İçeriğe atla

Dil daldırma

Dil daldırma veya kısaca daldırma, (dil banyosu da kullanılıyor) iki dilli dil eğitiminde kullanılan ve matematik, fen veya sosyal bilgiler dahil olmak üzere çeşitli konularda öğretim için iki dilin kullanıldığı bir tekniktir. Eğitim için kullanılan diller, her öğrenci için D1 ve D2 olarak adlandırılır; D1 öğrencinin ana dili ve D2, daldırma programları ve teknikleri aracılığıyla edinilecek ikinci dildir. Öğrencilerin yaşına, D2'de geçirilen ders süresine, öğretilen konulara ve D1 konuşanların katılım düzeyine bağlı olarak farklı dil daldırma türleri vardır.

Programlar ülkeye ve bağlama göre farklılık gösterse de, çoğu dil daldırma programının genel amacı, iki farklı dil konuşan grup arasında iki dilliliği teşvik etmektir. Çoğu durumda, iki kültürlülük aynı zamanda çoğunluk dilini (çevredeki nüfusun çoğunluğu tarafından konuşulan dil) ve azınlık dilini (çoğunluk dili olmayan dil) konuşanlar için de bir hedeftir. Araştırmalar, bu tür çift dilli eğitimin öğrencilere genel olarak daha fazla dil anlama ve D2'yi anadil gibi üretme, özellikle de diğer kültürlere daha fazla maruz kalma ve dillerin, özellikle de miras dillerin korunmasını sağladığını göstermiştir.

Arka Plan

İki dilli eğitim, L1'de yardım almadan D2'ye tamamen dalma şeklindeki geleneksel bat ya da yüz modelinin dışında çeşitli farklı yaklaşımlar benimsemiştir. Uygulamalı Dilbilim Merkezi'ne göre, 1971 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece üç daldırma programı vardı. 2011 yılı itibarıyla, ABD'de 448 daldırma dil okulu bulunmaktadır ve üç ana daldırma eğitim dili İspanyolca (%45), Fransızca (%22) ve Mandarin'dir (%13).[1]

Kanada'da hedef dilin eğitim dili olarak öğretildiği ilk Fransızca daldırma programı 1965 yılında Quebec'te başlamıştır.[2] Quebec'te çoğunluk dili Fransızca olduğu için, İngilizce konuşan ebeveynler çocuklarının Quebec'te İngilizcenin yanı sıra yüksek düzeyde Fransızca öğrenmelerini sağlamak istemişlerdir. O zamandan beri, Fransızca daldırma ülke çapında yayıldı ve Fransızca daldırma durumunun Kanada'da şimdiye kadarki en yaygın dil daldırma biçimi haline gelmesine yol açtı. CAL (Uygulamalı Dilbilim Merkezi) tarafından 2011 yılında yapılan ankete göre, ABD'de 528'den fazla daldırma okulu bulunmaktadır. Ayrıca, dil daldırma programları Avustralya, Çin Anakarası, Suudi Arabistan, Japonya ve Hong Kong'a da yayılmıştır ve bu ülkelerde toplamda 20'den fazla dil sunulmaktadır. CAL tarafından 2011 yılında yapılan bir anket, daldırma dil programlarında en yaygın daldırma dilinin İspanyolca olduğunu göstermiştir. İspanyolca konuşulan ülkelerden gelen göç nedeniyle ABD'de 239'dan fazla İspanyolca daldırma programı bulunmaktadır. ABD'deki diğer iki yaygın daldırma dil programı ise sırasıyla 114 ve 71 daldırma dil programına sahip olan Fransızca ve Mandarin'dir.[3]

Öğrenci türleri

Dile daldırma türleri, öğrencilerin programda geçirdikleri toplam süreye ve ayrıca öğrencilerin yaşına göre sınıflandırılabilir.

Öğrenme süresi ile karakterize edilen türler:

Tam daldırma: Tam daldırmada, eğitim dili öğrencilerin D2'sidir, yani öğrenciler okul gününün %100'ünü D2'lerinde geçirirler. Bununla birlikte, bu tür dil daldırma ile ilgili sorun, öğrencilerin yalnızca D2'leri aracılığıyla öğretildiklerinde daha soyut ve karmaşık kavramları anlamakta zorlanmalarıdır[kaynak belirtilmeli].
Kısmi daldırma: Kısmi daldırma programlarında, ders zamanı öğrencilerin D1 ve D2 dilleri arasında paylaştırılır. Çoğu durumda, zaman diller arasında eşit olarak bölünür. Bu tür dil daldırma öğrenciler tarafından tercih edilir.[4]
İki yönlü daldırma: İki dilli daldırma olarak da adlandırılan bu tür, her iki öğrenci grubu için akademik mükemmellik ve iki dilli yeterlilik hedefiyle hem azınlık dilindeki öğrencileri hem de çoğunluk dilindeki öğrencileri aynı sınıfa entegre etmenin bir yoludur. Bu tür dil daldırma eğitiminde, eğitim dilleri iki dil olabilir, ancak aynı anda yalnızca bir dil kullanılır. Öğrenciler dilleri akranları ve öğretmenleriyle etkileşime girerek öğrenirler. Bu dil daldırma yöntemi Amerika'da popüler bir dildir.[5]

Yaşa göre sınıflandırılan tipler:

Erken daldırma: Öğrenciler ikinci dillerini 5 veya 6 yaşında öğrenmeye başlarlar.[6]
Orta daldırma: Öğrenciler ikinci dillerini yaklaşık 9 veya 10 yaşlarında öğrenmeye başlarlar.
Geç daldırma: Öğrenciler ikinci dillerini 11 yaşından sonra öğrenmeye başlarlar.[7]

Daldırma aşamaları da ikiye ayrılabilir:

Erken tam daldırma: D2'de %90-100 oranında eğitim, genellikle anaokulunda veya birinci sınıfta başlar.
Erken kısmi daldırma: D2'de %50 oranında eğitim, genellikle anaokulunda veya birinci sınıfta başlar.
Orta (veya gecikmeli) tam daldırma: D2'de %90 oranında eğitim, genellikle dördüncü sınıftan itibaren.
Orta (veya gecikmeli) kısmi daldırma: D2'de %50 oranında eğitim, genellikle dördüncü sınıftan itibaren.
Geç tam daldırma: D2'de %80 oranında eğitim, genellikle altıncı veya yedinci sınıftan itibaren.
Geç kısmi daldırma: D2'de %50 oranında eğitim, genellikle altıncı veya yedinci sınıftan itibaren.[8]

Kaynakça

  1. ^ Center for Applied Linguistics. (2011). Directory of foreign language immersion programs in U.S. schools. Retrieved April 1, 2017, from http://webapp.cal.org/Immersion/.
  2. ^ Zuidema, J. (2011). French-Speaking Protestants in Canada : Historical Essays. Leiden: Brill NV.
  3. ^ Center for Applied Linguistics. (2011). Directory of foreign language immersion programs in U.S. schools. from http://www.cal.org/resources/immersion/
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Ekim 2022. 
  5. ^ Nascimento, F. C. (2017). Benefits of Dual Language Immersion on the Academic Achievement of English Language Learners. International Journal of Literacies, 24(1), 1-15.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2022. 
  7. ^ Cervantes-Soon, C. G. (2014). A Critical Look at Dual Language Immersion in the New Latin@ Diaspora. Bilingual Research Journal, 37(1), 64-82.
  8. ^ Dicks, J. and Lee Kristmanson, P. (2008). French Immersion: When and Why? THE STATE OF FRENCH-SECOND-LANGUAGE EDUCATION IN CANADA 2008, p. 1.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kara Harp Okulu</span> Türk Kara Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans seviyesinde eğitim veren askerî okul, harbiye

Kara Harp Okulu (KHO) ya da geleneksel adıyla Harbiye; Ankara'da bulunan ve Türk Kara Kuvvetlerinin muvazzaf subay kaynağı olan, lisans seviyesinde eğitim veren askerî okuldur.

International Baccalaureate ya da Uluslararası Bakalorya, Uluslararası Bakalorya Örgütü tarafından dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve 3 değişik gruptan oluşan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin bir iştiraki olan Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2003 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Temmuz 2003 tarihli ve 25155 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. TOBB ETÜ'yü Türkiye'deki diğer üniversitelerden ayıran en büyük farklılık Ortak Eğitim programıdır. Ortak eğitim programı sayesinde mezun olduğunda iş tecrübesi bulunan bireyler yetiştirmeyi öngören üniversite 2004–2005 eğitim-öğretim yılında Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere 3 fakültedeki, 7 bölüme alınan 270 öğrenciyle eğitim-öğretime başlamıştır. TOBB ETÜ, öğrenci almaya başladığı ilk dönemde öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anaokulu</span>

Anaokulu, 36-72 aylık çocukları, hayata ve ilkokula hazırlamak için, yarım gün veya tam gün eğitim veren okul öncesi eğitim kurumu. Resmi ya da özel olarak kurulabilirler. Orman anaokulu türü de bulunur. Ana sınıfı ile anaokulunu birbirine karıştırmamak gerekir. Bu bağlamda anaokulu; tamamen 36-72 aylık çocukların eğitimine göre tasarlanmış ve yapılmış kurumlardır. Bu kurumlarda her şey çocuklara göre düzenlenir. Öğretmenler bu alanda eğitim almış kişilerden ya da geçerli yerlerden sertifika almış eğitimcilerden seçilir. Tam gün ya da yarım gün eğitim verilebilir. Ana sınıfları ise ilkokul bünyesinde açılır ve 48-72 aylık çocuklara yarım gün eğitim verilir. Binanın yapılmasında okul öncesi çocuklarından çok, ilkokul öğrencileri baz alınır. Anaokulunda çocukların sağlıklı beslenmesi için onlara kahvaltı, öğle yemekleri ve atıştırmalıklar verilir.

<span class="mw-page-title-main">Öğrenci değişim programı</span> öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürü

Öğrenci değişim programı, okullar arasındaki uluslararası eğitim yardımlaşma anlaşması gereği isteyen öğrencilerin, eğitimlerinin bir kısmını yurt dışında yapmasına olanak tanıyan öğrenci alıp-verme eğitim prosedürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Okul</span> öğrencilere öğretmenler rehberliğinde eğitim veren kurum

Okul, eğitim-öğretim verilen kurum ve bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği eğitim kurumu ve diğer tesislerdir. Ayrıca temel öğrenim, ortaokul, lise ve üniversite toplam 16 yıldır. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin öğretimi için öğrenme alanı ve öğrenme ortamı sağlar. Okul sözcüğü çocuk ve gençlerin, devam ettiği örgün eğitim kurumlarının yanı sıra tek bir alanda eğitim veren kurumlar ve bazı yüksek eğitim kurumları için de kullanılır: sanat okulu, spor okulu, müzik okulu, dil okulu, dans okulu, gazetecilik okulu, meslek yüksek okulu gibi. Herhangi bir okulda eğitim alan kimselere öğrenci denir. Öğrenciler için okul üniforması tasarımları vardır.

Pedagojik formasyon programı, Türkiye'de öğretmen olarak çalışmak isteyen kişilere yönelik sertifika programı olarak mevcut olmakla birlikte, YÖK, 2023 yılından itibaren pedagojik formasyon eğitimini lisans programlarında seçmeli ders olarak sunmaya karar vermiştir. Lisans programlarının sertifika programı olarak sunulan pedagojik formasyon eğitimi ile bağlantısı henüz kurulmamıştır. Pedagojik eğitim programının amacı, öğretmenlik dışındaki lisans programlarındaki mezunlara ve öğrencilere pedagojik bilgi ve yetenek kazandırmaktır.

Hollanda'da Eğitim Sistemi, zorunlu olarak ortalama on iki yıldır. Bir çocuk 4 veya 5 yaşında okula gitmeye başlar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İpek Üniversitesi</span>

İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kurulmuş bir vakıf üniversitesiydi. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 03. 03. 2011 tarih ve 27863 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Türkiye'nin ilk ve tek sanat ve sosyal bilimler üniversitesi olma özelliğini taşımaktaydı. 2013-2014 akademik yılında ilk öğrencilerini almıştı. Kurucu rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan'dı. Kampüsü, Turan Güneş Bulvarı 648. Cadde, 651. Sokak No: 4, 06550 Oran, Çankaya/Ankara adresinde bulunmaktaydı. Bilkan, üniversiteyi "Özel sektörün şimdiye kadar sosyal bilimler alanına yaptığı en büyük yatırım" şeklinde tanımlamaktadır. Üniversitenin disiplinler arası çalışmalarla yabancı dillere ağırlık verirdi ve senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları vardı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TED İzmir Koleji</span>

TED İzmir koleji, Atatürk tarafından kurulan ve 1928 yılından beri faaliyet gösteren Türk Eğitim Derneği eğitim kurumlarından biri olarak 3 yaştan 12. sınıfa kadar eğitim-öğretim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu</span> Yabancı diller yüksekokulu

Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, 1967 yılında "Temel Bilimler Yüksekokulu" adı altında üniversite bünyesindeki öğrencilerine temel bilimler, Türkçe ve yabancı dil eğitimi vermek üzere kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dil okulu</span>

Dil okulu, yabancı dil ve dilbilgisi öğretilen bir okuldur. Bir dil okulundaki sınıflar genellikle yabancı dilde iletişimsel yeterliliğe yöneliktir. Bu tür okullarda dil öğrenimi tipik olarak örgün eğitimi veya yabancı dil bilgisini destekler. Öğrenciler yaş, eğitim durumu ve iş deneyimine göre büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca, dil okulunda öğrenciler genellikle dil yeterliliklerine göre belirli bir ders seçme olanağına sahiptir. CEFR'ye göre, öğrencilerin dil yeterliliklerini konuşma, yazma ve okuma becerilerine göre tanımlayan altı dil seviyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Berlitz</span>

Berlitz, Maximillian Berlitz tarafından 1878'de Amerika Birleşik Devletlerinde Rhode Island eyaletinde kurulan Berlitz Metodu ile yabancı dil eğitimi veren bir dil okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Sinirdilbilimsel yaklaşım, okullarda ikinci ya da yabancı dillerin (İD/YD) öğretiminde/edinilmesinde kullanılan, hem sözlü hem de yazılı iletişim kurma becerisine öncelik veren pedagojik bir yöntemdir. Kanada'da "Yoğun Fransızca" (YF) olarak da bilinmektedir.

Montessori metodu, İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim yöntemidir.

Özel eğitim, öğrencilerin bireysel farklılıklarına; akademik, sosyal, günlük yaşam ve benzeri yetersizliklerine hitap eden geliştirilmiş ve bireyselleştirilmiş eğitim anlayışıdır. Özel eğitim, öğrenme güçlüğü, gelişimsel yetersizlikler, iletişim bozuklukları, duygusal ve davranışsal bozukluklar, fiziksel engelli ve diğer yetersizlik sınıfında olan veya yetersizliği olmayıp özel yeteneği yani yüksek yeterliliği olan öğrencilere uygun eğitim sağlamayı amaçlar. Yetersiz veya yüksek yeterliliğe sahip öğrencilerin farklı öğretim yaklaşımları, teknoloji kullanımı, özel olarak uyarlanmış bir öğretim sınıfı, ek ders, BİLSEM, destek eğitim odası veya ayrı bir özel eğitim okulu vb gibi eğitim hizmetlerinden yararlanmaları sağlanır.

Eğitimde Bütünleştirme veya Toplumsallaşma, tüm öğrencilerin eğitime ve öğrenmeye eşit erişim ve fırsatlara sahip olmasını sağlayan bir yaklaşımdır .Bütünleştirme yaklaşımı, özel eğitim bağlamında, bireyselleştirilmiş eğitim programı gibi uygulamalarla birlikte ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşımın temelini oluşturan düşünce, özel gereksinimli öğrencilerin karma öğrenim deneyimlerinin, sosyal etkileşimlerde daha başarılı olmalarını ve dolayısıyla yaşamlarında daha ileriye gitmelerini sağlayacağıdır. Bütünleştirme modelinin arkasındaki felsefe, özel eğitim sınıflarının ve özel eğitim okullarının kullanımını tamamen ortadan kaldırmayı amaçlamaz, ancak yine de bu imkanları sunar. Bütünleştirme modelleri, eğitim yöneticileri tarafından özel eğitimde tecrit modellerinden mümkün olduğunca uzaklaşma amacıyla uygulamaya konur. Bu uygulamanın temel düşüncesi, hem genel eğitim öğrencilerinin hem de özel eğitim öğrencilerinin sosyal açıdan gelişmesidir. Daha başarılı öğrenciler akran öğreticisi rolü üstlenirken, daha az başarılı öğrenciler genel eğitim öğrencilerinin empati öğrenmeleri için motivasyon kaynağı olur.