İçeriğe atla

Dillingen/Saar

Dillingen/Saar, Almanya'nın Saarland eyaletinde bir şehirdir. Yaklaşık 20.000 nüfuslu şehir; Dillingen (şehir merkezi), Pachten ve Diefflen olmak üzere üç bölümden oluşur. Saar-Hunsrück Doğa Parkı (Naturpark Saar-Hunsrück)'nın yakınında ve Saar nehrinin bir kolu olan Prims'in hemen yanı başında yer alır.

Siersburg'dan Dillingen'e bakış

Coğrafya

Coğrafi konum

Dillingen, Saar nehrinin bir girinti yaptığı Saarlouis havzasının kuzeyinde dolayısıyla Saar-Nahe havzasında kuruludur. Saarlouis havzası kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğu yönlerinden Buntsandstein tepelikleriyle çevrilidir. Paris havzasının en doğu sınırlarında yer alan benekli kumtaşı mağaraları bu havzayı Prims düzlükleriyle buluşturur. Schwarzwälder Hochwald yörelerinde doğan Prims nehri Pachten'ın hemen üstünde Saar nehrine katılır. Pachten'ın birkaç kilometre kuzeyinde ise Saar, Fransa'nın Lorraine bölgesinden gelen Nied nehri ile birleşir ve ortaya çıkan alüvyonlu havza son derece elverişli tarım alanları oluşturur.

İklim

Bölgede ılıman okyanus iklimi görülür ve tüm yıl boyunca bol yağış düşer. En kurak ayda bile yağışlar devam eder. Yıllık ortalama sıcaklık 9,7 °C civarındadır. Ortalama sıcaklık değerlerinde Temmuz 18,2 °C ile yılın en sıcak, Ocak 0,9 °C ile yılın en soğuk ayıdır. En sıcak ve en soğuk iki

ay arasında 17,3 °C sıcaklık farkı görülür. Yıllık yağış ortalaması ise 724 mm. düzeyindedir. Nisan, 48 mm. ile en kurak ay olurken Ağustos 71 mm. ile yılın en yağışlı ayıdır. En yağışlı ve en kurak iki ay arasındaki fark ise sadece 23 mm.dir.[1][2]

Dillingen/Saar
Littermont tepeliklerinden görünüş
Almanya üzerinde Dillingen/Saar
Dillingen/Saar
Dillingen/Saar
ÜlkeAlmanya Almanya
EyaletSaarland
Nüfus
 (31 Aralık 2019)
 • Toplam20.639

Arazi kullanımı

Toplam 22,07 km² büyüklüğündeki arazi aşağıdaki bölümlere ayrılır:[3]

  • Yerleşim yeri: 2,28 km²
  • Ticaret ve sanayi: 2,3 km²
  • Ulaşım (yollar): 1,88 km²
  • Orman: 6,41 km²
  • Park ve bahçeler: 0,26 km²
  • Su: 0,12 km²
  • Tarım alanları: 4,98 km²

Çevredeki yerleşim birimleri

Dillingen, altı yerleşim birimi ile çevrilidir. Bunlar saat yönünde; Beckingen, Nalbach, Saarwellingen, Saarlouis, Wallerfangen ve Rehlingen-Siersburg'dur.

Şehir Yapısı

Dillingen üç bölümden oluşur. Bunlar Dillingen (şehir merkezi), 1936 yılında katılan Pachten ve 1969'da eklenen Diefflen'dir.

Nüfus

31 Aralık 2019 verilerine göre 20.639 olan nüfus bölgeler arasında aşağıdaki gibi dağılmıştır.[4]

  • Dillingen (şehir merkezi): 7.275
  • Pachten: 4.147
  • Diefflen: 4.593
  • Überm Berg: 2.560
  • Pachtener Heide: 2.064

Dillingen nüfusunun yaklaşık % 16'sı (3.302 kişi) göçmen kökenlidir.

Dil

Bugünkü Dillingen şehri, Roma İmparatorluğu yıkıldığında Moselle ve Saar nehirleri etrafındaki pek çok yer gibi Roma dil havzasında bulunmaktaydı. Bölgede esas itibarıyla Kelt toplulukları yaşamaktaydı. Kelt dili kökenli sözcükler Saar ve Prims'in kullanımının devam etmesi nüfusun Kelt kökenli olduğuna işaret etmektedir. Burası aynı zamanda, Roma hizmetindeki cermen paralı askerlerine de ev sahipliği yapmaktaydı. Diğer taraftan Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından çok sayıda Fransız buraya göç etmeye başladı. Fransızca konuşan nüfus zaman içinde asimile olmakla beraber, Fransızca bugünkü Dillingen şehri ve çevresinde etkisini sürdürmüştür. Bölgede konuşulan Almancada Fransızcanın izlerine halen rastlanmaktadır.

  1. ^ http://de.climate-data.org/location/22915
  2. ^ http://www.saarland.de
  3. ^ 2011 yılı Dillingen/Saar İstatistiki Verileri, Nisan 2012, https://www.dillingen-saar.de/ 21 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Dillingen Belediyesi internet sitesi 12 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Erişim tarihi: 26.11.2020)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin güneydoğusundaki coğrafi bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Güneydoğu Torosların güneyinden Suriye sınırına kadar olan yerleri kaplar. Bölge doğu ve kuzeyden Doğu Anadolu Bölgesi, batıdan Akdeniz Bölgesi, güneyden Suriye ve kısa bir sınırla da Irak ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Saarland</span> Almanyada eyalet

Saarland, Almanya'nın güneybatısında yer alan bir eyalettir. Başkenti Saarbrücken'dir. Kuzeyinde ve doğusunda Renanya-Palatina, güneyinde Fransa ve batısında Lüksemburg ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Karadeniz iklimi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyılarında görünen nemli subtropikal/ılıman okyanus iklimi türü

Karadeniz iklimi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyıları ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülen bir iklim türüdür. Köppen iklim sınıflandırmasına göre Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde görülen iklim okyanusal iklim (Cfb) ve yağışlı dönencealtı iklimi (Cfa) altında sınıflandırılır ve bu iklimler Batı Avrupa, Yeni Zelanda ile Çin ve ABD'nin güneydoğu kıyılarında da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak kuşak iklimleri</span>

Sıcak iklim tipleri ve özellikleri, bulunan bölgedeki yıllık sıcaklık ortalaması 20°yi bulan iklim türleridir. Yani dünya geneline baktığımızda ekvator çizgisi ile 30° enlem arasında görülen iklim tipleri, sıcak iklim tipleridir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl iklimi</span> İklim çeşidi

Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman kuşak iklimleri</span> Iklim türü

Ilıman kuşak iklimi, tropikal bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir. İklim özelliklerinin çeşitliği ve aşırı sıcak veya soğuk olmayışı en önemli özelliğidir. Dünya'nın yüzde 15'ini oluşturan bu kuşakta toplam nüfusun %48'i yaşar. Ekonomik ve teknolojik açıdan en güçlü ülkeler bu kuşak üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karasal iklim</span> Iklim türü

Karasal iklim ya da kara iklimi, deniz etkisinden uzak yerlerde görülen bir iklimdir. Kışlar soğuk ve karlı geçer, yazlar ise genellikle sıcak ve kuraktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye iklimi</span>

Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda iklimi, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların yüksekliği ve uzanışı deniz etkilerinin iç kesimlere ulaşmasını engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür.

<span class="mw-page-title-main">Marmara iklimi</span> Türkiyenin kuzeybatısında yer alan bölgenin iklimi

Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Saarlouis</span> Saarland, Almanyada bir yer

Saarlouis, Almanya'nın Saarland eyaleti'nde yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa coğrafyası</span> Avrupanın fiziksel kara kütlesinin tanımı

Avrupa geleneksel olarak Dünya'daki 7 kıtadan biri olarak düşünülmektedir. Oysa Avrupa ve Asya coğrafi açıdan birbirleriyle bağlantılı kıtalardır ve bazen Avrasya adı altında anılırlar. Avrupa'nın geleneksel tanımına göre Ural Dağları Avrupa'nın doğudaki sınırını oluştururlar. Güneydoğu'daki sınırını Ural Nehri oluşturur. Sınır Hazar denizi, Kafkas Dağlarının zirveleri boyunca devam eder, Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı'yla belirlenir. Akdeniz Avrupa'nın güney sınırını, Atlas Okyanusu ise batı sınırını belirler. İzlanda Avrupa'dan çok Kuzey Amerika'ya yakın olmakla birlikte Avrupa'nın bir parçası olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altiplano</span> Güney Amerikada bir plato

Altiplano Peru'nun güneydoğusu ile Batı Bolivya'da Batı ve Doğu-Andlar arasında bulunan bir platodur.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Muson iklimi</span>

Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.

<span class="mw-page-title-main">Sinaia</span>

Sinaia, Prahova eyaletine bağlı Romanya Krallığı'nın eski başkenti. Vilayet Braşov iline bağlıdır. Kış turizminde Avrupa'a şehirlerinden biridir. Braşov'da bulunan Poiana Braşov kayak merkezinin başlangıç noktasıdır. Kış aylarında yaklaşık 1,5 Milyon kişiye ev sahipliği yapar ve birçok uluslararası kayak turnuvası düzenlenir. 2022 Kış Olimpiyatları için Romanya Sinaia'yı da kapsayan Prahova Vadisi ile aday olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lassen Volkanik Ulusal Parkı</span>

Lessen Volkanik Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzey-doğusunda, Redding ile Susanville küçük şehirleri yakınlarında bulunan ve 429 km² yüzölçümü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Baker City, Oregon</span>

Baker City, Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletine bağlı Baker ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehir adını Amerikan iç savaşı sırasında hayatını kaybeden tek ABD senatörü Edward D.Baker'dan alır.2010 nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 9.828'dir.

<span class="mw-page-title-main">Konya kapalı havzası</span>

Konya kapalı havzası, yaklaşık olarak Türkiye'nin ortasında bulunan kapalı havza. 5 milyon hektarlık alanıyla Türkiye'nin yaklaşık %7'sini kaplar.