İçeriğe atla

Dimitris Lipertis

Dimitris Lipertis
DoğumΔημήτρης Λιπέρτης
1866
Larnaka, Cyprus
Ölüm1937
Lefkoşa, Cyprus
MilliyetKıbrıslı

Dimitris Theophani Lipertis (Yunanca: Δημήτρης Λιπέρτης; 1866-1937) Kıbrıslı bir şairdir.

Hayatı

Lipertis, 1866'da Larnaka'da doğdu (kesin tarih tartışmalı - 22 Eylül veya 26 Ekim). Babası Theofanis Lipertis Girne'den selamladı, ancak bir ticaret şirketi kurduğu Larnaka'ya taşındı. Annesi Kokonou Modinos'du.

Temel eğitimini Larnaka'nın çeşitli edebi şahsiyetlerinden aldı. Daha sonra Beyrut'ta (1880-1884 arası) çalışmalarını sürdürdü ve burada Beyrut Amerikan Üniversitesi ve Cizvit Université Saint-Joseph'te İngilizce ve Fransızca konusunda uzmanlaştı. Kıbrıs'a döndüğünde, önce Larnaka hukuk mahkemelerinde büro görevine (1885-1890) girdi. Sonraki on yıl boyunca, kamu işleri departmanında maaş bordrosu memuru, bağ hastalıkları müfettişi, sahil güvenlik görevlisi vb. Kıbrıs'ın farklı bölgelerinde konuşulan çeşitli lehçeleri bilir.[1]

1900'de Kıbrıs'tan, felsefe okuduğu Napoli'ye ve ardından teoloji çalışmaları için Atina'ya gitti. Ayrıca iş aramak için Mısır'a gitti. Dönüşünde başkent Lefkoşa'da öğretmen olarak çalışmaya başladı. İlk olarak 1910-1912 yılları arasında Pancyprian Gymnasium'da Fransızca öğretmeni olarak ve ardından The English School'da çalıştı. Ayrıca Lemythou köyündeki Mitsis ticaret akademisinin ilk müdürü olarak görev yaptı.

Lipertis, 1937'de Lefkoşa'da öldü.

1978'de, Kıbrıslı şairler temalı bir anma sayısında portresi iki puldan birine tasvir edildi. Diğer pul ise Vasilis Michaelides'i tasvir ediyordu.

Strovolos Belediyesi tiyatrosunun dışında, sol taraftaki girişi süsleyen büstü, sağda ise Vasilis Michaelides'in büstü durmaktadır.

Eserleri

Katharevousa'da bazı şiirler yazdı ve yayınladı, ancak eserinin ana gövdesi Kıbrıs Lehçesidir. Şiirlerinden bazıları Kıbrıslı besteci Achilleas Lymbouridis ve Yunan besteci Dimitris Layios tarafından bestelendi. En önde gelen modern Kıbrıslı şairlerden biri olarak kabul edilir ve Kıbrıs Postanesi tarafından basılan pulların konusu olmuştur.

3 şiir koleksiyonu yayınladı:

1891 - Rahatlamış arp (Halaromeni Lira - Χαλαρωμένη Λύρα)

1898 - Stoni (Στόνοι)

1923 - Kıbrıs Şarkıları (Tzipriotika Tragoudia - Τζ'υπριώτικα Τραούδκια)

Ek olarak, çeşitli insanlara yazdığı özel mektupları, zekice bir mizah ve edebi değer içeren canlı ve zeki bir içerikle karakterize edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935". www.ekebi.gr. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Küçük</span> Kıbrıs Türklerinin önderi ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Fazıl Küçük, Kıbrıs Türkü siyasetçi, gazeteci ve köşe yazarı. 1959 sonunda Kıbrıs Türkleri ile Kıbrıs Rumlarının ortak kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı yardımcısı. Kıbrıs Türklerinin, Rauf Denktaş'tan önceki önderi.

Manos Loïzos, , Yunan besteci.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Juan Ramón Jiménez</span> İspanyol şair (1881-1958)

Juan Ramón Jiménez İspanyol şair. Başlıca yapıtları arasında "Yeni Evlenmiş Şairin Güncesi", "Menekşe'nin ruhları", "Sonsuzluklar" ve "Birlik" sayılır. 1956' da Nobel Edebiyat Ödülü 'ne layık görüldü.

Kıbrıs Ermenileri, Kıbrıs'ta yaşayan Ermeni etnik topluluk. Kıbrıs'ta Ermenilerin sayısı 3.500 civarındadır ve dikkate değer bir oranda olmak üzere, çoğunlukla Lefkoşa'da ikamet etmektedirler. Ancak Limasol ve Larnaka kentlerinde de topluluk oluşturmuşlardır.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

Taner Baybars,, Kıbrıs Türkü şair, yazar. Tam ismi Taner Halil Fikret Baybars'tır.

Vasilis Mihailidis, "Kıbrıs'ın Millî Şairi" olarak bilinen Kıbrıslı Rum şair.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Aziz</span> Kıbrıs Türkü doktor

Mehmet Aziz Bey Kıbrıs Türkü halk sağlığı uzmanı ve akademisyendir. Ronald Ross ve Dr. Barber ile beraber çalışmasının bir getirisi olarak sıtma ve layşmanyaz konularında ön plana çıktı. Aynı zamanda Türkan Aziz ve Kamran Aziz'in babasıdır.

Neriman Cahit, Kıbrıslı Türk şair ve yazar. Kıbrıs Türk şiirinin ve Kıbrıs Türk toplumundaki kadın hakları savunucularının önde gelen isimleri arasındadır.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Vakıflar İdaresi Binası</span>

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Binası, Lefkoşa'daki Girne Caddesi'nde yer almaktadır ve Kıbrıs Vakıflar İdaresinin genel merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Süleyman Uluçamgil, tam adıyla Süleyman Ali Uluçamgil, Kıbrıs Türkü şairdir.

1833 Kıbrıs ayaklanmaları, Osmanlı döneminde Kıbrıs Adasında gerçekleşen ayaklanmalardır.

Mehmet Şinasi Tekman, Kıbrıs Türkü ressam, heykeltıraş, şair ve yazar. Çok kimlikli bir sanat tasavvuruna sahip olan Tekman 1952’de Lefkoşa Türk Erkek Lisesi sonrasında 1954’te Omorfo Türk Öğretmen Koleji'nden mezun oldu. İlk yazılarını lise öğrencilerinin çıkardığı Çığ adlı bir dergide çıkmıştı. İngiltere'de 1956-58 arasında King Alfred’s College'de el sanatları ve teknik resim üzerine eğitimine devam etti. Kıbrıs'ta birçok lisede öğretmenlik yaptı, 1968'e kadar birçok okulda öğretmenlik ve okul idareciliği yaptı. Bu tarih sonrasında Türk Maarif Koleji'nde başöğretmen olarak görev aldı ve 1990'da emekliye ayrıldı. Öğretmenlik mesleği sırasında 1959’da Türk okullarındaki ilk seramik atölyesini Lefke Teknik Lisesi’nde açan Tekman, 1950'lerin sonlarından itibaren bölgesel bir simge olan zeytin ağaçları dışında deniz atığı olan ağaç parçaları, yangınlarda zarar görmüş yanmış ağaç kütüklerini kullanarak ahşap heykeller yaptı. Ahşap heykeller ve oyma çalışmaları haricinde şiir ve fotoğraflarıyla da tanındı. Köylü gazetesinde, Çardak ve Çevre gibi yayınlarda yazılar yayımladı. Üç şiir kitabı yayımlamışken bir de oyunu bulunmaktadır.

Nice Denizoğlu, gerçek adıyla Keriman C. Denizoğlu, Kıbrıslı Türk şairdir.

Kıbrıs edebiyatı, çoğunlukla Yunanca, Türkçe, İngilizce ve/veya Fransızca dahil diğer dillerde bulunan Kıbrıs edebiyatını kapsar. Modern Kıbrıs Rum lehçesi, Modern Yunan lehçelerinin Güneydoğu grubuna aittir.

Yıltan Taşçı, Kıbrıs Türkü müzisyen, şair ve fotoğrafçıdır.