İçeriğe atla

Dijital illüstrasyon

Facebook'un graffiti uygulaması kullanılarak yapılmış bir dijital illüstrasyon

Bilgisayar illüstrasyonu veya dijital illüstrasyon, tamamen dijital araçlar kullanarak yapılan ve tablet, mouse gibi çizer kontrolü altında olan ve kendi hünerini kullandığı bazı işaretleyici cihazlar kullanarak oluşturulan illüstrasyon türüdür. Sanatçının sadece tamamen bir bilgisayar kullanarak yarattığı matematiksel modeller olan “Bilgisayarca oluşturulan Sanat”‘tan (CG art) ayrılır.

Dijital illüstrasyonlar için kullanılan iki ana araç vardır; Bitmap ve vektör. Bitmap programlarının en ünlüleri, Photoshop, Painter ve Paintshop Pro’dur. Vektör programların en ünlüleri ise Freehand ve Adobe Illustrator’dır. İlerleyen zaman ve dijital medyanın gelişmesiyle beraber daha birçok program ve araç geliştirilip sanatçıların kullanımına sunulmuştur.

Cep telefonu ve kişileştirme sanatı üzerinde yapılmış bir dijital illüstrasyon örneği. Resimde, Hipoterminin kişileştirilmiş hali ile Kibritçi Kız gösterilmektedir.

Cihazlar

Fareler çizim için yeterince hassas değildir, bu nedenle bir grafik tablet, bir dijital illüstratör için önemli bir araçtır, çünkü kullanıcının doğal veya "canlı" çizgiyi yansıtacak şekilde herhangi bir yönde kolayca işaretleme yapmasına olanak tanır. Hareket esnekliğine ek olarak, endüstri standardı bir dijital çizim tableti, basınca duyarlı bir yüzeye sahiptir ve illüstratörün inceden kalına ve inceden genişe değişen işaretler yapmasına olanak tanır. Bu varyasyonlar, geleneksel ıslak ve kuru ortamı taklit eder. Dijital çizim tabletinde çizim yapmak, yaklaşık bir haftalık uygulamadan sonra doğal hissettirmeye başlar. Karma bir grafik tableti/ekranı yardımcı olabilir, çünkü sanatçı görüntüde kontürleri nereye yerleştireceğini daha doğru görebilir, ancak donanım şu anda çok daha pahalıdır.

Dijital teknikler

Photobashing, konsept sanatçıları tarafından yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Süreç, sanatçının son bir sanat eseri oluşturmak için resim yaparken fotoğrafları ve/veya 3 boyutlu varlıkları birleştirmesini ve harmanlamasını içerir. Bu teknik, video düzenlemede birleştirme işlemine çok benzer. Bu teknik, konsept sanatçısı tarafından üretkenliklerini daha yüksek doğrulukla artırmaya yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır.

Illüstrasyon yazılımları

Dijital gösterim için kullanılan iki ana araç türü vardır: bitmap ("raster" olarak da bilinir) ve vektör uygulamaları. Bitmap uygulamalarına genellikle Adobe Photoshop gibi "boyama" programları denirken, Adobe Illustrator gibi vektör uygulamalarına "çizim" programları denir. Bu terimler, her bir program türünde oluşturulan görüntüler arasındaki görünüm ve his farkını yansıtır. Bir bitmap uygulamasıyla içerik, görüntünün farklı kısımlarını daha kolay izole etmek ve işlemek için ayrı katmanlarda oluşturulabilen sabit piksel satırları ve sütunlarında dijital olarak depolanır. Bir bitmap görüntüsü, her pikselin tonu (renk), parlaklık ve doygunluk (renk yoğunluğu) hakkında bilgi içerir. İşaret aygıtı görüntünün bir alanı üzerinde hareket ettiğinde, alttaki piksellere yeni renkler ve değerler uygulanır. Boyama araçları, parlamalar ve yumuşak gölgeler gibi efektler ve kürk, kadife, taş ve cilt gibi dokular dahil olmak üzere "bulanık" görüntülerin kolayca oluşturulmasına olanak tanır ve fotoğraf rötuşlarında yoğun olarak kullanılır. Dokunmatik ekranlı mobil cihazların geliştirilmesinden bu yana, cep telefonlarında dijital illüstrasyon yazılımları mevcut ve dijital illüstrasyonu daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getiriyor. Mobil illüstrasyon yazılımları, daha geniş bir sanatçı yelpazesinin dijital çizim ve boyama işine girmesine izin vermişti. Şablon:Dijital sanat

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü işleme</span>

Görüntü işleme isim ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik yapılan bilgisayar çalışması.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital sanat</span>

Dijital sanat veya sayısal sanat, genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine denir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda bir yardımcı araçtan, vazgeçilmez bir ortak yaratıcı konumuna kadar uzanan tayfın herhangi bir yerinde bulunabillir. Sürecinde bilgisayarın sadece alışılageldik kullanımının rol aldığı işler genelde bu sınıflandırmaya alınmazlar. 1990'lardaki dijital devrim sonrası sayıları artan dijital ressamlar ve baskıcılar sanat çevreleri ve müzeleri tarafından fazla kabul görmeseler de internet sanatı ve yazılım sanatı gibi dallar sanat müzelerine girmiştir. Yeni medya sanatı da denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Photoshop</span> Abode Inc.nın piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır

Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Vektörel işlemlerde ve yazı işleme konusunda da bazı yetenekleri olmakla beraber, pazar lideri olmasını sağlayan özelliği bit resim işleme işlevini de taşıyan Photoshop; kuşkusuz bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vektörel grafik</span>

Vektörel grafik, çözünürlükten bağımsız; her bir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen bilgisayar grafik türüdür. Grafikler belli bir ölçüye göre oluşur. Bitmap tabanlı resimler(Örneğin jpeg, bmp, png, gif vb. formatlardaki) pixel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır ve vektör grafikleri de vektörel tabanlı programlarla oluşturulmaktadır. Vektör grafikleri genelde firma logoları, yazı içeren resimler, teknik ve hassasiyet gerektiren çizimler vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Videografi</span>

Videografi. Alfanümerik verilerin ve grafiklerin kamera ve sayısal sinyallerle bir televizyon ekranı üzerinde elde edilmesini sağlayan telekomünikasyon sistemi, görsel-işitsel proglamların basımı. Elektronik medyada ve akış ortamında hareketli görüntüleri yakalama işlemidir. Terim, video sanatı, video üretimi, video editörü, video düzenleme, illüstrasyon, fotoğrafçılık, animasyon, görsel efektler ve yapım sonrası yöntemlerini içerir. Eskiden sinematografinin video eşdeğeri olarak kabul edilirdi, ancak 20. yüzyılın sonlarında dijital video kaydının ortaya çıkışı, ikisi arasındaki ayrımı bulanıklaştırdı. Günümüzde herhangi bir video çalışmasına videografi, ticari sinema filmi üretimine ise sinematografi denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Fireworks</span> bitmap ve vektörel grafik editörü programı

Adobe Fireworks ya da eski ismiyle Macromedia Fireworks, bit eşlem ve vektörel grafik editörü programıdır. Başlangıçta Macromedia xRes'in parçaları kullanılarak geliştirilen yazılım, 2005'te Adobe tarafından satın alınmıştır. Yazılım, hızlı web prototipleri ve uygulama ara yüzleri oluşturarak web tasarımcılara yardımcı olmaktadır. Slice ve hotspot ekleme özellikleri vardır. Diğer Adobe ürünleri Adobe Dreamweaver ve Adobe Flash ile entegre tasarlanmıştır. Adobe Creative Suite ile birlikte ya da tek başına satın alınabilmektedir. En son 2012 yılında geliştirilen programın yerini artık Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Foto manipülasyon</span>

Foto manipülasyon veya dijital olarak yapıldığında aldığı ismi ile fotoşop, istenen görüntüyü oluşturmak için fotoğraf üzerinde değişiklikler yapma sürecidir. Bunun için günümüzde bilgisayar yazılımları kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macromedia</span>

Kuzey Amerika'da yerleşik, merkezi California, San Francisco'da bulunan, grafik ve web uygulamaları geliştiren bir şirketti. 3 Aralık 2005 tarihinde rakibi olan Adobe tarafından satın alınarak, bu tarihten sonra faaliyetlerine Adobe bünyesinde devam etmeye başladı.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

iPhoto

iPhoto Apple tarafından geliştirilen Dijital fotoğrafçılık manipülasyon yazılımı uygulamasıdır. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve GarageBand ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Apple'ın Fotoğraflar uygulamasıyla değiştirildiğinde 2002'den 2015'e kadar her Macintosh kişisel bilgisayarı içeriyordu. Başlangıçta dijital medya yönetimi uygulamalarının iLife paketinin bir parçası olarak satılan iPhoto, dijital fotoğrafları aktarabilir, organize edebilir, düzenleyebilir, basabilir ve paylaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar animasyonu</span>

Bilgisayar animasyonu, animasyonlu görüntüler üretmek için kullanılan işlemdir. Bilgisayar üretimli imgeleme (CGI) daha genel bir terim olarak hem statik hem de dinamik görüntüleri kapsarken, bilgisayar animasyonu yalnızca hareketli görüntüleri ifade eder. 2 boyutlu bilgisayar grafikleri hâlen üslup, düşük bant genişliği ve daha hızlı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılmakla birlikte, modern bilgisayar animasyonu genellikle 3 boyutlu bilgisayar grafikleri kullanır. Bazen animasyonun hedefi bilgisayarın kendisidir, ancak bazen de filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Önizleme (macOS)</span>

Önizleme MacOS işletim sisteminin resim görüntüleyici ve PDF görüntüleyicisidir; Kullanıcıların dijital görüntüleri ve Taşınabilir Belge Formatı (PDF) dosyalarını görüntülemesine ve yazdırmasına olanak tanır. MacOS'un kendisi gibi, NeXT'den gelen NextStep işletim sisteminde ortaya çıkmıştır.

Yazılım paketi veya uygulama paketi birlikte satılan veya dağıtılan iki veya daha fazla yazılım uygulamasıdır. genelde uygulama yazılımı veya programlama yazılımı olan bilgisayar programlarından oluşan bir koleksiyon olup, çoğunlukla az ya da çok ortak bir kullanıcı arayüzü ve birbirleriyle sorunsuzca veri alışverişinde bulunma becerisi paylaşmaktadır. Uygulamalar, ortak kullanıcı arabirimi özelliklerini ve temayı paylaşır ve kullanıcıların ilgili görevleri gerçekleştirmesine veya otomatikleştirmesine yardımcı olan ilgili ve genellikle entegre işlevsellik sağlar.

Raster grafik editörü kullanıcıların bilgisayar ekranında görüntüleri etkileşimli olarak oluşturup düzenlemelerine ve bunları JPEG, Portable Network Graphics (PNG), Graphics Interchange Format (GIF) ve TIFF gibi birçok bitmap veya raster grafik formatlarından birinde kaydetmelerine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır. Hızlı grafik düzenleyici, rötuş işlemlerinin belirli bir repertuvarını desteklemektedir. Programa bağlı olarak, yetenekler yazılımın kullanımı ile genişletilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Vektör grafik editörü</span>

Vektör grafik editörü kullanıcıların bir bilgisayarda vektör grafikleri interaktif olarak oluşturup düzenlemesine ve bunları EPS, PDF, Windows Metafile, Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG) veya VML gibi birçok popüler vektörel grafik formatından birine kaydetmesine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe XD</span> vektör temelli kullanıcı arayüzü dizayn aracı

Adobe XD, internet siteleri ya da uygulamalar için kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımları yapmak için kullanılan, kısıtlı özellikler ile ücretsiz kullanılabilen bir Adobe programıdır. Program, genelde kullanıcı deneyiminin ön planda olduğu, arayüz tasarımı gerektiren işlerde kullanılır. Adobe XD piyasaya sürülmeden önce Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator kullanılmaktaydı. Adobe XD ise daha basit bir arayüz sunduğu için dijital tasarıma başlamak isteyen birçok tasarımcı ve yazılımcı tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor.