İçeriğe atla

Digitalis purpurea

Digitalis purpurea
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle

Digitalis purpurea, yüksükotu veya yaygın yüksükotu, ılıman Avrupa'nın çoğuna özgü ve yaygın olan Plantaginaceae, Plantago familyasından[1] zehirli bir çiçekli bitki türüdür.[2] Ayrıca Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde ve diğer bazı ılıman bölgelerde yerel tür olmuştur. Bitki, birçok çeşidi bulunan popüler bir bahçe konusudur. Kalp ilacı digoksinin (aynı zamanda digitalis veya digitalin olarak da adlandırılır) orijinal kaynağıdır. Bu iki yılda bir bitki, ekimden sonraki ilk yıl çiçek açmadan önce bir yaprak rozeti olarak büyür ve ikinci yılda ölür (yani monokarpiktir). Bununla birlikte, genellikle bahçe ortamında yeni bitkilerin büyümeye devam etmesi için yeterli tohum üretir.

Kaynakça

  1. ^ Olmstead, R. G.; dePamphilis, C. W.; Wolfe, A. D.; Young, N. D.; Elisons, W. J.; Reeves P. A. (2001). "Disintegration of the Scrophulariaceae". American Journal of Botany. 88 (2). ss. 348-361. doi:10.2307/2657024Özgürce erişilebilir. JSTOR 2657024. PMID 11222255. 
  2. ^ "Digitalis purpurea - Plant Finder". www.missouribotanicalgarden.org. 6 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sera</span>

Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı.

<span class="mw-page-title-main">Rosaceae</span> çilek, armut, elma, badem ve benzeri türleri içine alan, ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, örneği gül olan bir bitki familyası

Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Biyom</span> Bir çevre ile ilişkili organizmalar topluluğu

Biyom, bulundukları fiziksel çevreye ve ortak bir bölgesel iklime tepki olarak oluşmuş biyolojik bir topluluktan oluşan biyocoğrafik bir birimdir. Bir diğer tanıma göre, biyosferin aynı iklim koşullarında ve aynı bitki örtüsünün egemen olduğu çok geniş bölümlerini belirten çevrebilim terimidir. Yeryüzündeki birbirine bitişik, benzer yayılmış yaşam alanları olarak da tanımlanabilir. Biyomlar birden fazla kıtaya yayılabilir. Biyom, habitattan daha geniş bir terimdir ve çeşitli habitatları içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Akasya</span> bitki familyası

Akasya, baklagiller familyasından Acacia cinsini oluşturan genellikle hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaççıkların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Bozkır</span>

Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge.

<i>Digitalis</i> bitki cinsi

Digitalis ya da (Yüksükotu) Plantaginaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yüksükotu, Avrupa, batı Asya ve kuzeybatı Afrika'ya özgüdür. Çiçekler boru şeklindedir, uzun bir başaktan büyür ve mordan pembeye, beyaza ve sarıya kadar türlere göre değişir. Bilimsel adı "parmak" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Cilalı Taş Devri</span> tarihöncesi bir devir

Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ, tarih öncesi çağlardan biridir. Neolitik Çağ veya Yeni Taş Devri Taş Devri'nin Avrupa, Asya ve Afrika'daki son bölümü olan arkeolojik bir dönemdir. Neolitik çağ, dünyanın çeşitli yerlerinde bağımsız olarak ortaya çıkmış gibi görünen geniş kapsamlı gelişmelerden oluşan Neolitik Devrimi gördü. Bu "Neolitik paket" çiftçiliğin başlayışını, hayvanların evcilleştirilmesini ve avcı-toplayıcı yaşam tarzından yerleşik tarza geçişi içeriyordu.

<i>Prunella vulgaris</i>

Prunella vulgaris, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından Prunella cinsine ait bir bitki türü. Çok yıllık bir bitki olup, boyu 30 cm kadardır. Bu türün kısa bir rizomu, serbestçe dallanan köşeli gövdesi, mavimsi çiçekleri ve yumurta biçiminde, sivri uçlu yaprakları vardır. Avrasya'ya özgü bir bitki olup, bütün ılıman iklim bölgelerde yetişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Mum çiçeği</span>

Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.

<i>Centaurea cyanus</i>

Centaurea cyanus, papatyagiller (Asteraceae) familyasından özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40–90 cm uzunluğundadır. Mavi renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Estonya'nın ulusal çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Unutmabeni</span>

Unutmabeni, bilimsel ismi ile Myosotis, Boraginaceae familyasından bir çiçekli bitki cinsidir. Özellikle bahçelerde yetiştirilen, kültive edilmiş formlarında birkaç renk birden görülebilir. Mavinin dışında yaygın Unutmabeni renkleri beyaz ve pembedir.

<span class="mw-page-title-main">Arpa</span> buğdaygillerden bitki türü

Arpa buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Su atkuyruğu</span>

Su atkuyruğu, Equisetaceae familyasından yaygın görülen bir atkuyruğu türü.

Taş Devri, insansıların taştan araçlar yapmasından başlayarak kalkolitiğin sonuna kadar geçen tarih öncesi dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Eğrelti</span> Damarlı bitkiler sınıfı

Eğrelti ya da Eğrelti otu (Pteridophyta), 12.000 türü bulunan bitki bölümü. Atkuyrukları da bu bölümde olmasına karşın eğrelti adıyla anılmazlar. Karbonifer döneminde 360 milyon yıl öncesine tarihlenen fosil kayıtları vardır.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü turunçgil ve diğer subtropikal meyveler, ılıman iklim meyveleri, üzümsü meyveler, bağcılık, sebzecilik, iç ve dış mekan süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile arıcılık konularında uygulamalı tarımsal araştırmalar yapmakta olan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kamu kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<i>Ipomoea purpurea</i> Bitki türü

Ipomoea purpurea veya Kahkahaçiçeği Meksika ve Orta Amerika'ya özgü, Kahkahaçiçeğigiller familyası, Ipomoea cinsinden bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Kır çiçeği</span>

Kır çiçeği ya da kırçiçeği, serbest bir şekilde, insanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kır çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır. Bu terim bitkinin, doğal olarak büyümeyeceği yerde büyüyor olsa bile doğal bir bitki olarak doğada göründüğünden herhangi bir şekilde farklı olan muhtemelen ne bir melez ne de seçilmiş bir kültür bitkisi olmadığını ifade eder. Terimle, yalnızca çiçek değil, henüz açmamış çiçeğe sahip bitkilerin tamamı da kastedilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Digitalis ferruginea</span>

Arıkovanı veya bilimsel adıyla Digitalis ferruginea, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, yüksük otu cinsi bir bitki türüdür. Macaristan, Romanya, Türkiye, Balkanlar, İtalya, Lübnan ve Kafkasya'ya endemik olan arıkovanı, 0 ila 2700 metre yükseklikteki ormanlar, açıklıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarındaki kıyılarda yetişmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen tür, iki yıllık veya çok yıllık olabilir.