İçeriğe atla

Dil oyunları

Dil oyunu (gizli dil de denir), bir dili değiştirerek, kulağa yabancı gelecek ve anlaşılmayacak şekilde kullanma sistemidir. Dil oyunları genellikle konuşmalarını diğerlerinin anlamasını istemeyenler tarafından kullanılır. Örnek olarak tüm dünyada kullanılan Kuş Dili verilebilir.

Tüm dil oyunları genellikle basit, standart bir şekilde konuşmayı değiştirmek, böylece onu kodlamaktır. Dil, yetenekli ve deneyimli bir konuşmacı tarafından kolayca akılda kodlanıp, normal bir şekilde anlanabilir. Fakat deneyimli veya yetenekli olmayanlar sadece abuksabuk sözler duyarlar.

Dil oyunlarının en zor tarafı sözlü olmasıdır. Yazılı çevirmeler yapılabilir, fakat genellikle kusurlu olurlar ve böylece yazım çok değişebilir. Bazı insanlar kelimelerin okunduğu biçimde yazılmasında ısrar ederken, bazıları değişimin kâğıt üzerinde çok kolay fark edileceğini savunmaktadır. İki tarafın dediklerine rağmen, dil oyunlarının belli bir yazımı yoktur. Daha çok konuşmaya bağlıdır.

Kullanım

Dil oyunları genellikle çocuklar tarafından, konuşmaların anlaşılmaması için kullanılır. Kuş Dili gibi bazı dil oyunlarında ise çok yaygın olmalarından dolayı, gizlilik neredeyse imkânsızır; çünkü çoğu insan ne olduğunu, kendileri konuşamasalar dahi bilir. Dil oyunları günlük dilde kullanılmasalar da yine de bazı kelimeler günlük hayata geçmiştir. Örnek olarak ixnay kelimesi İngilizce dur anlamına gelir ve Pig Latin diline nixten geçmiştir. Bu kelime de dur anlamına gelmektedir.

Sınıflandırma

Dil oyunlarını sınıflandırmanın bir yolu dile göre sınıflandırmadır. Örneğin, Pig Latin, Ubbi Dubbi ve Tutnese "İngilizce" olarak sınıflandırılabilirken Jeringonza "İspanyolca" olarak sınıflandırılır.

Başka bir sınıflandırma yöntemi sie fonksiyonlarına göre sınıflandırmadır. Mesela Ubbi Dubbi, Bicycle ve Allspråket'da her hecede sesliden önce belli bir hece koyularak yapılır. Böylece "Gibberish" ailesine konabilirler. Ayrıca "Double Talk(çift konuşma)" olarak Kuş Dili, Língua do Pê, Jeringonza ve B-Sprache verilebilir. Bunda her hecede sesliden sonra belli bir harf koyup sesliyi tekrar etmek vardır.

Bir de hecelerin yerini değiştirmek vardır. (Mesela kumve tuz yerine tum ve kuz demek gibi). Bunda hecelerin yeri değiştirilerek belli bir kelime veya hece eklenir. Mesela Fincede "kontinkieli"de her sözcüğe "kontti" kelimesi eklenir. Örneğin masaya kosamatti, ağaça koğaçatti denir. Eğer sessizler yan yana gelirse araya belli bir sesli konur.

Bazı dil oyunlarının listesi

Kullanılan Dil Ad Temel Kural Notlar
Afrikaanca Emmer-taal Her kelimenin sonuna "mer" konur. Uzun kelimeler genellikle ikiye ayrılır ve araya "mer" konur Örnek:
Daar onder in die vlei stap 'n mannetjie → Damer ommer immer diemer vleimer stammer immer mammer-tjiemmer.
Afrikaanca P-taal Her hecenin il seslisinden önce "Əp" konur. Çok fazla sessiz varsa farkli bir kural izlenebilir. Yazım orijinal harfler yerine sese göre yapılır.
Daar onder in die vlei stap 'n mannetjie → Depaar epondeper epen depie velepetei stepatepap epe mepannepekie.
AlmancaB dili Seslilerden sonra b eklenip sesli tekrarlanır Örnek: Deutsche Sprache → Deubeutschebe Sprabachebe
Bengali Her hecenin sonuna "faado" konur. Kelimeye göre farklı bir kural izlenebilir. Örnek: 'Aami" (Ben) kelimesi Aa-faado-Mi-faado olarak çok hızlı söylenir.
BirmancaBan Zaga Thor Zagar, Her kelimenin sonuna thor konur ve ilk ve son kelimenin sessiz harfi değiştirilir. Örnek: achitachor thit
BulgarcaPileshki Her heceden önce "pi" konur. Çok basit gözükse de hızlı konuşulunca anlaşılması çok güçtür. Genellikle "Tavuk dili" denir çünkü çıkarılan sesler gıdaklamaya benzer. Pilesko Bulgarca'da tavuk demektir.  
EndonezceBahasa G Her sesliden sonra g yazılır ve sesli harf tekrar edilir. Örnek: Muke lo kayak anjing → Mugukege logo kagayagak aganjiging.
FinceA-Kieli (A-dili) Tüm sesliler "a" ile değiştirilir Örnek: "Mitä sä teet" → "Mata sa taat"
FelemenkçeHarf ve kelimeler ters okunur. Ticari amaçlıdır.
FransızcaJargon A yerine "adaga", e yerine "edegue", o yeine "odogo"...
İbraniceBet-dili Seslilerden sonra b eklenip sesli tekrarlanır Eurovision'ı kazanan bir şarkı "A-Ba Ni-Bi" bu kurala göre hazırlanmıştır.
İngilizceBop Talk Her sessizden sonra op getirilir "Let's go" → "Lop ee top sop, gop oh."
İsveççeI-sprikit Sesliler i yapılır Örnek: Arabacı → İribici
JaponcaBa-bi-bu-be-bo Her sesliden sonra b yazılır ve sesli tekrar edilir. Örnek: Watashi-wa → Waba taba shibi waba
KantoncaS-language Başına "s" konara sesliler tekrar edilir. Gençler tarafından yetişkinler tarafından anlaşılmamak için kullanılır.
KoreceGwisin Mal (hayalet dili) / Dokkaebi Mal (dev dili) Her sesliden sonra b veya s yazılıp sesli tekrar edilir. Örnek: Neo neomu yeppeo → Neoseo neoseomusu yeseppeoseo
Macarcamadárnyelv (kuş dili) Her sesliden sonra "rg" konup sesli tekrarlanır. Örnek: látok → lárgátorgok
MakedoncaПапагалски / Papağan dili Her sesliden sonra p konur. Örnek: Ова е Википедиа → Оповапа епе Випикипипедипијапа
NorveççeRøverspråk Her kelimenin ilk harfi sona konup sona "al" eklenir. Örnek: Slik snakker man røverspråk på norsk. → Liksal nakkersal anmal øverspråkral åpal orsknal.
Portekizceİ dili Sesliler i ile değiştirilir. Örnek: Olá, tudo bem? → Ili, tidi bim?
Romanca păsărească (kuş dili) Her sesliden sonra p konup sesli tekrar edilir. maşină → mapaşipinăpă
SırpçaUtrovački Şu şekilde yapılır: U+ son kısım + ZA + ilk kısım + NJE Örnek: zdravo → uvozazdranje
TürkçeKuş Dili Her sesliden sonra g yazılır ve sesli harf tekrar edilir. Örnek: Benimle gelir misin? → Begenigimlege gegeligir migisigin?
VietnamcaBir sesli seçilir. Kelimenin ilk sessizi ile beraber kelimenin sonuna yazılır. Örnek: Sesli: A /Dil oyunları sayfası → Dilda oyunlarıya sayfasısa
YunancaKorakistika Her heceden önce "ko" konur. Örnek: "Kalimera" → "Kokakolikomekora"

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dil</span> insanlar arasında iletişim kurmayı sağlayan doğal bir iletişim aracı

Dil, insanlar arasında anlaşmayı ve iletişimi sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, çok boyutlu kavramlar bütünü; temeli tarihin bilinmeyen dönemlerinde atılmış bir gizli anlaşmalar düzeni, seslerden örülmüş toplumsal bir kurum ve yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arap harfleri</span> Arap alfabesini temel alan yazı sistemi

Arap harfleri, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören, kökeni Arap alfabesine dayalı, ünsüz alfabesi türünde bir yazı sistemidir. Dünyada Latin alfabesinden sonra en çok kullanılan yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyanca</span> Roman dili

İtalyanca, çoğunluğu İtalya ve İsviçre'nin güneyindeki Ticino kantonunda yaşayan 61 milyon kişi tarafından konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Latin dilidir. İtalyan asıllı göçmenlerce Amerika Birleşik Devletleri'nde, Arjantin'de, Brezilya'da, Kanada'da ve Avustralya'da da sıkça konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Fince</span> Sondan eklemeli Finlandiyanın resmi dili

Fince (

Resfebe, kelimelerin alışılmış şekilleri dışında yazılarla, sembollerle ya da resimlerle belirtilmesi ya da bu şekildeki bulmacalardır. İngilizcede rebus kelimesiyle ifade edilen bu terime Köksal Karakuş tarafından resim ve alfabe kelimelerini birleştirerek bu oyunlara Türkçe resfebe karşılığı bulunmuştur. Bu ad "resimli alfabe" öbeğinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Latin harfleri</span> Antik Roma tarafından Latince yazmak için kullanılan yazı sistemi

Latin veya Romen harfleri, kökeni antik Roma tarafından Eski Latinceyi yazmak için kullanılan Latin alfabesine dayanan bir yazı sistemidir. ISO tarafından belirlenmiş standart modern Latin alfabesinde 26 harf bulunur. Latin harfleri şu anda dünyada en yaygın kullanılan yazı sistemidir.

Hece ölçüsü, şiirin her dizesindeki hece sayısının eşit olmasına dayanan bir vezindir. Türkçenin millî ölçüsü olarak bilinir.

Aruz ölçüsü ya da aruz vezni, Arap edebiyatından doğarak İslamî edebiyatalara da yayılmış bir nazım sistemi; nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçüdür.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "Sıfat Tamlaması" denir. Her sıfat, bir Sıfat Tamlaması kurar. Sıfatın olduğu heryerde aynı zamanda Sıfat Tamlaması'ndan da sözedilir. Sıfat Tamlaması'nın çeşitleri yoktur.

İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir. İletişim tüm tarafların üzerinden bilgi alışverişi yapılacak ortak bir dili anlamalarına ihtiyaç duyar.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Biçimbilim, yapıbilim, biçim bilgisi, şekil bilgisi, morfoloji veya yapı bilgisi dilbilimde sözcüklerin içyapısını inceleyen alt dalıdır. Temel inceleme nesnesi, dilin anlam taşıyan en küçük parçaları olan biçimbirimlerdir. Biçimbilim, sözcükleri, nasıl oluşturulduklarını ve diğer sözcüklerle ilişkilerini inceler ve sözcüklerin kök, gövde ve ek gibi bileşenlerinin yapısını çözümler.

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Aküt veya vurgu işareti (´) Latin, Kiril ve Yunan betiklerine dayalı alfabeler ile birçok modern yazı dilinde kullanılan aksan işaretidir. Sesli harfler üzerine konulan aksan işareti olarak da geçer. Asıl olarak Fransızca kökenli bir kelimedir ve Fransızca yazılışı Accent aigu şeklindedir.

Grav aksan, aküt aksanın sola yatık versiyonudur. Birçok farklı dilde kullanılır. Evrensel bir anlamı yoktur; ve vurguyu, tonu veya ünlü niteliğini gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tibet alfabesi</span> Tibet kökenli bir alfabe

Tibet alfabesi ; Limbu, Lepça ve Fags-pa alfabeleri ile akraba olan Tibet merkezli bir alfabedir.

Esperanto dilbilgisi, kuralları aşırı şekilde düzenli olması için tasarlanmıştır. Eklemeli bir dil olan Esperanto'nun kelime dağarcığı Hint-Avrupa dil ailesi, özellikle de Latin, Slav ve Germen dilleri esas alınarak hazırlanmıştır. Esperanto serbest cümle dizimine sahiptir, cümledeki ögelerin yerleri değiştirildiğinde cümlenin anlamı değişmez.

Tıbbi terminoloji, tüm bileşenleri, süreçleri, onu etkileyen koşullar ve üzerinde uygulanan prosedürler dahil olmak üzere insan vücudunu tam olarak tanımlamak için kullanılan bir dildir. Tıbbi terminoloji tıp alanında kullanılır.

Dilbilimde prozodi tek haldeki fonetik birimler olmayan(ünlüler ve ünsüzler) fakat ton, vurgu ve ritim gibi dilsel işlevleri içeren daha büyük boyuttaki konuşma birimleri ve hecelerin özellikleri ile ilgilenir.