İçeriğe atla

Dimitri Uznadze

Dimitri Uznadze'nin Tiflis Devlet Üniversitesindeki büstü.

Dimitri Uznadze (Gürcüceდიმიტრი უზნაძე d. 2 Aralık 1886 - ö. 9 Ekim 1950), Gürcü psikolog ve psikoloji profesörü, Tiflis Devlet Üniversitesi (TSU) ve Gürcistan Bilimler Akademisi'nin (GAS) kurucu ortağı.

Dimitri Uznadze, 1886'da Gürcistan’ın batısındaki Kutaisi iline bağlı, küçük Sakara köyünde, köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi . 1896'da Kutaisi lisesine kaydoldu. 1905 devrimine katıldığı için okuldan atıldı.[1] Eğitimine devam etmek için önce İsviçre'ye sonra Almanya'ya gitti. 1909'da Leipzig Üniversitesi felsefe fakültesinden mezun oldu. 1910'da Almanya'daki Wittenberg Üniversitesi'nde Vladimir Solovev: Epistemolojisi adlı çalışmasıyla doktora derecesi aldı. 1909'da ülkesine döndükten sonra Kutaisi’de tarih öğretmenliği yaptı.

1912'de Uznadze'nin "Deneysel Pedagojiye Giriş" ayrı bir kitap olarak yayınlandı ve böylece Gürcistan'da iki yeni disiplin başlatıldı - deneysel pedagoji ve çocuk psikolojisi. 1910'da Rusya'da yapılan ilk deneysel pedagoji kongresinde Gürcistan'ı temsil etti. Gelişmiş pedagojik fikirleri okul uygulamasına sokmaya çalıştı.[2] 1915'ten 1917'ye kadar Sinatle kız okulunun müdürü oldu.

1917 Ekim Devriminden sonra Tiflis Devlet Üniversitesi'nin (TSU) kurulmasına yardım etti.[3] Yüksek nitelikli halk eğitim personeli yetiştirme ve pedagoji alanında bilimsel çalışmalarda bulundu. Halk eğitimi ve okul reformu konularında güçlü bir şekilde çalıştı. 1917'de "Transkafkasya'da Okul Reformu" başlıklı bir kitap yayınladı. 1941'de Gürcistan Bilimler Akademisi'ni (GAS) kurdu. 1941 - 1950 yılları arasında GAS Psikoloji Enstitüsü'nün (şimdi Uznadze Psikoloji Enstitüsü) ilk direktörü oldu. 1946'da Gürcistan'ın Değerli Bilim İşçisi unvanını aldı.

9 Ekim 1950'de Tiflis'te ölen Dimitri Uznadze Tiflis Devlet Üniversitesi'nin bahçesine gömüldü.[4] Tiflis Devlet Üniversitesinde 1951'den beri onun adına bir burs verilmektedir. Dimitri Uznadze'nin yaşadığı ev kişisel eşyalarının, kitaplarının, çalışma dolabının sergilendiği bir müze olarak açıldı.[5]

Eserlerinden bazıları şunlardır. Psikolojinin gelişiminde özel bir rol oynayan monografiler: "Deneysel Psikolojinin Temelleri" (1925), "Genel Psikoloji" (1940), "Çocuk Psikolojisi" (1947). "Ruh Hali Psikolojisinin Deneysel Temelleri" (1949), "Deneysel Pedagojiye Giriş" (1912), 1917'de dünya tarihinin ilk Gürcüce ders kitapları olan "Eski Doğu ve İlkel Kültür", "Eski Yunanistan", "Yeni Tarih", "Roma Tarihi" adlı eserleri yazdı.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wundt</span>

Wilhelm Maximilian Wundt, Alman fizyolog, psikolog, filozof, profesör, tıp doktoru ve modern psikolojinin kurucularındandır. Almanya'nın Leipzig şehrinde 1879 yılında ilk psikoloji laboratuvarını kurarak deneysel psikolojinin adımlarını atmıştır. Zihnin yapısını incelemeye alan yapısalcılık ekolünün kurucusu sayılır. Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurulan bu laboratuvar sayesinde insan davranışlarının sebepleri bilimsel ortamda araştırmaya tabi tutulmuştur. Wundt özellikle "KBY" olarak bilinen "konfüzyonel beden algısı" isimli konuda yaptığı çalışmaları ile kendisinden söz ettirmiştir. Halen bu çalışmaların psikolojik alanda geçerliliği bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Pedagoji</span> eğitim bilimi

Pedagoji veya çocuk bilimi, çocuklarda davranış bozuklukları ve kökenini araştıran bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dedegül, Ardahan</span> Ardahan İlindeki bir köy

Dedegül, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sergo Orconikidze</span>

Grigol Orconikidze, Sergo Orconikidze olarak da tanınır. Politbüro üyesi. "Koba" lakaplı Stalin'in yakın dostu. Orconikidze, Stalin ve Mikoyan ile birlikte yarı şaka maksatlı "Kafkasya hizbi" olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi</span>

Moskova Pedagoji Devlet Üniversitesi - 1872 yılında Moskovada kurulmuş olan bir pedagoji yüksek okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenli, Ardahan</span>

Değirmenli, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Henryk Hryniewski</span>

Henryk Hryniewski, Gürcistan'da yaşamış Polonya kökenli ressam, grafik sanatçısı, mimar ve mimarlık tarihi araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Bakradze</span>

Dimitri Bakradze, Gürcü tarihçi, arkeolog ve etnograf. Petersburg Bilimler Akademisi üyesiydi. Gürcistan ve Kafkasya üzerine tarih, arkeoloji ve etnografya çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Şevardnadze</span> Gürcü sanatçı

Dimitri Şevardnadze, Gürcü ressam, Tiflis'teki Ulusal Resim Galerisi'nin kurucusu. Tiflis Sanat Galerisi'nin ile Tiflis Devlet Sanat Akademisi'nin kuruluşunda önemli rol oynamıştır. Stalin'in iktidarı sırasında Büyük Temizlik döneminde kurşuna dizilmiştir.

Psikoloji, davranış ve zihinsel süreçlerin bilimidir. Öncelikli hedefi, hem genel prensipler oluşturarak hem de spesifik vakaları araştırarak bireyleri ve grupları anlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">İvane Cavahişvili</span> Gürcü tarihçi ve dilbilimci (1876-1940)

İvane Cavahişvili, Gürcü tarihçi ve çalışmaları Gürcistan tarihi ve Gürcistan kültürünün modern bilimini büyük ölçüde etkileyen bir dilbilimciydi. Tiflis Devlet Üniversitesi'nin (1918) kurucularından ve 1919'dan 1926'ya kadar rektörlerinden biriydi.

Tamaz Valerianis dze Gamkrelidze Gürcü dilbilimci, oryantalist ve Hititolog. Hint-Avrupa dilbilimi, antik diller, teorik dilbilim, yapısal ve uygulamalı dilbilim ve Kartveloloji alanlarında birçok seçkin eserin yazarıdır. 2005-2013 yılları arasında Gürcistan Bilimler Akademisi'nin başkanlığını yapmıştır.

Sergi Jgenti, Gürcü dilbilimcidir.

Anton Kiziria, Gürcü filolog.

İlia Abuladze Gürcü tarihçi, filolog ve halk figürüdür.

<span class="mw-page-title-main">İvane Rostomaşvili</span>

İvane Rostomaşvili, Gürcü öğretmen, gazeteci, yazar ve ansiklopedici.

<span class="mw-page-title-main">Dutu Megreli</span>

Dutu Megreli, Gürcü yazar, şair ve halk figürü. Anastasia Eristavi-Khostaria ile evliydi.