İçeriğe atla

Dijital varlık yönetimi

Dijital Varlık Yönetimi (DAM - Digital Asset Management) dijital varlıkların depolanması, aranıp bulunması, dağıtımı, gruplanması ve aktarımı etrafında gerçekleşen yönetim görevleri ve kararlardan oluşur. Dijital fotoğraflar, animasyonlar, videolar ve müzik dosyaları "dijital varlık " adı verilen varlıklara örneklerdir. Dijital Varlık Yönetim Sistemi dijital varlıkların yönetilmesi sürecine yardım eden bilgisayar yazılımı ve / veya donanımı vasıtasıyla işler.

Dijital Varlık Yönetimi (DAM) terimi aynı zamanda İnternet'ten yükleme, isim değiştirme, yedekleme, derecelendirme/değerlendirme, gruplama, arşivleme, optimumlaştırma, koruma, küçültme ve dosyaları dışarıya aktarma protokolleri için de kullanılır.

Temel olarak ses dosyaları, videolar ve diğer medya içerikleri ile çalışan Medya Varlık Yönetimi (MAM), “Dijital Varlık Yönetimi”’nin alt kategorilerinden birisidir. İçerik yönetim sistemi (CMS) de sektör ve uygulama kapsamı daha geniş olmak ile birlikte genellikle benzer özellikler taşır.

Üstveri (Metadata)

Genellikle yönetilen “varlık” dijital formatta bir araya getirilip depolanır. Bu varlıkların genellikle sistem içinde “asıl” olarak adlandırılan en yüksek çözünürlük değerlerine sahip bir gösterimi bulunur. Bu varlıklar üstveriler (metadata) ile açıklanır. Üstveriler djital varlıkları tanımlar; bu tanımlar sistem, süreç ya da kullanıcı ihtiyaçlarına bağlı olarak detaylanır. Üstveriler –bununla sınırla olmamak ile birlikte-; varlık içeriğini tanımlayabilir (içeride ne var?); içeriğin formatı ile ilgili bilgi verebilir (örn: JPEG, tar, MPEG 2); geçmişi ile ilgili, mülkiyet, erişim hakları ve bunun gibi birçok konuda bilgi verebilir.

Bazı durumlarda sistemdeki dijital değerlerin boyutları çok büyük olabilir, örneğin MPEG 2 ve JPEG2000 dosyaları gibi, bu gibi görüntü ve video dosyalarının asıllarının “proxy” adı verilen temsilleri oluşturulur. Proxy kopyası, DAM sistem altyapısı için kullanılan toplam bantgenişliği azaltmak için kullanılan, asıl varlığın daha düşük çözünürlüklü bir temsilidir. Bu proxy kopyaları varlıklar sisteme aktarıldığı an ya da daha sonra oluşturulabilir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

RTP, gerçek zamanlı ses, görüntü ya da simülasyon verilerinin uçtan uca taşınmasını sağlayan protokoldür. Bu protokol IETF nin Audio-Video Transport çalışma grubu tarafından geliştirildi. RTP geniş ölçüde telefon, video telekonferans uygulamaları ve web tabanlı bas-konuş özellikleri gibi streaming media gerektiren iletişim ve görsel sistemlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Blu-ray</span>

Blu-ray Disc (BD), genellikle basitçe Blu-ray olarak bilinen, bir sayısal optik disk depolama biçimidir. DVD formatının yerini alması için ve birkaç saatlik yüksek çözünürlüklü ve ultra yüksek çözünürlüklü (2160p) videoyu depolayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun metrajlı filmler gibi video materyaller ve PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolları için hazırlanan video oyunlarının fiziksel dağıtımları Blu-ray'in ana uygulama alanlarındandır ve ayrıca üzerinde her türlü sayısal veri güvenli bir şekilde saklanabilir. "Blu-ray" adı, diski okumak için kullanılan mavi lazere atıfta bulunur ve bu, bilgilerin DVD'ler için kullanılan daha uzun dalga boylu kırmızı lazerle mümkün olandan daha yüksek bir yoğunlukta saklanmasına olanak tanır.

MPEG tarafından geliştirilen ve geliştirilmesine devam edilen çoklu-iletişim görüntü kodlama standardı. MPEG-4 standardı, şu anda kullanılan MPEG-2 standardına göre daha yüksek sıkıştırma olanakları ve yeni kodlama araçları sunmayı amaçlamaktadır. MPEG-4 sesli ve görsel(İngilizce: Audio Visual, "AV") sayısal verilerin görüntü sıkıştırmasını tanımlayan metotlar bütünüdür. İlk olarak 1998 yılı sonlarında yayınlanmıştır ve ISO/IEC ile MPEG 'in ISO/IEC 14496 standardı olarak üzerinde uzlaştıkları bir grup ses ve görüntü kodlama formatı ile, ilgili teknolojilerin standardizasyonunu ifade eder. Kullanım alanları arasında AV web dosyaları, kompakt disk (CD), ses ve televizyon yayınları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

İçerik Yönetim Sistemi dijital içerik üretilmesini ve düzenlenmesini yönetmeye yarayan yazılım. Bir İYS, genellikle doküman yönetimi, değer yönetimi ve kayıt tutma sistemlerinin birden fazla katılımcı tarafından işbirliği içinde kullanılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">İş süreçleri modelleme</span>

İş süreci yönetimi ve sistem mühendisliği'ndeki iş süreci modellemesi (İSM), bir kuruluşun süreçleri temsil etme etkinliğidir. Böylece mevcut iş süreçleri analiz edilebilir, iyileştirilebilir ve otomatikleştirilebilir. İSM genellikle modelleme disiplininde uzmanlık sağlayan iş analistlerince, modellenen süreçler hakkında özel bilgili konu uzmanlarınca veya daha yaygını her ikisinin de olduğu bir ekip tarafından tarafından yapılır. Alternatif şekilde süreç modeli, işlem madenciliği araçları kullanılarak doğrudan olay günlüklerinden türetilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital haklar yönetimi</span>

Dijital haklar yönetimi, dijital medyaların günümüzde çok kolay bir şekilde kopyalanabilir olması sebebiyle lisans haklarını kontrol etmek amacıyla geliştirilmiş erişim kontrol sistemleri için kullanılan genel isim.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7610</span>

7610, Nokia tarafından üretilen bir akıllı telefondur. Nokia'nın 1 megapiksel kamera kullandığı ilk telefondur.

<span class="mw-page-title-main">DVD kartı</span>

DVD Kartı, bildiğimiz DVD gibidir. Bir optik tabanlı medyadır. Asıl görevi DVD-video oynatma ve veri depolamadır. Son yıllarda DVD Kart formatı perakende satışlarında spor ve eğlence dünyasında kullanıldı. Bununla birlikte şatış pazarını güçlendirmesi için iş, sağlık, piyango, talih oyunları gibi dallarda da kullanıldı.

DICOM medikal görüntüleme cihazlarından alınan 2 ve 3 boyutlu bilimsel verilerin depolanması, görüntülenmesi ve analizinde kullanılmak maksadıyla geliştirilmiş olan bir dijital veri formatı standardıdır.

Dijital dağıtım, somut bir ortam kullanmadan içerik taşıma, iletme yöntemidir, genellikle internet üzerinden tüketicinin evine bilgisayar veya başka bir araç kullanılarak gelmektedir. Radyo-televizyon yayını ya da internet gibi bir iletişim yolu aracılığıyla, ses, görüntü, bilgisayar yazılımı veya oyun gibi çoklu ortam içeriklerini sağlayan dağıtıcı ise içerik sağlayıcı olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia N73</span>

Nokia N73 Nokia'nın 2006 yılının 2. çeyreğinde piyasaya sürdüğü, işletim sistemi Symbian OS 9.1, S60 3. edisyon olan telefon. N73-1 ve N73-2 olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. 2. çeşidinde birinci sürümünden farklı olarak müzik kısayol tuşu atanmıştır.

cat (Unix) komut satırı programı

cat, dosyaları sırasıyla okuyan ve standart çıktıya yazan POSIX standartlı bir Unix komutudur.

<span class="mw-page-title-main">DVB-T</span>

DVB-T.

Standart çözünürlüklü televizyon veya kısaca SDTV, yüksek çözünürlüklü televizyon ya da gelişmiş çözünürlüklü televizyon olarak kabul edilmeyen bir çözünürlük kullanan bir televizyon sistemi. İki yaygın SDTV sinyal türü Avrupa gelişimli PAL ve SECAM sistemlerden türetilen 576i ve Amerikan Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi (NTSC) sistemine dayanan 480i'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar animasyonu</span>

Bilgisayar animasyonu, animasyonlu görüntüler üretmek için kullanılan işlemdir. Bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) daha genel bir terim olarak hem statik hem de dinamik görüntüleri kapsarken, bilgisayar animasyonu yalnızca hareketli görüntüleri ifade eder. 2 boyutlu bilgisayar grafikleri hâlen üslup, düşük bant genişliği ve daha hızlı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmakla birlikte, modern bilgisayar animasyonu genellikle 3 boyutlu bilgisayar grafikleri kullanır. Bazen animasyonun hedefi bilgisayarın kendisidir, ancak bazen de filmdir.

<span class="mw-page-title-main">DVD Studio Pro</span>

DVD Studio Pro Apple tarafından yayınlanan ileri teknoloji ürünü bir yazılım aracıydı. Kullanıcılara üretim evlerinde çoğaltma için gönderilecek DVD ustalarını yaratmalarına izin vermek için idi. Diğer Apple uygulamaları ile sıkı entegrasyonu, kullanıcılara Final Cut Pro ve Motion projelerini almasına ve aracı formatları kodlamadan DVD formatına dönüştürmelerine olanak tanır. Bu, üretim iş akışını düzleştirir ve yükü azaltır. Final Cut Pro X, Motion 5 ve Compressor 4'ün piyasaya sürülmesiyle birlikte durduruldu.

480p, bir video görüntü çözünürlük ailesinin kısaltmasıdır. P ilerici tarama, yani "geçmeli değil" demektir. 480, genellikle 640 piksel ve 4: 3 çerçeve oranı olan dots per inch yatay çözünürlüklü 480 piksellik bir dikey çözünürlük, yaklaşık 16: 9 en / boy oranı için 854 veya daha düşük bir yatay çözünürlüğü belirtir. Bir piksel sayısının tam sayı olması gerektiğinden, Wide VGA ekranlarında genel olarak görüntünün tamamının eklenmesini sağlamak için 854'e kadar yuvarlanır. Kareler, birbirine geçme yerine aşamalı olarak görüntülenir. Pek çok erken plazma televizyonunda 480p kullanıldı. Standart tanım her zaman 640 × 480 piksel piksel çözünürlüğüyle 4: 3 en / boy oranı olmuştur. Mini DV, DVCAM, DV çekimleri DV kasetlerinde görülen bu standart tanımda saniyede 29.97 kare kaydedilir.

İçerik aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">VHS-C</span>

VHS-C kasetler, VHS formatının daha küçük boyutlu bir versiyonudur. Bu kasetler, VHS formatında standart boyutta olan videoları kaydetmek için kullanılan taşınabilir bir medya türüdür. VHS-C kasetleri, daha küçük boyutları ve taşınabilirliği nedeniyle genellikle taşınabilir VHS-C kameralarda kullanılır.