İçeriğe atla

Dijital tekstil baskısı

Dijital tekstil baskısı, kumaşa mürekkep püskürtme temelli herhangi bir renk maddesinin baskı yapılma yöntemi olarak tanımlanır. Özellikle, dijital tekstil baskısı, daha küçük desenlerin (T-shirtler, elbiseler, tanıtım giysileri; DTG olarak kısaltılır, yani doğrudan giysiye baskı) giysilere ve daha büyük desenlerin tekstilin büyük formatlı rulolarına baskı yapılması durumunda kullanılır. Bu, reklam ve kurumsal markalamanın polyester ortamlara baskı yapılması şeklinde görülen görsel iletişimde büyüyen bir trenddir. Örnekler: bayraklar, pankartlar, tabelalar, perakende grafikler.

Baskı türleri ayrılabilir:

  • Doğrudan Baskı
  • Deşarj Baskısı
  • Direnç Baskısı
  • Pigment Baskı
  • Reaktif Baskı
  • Asit baskı
  • Dağıtılmış baskı
  • Özel Baskı

Dijital tekstil baskısı, analog ekran baskısının potansiyel bir yerine geçme olasılığı olarak 1980'lerin sonlarında başladı. Erken 1990'ların başında bir boya-sublimasyon yazıcının geliştirilmesiyle, düşük enerjili sublimasyon mürekkepleri ve yüksek enerjili dağıtılmış doğrudan mürekkepleri doğrudan tekstil ortamlarına baskı yapmak mümkün hale geldi. Bu, transfer kağıdına boya-sublimasyon mürekkeplerini basıp, ayrı bir işlemde ısı presi kullanarak kumaşa transfer etmek yerine, doğrudan kumaşa baskı yapılmasını sağladı.

Görsel iletişim için dijital tekstil baskıda şöyle bir ayrım yapılmalıdır:

  • Düşük hacimli süblimasyonlu yazıcılar
  • Orta hacimli geniş formatlı yazıcılar
  • Yüksek hacimli endüstriyel yazıcılar

Üretim gereksinimleri

'Tekstil pazarı', birçok farklı uygulama ve gereksinimi içermektedir. Kumaşın amaçlanan kullanımı, belirli bir son ürünü üretmek için tam olarak neyin gerektiğini belirlemek için en önemli başlangıç noktasıdır. 'Tekstil' ürünü, giysiler için doğal ipliklerden, bayraklar ve pankartlar için sentetik liflere kadar değişebilir. Bir tekstil ürünü duvara monte edilen bir pankart, tek başına duran bir pop-up pankart, plaj bayrağı, ülke bayrağı veya şirket bayrağı olabilir. Halı, aydınlatmalı çerçeve, perde, oda bölücü, bina kaplaması, yatak örtüsü, giysi ve daha fazlası olabilir.

Görsel iletişimde kullanılan baskı ortamı olarak yaygın olarak poliester tabanlı kumaş kullanılır. ABD'de bayraklar için genellikle naylon kullanılır. Kuzey Avrupa'da ise geleneksel bayrak baskısı için polispun malzeme tercih edilir. Günümüz pazarında, dokuma veya örme poliester, fiili bir standart olarak kabul edilir. Bu, tabela ve gösteri endüstrisinde yaygın olarak kullanılan kaplanmış vinil veya pvc medyadan farklıdır. Üretim süreci, mürekkep türüne uygun olmalıdır: yüksek enerjili sublimasyon (ayrıca dispers direkt olarak da bilinir), düşük enerjili sublimasyon (boya-sub), asit, reaktif ve pigment. Sırasıyla, mürekkep kimyasının medya gereksinimlerine (örneğin poliester, naylon, pamuk, ipek gibi) uygun olması gerekir. Medya ve mürekkep kombinasyonuna bağlı olarak, infra-red sabitleme, ısı presli sublimasyon veya buharlama seçimi yapılır. Kumaşın yapısı da dikkat edilmesi gereken bir unsurdur, örneğin dokuma, non-dokuma veya örme olup olmadığı.

Polyester kumaş genellikle boyutsuzlaştırma (dye-sub) veya dispers direkt mürekkep ile baskı yapılır, ancak UV ve solvent mürekkepler (HP'nin lateks formülasyonunu içerenler de dahil olmak üzere) de kullanılabilir. Boyutsuzlaştırma mürekkebinin büyük avantajı, renk maddelerinin boyutsuzlaştırma veya sabitleme sırasında elyafla bağlanmasıdır. Renkler, medyanın 'içinde' ve kaplamada ve medyanın üstünde kalmaz, bu durum UV ile kürleşen formülasyonlarda olduğu gibi. Hatta gözenekli tekstillerde bile lateks mürekkepleri sürmeme sorunları veya 'sürünme' yaşayabilir. Düşük enerjili boyutsuzlaştırma mürekkebi daha kolay baskı yapılmasını sağlar, ancak renklerin daha hızlı solması dezavantajına sahiptir; UV direnci veya ışık haslığı, yüksek enerjili dispers direkt mürekkep kullananlara göre daha az dayanıklıdır. Boyutsuzlaştırma ayrıca 'hale' etkisi yaşayabilir ve bu da daha az keskin görüntülere neden olur. Dispers direkt mürekkep, boyutsuzlaştırma türüne göre 'daha güçlü' bir mürekkeptir ve bu, çit kumaşı, bayraklar ve pankartlar gibi dış mekan kullanımı için çok önemlidir: sanat eseri daha uzun süre dayanır.

Sulu bazlı süblimasyon mürekkebinin bir başka faydası da UV ile kürlenebilen, çözücü ve hatta lateks mürekkeplerde bulunan tehlikeli bileşenlerin olmamasıdır. Düzgün yapıldığında, kaplanmamış kumaşlar üzerinde dispers mürekkeple doğrudan medyaya baskı yapılabilir ve maksimum baskı sağlar; bayrak baskısı gibi her iki taraftan da bakılan uygulamalarda bu çok önemlidir. Böylelikle ürünler daha yüksek marjla, 'yeşil' etiketle ve daha kaliteli satılabilir. Diğer medya ve mürekkep kombinasyonları buna izin veremez.

Doğrudan medyaya en büyük avantajı, büyük ölçüde azaltılmış atıktır. Bu yöntem, ortamın üzerine perdahlamadan (veya ısıyla preslemeden) önce transfer kağıdına yazdırmayı gerektirmez. Atık, baskı üretiminde hem ekonomik hem de ekolojik bir faktördür. Medya, mürekkep, işlem uyumsuzluğu veya bilgi eksikliği nedeniyle büyük bir kısmı atık olarak atılıyorsa, baskı hızı fazla bir şey ifade etmez.

Basılı nihai ürünün nitelikleri, uygulamanın ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Uzun ömürlülük, haslıklar ve tuşe özellikleri önemlidir. Son işleme, üzerinde düşünülmesi gereken bir şeydir: Basılı malzeme kolayca şekerlendiriliyor mu, uygulanıyor mu veya işleniyor mu? Yıkanmalı mı yoksa cilaya mı ihtiyacı var (örn. alev geciktirici, su itici). Yıkanmış bir tekstil artık kaplama veya mürekkep kalıntılarına sahip değildir ve bu nedenle daha iyi bir his verir. Üstelik lekelere daha az eğilimli olacak ve daha uzun süre dayanacaktır. Bununla birlikte, dijital tekstil baskı kumaşı tekrarlanan yıkamalarda solacaktır, bu nedenle sadece kuru temizleme olarak etiketlenmelidir ve en iyi yol, elde soğuk suyla veya hafif programlı çamaşır makinesinde yıkamak ve hafif deterjan kullanmaktır.[1]

Pahalı ekipman ve boya gerektirmeyen bir alternatif, standart bir mürekkep püskürtmeli yazıcı (örn. HP, Epson, Canon, Lexmark) ve özel olarak işlenmiş, arkası kağıt kumaş tabakalar. Mürekkep püskürtmeli kumaş çarşaflar şu anda Amazon'da ve diğer web sitelerinde pamuk, bambu ve ipek olarak mevcuttur. Çıkarılabilir kağıt destek, kumaşı mürekkep püskürtmeli yazıcınızdan geçecek kadar sert yapar. Mürekkep kuruduktan sonra (yoğun mürekkep kaplaması için 1 saatten geceye kadar), sadece kağıt desteğini çıkarın, mürekkebi ayarlamak için su daldırma talimatlarını izleyin, kumaşın kurumasını bekleyin ve dikişe hazırsınız.

Ekonomi

Maddi kaygılar ve uygulama konularının yanı sıra ekonomi de devreye giriyor. Geleneksel tekstil baskı endüstrisinin uzun tirajlı seri üretime alıştığı yerlerde, dijital inkjet işi çoğunlukla kısa tirajlı tekstil dışı ürünler üretiyor. Dijital tekstil baskısına yönelik bu yaklaşım çok farklı ve beklenti de öyle. Tabela üreticilerinin tek bir işlem sistemine aşina olduğu yerlerde, geleneksel tekstil baskısı birkaç üretim adımına alışıktır. Üretim ihtiyaçlarının ardındaki ekonomi dengesinde, tüm üretim akışını anlamak önemlidir. Bunun bir örneği, sabitleme ekipmanının seçimi ve bunun sonucunda ortaya çıkan enerji ve kaynak maliyetidir; örneğin, bir buharlı pişiricinin suya ve enerjiye ihtiyacı vardır ve bir kalenderin ısınması gerekir ve çok fazla enerji ve önemli miktarda kağıt kullanır.

Ayrıca, mevzuatın iş üzerindeki etkisi ve çevre dostu ürünlerle ilgili müşterilerden gelen talepler giderek artan bir faktör haline gelmektedir.

Büyüme

2015 yılında, endüstri dünya çapında yaklaşık 7,5 milyar ABD doları değerindedir. Giysi, ev dekorasyonu ve endüstriyel uygulamalar için dünya çapındaki dijital tekstil baskı pazarı, 2019'a kadar yaklaşık %34'lük YBBO'luk güçlü bir büyüme yaşıyor[2]

Kaynakça

  1. ^ "Frequently Asked Questions". 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2015. 
  2. ^ "Digital Textile Printing Market to grow 34% in next four years". BanglaApparel.com. 6 Eylül 2015. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yazıcı (donanım)</span>

Yazıcı, elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kâğıt üzerine işleyen alettir. Çoğu yazıcı bilgisayara yazıcı kablosu, USB veya RJ45 ile bağlanır. Bazı yazıcılar direkt olarak hafıza kartından, fotoğraf makinesinden ve tarayıcıdan çıktı alabilirler. Modern yazıcıların çoğu faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri içeren çok fonksiyonlu makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

<span class="mw-page-title-main">Çizici</span> Hareket eden bir kalem ile kağıda çizgiler çizen bir bilgisayar çıktı cihazı

Çiziciler özellikle çizim, grafik ve fotoğraf çıktıların alınmasında kullanılan büyük boyutlu yazıcılardır. Bilgisayar ve üretim teknolojileri yurt dışı kaynaklı olduğundan Plotter adı ile de bilinirler. Eskiden kalem ile çizdikleri için adları çizici olarak kalmıştır. Günümüzde kalemli(bkz. cnc router), mürekkep püskürtmeli, laser(tonerli) çeşitleri vardır. Çiziciler günümüzde dijital baskı ve daha çok CAD programları tarafından desteklenir. Çiziciler genelde mimarlık, mühendislik, matbaa ve reklamcılık uygulamalarında yoğun olarak kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Polietilen tereftalat</span>

Polietilen tereftalat [bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır.] Eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan polyester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir. Genelde giysiler için elyaflarda, sıvılar ve gıdalar için kaplarda, üretim için termoformda ve mühendislik reçineleri için cam elyafla birlikte kullanılır.

Ultraviyole (UV) veya morötesi; dalga boyu görünür ışıktan kısa, ancak X-ışınlarından uzun olan bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Güneş ışığında bulunur ve Güneş'ten çıkan toplam elektromanyetik radyasyonun yaklaşık %10'unu oluşturur. Ayrıca elektrik arkları, Çerenkov radyasyonu, cıva buharlı lambalar, bronzlaşma lambaları ve siyah ışık gibi kaynaklar tarafından üretilir. Uzun dalga boylu UV fotonları atomları iyonize edecek enerjiye sahip olmadığı için iyonlaştırıcı bir radyasyon olarak kabul edilmese de, kimyasal reaksiyonlara neden olabilir ve birçok maddenin parlamasına neden olabilir. Kimyasal ve biyolojik etkiler de dahil olmak üzere pek çok pratik uygulama, UV radyasyonunun organik moleküllerle etkileşime girmesinden türer. Bu etkileşimler emilimi veya ısıtma dahil moleküllerdeki enerji durumlarının ayarlanmasını içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Transfer baskı</span>

Transfer baskı, kağıt üzerine monokrom baskının yapıldığı kazınmış bakır veya çelik plaka kullanılarak çanak çömlek veya diğer malzemeleri süsleme yöntemidir. Daha sonra parçanın üzerine bastırılarak desen aktarılır.

<span class="mw-page-title-main">Dokusuz kumaşlar</span> farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyal

Dokusuz kumaşlar, farklı uzunluklardaki elyafların kimyasal, mekanik veya ısı yoluyla bir araya getirilmesiyle üretilen kumaş benzeri materyallerdir. Dokusuz kumaş terimi klasik tekstil endüstrisinde dokuma veya örme olmayan keçe ve benzeri kumaşları ifade eder. Bu kumaşlar klasik kumaşlarla karşılaştırıldığında mukavemet yönünden zayıf olmakla birlikte çok düşük gramajlarda yüksek makine verimleri ile üretilebildikleri için önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Medikal, geotekstil, hijyen, ayakkabı, mobilya, tekstil, promosyon, gibi alanlarda kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ksilografi</span> ahşap levha kullanılarak gerçekleştirilen bir baskı tekniği

Ksilografi ya da ağaç baskısı yahut ahşap baskı, ahşap levha kullanılarak, yüksek kazı tekniğiyle hazırlanan tahta kalıplarla gerçekleştirilmiş özgün bir baskı tekniği. Bu kazıresim türünde, resmi meydana getiren tüm çizgiler ahşap baskı levhasının üzerinde, zeminden yüksekte kalacak bir biçimde oyulur. Yüksekte kalan bu kısım üzerine sürülen mürekkep, basım vasıtasıyla kağıt üzerine geçer.Ksilografi, ilk baskı tekniklerinden biridir. Çin'de bulunmuş ve geliştirilmiş olan bu yöntem Avrupa'da bilhassa 15. ve 16. yüzyıllarda yaygınlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makine Tanımlama Kodu</span>

Renkli yazıcı işareti, sarı noktalar, izleme noktaları veya gizli noktalar olarak da bilinen Makine Tanımlama Kodu ya da İngilizce ifadeyle Machine Identification Code, belirli renkli lazer yazıcılar ve fotokopi makineleri tarafından yazdırılan her sayfaya uygulanan dijital bir filigrandır.

Lenticular baskı işlemi birden çok basamağı olan merceksi lensler yardımı ile en az iki veya daha fazla imajın kombine edilmesi ile oluşturulan baskı teknolojisidir. Birden fazla frame kullanılarak kısa ve değişken animasyonlar, yaşam evresini gösteren kısıtlı sayıda görsel geçişler ile farklı efektler de oluşturulabilir. Birden fazla imaj toplanarak, dijital alanda tek düz bir imaj haline getirilmektedir. Bu işleme imaj birleştirme işlemi denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">UV kurutma</span>

UV kurutma işlemi ultraviyole (morötesi) ışınlar ve görünür ışınlar yardımı ile polimer yapıdaki UV Mürekkeplerinin fotokimyasal çapraz reaksiyona girerek kurutulması işlemidir. UV Kurutma işlemi; baskı, kaplama ve dekorasyon alanında anahtar bir üründür. Bu işlem düşük ısılarda, yüksek hızda ve solvent işlemine göre buharlaşma yolu ile değil polimerizasyon tekniği ile kurumaktadır. İlk olarak 1960'larda ortaya çıkan teknoloji, artırılarak birçok üretim endüstrisinde kullanılmaya başlanmıştır.

Dijital baskı dijital bazlı görselin doğrudan çeşitli materyallerin üzerine basılması.

<span class="mw-page-title-main">Kimlik doğrulama</span>

Kimlik doğrulama, bir varlığın(kurum, kişi ya da sistem) doğruladığı bir veri parçasının doğruluğunun teyit edilmesidir. Kimlik tanıma(identification), bir kişinin veya bir şeyin kimliğini kanıtlayan veya gösteren bir eylemi tanımlamanın; kimlik doğrulama, bu kimliğin gerçekten doğrulanma sürecidir. Bu süreç, kişinin kimliğini, kimlik belgelerini doğrulanması, bir dijital sertifikayla internet sitesinin gerçekliğinin doğrulanması, bir yapının yaşının Radyokarbon tarihleme yöntemiyle belirlenmesi ya da bir ürünün ambalajına ve etiketine bakarak doğrulamasını içerir. Diğer bir ifadeyle, kimlik doğrulama, genellikle en az bir çeşit kimlik tanımının doğrulanmasını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir moda</span>

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir teknoloji</span> giyilebilir teknolojik aletlerin genel adı

Giyilebilir teknoloji, insanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlerin genel adıdır ve vücut hareketlerini izleyen akıllı sensörlerle yüklüdür.

<span class="mw-page-title-main">Üç boyutlu biyoyazıcı</span>

Üç boyutlu(3B) biyoyazıcılar, özellikle Doku Mühendisliği alanında kullanılan biyomalzemelerin doğal dokuları taklit ederek pek çok sorun için umut vadedici çözümler üreten ileri teknolojik biyomedikal cihazlardır. Genellikle doğal doku özelliklerini taklit etmek, doku benzeri yapılar oluşturmak için biyo-mürekkep olarak bilinen malzemeleri biriktirerek katmanlı üretim metodu kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ahşap baskı</span>

Ahşap baskı, Doğu Asya'da yaygın olarak kullanılan ve antik çağda Çin'de tekstil ve daha sonra kâğıt üzerine baskı yöntemi olarak kullanılan metin, resim veya desenleri basma tekniğidir. Her sayfa veya görüntü, orijinal düzeyde yalnızca bazı alanlar ve çizgiler bırakacak şekilde ahşap bir blok oyularak oluşturulur; bir kabartma baskı işleminde mürekkeplenen ve baskıda gösterilen bunlardır. Blokları oymak yetenekli ve zahmetli bir iştir, ancak daha sonra çok sayıda baskı basılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Süblimasyon baskı</span>

Süblimasyon baskı, yazıcıdan transfer kağıdı üzerine süblimasyon baskıya uygun mürekkep kullanılarak alınan çıktının, ısı yardımıyla preslenerek buharlaştırılması sonucu baskı yapılacak yüzeye aktarılması işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Selüloz asetat</span> kimyasal bileşik

Biyokimyada, selüloz asetat, genellikle selüloz diasetat olan selülozun herhangi bir asetat esterini ifade eder. İlk olarak 1865'te hazırlanmıştır.