Dil edinimi
Dilbilim |
---|
dizisinin bir parçası |
|
Dil edinimi, insanın dili algılama ve kavrama, diğer bir deyişle dil olgusunun farkına varma ve onu anlama süreci. Bu süreç içerisinde ve sonucunda insan; sözcük üretme ve kullanmaya, iletişim kurma amacıyla bilinçli biçimde cümleler kurmaya başlar.
Bir çocuğun, çevresinde konuşulan dili anadili olarak edinmesi ile yabancı bir dil öğrenmesi arasında çeşitli benzerlikler bulunsa da bu ikisi birbirinden ayrıdır.[1][2] Dil edinimi, çocuk gelişimi süreci içerisinde ele alınır ve bireyin yaşamındaki ilk beş yıl, bu konuda en önemli zaman aralığıdır.[1] Başta anne ve baba olmak üzere çocuğun çevresi, bu süreç için oldukça önemlidir.[1][2]
Çoğu kaynakta, dil ediniminin, insanın doğasında var olan bir kabiliyet olduğu belirtilmektedir.[1][2]
Kaynakça
- ^ a b c d Kara, Şeref (2004). "Ana Dil Edinimi ve Erken Yaşta Yabancı Dil Öğretimi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. XVII (2). ss. 295-314. Erişim tarihi: 13 Mart 2020.
- ^ a b c Çavuşoğlu, Ali (2006). "Ana Dili, Edinimi, Önemi ve Geliştirilmesi" (PDF). Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 11 (1). ss. 37-46. 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Mart 2020.