karşı çıktı.[3] Zorluklarına ek olarak, 1218 yılının Kasım ayının sonlarında, bir fırtına Haçlı gemilerinden birkaçını mahvedip, malzemeleri yok etti.[2]

Ancak 25 Şubat 1219'da Haçlılar hoş bir haber aldılar. Sultan Kamil bin Adil, şehrin yakınındaki nehir kıyısını düşman kuvvetleri tarafından işgal edilmeden bırakarak geri çekilmişti. Haçlılar hızla ilerleyerek Tinnis şehrini işgal ettiler ve bahar ve yazı Müslüman birliklerle savaşarak değişen başarılarla geçirdiler. 29 Ağustos'ta Haçlılar düşman kampına geniş çaplı bir saldırı girişiminde bulundular, ancak hızla dağıldılar ve Sultan'ın karşı saldırısı oldukça başarılı oldu.[2]

Kısa süre sonra geçici bir ateşkes sağlandı ve Sultan tarafından barış şartları teklif edildi. Koşullar Haçlılar için oldukça uygundu; Müslüman liderler Kudüs şehrini ve krallığını, Kutsal Haç'ı ve Mısır ve Şam'daki tüm Hristiyan esirleri teslim etmeyi kabul etmişler, yalnızca Kerek ve Montreal kalelerini ellerinde tutacaklardı. Hatta Kudüs'ün duvarlarının onarılması için fon sağlamayı bile kabul ettiler. Kral Jean, Fransız ve Alman birliklerinin desteklediği barış şartlarının kabul edilmesini savundu. Öte yandan Tapınakçılar, Hospitalier ve İtalyanlar tarafından desteklenen Kardinal Pelagius buna karşı çıktı. Sonunda şartlar reddedildi ve çatışma devam etti.[2]

Kasım 1219'un başlarında Haçlılar, Dimyat şehrini neredeyse korumasız buldular. Duvarlara girdikten sonra kasabanın hastalık ve malzeme eksikliği nedeniyle harap olduğunu gördüler. Kesin sayılar belirsizdir, ancak kuşatmanın başlamasından önce 60.000-80.000 nüfustan 10.000'den azı hayatta kalmıştı; bazı kaynaklar 3.000 kadar az kişinin kaldığını söyler.[1][4]

Sonrası

Kuşatmanın tamamlanmasının ardından Dimyat şehri iki yıl daha Haçlı kuvvetlerinin elinde kalmıştır. Bu süre zarfında Dimyat Camii katedrale dönüştürülmüştür. Arınma Bayramı olan 2 Şubat 1220'de Kardinal Pelagius, binayı Meryem Ana Katedrali olarak kutsamıştır.[5]

Temmuz 1221'de Dimyat ve Beşinci Haçlı Seferi kaybedildi. Haçlı kuvvetleri şehri teslim ederek, Mısır'ı boşalttılar.[4]

Mevcut Haçlıların listesi

  • VI. Adolf, Berg kontu
  • Alamanno da Costa
  • Aymar de Lairon
  • Erard II of Chacenay
  • Gillis Berthout
  • Guérin de Montaigu
  • Guido I Embriaco
  • Guillaume de Chartres
  • Hugh IX of Lusignan
  • Jacques de Vitry
  • John de Lacy, Earl of Lincoln
  • Milo IV du Puiset
  • Peire de Montagut
  • Ranulf de Blondeville, Earl of Chester
  • Raoul of Mérencourt
  • Renaud de Pons
  • Robert of Courçon
  • Robert Fitzwalter
  • Saer de Quincy, Earl of Winchester
  • Simone Doria
  • Walter III of Caesarea
  • William III, Count of Jülich
  • Odarique de Michelet

Kaynakça

  1. ^ a b c Douglas Sterling, "Crusader Siege in the Nile Delta," Military History 22, no. 5 (August 2005).
  2. ^ a b c d e f Oliver of Paderborn, The Capture of Damietta, Translated by John J. Gavigan, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1948.
  3. ^ a b Douglas Sterling, "The Siege of Damietta: Seapower in the Fifth Crusade 1217-1221 A.D," in Crusaders, Condottieri, and Cannon: Medieval Warfare in Societies around the Mediterranean, edited by Donald J. Kagay and L. J. Andrew Villalon, 101-29, Boston: Brill, 2003.
  4. ^ a b c Madden, Thomas F. (2005). The New Concise History of the CrusadesÜcretsiz kayıt gerekli. Updated. Lanham, Md.: Rowman & Littlefield. ISBN 0742538222. OCLC 58915931. 
  5. ^ Megan Cassidy-Welch, "'O Damietta': War Memory and Crusade in Thirteenth-Century Egypt," Journal of Medieval History 40, no. 3 (June 2, 2014): 346-60.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Cassidy-Welch, Megan. "'O Damietta': War Memory and Crusade in Thirteenth-Century Egypt." Journal of Medieval History 40, no. 3 (June 2, 2014): 346–60. Accessed April 26, 2018. doi:10.1080/03044181.2014.91783.
  • Madden, Thomas F. The New Concise History of the Crusades. Lanham, Md: Rowman & Littlefield, 2006. 0-7425-3823-0
  • Sterling, Douglas. "Crusader Siege in the Nile Delta." Military History 22, no. 5 (August 2005): 46-52
  • Sterling, Douglas. "The Siege of Damietta: Seapower in the Fifth Crusade 1217-1221 A.D." In Crusaders, Condottieri, and Cannon: Medieval Warfare in Societies around the Mediterranean, edited by Donald J. Kagay and L. J. Andrew Villalon, 101–29. Boston: Brill, 2003.
  • Oliver of Paderborn. The Capture of Damietta. Translated by John J. Gavigan. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1948.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haçlı Seferleri</span> Orta Çağda Avrupalı Katoliklerin Orta Doğuyu ele geçirmek için Müslümanlara karşı başlattığı seferler

Haçlı Seferleri veya Haçlı Akınları, Orta Çağ döneminde Hristiyan Latin Kilisesi tarafından başlatılan, desteklenen ve bazen de yönetilen bir dizi dini savaştı. Bu askeri seferlerin en iyi bilinenleri, 1095 ile 1291 yılları arasında Kudüs ve çevresini Müslüman yönetiminden geri almayı amaçlayan Kutsal Topraklara yapılan seferlerdir. 1099'da Kudüs'ün ele geçirilmesiyle sonuçlanan Birinci Haçlı Seferi'nden başlayarak düzinelerce askeri sefer düzenlendi ve yüzyıllar boyunca Avrupa tarihinin odak noktasını oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Haçlı Seferi</span>

Beşinci Haçlı Seferi, 1217–1221 yılları arasında Katolik kilisesine mensup Avrupalılar tarafından gerçekleştirilen haçlı seferidir. Avrupalılar, Mısır'daki Eyyubiler'i yenerek Kudüs ve diğer kutsal toprakları ele geçirmek istemişlerdir ancak amaçlarına ulaşamamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci Haçlı Seferi</span>

Yedinci Haçlı Seferi 1248 - 1254 yılları arasında Mısır'a yönelik olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı Haçlı Seferi</span>

Altıncı Haçlı Seferi, Kudüs'ün geri alınması için 1228 yılında Beşinci Haçlı seferi'nin başarısızlıkla bitmesinden yedi yıl sonra başlatılan Haçlı Seferidir.

<span class="mw-page-title-main">III. Honorius</span>

Papa III. Honorius, doğum adı Cencio Savelli, 18 Temmuz 1216 - 18 Mart 1227 döneminde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nikea Kuşatması (1097)</span>

İznik Kuşatması, Kudüs'ü Müslümanlardan geri almak için başlatılan Haçlı seferine katılan ülkeler ve Bizans İmparatorluğu tarafından Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti İznik'e karşı yapılmış kuşatmaya verilen addır. Selçuklular İznik şehrini 1077 yılında yaşanmış Birinci İznik kuşatması sonucunda ele geçirmişti. İlk defa haçlılar 1096 yılında şehri geri almak için saldırsalar da, Selçuklu güçleri tarafından mağlup edildikten sonra geri çekilmişlerdir. İkinci kez haçlılar İznik saldırısını 1097 yılında gerçekleştirdiler. Şehri kurtarmak için Konya'dan İznik'e gelen I. Kılıç Arslan, mücadele sonunda şehri boşaltmak zorunda kaldı. Şehri kaybeden Anadolu Selçuklu Devleti, başkentini İznik'ten Konya'ya taşımak zorunda kaldı. Şehir tekrar Bizans hakimiyetine girdi. Haçlılar Kudüs'e Anadolu'dan ilerlemeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Kuşatması (1099)</span>

Kudüs Kuşatması, 7 Haziran – 15 Temmuz 1099 tarihlerinde Fâtımî Devleti toprağı olan Kudüs'ün Toulouse Kontu Raymond de Saint-Gilles önderliğindeki Haçlılar tarafından kuşatılmasıdır ve ele geçirilmesidir. Savaşın ardından burada Kudüs Krallığı kurulmuştur.

Muazzam bin Adil, 1218-1227 döneminde dördüncü Eyyubiler Suriye Sultanı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs'ün Fethi (1187)</span>

Kudüs'ün Fethi veya Kudüs Kuşatması, 20 Eylül 1187'de Selahaddin Eyyubi'nin başlatmış olduğu kuşatmadır. Şehri savunan Kudüs komutanı İbelinli Balian'ın 2 Ekim 1187'de şehri teslim etmesiyle sona ermiştir. Kudüs'te yaşayan Hristiyan toplumun şehrin teslim edilmesi ile diğer Hristiyan topraklara göç etmiştir. Selahaddin'in Kudüs'ü almasıyla birlikte Kudüs Krallığı'nın başkenti Sur oldu. Avrupa'nın Üçüncü Haçlı seferinde Aslan Yürekli Richard, II. Philip Augustus ve Frederick Barbarossa tarafından Kudüs'ü kurtarmak için 1189'da yanıt geldi. Ancak bir sonuç çıkmadı ve Kudüs, Eyyubiler'in elinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Akka'nın Fethi (1291)</span> 1291 yılındaki kuşatma

Akka'nın Fethi 1291 yılındaki kuşatmanın sonucunda Türk Memlûk sultanı El-Eşref Halil komutasındaki Memlûk kuvvetlerinin, Haçlılar'ın himayesi altında bulunan Akka şehrini ele geçirmesi.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Kuşatması</span>

Arsuf Kuşatması, 1099'da Birinci Haçlı Seferi'nden hemen sonra gerçekleşmiştir. Şehir önceden kararlaştırılan haracı ödemeyince Godefroy de Bouillon tarafından kuşatılmıştır. Şehri ele geçirme girişimi, gemi yokluğu yüzünden başarısız olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fâriskûr Muharebesi (1250)</span>

Fâriskûr Muharebesi, Yedinci Haçlı Seferi'nin son büyük muharebesidir. Muharebe, 6 Nisan 1250'de Fransa Kralı IX. Louis liderliğindeki Haçlılar ile Eyyubi Hanedanı'ndan Turanşah liderliğindeki Mısır kuvvetleri arasında yapıldı. Mansûre Muharebesi'nde daha önceki bir Haçlı yenilgisinin ardından, Fâriskûr, Haçlı ordusunun tamamen yenilgisiyle ve IX. Louis'nin ele geçirilmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Dimyat Kuşatması (1249)</span> Yedinci Haçlı Seferinin parçası

Dimyat Kuşatması Yedinci Haçlı Seferi'nin bir parçası olarak gerçekleşen çatışma.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Chartres</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1178-1219)

Guillaume de Chartres, 1210'dan 26 Ağustos 1218'e kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peire de Montagut</span> Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı

Peire de Montagut, 1218'den 1232'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır. Beşinci Haçlı Seferi'ne katılmış ve Mısır Sultanı'nın Dimyat kuşatmasının kaldırılması yönündeki şartlarına karşı çıkmıştır. Daha önce Aragon Tacı'nın Efendisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Garin de Montaigu</span> Fransız filozof (1200-1230)

Garin de Montaigu veya Pierre Guérin de Montaigu olarak da bilinen Guérin de Montaigu, 1207 ile 1228 yılları arasında hizmet veren, Hospitalier Şövalyelerinin on dördüncü Büyük Üstadı olan Auvergneli bir asilzadedir. 1206'daki Büyük Üstat Geoffroy le Rat'ın ölümünden sonra yerini aldı ve yerine Bertrand de Thessy geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Kuşatması (1244)</span> Harezmşahlar tarafından, şehrin antlaşmayla kendilerine iade edildiği Hıristiyanlardan geri alınmasıyla sonuçlandı

1244 Kudüs kuşatması, Altıncı Haçlı Seferi'nin ardından, Harezm ordusunun 15 Temmuz 1244'te şehri ele geçirmesiyle gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Engelbert, Berg kontu</span> Berg kontu

I. Engelbert 1160-1189 yılları arasında Berg kontu olarak hüküm sürmüştür. IV. Adolf'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1189-1191)</span>

Akka Kuşatması, Lüzinyanlı Guy'ın Haçlı seferi sayesinde Suriye ve Mısır'ın Müslüman lideri Selahaddin Eyyubi'ye karşı başlattığı kuşatmaydı. Bu kuşatma, daha sonra Üçüncü Haçlı Seferi olarak bilinen sürecin bir parçasını oluşturmuştur. Kuşatma Ağustos 1189'dan Temmuz 1191'e kadar sürmüş, bu süre zarfında şehrin kıyıdaki konumu nedeniyle saldıran Haçlı kuvvetleri şehre tam olarak girememiş, Selahaddin deniz yoluyla ikmal ve kaynak almasıyla şehri tam olarak rahatlatamamıştır. Sonuç olarak, bu kuşatma; Haçlılar için önemli bir zafer ve Selahaddin'in Haçlı devletlerini yok etme hırsının azalmasıyla sonuçlandı.