İçeriğe atla

Dimitrios Kiusopulos

Dimitrios Kiusopulos
Geçici Yunanistan Başbakanı
Görev süresi
11 Ekim 1952 - 19 Kasım 1952
Hükümdar I. Paulos
Yerine geldiğiNikolaos Plastiras
Yerine gelenAleksandros Papagos
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Kasım 1892(1892-11-17)
İlia, Mora Yarımadası, Yunanistan Krallığı
Ölüm 20 Ocak 1977 (84 yaşında)
Atina, Yunanistan
Partisi Bağımsız
Mesleği Hukukçu, Siyasetçi

Dimitrios Kiusopulos (YunancaΔημήτριος Κιουσόπουλος; 17 Kasım 1892 - 20 Ocak 1977) önemli bir Yunan hukukçu ve bir politikacı. 1892 yılında Andritsaina, Elis, Peloponnese kasabasında dünyaya geldi.

1917'de başarılı bir hukuk kariyerine başladı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Kuzey Yunanistan'dan Çam Arnavutları'nın (Arnavut kökenli Müslümanların, işgal altındaki Mihver güçleriyle iş birliği yapmış olanları) sınırdışı edilmesinde çok katı olan Cumhuriyet Savcısıydı. 178'i ölüm, 370'i ömür boyu hapis ve yaklaşık 1.950'si de gıyabında cezalandırdı.[1] 1950-1961 yılları arasında Yargıtay (Areios Pagos) Savcılığı görevine başladı. Nikolaos Plastiras görevden alındığında, 11 Ekim 19 Kasım 1952 tarihleri arasında Yunanistan'ın Başbakanlığı görevinde 39 gün kaldı. General Aleksandros Papagos ve Yunan Ralli partisi büyük bir zafer kazandı. Başbakan olarak 40 günden az bir sürede hizmet eden 17 kişiden biri ve 1950'lerde bunu yapabilecek tek kişiydi.

20 Ocak 1977'de Atina'da öldü.

Kaynakça

  1. ^ Konstantinos Tsitseliki. 2011. Old and New Islam in Greece: From Historical Minorities to Immigrant Newcomers, p. 85.
Siyasi görevi
Önce gelen
Nikolaos Plastiras
Yunanistan başbakanı
Geçici

11 Ekim – 19 Kasım 1952
Sonra gelen
Aleksandros Papagos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">AEK (futbol takımı)</span> Yunan Futbol kulübü

AEK ya da Athlitiki Enosis Konstantinopoleos Yunanistan'ın büyük spor kulüplerinden biri. 1924 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Uzer</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Hasan Tahsin Uzer, Arnavut asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yorgos Seferis</span>

Yorgo Seferis, 20. yüzyılın önemli Yunan şairlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">III. Makarios</span> Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu

(Başpiskopos) III. Makarios asıl adı Mihail Hristodulu Muskos veya III. Makaryos, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Melina Merkuri</span> Yunan oyuncu, şarkıcı ve siyasetçi; kültür bakanı (1920-1994)

Melina Merkuri veya gerçek adıyla Maria Amalia Merkuri, Yunanistan'ın ilk sosyalist hükûmetinde kültür ve bilimler bakanı (1981) olarak görev yapan Yunan oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi</span>

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Panathinaikos (basketbol takımı)</span> Atina merkezli Yunan basketbol takımı

Panathinaikos BC, Yunanistan, Atina merkezli Panathinaikos kulübünün profesyonel basketbol takımıdır. Ekip ayrıca kısaltma adıyla P.A.O ve başkan tarafından kullanılan adıyla Panathinaikos Athlitikos Omilos yani olarak bilinmektedir. Basketbol kulübü 1922 yılında kuruldu, atletik kulüp ise 1908 yılında. O zamandan bu yana Pana elde ettiği başarılarla büyük bir kulüp haline geldi. Mücadele ettiği yıllar boyunca sürekli Avrupa ve Yunanistan'daki en büyük kulüpler arasında yer almıştır. Takım tarihi boyunca 39 A1 Ethnikis şampiyonluğu, 20 Yunanistan Basketbol Kupası, 6 EuroLeague şampiyonluğu, 1 Kıtalararası Kupa ve 2 kez Triple Crown kupalarını müzesine götürme başarısı gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Stefanopulos</span> 5. Yunanistan cumhurbaşkanı

Konstantin Stefanopulos, Yunan siyasetçi. Yunanistan Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Paşa</span> Osmanlı eski hariciye nazırı

Arnavut Turhan Paşa, Osmanlı diplomat ve devlet adamı, bağımsız Arnavutluk devletinin 2. başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi</span>

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prokopis Pavlopulos</span> 7. Yunanistan cumhurbaşkanı

Prokopis Pavlopulos,, Yunan avukat, üniversite profesörü ve siyasetçi. 2015 yılından 2020 yılına kadar Yunanistan'ın 7. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2004-2009 yılları arası Yunanistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Paşa</span>

Hasan Tahsin Paşa (1845–1918), Birinci Balkan Savaşı'nda görev almış Osmanlı subayı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Diomidis</span> Yunan siyasetçi (1875-1950)

Alexandros Diomedes, Themistoklis Sophoulis'in ölümünden sonra Yunanistan başbakanıydı. Yunanistan Merkez Bankası'nın başkanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios Maksimos</span> Yunan siyasetçi (1873-1955)

Dimitrios E. Maximos Yunan bankacı ve siyasetçi. Kısa süre sonra II. Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanistan Başbakanı olarak görev yapıyordu.

Alexandros Svolos, Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

Stavros Sarafis, eski Yunan millî futbolcu ve antrenör. Aktif futbol kariyerinin tamamını PAOK futbol takımında orta sahaya dönük forvet mevkisinde sürdürdü. Kulübün tüm zamanlarda en tanınmış ve en golcü futbolcularından birisiydi. Ceasar ("Kaisaras") lakabıyla anılırdı.