İçeriğe atla

Dimitris Mitropanos

Δημήτρης Μητροπάνος
Genel bilgiler
DoğumDimitrios Mitropanos
2 Nisan 1948(1948-04-02)
Tırhala, Yunanistan
Ölüm17 Nisan 2012 (64 yaşında)
Atina, Yunanistan
TarzlarLaiko
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1964–2012

Dimitris Mitropanos (Yunanca: Δημήτρης Μητροπάνος; 2 Nisan 1948 – 17 Nisan 2012) Yunan şarkıcıydı. Bir Yunan müzik stili olan laiko'daki ustalığıyla tanınmıştır.

Biyografi

Müzik kariyerine başladığı 1964 senesine kadar doğduğu şehir olan Tırhala'da yaşadı.

Kendisi bir Arumen'dir.[1][2]

Kariyeri boyunca Mikis Theodorakis,[3] Stavros Xarhakos, Giorgos Zabetas, Manos Hatzidakis, Marios Tokas ve Thanos Mikroutsikos[4] gibi Yunan müziğinin önemli sayılan isimleriyle çalışmıştır.

Ölümü

17 Nisan 2012 sabahı geçirdiği kalp krizi sonrası hastaneye kaldırılan Mitropanos, aynı günün ilerleyen saatlerinde öldü.

Kaynakça

  1. ^ Abadzi, Helen (2004). "The Vlachs of Greece and their misunderstood history". The Newsletter of the Society Farsarotul. 17: 4. 17 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. Distinguished writers like Kostas Krystallis and Christos Zalokostas were Vlach, as were contemporary composers like Apostolos Kaldaras, Kostas Virvos, Babis Bakalis, and Mitropanos. 
  2. ^ Kahl, Thede (2009). ""Being Vlach, singing Greek": Greek-Aromanian music contacts in the Pindus mountain range. The Aromanians or Vlachs in the Pindus". Carmina Balcanica. 2 (3): 31-55. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2023. I am reminding the reader of the Aromanian origins of famous musicians like Kaldaras, Bakalis, Virvos, Mitropanos, Tsitsanis, Mousafiris. 
  3. ^ "Theodorakis Concert Calendar 98". Mikis-theodorakis.net. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. 
  4. ^ "Stou aiona tin paraga, Thanos Mikroutsikos – Dimitris Mitropanos – Nikos Xilouris official store". Xilouris.gr. 14 Mart 2008. 3 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikis Theodorakis</span> Yunan besteci ve siyasetçi (1925-2021)

Mihail "Mikis" Teodorakis, Yunan söz yazarı, besteci, aktivist ve siyasetçi. Zorba (1964), Z (1969) ve Serpico (1973) filmleri için bestelediği müzikleriyle de bilinir. "Holokost hakkında yazılan en güzel müzik eseri" olarak nitelendirilen "Mauthausen'in Ballad'ı" olarak da bilinen "Mauthausen Üçlemesi" önemli görülen eserlerinden biridir. Yunanistan'ın Beethoven'ı olarak tanımlanan Teodorakis, ülkenin en tanınmış bestecisi olarak görüldü. Teodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

Rebetiko, rebetika, rembetika veya rembetiko, kökeni hakkında değişik varsayımlar mevcuttur. En yakın ihtimal olarak, Yunanistan'da otoriteye karşı gelen ve esrar tekkelerinde yaşayan topluluklara verilen ad olan "rembet" terimi görülmektedir. Modern ve arkaik Yunancada "remvastikos" terimi ve "geziyorum" anlamına gelen "remvo" veya "remvazo" fiil çekimlerinden türevinin deforme bir hali olduğu da kuvvetle muhtemeldir. Sırpçada "isyancı" anlamındaki "rebenòk" teriminden geldiği de düşünülmektedir. Dolayısıyla otoriteye boyun eğmeyen anlamı taşımaktadır. "Rebet" teriminin bir anlamının da "safaya düşkün, yarınını dert etmeyen" olduğu da göz önünde bulundurularak, kökeninin olasılıkla rağbet sözcüğünden geldiği de söylenmiştir. Bu açıdan rembetiko'nun Osmanlı Türkçesi olduğu varsayımı da mevcuttur. Farsça ve Arapçada, "ruba'at" veya "arba'at" şeklindeki çoğul hali dörtlü anlamına gelen, "reb", "rab" terimlerinden türediği de başka bir bakıştır. "rab", Farsça ve Arapça yanında, İbranicede de aynı zamanda Tanrı anlamına gelmektedir.

Vlahlar veya Ulahlar, Kuzey Makedonya'da ve Romanya'da yaşayan bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Dalaras</span> Yunan şarkıcı

Yorgo Dalaras, Yunan şarkıcı. 29 Eylül 1949 tarihinde Nea Kokinia, Pire'de doğdu. Babası Lukas Daralas da bir rembetiko şarkıcısıdır. Yorgo Dalaras, babasının soyadındaki harflerin yerini değiştirip Dalaras soyadını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Haris Aleksiu</span>

Haris Aleksiu ya da gerçek adıyla Hariklia Rupaka, Yunan şarkıcı. Yunan müzik tarihinde albümleri rekor satış yapan ilk sanatçıdır.

Vasilis Saleas, Roman asıllı Yunan klarnetçi.

<span class="mw-page-title-main">Marinella</span>

Kiriaki Papadopulu ya da sahne adıyla Marinella (Μαρινέλλα), Yunan şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<i>Zorba</i> (film) 1964 yapımı bir film

Zorba, 1964 ABD - İngiltere - Yunanistan ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Alexis Zorbas olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Zorba the Greek (Türkçesi: Yunan Zorba) adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkiye'de İki Arkadaş adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stelio Kazancidis</span> Yunan şarkıcı

Stelio Kazancidis, ünlü bir Yunan şarkıcı. Yunanlarla ve Yunanistan’a göçen Rum kökenli Anadolulularla olan güçlü duygusal bağları, resmî cenaze töreninin Atina sokaklarından tüm dünyaya Yunan Televizyonu tarafından yayınlanmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Mitroğlu</span> Yunan futbolcu

Konstantin "Kostas" Mitroğlu, Yunanistan takımında forvet mevkiinde oynamış eski futbolcudur. Mitroğlu, gol atma becerisi sebebiyle hayranları tarafından Mitrogoal ve Pistolero adlarıyla da anılmaktadır.

Zorba, Yunan besteci Mikis Theodorakis'in, yine Yunan yazar Nikos Kazancakis'e ait aynı adlı romandan uyarlayarak, 2 perde olarak bestelediği, libretto ve koreografisi Lorca Massine tarafından hazırlanan içerisinde; aşk, hüzün, nefret ve büyük bir dans tutkusu barındıran, yer yer Yunan folklorik müziklerinin de kullanıldığı bir bale eseridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmit Katliamı</span> Yunanların bölgeden çekilirken şehri yağmalaması

İzmit katliamı 24 Haziran 1921 tarihinde meydana geldi ve İngiliz gazeteci Arnold Joseph Toynbee'nin tahminine göre 300'den fazla sivil Türk o gün öldürüldü. Toynbee olaydan kısa bir süre sonra şehri ziyaret etti ve olayları belgeledi. Olaylar Türk-Yunan Savaşı (1919-1922) sırasında Yunan kuvvetleri şehirden çekilirken meydana geldi ve şehir yağmalandı ve bir bölümü yandı. 29 Haziran 1921 günü İngiliz parlamentosu Yunan çekilmesini ve olası zulümleri tartıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

Anastasios-Pandeleïmon "Tassos" Leivaditis 1922-1988 arasında yaşamış bir Yunan şairi. [1]

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

Konstantinos Polihroniu, daha sık bilinen adıyla Kostas Polihroniu, Yunan profesyonel futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Giannis Haroulis</span>

Giannis Haroulis, Yunan şarkıcı, söz yazarı ve Lavta sanatçısı.

I Gefyra ANT1+ grubunun ANT1+ yayın platformunda yayınlanan bir Yunan-Türk polisiye gerilim dizisidir. Giannis Charitidis'in yönettiği dizinin senaristliğini Kostas Gerabinis, Dimitris Emmanouilidis ve Alkis Politis üstlenmektedir. Dizinin senaryosu, İsveç ve Danimarka televizyon dizisi The Bridge'in uyarlamasıdır. Dizi 27 Mayıs 2022'de gösterime girdi ve 10 bölümlük bir sezonla sona erdi. Dizi henüz Türkiye'de yayımlanmadı.