İçeriğe atla

Dilbilgisi denetleyicisi

Bilgisayar terminolojisindeki dilbilgisi denetleyicisi yazılan metnin dilbilgisel doğruluğunu kontrol eden bir program veya bir programın alt parçasıdır. Dilbilgisi denetleyicileri çoğunlukla kelime işlemci gibi büyük bir programın özelliği olarak gerçekleştirilir. Bununla birlikte tek başına çalışan ve düzenlenebilir metinler kullanan programlar içinden aktifleştirilebilen uygulamalar da vardır.

Dilbilgisi denetleyicileri yapay zekanın doğal dil işleme alanından yararlanır.

Tarihçe

1970'lerdeki ilk dilbilgisi denetleyicileri gerçek dilbilgisi hatalarını bulmaktan daha çok noktalama ve biçim tutarsızlıklarını kontrol ediyordu. Çeşitli yazım hatalarını kontrol için birbirinden bağımsız birkaç yazım aracı içeren ilk dilbilgisi denetleyicisi Writer's Workbench olarak isimlendirilmişti. Diksiyon aracı gereksiz kelime kullanımını, basmakalıp sözleri, kalıplaşmış ifadeleri ve yanlış kullanılmış sözcük gruplarını kontrol ediyordu. Biçim aracı ise verilen metnin yazım biçimini analiz ediyordu. Metin üzerinde bir dizi okunabilirlik testleri gerçekleştirip sonuçları gösteriyor ve cümlelerle ilgili bazı istatistiksel bilgiler veriyordu.

Albuquerque'deki Aspen Software, 1981'de kişisel bilgisayarlar için ilk diksiyon ve biçim denetleyicisi olan Grammatik'i yayımladı. San Francisco'daki Reference Software, 1985'te Grammatik'i satın aldı. Grammatik'in geliştirimi devam etti ve basit biçim kontrolleri yapmanın ötesinde yazım yanlışlarını da kontrol edebilen gerçek bir dilbilgisi denetleyicisi haline geldi.

Diğer erken dönem diksiyon ve biçim denetleyicileri arasında Punctuation & Style, Correct Grammar ve RightWriter da bulunuyor. Tüm bu erken dönem programları basit diksiyon ve biçim denetlemeyle başlamış olsa da sonunda hepsi çeşitli seviyelerde dil işleme yeteneğine kavuştu ve belli bir düzeyde dilbilgisi denetimi yapar hale geldi.

1992'ye kadar dilbilgisi denetleyicileri ayrı programlar olarak satılıyordu. O zamanlar da çok sayıda farklı kelime işlemci programı vardı ve WordPerfect ile Microsoft Word pazar payının en üstündeki iki isimdi. 1992'de Microsoft, Word'a bir özellik olarak dilbilgisi denetleticisi eklemeye karar verdi ve Houghton Mifflin'den CorrecText'i lisansladı. Bu dilbilgisi denetleyicisi henüz tek başına bir ürün olarak piyasada bulunmuyordu. WordPerfect, Microsoft'un bu hamlesini Reference Software'yi satın alarak cevapladı. Bugün hala WordPerfect'te Grammatik'i temel alan bir dilbilgisi denetleticisi bulunur.

Teknik konular

İlk dönemlerdeki programlarda yapılan işlemler desen eşleştirmeye dayalıydı. Programların kalbi pek çok uzmanca kötü yazılmış olarak nitelenen yüzlerce veya binlerce sözcük grubunun listesiydi. Şüpheli ifadelerin listesi her sözcük grubu için alternatifler içeriyordu. Denetim programı basitçe metni cümlelere ayırıyor, cümlelerin sözcük gruplarıyla eşleşmeye sahip olup olmadığını kontrol ediyor ve şüpheli ifadeleri işaretleyerek yerlerine alternatifler gösteriyordu. Ayrıca bu programlar bazı mekanik kontroller de gerçekleştirebiliyordu. Örneğin yanlışlıkla iki kez üst üste yazılmış kelime ve noktalama işaretlerini ve çeşitli büyük harfle başlama hatalarını da belirleyebiliyorlardı.

Gerçek dilbilgisi denetimi ise daha karmaşıktır. Bir bilgisayar programlama dili çok özel bir sözdizimi ve dilbilgisine sahipken, bu doğal diller için böyle değildir. Bir doğal dil için tam sayılabilecek biçimsel dilbilgisi kuralları yazmak mümkün olmasına rağmen gerçek kullanımda çok fazla istisnai durum vardır. Bir dilbilgisi denetleyicisinin en önemli parçası dildeki her sözcüğü içeren ve sözcük türlerinin ifade edildiği bir sözlüktür. Bir dilbilgisi denetleyicisi metindeki her cümleyi bulur, her sözcük için sözlüğe bakar ve cümleleri eşleşen bir dilbilgisi kuralı biçimine ayırmaya çalışır. Çeşitli kuralları kullanarak zaman uyumluluğu, kelime sıralaması ve benzeri konularda hataları algılayabilir.

Son zamanlarda araştırmalar bir araya gelen kelimelerin içeriğine göre dilbilgisi hatalarını tanıma yeteneğine sahip algoritmaların geliştirilmesine odaklanmıştır. Microsoft Office 2010, Microsoft Office 2007, Google Wave, Ghotit Dyslexia Software ve WhiteSmoke içeriğe dayalı dilbisi denetleyicisi içeren uygulamalardandır.

İlgili Araştırma Makaleleri

Mikroprogramlama, kontrol işaretlerini oluşturan ikili sayıların mikrokomutlar yazılarak oluşturulmasıdır. Bu sembolik mikroprogram, ikili kontrol işaretlerine mikroassembler anlamında dönüştürülür. Mikroprogramlama yazılım ile donanım arasındaki özyinelemeyi sağlayan bilgisayarın en gerekli parçasıdır. İşlemcinin denetim birimini tasarlamak için yazmaç aktarımı işlemleri düzeyinde programlama yapılması yöntemidir. Birçok işlemcide mikroprogramlama makine kodu buyruklarını doğrudan donanım üzerinde yürütür. Fakat bazı yeni mimarilerde mikroprogramlama uygulanmaz onun yerine yazılım, dijital mantık düzeyindeki işlemleri doğrudan çalıştırır.

<span class="mw-page-title-main">Fince</span> Sondan eklemeli Finlandiyanın resmi dili

Fince (

Kısa çizgi veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir. Tirelenmemiş, tirelenmiş bir sözcük örneğidir. Kısa çizgi, daha uzun ve farklı kullanımlara sahip kısa çizgilerle veya eksi işareti ile karıştırılmamalıdır.

Çeviri ya da tercüme, bir dildeki bir metnin başka bir dile aktarılması işlemini ve bu süreç sonucunda elde edilen ürünü anlatmak amacıyla kullanılır.

Cümlenin ögeleri, cümlede yüklem ile görev ve anlam yönünden yükleme eşlik eden diğer parçalardan her biri. Cümlenin ögeleri tek bir sözcükten veya sözcük grubundan oluşabilir. Ögeler anlamlı ve doğru cümleler kurulabilmesini sağlar. Türkçede cümlenin ögeleri şunlardır:

  1. Yüklemler
  2. Yapım ekleri
  3. Çekim ekleri
  4. Nesneler
  5. Bağlaçlar
  6. Dolaylı tümleçler
  7. Zarf tümleçleri
  8. Edat tümleçleri
  9. Özneler
  10. Noktalama işaretleri

Devrik cümleler, öğeleri bir dilin yaygın kullanım kurallarına göre sıralanmamış cümlelerdir. Türkçede devrik cümleler, yüklemi cümle sonunda olmayan cümlelerdir. Devrik cümleler edebî sanat yapmak için, yüklemi vurgulamak için veya pratik amaçlarla kullanılırlar. Hatalı veya bozuk cümleler değillerdir. Devrik olmayan cümlelere kurallı cümle denir. Aşağıdaki devrik cümle örneklerinde yüklemlerin altı çizilidir:

Ayraç ya da parantez, bir noktalama işareti. Yay, köşeli ve çengelli parantez olmak üzere başlıca 3 çeşidi vardır. Bunun haricinde yatık V şeklinde parantezlere de rastlanır. Türkçede parantez sözcüğüyle çoğunlukla yay parantez kastedilir.

Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı sözcükler dizisi. Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir.

Sözdizim, söz dizimi ya da Fransızcadan ödünçleme biçimiyle sentaks, doğal dillerdeki cümle kurma ilke ve kurallarını inceleyen ve bu dildeki cümlelerin esnekliğini inceleyen dilbilim dalıdır.
Eski Yunanca "birlikte düzenleme, dizme" anlamına gelen sentaks terimi dilbilimde, doğal dillerde nasıl cümle oluşturulacağına dair bir kurallar ve prensipler çalışmasıdır. Bir bilim dalına ait olmasına ek olarak “Modern İrlandacanın Sözdizimi"nde olduğu gibi, sözdizim terimi herhangi bireysel bir dilin cümle yapısına hâkim olan kurallara ve prensiplere de doğrudan ilgili olarak da kullanılır. Sözdizim, dilin yatay, yani satır şeklinde dizilen bir sistem olduğunu gösterir. Bu diziliş, sesten, morfemlere, morfemlerden daha büyük öbeklere dilin her seviyesinde mevcuttur. Sözdizimin yalnız cümle seviyesini gösteren bir terim olarak kullanılması doğru ama eksik bir kullanımdır.

<span class="mw-page-title-main">Kelime işlemci</span> yazılar için girdi, çıktı ve düzenleme işlerine yarayan cihaz veya bilgisayar programı

Kelime işlemci, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmekte olan terimdir. Bu cihazların ilk biçimlerinde hafıza bulunmadığından bir nevi elektrikli daktilo görünümündedirler. Ancak özellikle 80'li yıllardan sonra her bir satırın kağıda yazılmadan önce düzenlenebilmesini sağlayan dijital bir panel eklenmiş zamanla da tüm metnin daha sonra düzenlenmek üzere kaydedilebildiği hafıza çipleri ile geliştirilmiştir.

Metin, çeşitli amaçlarla dilin belli kurallarına göre bir araya getirilen cümleler topluluğu, dil bütüncesidir. Metindeki cümleler belli bir mantık sırasına ve dilbilgisi kurallarına göre dizilerek, bir ana düşünce veya tema etrafında şekillenir.

Psikodilbilim veya ruhdilbilim, psikolojik süreçlerle dilsel etkenler arasındaki iletişimi çalışan disiplindir. Bu disiplin başat olarak dilin nasıl işlendiği, zihin ve beyinde nasıl temsillendiği ile ilgilenir; yani, insanların dili edinmesini, kullanmasını, anlamasını ve üretmesini sağlayan psikolojik ve nörobiyolojik faktörlerle...

Otomatik düzeltme, genellikle Microsoft Word gibi kelime işlemcilerde ve iPod, iPhone ve iPad gibi Apple ürünlerinin metin düzenleme arayüzlerinde bulunan bir işlevdir. Otomatik tamamlamaya benzer fakat aynı değildir. Başlıca amacı, yazım denetleyicisinin bir parçası olarak yaygın yazım hatalarını düzeltip kullanıcıya zaman tasarrufu sağlalamaktır. Ayrıca, otomatik olarak metni biçimlendirmek ve karakter kullanımını tanıyarak özel karakterler eklemek için kullanılır. Ek seçenekler arasında ilk iki harfi büyük yazılan sözcüklerin tanınması ve düzeltilmesi, cümlelerin ilk harflerinin büyük harfle başlaması ve harf kilidinin yanlış kullanımının düzeltilmesi yer almaktadır.

Anlatım bozuklukları, yazılı veya sözlü anlatımda karşılaşılan hatalardır. Bu hatalar yapısal (dilbilgisel) veya anlam ve mantık bakımından olabilir. Öge eksikliği, ek eksikliği gibi yapısal bozukluklara "bağlaşıklık hataları"; gereksiz sözcük kullanımı, yanlış sözcük kullanımı gibi anlamsal bozukluklara ise "bağdaşıklık hataları" denir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Write</span> Sözcük işlemci

Microsoft Write Windows NT 3.5'e kadar, Windows 1.0 ve sonraki sürümlerinde bulunan temel bir sözcük işlemcidir. Ömrü boyunca minimum düzeyde güncellendi ve MacWrite'nin önceki sürümleriyle karşılaştırılabilir duruma geldi. Erken sürümlerde Write yalnızca Write (.wri) dosyaları ile çalışır, ancak Windows 3.0'dan sonra Write, erken Word (.doc) belgelerini okuma ve oluşturma becerisine kavuşmuştur. Windows 3.1 ile, Write OLE yeteneğine sahip oldu. Windows 95'te, Write, WordPad ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ayrıştırıcı (yazılım)</span>

Ayrıştırıcı, girdi verilerini alır ve girdinin yapısal bir temsilini vererek, süreçte doğru sözdizimini kontrol eden bir veri yapısı oluşturan bir yazılım bileşenidir. Ayrıştırma öncesinde veya sonrasında başka adımlar izlenebilir veya bunlar tek bir adımda birleştirilebilir. Ayrıştırıcı, genelde girilen karakter dizisinden belirteçler oluşturan ayrı bir sözcük tabanlı analiz motorunu takip eder. Ayrıştırıcılar elle programlanabilir veya bir ayrıştırıcı üreteci tarafından otomatik olarak veya yarı otomatik olarak oluşturulabilir. Ayrıştırma, biçimlendirilmiş çıktı üretimlerini tek bir şablonda tamamlama görevi görür. Bunlar, farklı etki alanlarına uygulanabilir, ancak bir derleyicinin girdi ve çıktı aşamaları gibi genellikle bir arada sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Z notasyonu</span>

Z notasyonu İngilizce telaffuz: [ z ɛ d], bilgi işlem sistemlerini tanımlamak ve modellemek için kullanılan bir tanımla dilinin resmi notasyonudur. Genel olarak bilgisayar programı ve bilgisayar tabanlı sistemlerin belirtilmesi hedeflenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">WordPad</span> Microsoftun ürettiği kelime işlemci

WordPad Windows 95'ten itibaren hemen hemen tüm Microsoft Windows sürümlerine dahil olan basit bir kelime işlemcidir. Microsoft Notepad'den daha gelişmiş, ancak Microsoft Works Kelime İşlemcisi ve Microsoft Word'den daha basittir. Microsoft Write'nın yerini aldı.

Güvenli kodlama, bilgisayarın yazılımsal olarak güvenlik zafiyetlerinden korumayı amaçlayan bir yöntemdir. Yazılım hata ve kusurları ile mantıksal hatalar yazılımı sömürme amaçlı kullanılan güvenlik zafiyetlerin başında gelir. Raporlanan zafiyetlerden elde edilen bilgiler ışığında güvenlik uzmanları çoğu zafiyetin ufak programlama hatalarından kaynaklandığını keşfetmiştir. Güvenli olmayan bu kodlar incelenerek eğitimci yazılım geliştiren kişiler ve kurumlar bu açıklıkları azaltmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.