İçeriğe atla

Dilber Ahundzade

Dilbər Axundzadə
Doğum29 Mayıs 1914(1914-05-29)
Gence, Rus İmparatorluğu
Ölüm21 Ekim 1990 (76 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
Meslekşair ve yazar

Dilber Ahundzade (Azerbaycan dilinde: Dilbər Hacı qızı Axundzadə) Azerbaycanlı şair ve şair Mikail Müşfik'in eşi.

Hayatı

Diler Ahundzade ve eşi Mikail Müşfik, 1936

29 Mayıs 1914'te Gence'de doğdu. 5 yaşından itibaren amcası, ünlü bilim insanı İdris Ahunzade'nin himayesi altında Bakü'de yaşamaya başladı.

Eşi Mikail Müşfik, 1937'de milliyetçi görüşleri nedeniyle Stalin yönetimi tarafından ihanetle suçlanıp kurşuna dizilerek öldürüldü. Mikail Müşfik'in eşi olduğu için kendisi de hapse mahkûm edildi fakat 1939'da geçirdiği bir hastalık nedeniyle serbest bırakıldı.[1]

Hapisten çıktıktan sonra bir süre Gence'de öğretmenlik yaptı, sonrasında yeniden Bakü'ye döndü. Burada şairlikle meşgul oldu ve Mikail Müşfik üzerine bir kitap yazdı.

Şeker hastalığı ve kalp sorunları nedeniyle 1990'da Bakü'de öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ "tutukluluk kararı". 14 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 
  2. ^ "kızı ile röportaj". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gence</span> Azerbaycanda şehir

Gence, 1935-1989 Kirovobad, Azerbaycan'ın en kalabalık ikinci şehridir. Eski bir yerleşim yeri olan Gence, Rus İmparatorluğu döneminde Çar I. Aleksandr'ın eşine atfen şehrin ismi Elizavetpol olarak değiştirilmiştir (1804-1918), 1920-1935 arasında Gence, 1935-1991 arasında Kirovabat olarak adlandırılmış, şehir 1989'da tekrar Gence ismine kavuşmuştur. Bakü'nün 360 km batısında, Gence Çayı'nın iki yakasında yer almaktadır.

Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, Kürt asıllı İslâm âlimi, mutasavvıf ve şairdir. Nakşibendi Hâlidîlik yolunun öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Müşfik Kenter</span> Türk tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı

Müşfik Galip Kenter, Türk tiyatro oyuncusu. Ablası Yıldız Kenter'le birlikte Kent Oyuncuları'nın kurucularındandır.

İldırım Almaszade Azerbaycan Muhaciret Edebiyatı şairidir.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

Suret Hüseynov, 1. Karabağ Savaşı'nda rol alan Azerbaycanlı komutan ve 1993-1994 yılları arasında Azerbaycan başbakanı olan siyasetçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Sıhhat</span>

Abbaskulu Aliabbas oğlu Mehdizade ya da bilinen adıyla Abbas Sıhhat, 1874 yılında Şamahı'da doğdu. "Səhhət" (Sıhhat) şaire hekimlik mesleği nedeniyle verilmiş takma adıdır, asıl adı ve soyadı Abbaskulu Mehdizade'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

“Puşkin'in Ölümüne Şark Poeması” — Mirza Fetali Ahundov tarafından 1837 yılında yazılmış poema. 25 yaşındaki Mirza Fetali kendi eserinde Puşkin'in katillerine dahil çara karşı sonsuz nefret ve öfke ile coşan monarşiden çekinmemiştir, onları lanetlemiştir. Poemanın esas içeriğini Mirza Fetali Ahundovun Rusya'nın şairi A. S. Puşkin'in kişiliğine ve yaratıcılığına olan muhabbeti oluşturuyor. M. F. Ahundov poemanı önce Fars dilinde yazmış ve ilk kez kendisi Farsçadan Rusçaya düz yazı olarak çevirmiştir. Eser aynı yıl Rusya'da "Moskovskiy nablyudatel" mecmuesinde Rusça yayınlanmıştır. Bu poemanı Azerbaycan şairlerinden Böyükağa Kasımzade, Mikail Müşfik ve Maarif Soltan Azerbaycan diline tercüme etmişlerdir. Bu şiirle Doğu ilk defa Rus şiirinin hümanizm ve özgürlükçü ruhunu derinden hissederek Rus şairinin faciasına yürekten yas tutmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aşiyan Müzesi</span>

Aşiyan Müzesi, şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı, 1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikail Müşfik</span> Azerbaycanlı şair, çevirmen ve pedagog

Mikail Müşfik 1930'larda etkin olan Azerbaycanlı şair, çevirmen ve pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Rafibeyli</span>

Nigar Rafibeyli, Azeri yazar ve şair. Roman ve kısa öykü yazarı olan Anar Rızayev'in annesi, yazar ve şair Resul Rıza'nın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Memmed Said Ordubadi</span>

Memmed Said Ordubadi, Azerbaycan yazar, şair, oyun yazarı ve gazeteciydi.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Murtuz Alaskerov</span>

Murtuz Necef oğlu Alaskerov - Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü (1993-1996), Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı (1996-2005), Hukuk Doktoru, Profesör, Azerbaycan Cumhuriyeti emektar avukatı.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil Arhangel Kilisesi</span>

Mikâil Arhangel Kilisesi, Donanma Kilisesi olarak da bilinir, Azerbaycan Bakü şehir merkezinde yer alan Zargarpalan Caddesi'nde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Aziz Mikâil'e adanmıştır. Kilisenin piskoposu Mefodi Efendiyev'dir; onun dışında kilisenin üç papazı ve bir diyakozu da var.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Abdülkadir Vüsaqi</span>

Mirza Abdülkadir Vüsagi veya Abdülkadir İsmailzade azeri şair, yazar. "Şah İsmail", "Seyfelmülk" opera librettolarının "Yusuf ve Züleyha", "Ali Khan" ve "Prens İsmail" dramalarının yazarıdır. Mikail Müşfik'in babası.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Zeynalova</span>

Zeynalova Şefika Mikail kızı Azerbaycan SSC'nin emektar mimarı (1976), Moskova Mimarlık Enstitüsü'nü bitiren ilk Azerbaycanlı kadındır.