İçeriğe atla

Dimitri Psathas

Dimitri Psathas
Dimitri Psatas
Doğum1907
Trabzon, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm13 Kasım 1979
Atina, Yunanistan
MeslekGazeteci, yazar, tiyatrocu
MilliyetRum
VatandaşlıkOsmanlı ve Yunan
Önemli eserBir Dönemin Gülmecesi, Gökdelenlerin Altında, Madam Sousou
Dimitri Psatas

Dimitri Psatas (YunancaΔημήτρης Ψαθάς Dimitris Psathas, 1907, Trabzon - 1979, Atina), Karadeniz Rumu asıllı Yunan yazar.

Hayatı

Dimitri Psatas, 1907 Trabzon doğumludur. 1923 tehcirinde ailesiyle birlikte Atina'ya göç etmiştir.

“Adalet Keyifli” ve “Adalet Öfkeli” adlı iki mizah eseriyle ün kazanmıştır. Alman işgali dönemini konu alan ve 1945'te yayınlanan “1941 Kışı” ve “Direnme” isimli eserleriyle 1946 yılında yayınlanan “Bir Dönemin Gülmecesi” isimli eserleri ününü daha da yaygınlaştırmıştır.[1]

Toplumsal sorunlara yaklaşımı ve muhalif tavrı ile Yunanistan'ın Aziz Nesin'i olarak tanımlanabilecek bir çizgiye ve populariteye sahiptir.

Ülke dışına yaptığı seyahatlerinde edindiği izlenimlerini aktardığı 1950 tarihli “Gökdelenlerin Altında” isimli eseri, çeşitli dillere çevrilmiş, uluslararası düzeyde tanınmasını sağlamıştır. Kasım 1989'da Atina'da ölen yazarın birçok eseri, ölümünün ardından filmlere konu olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Keridis, Dimitris (2009). Historical Dictionary of Modern Greece. Scarecrow Press. ISBN 978-0810859982. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trabzon İmparatorluğu</span> Orta Çağda Karadenizde kurulmuş Bizans Yunan devleti

Trabzon İmparatorluğu ya da Tzaniti (Lazistan) Krallığı, Orta Çağ'da Doğu Karadeniz'de kurulmuş yerel krallık. Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Bizans İmparatorluğu'nun yıkılmasından kısa bir süre önce bağımsızlığını ilan etmiş ve 257 yıl boyunca "Roma İmparatoru" olarak Karadeniz kıyılarına hükmetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Seçki</span> bir konu ya da beğeniye göre, derlenen metinlerin bulunduğu eser

Seçki veya güldeste bir konu ya da beğeniye göre, derlenen metinlerin bulunduğu eser. Kurgu türünde antoloji terimi tipik olarak, farklı yazarlar tarafından yazılan, her biri birbiriyle ilgisiz karakter ve ortamlar içeren ve genellikle yayınlanmak üzere tek bir ciltte toplanan kısa öykü ve kısa roman gibi kısa eser koleksiyonlarını kategorize eder. Alternatif olarak, bir yazarın seçilmiş yazılarından oluşan bir koleksiyon da olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Herodot</span> Antik Yunan tarihçi ve yazar (MÖ 484–425)

Herodot veya Herodotos, Ahameniş İmparatorluğu'nun bir parçası olan Karya bölgesinden, Yunan şehri Halikarnassos'ta doğmuş bir Yunan tarihçi, coğrafyacı ve yazardır. Sonradan Magna Graecia 'daki Thurii vatandaşlığına geçmiştir. Yunan-Pers Savaşları'nın ayrıntılı bir anlatımı olan Tarihler'i yazmasıyla tanınır. Herodot, tarihi olayların sistematik araştırmasını yapan ilk tarihçiydi. Antik Roma'da, ünlü Romalı hatip Cicero'nun ona verdiği Tarihin Babası unvanıyla anılmış ve tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İpsilanti ailesi</span>

İpsilantizade veya İpsilanti ailesi, Osmanlı, Eflak, Boğdan ve Yunanistan tarihinde önemli roller oynamış bir Fenerli Rum ailesidir. Aile aslen Karadeniz'deki Pontus bölgesindendi. 1655 yılında Antiyohus İpsilanti Trabzon'dan ayrılarak Kostantiniyye'ye (İstanbul'a) yerleşti.

<span class="mw-page-title-main">Euripides</span> Antik Yunan oyun yazarı

Euripides, Aiskhylos ve Sophokles'ten sonra Atina'nın yetiştirdiği üçüncü büyük tragedya ozanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Karamanlis</span> 3. Yunanistan cumhurbaşkanı

Konstantin Karamanlis, Yunan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan İzzettin Dinamo</span> Türk yazar (1909-1989)

Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır.

Salih Zeki Yağmurdereli, Türk siyasetçidir.

<i>Tom Sawyerın Maceraları</i>

Tom Sawyer'ın Maceraları, Mark Twain'in 1876 yılında yayınlanan eseri. Kitapta Tom Sawyer ile arkadaşı Huckleberry Finn'in Mississippi'de birbirinden heyecanlı maceralarına tanık oluyoruz. Yazarın bu eseri pek çok kez sinemaya da uyarlandı. İlk uyarlaması 1907 yapımı aynı adlı Tom Sawyer (film) isimli filmdi.

<span class="mw-page-title-main">Arabölge</span>

Arabölge teriminin bulucusu Ordinaryüs Profesör Dimitris Kiçikis'dir. Bu kavramla Arabölge medeniyetini, Avrupa - Amerika ve Çin - Hindistan arasında bulunan Adriyatik Denizi'nden İndus nehrine kadar genişletmiştir. Bu yeni kavram, Almanya'da yayımlanan bir doktora tezine konu olmuştur. Arabölge kavramı özgünlüğünden dolayı The Royal Society of Canada olarak bilinen Akademi tarafından tanınmış ve Profesör Dimitris Kiçikis, bu Akademi'ye 1999 yılında üye olarak alınmıştır.

<i>To Vima</i> Atina merkezli günlük gazete

To Vima Yunanistan'da yayınlanan, Atina merkezli günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Despina Olimbiu</span>

Despina Olimbiu, Kıbrıslı Rum şarkıcı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs'ı "An me timase" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitris Kurbelis</span>

Dimitris Kourbelis, Orta saha pozisyonunda görev yapan Yunan futbolcudur.

İlyas Çirimokos Kısa bir süre Yunanistan'ın Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Atina Birinci Mezarlığı</span>

Atina Birinci Mezarlığı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir mezarlıktır. Mezarlık, Olimpos Zeus Tapınağı ile Panathinaiko Stadyumu arasında yer almaktadır. 1837'de yapılmış olup çam ve selvi ağaçları ile büyük yeşil bir alana sahiptir ve Yunan veya yabancı ünlülerin gömüldüğü yer olarak bilinmektedir.

Dimitri Gutas, Yale Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü'nde Arap ve İslami Çalışmalar profesörü olan Amerikalı bir Arabist ve Helenisttir..

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Dingas</span> Yunan siyasetçi

Dimitri Dinga Efendi veya Dimkos, Osmanlı Rum ve Yunan hukukçu ve siyasetçi.

<i>Fena Yol</i>

Fena Yol; Nazım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğini yaptığı 1933 yapımı Türk-Yunan ortak yapımı bir filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Moruzi ailesi</span> Soylu bir Fenerli Rum ailesi

Morozbeyzade veya Moruziler, varlığı ilk defa Trabzon İmparatorluğu'nda bahsedilmiş bir soylu ailedir.