Eyyûbîler, Eyyûbîler Devleti veya Eyyûbî Sultanlığı, Zengî Devleti'nin komutanı ve daha sonradan Fâtımî Devleti'nin veziri olan Selahaddin Eyyubi'nin 1171 yılında kurduğu Eyyûbî Hanedanı'nın Mısır ve Suriye'de egemen olduğu Sünni Müslüman bir devlettir. En güçlü olduğu dönemde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz, Filistin, Libya, Yemen ve Levant bölgelerini egemenliği altında tutmuştur. 1171'de Selahaddin Eyyubi tarafından Mısır'daki Şii Fâtımî Hâlifeliği'nin ortadan kaldırılmasının ardından doğan bir iktidar boşluğuyla tarih sahnesine çıkan devlet, 1187'de Hıttin Muharebesi ile Kudüs'ü Hristiyanlardan geri almış ve Orta Doğu'da önemli bir güç hâline gelmiştir. Hanedanlık, bölgedeki hâkimiyetini 13. yüzyılın ortalarına kadar sürdürmüştür.
Suriye Selçukluları, 1092-1117 tarihleri arasında Suriye bölgesini yönetmiş Türk devletidir.
Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir.
Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.
Selahaddin Eyyubi, Eyyûbîler Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Topraklar'ı Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve komutasındaki ordusuyla beraber 4 Temmuz 1187 tarihinde gerçekleşen Hıttin Muharebesi ile Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy'ın ordusunun büyük bir bölümünü yok etti. 2 Ekim 1187'de ise Kudüs'ü Haçlı kuvvetlerinden alarak bölgedeki 88 yıl süren Katolik egemenliğine son verdi ve kenti İslam dünyasına geri kazandırdı. Avrupalı Katolik Hristiyanlar yaşadıkları bu yenilgiden sonra, Kudüs'ü tekrar hâkimiyetlerine geçirebilmek amacıyla Üçüncü Haçlı Seferi'ni düzenlediler.
Kıbrıs Krallığı, Üçüncü Haçlı Seferi sırasında, 1192 yılında Lüzinyanlı Guy tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş bir Haçlı devletidir. 1489 yılında Kıbrıs'ın kraliçesi olan Caterina Cornaro tarafından adanın Venedik'e satılmasıyla varlığı sona ermiştir.
Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.
Lüzinyanlı Guy ya da Guy de Lusignan, Evlilik yoluyla bir Haçlı devleti olan Kudüs Krallığı'nın başına geçen, Selahaddin Eyyübi'nin ordularıyla yaptığı Hıttin Savaşı'nı kaybederek Kudüs'ün Haçlıların elinden çıkarak tekrar Eyyubilerin eline geçmesine neden olan bir Fransız Haçlı şövalyesidir.
Muhammed bin Ahmed Şemsüddin el-Mukaddesi, aynı zamanda el-Makdisi ve el-Mukaddesi olarak da bilinmektedir, önemli bir Orta Çağ Arap coğrafyacısıydı. Ahsen at-Tekasim fi Ma`rifet il-Akalim.
Godfrey de Bouillon Fransız Orta Çağ şövalyesi olan Aşağı Lorraine Dükü ve Birinci Haçlı Seferi liderlerinden birisi. Kutsal Kabir Koruyucusu unvanı ile Kudüs Krallığı'nın kurucusu.
Gazze Ulu Camii aynı zamanda Büyük Ömer Camii olarak da bilinmekte olan, Gazze'nin eski şehir kısmında yer alan, Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski camidir.
Yafa, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri kabul edilen İsrail'deki bir liman şehridir. Yafa, günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olarak kabul edilmekte ve tam adı Tel Aviv-Yafa olarak geçmektedir.
Neva ya da Nawa, Dera İli'nin, Dera İlçesi'ne bağlı bir şehirdir. 536 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 62,429 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu nüfusla Dera İli ve Dera İlçesi'nin ikinci, Suriye'nin ise 26ncı en kalabalık şehridir. Dera İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.
Da'el ya da Dail, Dera İli'nin, Dera İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. 547 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 32,593 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu nüfusla, Dera İlçesi'nin üçüncü, Dera ilinin altıncı en büyük yerleşim yeridir. Koruduğu kırsal özelliklerinin yanında, sanayi ve ekonomi faaliyetleride gösterdiği için kasaba olarak sınıflandırılan bir yerleşkedir.
En-Nuri Ulu Camii ya da en-Nuri Camii, Humus, Suriye'de, eş-Şüheyda Meydanı'nda, şehrin tarihi çatılı geleneksel pazarlarına (souk) yakın konumda bulunan bir camidir. Önceleri tapınak olup, daha sonra kilise olan ve en son olarak Halid bin Velid önderliğinde, Suriye'nin Müslümanlar tarafından fethiyle birlikte camiye çevrilen, İslâm, Arap ve Selçuklu mimarisi örneğidir. Caminin bugünkü halinin çoğu 1146 ila 1174 arası hükmeden Nureddin Zengi saltanatı sırasında imar edildiğinden "en-Nuri" adı verilmiştir. Ulu cami o günden bu yana birçok restorasyon görmüştür.
Suluk veya Salul (Arapça:سلوك) Suriye’de Rakka Valiliği’nin Tel Abyad İlçesi’nde bulunan bir şehir ve nahiye. Suluk, Türkiye sınırına yakın olup nüfusu ağırlıklı olarak Araptır. Türk makamları kasaba nüfusunun ağırlıklı olarak Türkmen olduğunu iddia ederken, nahiye çoğunlukla Türkmen ve Araplardan oluşmaktadır.
Tilbaşar Kalesi ya da Tilbeşar, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinde Gündoğan köyü yakınlarında bir kale ve bronz-çağ tümülüsüdür.
Süveydâ veya es-Süveydâ, Suriye'nin güneybatısında, Ürdün sınırına yakın bir konumda yer alan, çoğunluğu Dürzi olan bir şehirdir.
El-Kisve, Suriye'nin Rif Şam ilinde bulunan bir şehirdir. Şam'ın yaklaşık 13 kilometre güneyinde yer almaktadır. 1303 Marc es-Saffar Muharebesi'nin yapıldığı yer ve Adnan Avad'ın çocukluk memleketidir.
Katana, Suriye'nin güneyinde, idari olarak Rif Şam ilinin Katana ilçesinin bir parçası olan bir şehirdir. Katana, 879 metre rakıma sahiptir. Suriye Merkezi İstatistik Bürosuna göre, 2004 nüfus sayımında şehrin nüfusu 33.996 idi. Şehir, 2004 yılında toplam nüfusu 147.451 olan 20 yerleşim birimini içeren Katana beldesinin idari merkezidir.